Muutamia asioita joutuu elämässä perustelemaan yhä uudelleen. Kuten vaikka sitä, miksi vapaa-ajalla ja vapaaehtoisesti haluaa mennä hautausmaalle ja vieläpä nauttii siitä. Isäni vaimo katsoi minua kuin hullua kun kerroin, että mielelläni tämän viikonloppuisen Wienin vierailuni aikana tutustuisin Kapuziner kryptaan, Zentralfriedhof -hautausmaahan ja osallistuisin viemäriverkostoihin ulottuvalle tourille. Kaksi ensimmäistä toteutui, kolmannen joudun valitettavasti jättämään seuraavaan kertaan kierrosten oltua läpi viikonlopun täyteen varattuja.

Kapuzinergruft sijaitsee aivan Wienin ytimessä ja on kokemisen arvoinen. Arkut kätkevät edelleen sisäänsä edesmenneet, pienimpään kätkettynä pelkkä sydän, suurimpiin mainetta niittäneet.

krypta-wien-1krypta-wien-2krypta-wien-3

Kiviset holvikaaret, pronssiarkkujen kuvioinnit ja leposijojen symboliikka vangitsee. Vallan symboliikka. Kuinka kuolemankaan jälkeen edesmenneen elämän arvo ei jää huomaamatta. Valtavassa pronssiarkussa lepäävä mies, sen vieressä pikkuinen lokero, jossa pala vaimoa. Se enemmän mainetta niittänyt veli ja se vähemmälle huomiolle jäänyt. Nimettömät ja nimelliset. Maan alla kulkevat salit ovat täynnä tarinoita.

krypta-wien-5 krypta-wien-6 krypta-wien-7 krypta-wien-8 krypta-wien-9 krypta-wien-10 krypta-wien-11

Mutta tarinoitakin enemmän osuu estetiikka ja hiljaisuus. Himmeästi valaistujen salien rauha. Krypta on kaunis ja lokakuisena perjantai-iltapäivänä kanssakävijöitä oli vain kourallinen vaikka ihan vieressä kulkee Wienin kuumin turistikatu ja lähikortteleita valloittaa putiikit sekä ketjuliikkeet.

Kryptaan voi napata tunnin mittaisen opastetun kierroksen, joka antaa arkkujen eteen painetuille nimille tarinat ja pronssiin valetuille kuvioille merkitykset, mutta jotain ihanaa on myös siinä, että arkkurivistöjen äärellä lipuu omissa ajatuksissa omalla tahdilla. Joka tapauksessa, krypta on ehdottomasti vierailun arvoinen!

krypta-wien-13 krypta-wien-15krypta-wien-12 krypta-wien-16 krypta-wien-17

Kapuzinergruft
Tegetthoffstraße 2 / A-1010 Wien
Avoinna päivittäin, sisäänpääsy 5,50 €

Katso myös nämä

3 comments

Vastaa

Onpas upea paikka! Hautausmaat sun muut ovat lähellä sydäntäni ja tämmöisessä paikassa varmaan sydän pakahtuisi. Täytyykin pistää korvan taakse, jos joskus matkani vielä uudestaan suuntautuu Wieniin.

Vastaa

Oi, samoin, rakastan hautausmaiden estetiikkaa ja tunnelmaa! Suosittelen lämpimästi kryptaa jos tie Wieniin vie, upea paikka! :)

Vastaa

Tässä asiassa taidetaan olla ihan samanlaisia! :) Minäkin tykkään vierailla hautasmailla. Muutenkin nuo suunnitelmat kuulosti tosi kivoilta! :D Suosittelen siulle joskus vierailua Roomassa, Vatikaanissa sijaitsevassa Kuolleiden kaupungissa, josta voit lukea blogistani (päivä IV kohdalla): http://vivivinna.blogspot.com.es/2014/09/matka-roomassa-italiassa.html Varasimme sinne liput etukäteen netistä, Ufficio Scavi -sivustolta (jos joskus satut innostumaan). :) Oli todella mielenkiintoinen vierailu! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.