Aina Wieniin matkatessa yritän ujuttaa reissuun jotain uutta, ja mitä paremmin kaupungin nähtävyydet alkavat tulemaan tutuiksi, sitä enemmän kehä Itävallan pääkaupungin ympärillä laajenee. Wienistä on helppo tehdä päiväretkiä moneen suuntaan, kuten vaikkapa Bratislavaan, Parndorfin outlet-taivaaseen tai Badenin kylpyläkaupunkiin.

60 kilometrin päässä Wienin keskustasta sijaitsevan Schloss Hofin pääsiäismarkkinat ovat kuulemma ne kaikkein parhaat jo ihan sijaintinsa takia, markkinat järjestetään kauniilla paikalla aivan palatsin kyljessä. Paikka on niin upea, että sinne suosittelen päiväretkeä Wienistä myös muulloin kuin markkinoiden aikaan! Tuona maaliskuun lopun viikonloppuna luonto oli vielä karu ja ilma viimainen. Yksinäiset kirsikankukat olivat puhjenneet loistoon ja varovainen vehreys kutitteli maisemaa, mutta muuten palatsi sai loistaa rauhassa harmaan maiseman keskellä.

1700-luvun barokkipalatsi

Itävalta on tunnettu upeista rakennuksistaan ja näyttävistä palatseistaan, eikä Schloss Hof kalpene niiden rinnalla. Palatsi on rakennettu 1720-luvulla ja muutama vuosikymmen myöhemmin keisarinna Maria Teresia osti sen miehelleen lahjaksi. Jo kaukaa tieltä portin raosta vilahtava tarkkaan muotoiltu puutarha saa huokaisemaan ihastuksesta. Vaikkei olisi kulttuurikohteiden suurin ystävä, on vaikea kuvitella, että korunomaiset sisätilat jättäisivät kylmäksi. Palatsi restaurointiin entiseen loistoonsa vasta 2000-luvun alussa ja avattiin yleisölle vuonna 2005.

Piha-alue on valtava ja pengerretty puutarha laskee seitsemän terassin yli aina maaliskuun mukaan nimetylle joelle. Palatsin terassilla seistessään ja alaspäin viettävää harmonista maisemaa katsellessa voi vain kuvitella, millaista keisariperheen elämä aikoinaan oli tässä taideteosta muistuttavassa palatsissa liki 200 palvelijan ympäröimänä.

Kylmä ilma oli saanut ihmiset jäämään markkinoiden kojujen katveeseen lämmittelemään vohveleiden ja höyryävien juomien äärelle, joten piha oli hiljainen. Maisemaa katsellessa tuuli pistää pääntiestä sisään ja kuulen, että vastaava koleus on poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta Wienissä. Yleensä lämpö saapuu jo aiemmin.

Toisaalta kolkko sää jollain tavalla sopii paikkaan, palatsi on niin pramea, että kaikki olisi ehkä liian täydellistä jos rinnalla ei olisi kontrastia. Voin silti kuvitella, miltä kaikki näyttää kun puutarha on herännyt eloon ja huolella muotoillut pensaat ja kukkaistutukset puhjenneet loistoon. Joku kerta paikalle on saavuttava kesäkautena!

Koristeelliset salit ja kaunis kasvihuone

Palatsin sisään astuessa salit seuraavat toisiaan ja yksittäisten huoneiden persoonalliset elementit ja voimakasprinttiset seinäpaperit viehättävät. Tekisi mieli istua kullattuun tuoliin tulisijan viereen ja jäädä katselemaan ikkunasta avautuvia näkymiä. Viimeistään kierroksen ulottuessa rakennuksen sisään kätkeytyvälle kappelille on pakko pysähtyä ja jäädä nojaamaan kaiteeseen, josta avautuu näkymä läpi kahden kerroksen ulottuvaan yksityiskohtien täyttämään tilaan. Marmorista alttaria lähestyvät sirot penkkirivit ja ylhäällä katossa roikkuu kristallikruunu.

Schloss Hof sijaitsee lähellä Slovakian rajaa ja kooltaan se on huikeat 50 hehtaaria, paikan näkemiseen kannattaakin varata aikaa, etenkin mikäli samaan kertaan yhdistää pääsiäis- tai joulumarkkinat. Markkinat levittäytyvät osin siron kasvihuoneen alueelle, joka sekin on upea barokkiajan taidonnäyte ja aikansa teknologinen saavutus maanalaisella lämmitysjärjestelmällä. Sekä kasvihuoneen kupeesta että palatsin kätköistä löytyvät kahvilat, jotka tarjoilevat mitäs muutakaan kuin Wienin kuuluisia kakkuja. Koleassa säässä tehdyn kierroksen jälkeen oli ihana istahtaa palatsin uumeniin lämmittelemään kohmeisia sormia lämmintä kahvikuppia vasten ja herkutella makealla leivoksella.

Koko alueen henkiin herättämiseen ja restaurointiin on nähty uskomattoman paljon vaivaa ja tehty tarkkaa taustatyötä, jotta kokonaisuus on saatu palautettua mahdollisimman hyvin alkuperäiseen asuunsa. Ilmeisesti osa paikoista oli pahoinkin ränsistyneitä, mutta nyt kaikki on toisin. Schloss Hof on hillittömän upea ja ihanan harmoninen kokonaisuus, josta löytyy nähtävä myös perheen pienimmille, kartanon kupeessa kun on maatila eläimineen sekä ravintola.

Saan silloin tällöin kysymyksiä siitä, mitä Wienissä suosittelisin näkemään, ja Schloss Hof on yksi niistä kohteista, vaikka pienen matkan päässä sijaitseekin.

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Suunnitelmissa oli (on) lähteä syksyllä parin vanhan opiskelukaverin kanssa Gdanskiin. Neljän porukasta on jo yksi perunut ja kaksi muutakin on epävarmaa, joten mietin, että jos monen vuoden tauon jälkeen lähtisin reissuun yksin. Siinä tapauksessa suuntaan Wieniin. Ja ajattelin käväistä samalla Bratislavassa.
Wien on varmaan turvallinen kohde yksin matkustavalle? Jos sinulla on aikaa, voitko suositella jotain ihanaa hotellia. Ja vinkit kasvisravintoloista otan kiitollisena vastaan.

Vastaa

Oi, Bratislava on ihan loisto yhdistää Wieniin, sinne on niin helppo ja nopea mennä! Wien on todellakin turvallinen yksin matkustavalle, itse olen seikkaillut siellä paljonkin yksin :) Tosin koska isäni asuu siellä, olen aina majoittunut hänen luonaan ja samalla myös illalliset on pääasiassa tullut syötyä siellä, on ravintolapuolen tuntemus hutera ja hotellitietämys olematon. Sen sijaan nähtävyyksiä on tullut koluttua paljonkin (Wienissä on esimerkiksi ihania museoita!) ja kahviloissa olen viipyillyt paljonkin (kesäaikaaan jäätelökahvila Tichy on ihan lemppari), niitä kun Wienistä löytyy vaikka kuinka.

Wien on ihanan helppo yksin matkustavalle, sillä keskustan alue on tosi kompakti ja muutenki kulkuyhteydet hyvät :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.