Hetkittäin maailma on aivan poikkeuksellisen lumoava, kuten vaikkapa vuoden viimeisen auringonlaskun aikaan Sallan tunturin laella.

sallatunturi 53sallatunturi 52sallatunturi 15sallatunturi 8sallatunturi 03

Rakastan katsella maisemaa ylhäältä. Kaupungeissa etsin kirkontorneja ja näköalapaikkoja, luonnossa ylemmäs vieviä teitä ja korkeita kukkuloita. Maailma näyttää niin toiselta ylhäältä käsin! On ihana nähdä kauas ja hahmottaa siinä samalla ympäristöä ihan uudella tapaa, nähdä mitä on lähikulmien tuolla puolen.

Niinpä huristelimme keskiviikkona moottorikelkalla Sallatunturien laelle, josta aukeavat näköalat salpasivat hengen. Aurinko laskee näin pimeimpänä vuodenaikana Lapissa aikaisin, Sallassa tuolloin jo yhden jälkeen, niinpä meillä oli kiire reissumme kirkkaimpana päivänä päästä laella katsomaan maisemaa. Tiesin sen olevan kaunis, olinhan vähän aikaa aiemmin kuluttanut samaa huippua suksilla, mutta nyt en ollut vauhdissa vaan ajan ja kameran kanssa. Huipun tuuli tempoi tukkaa ja kadotti ihmisten äänet tehden hetkistä tavattoman hiljaiset ja taianomaiset.

sallatunturi 29sallatunturi 54sallatunturi 30sallatunturi 05

Sallan sijainti keskellä kaunista hiljaista erämaata näkyi hyvin tunturin huipulta, vajaan viidensadan metrin korkeudesta. Joka puolella jatkui metsää silmänkantamattomiin ja Venäjän raja tuntui olevan melkein kurkotuksen päässä. Lueskelin ennen matkaa, että Sallasta tehdään myös muutaman päivän reissuja Murmanskiin, yhteen niistä kohteista, johon pääsystä olen hinkunut jo vuosikausia hassun, teini-iässä luetun novellin myötä.

Alas tunturin laelta vaihtelevasti tarvoimme ja liu’uimme kävelypolkua pitkin hiihtohissien likeltä. Samoina hetkinä aurinko lähetti viimeiset kirkkaat säteensä näkymään ja vielä äsken valkoisena hohtava maisema kietoutui syviin sinisen sävyihin hämärän laskeutuessa. Alhaalla lämpimänä väripilkkuna kutsui after ski-ravintolanakin toimiva hirsimökki ja Sallan laskettelukeskus, joka sijaitsi vain kivenheiton päässä mökistämme.

sallatunturi 55sallatunturi 38sallatunturi 42sallatunturi 2sallatunturi 48

Nämä kuvat on otettu Canonilta lainassa olevalla laajakulmaisella objektiivilla (EF-S 10-18mm f/5.6), joka tuntui olevan aivan täydellinen maisemakuvaukseen ja vangitsi yksityiskohtia niin paljon paremmin kuin oma objektiiviini. Yksi toive lisää loputtoman tuntuiselle haavehankintalistalleni.

  Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

21 comments

Vastaa

Upeita kuvia ja kauniit maisemat :) Itse olen vieraillut Sallan huipulla, mutta se oli joskus 90-luvulla ja loppukesästä. Maisemista en siis hirveästi muista, kun aikaa on kulunut jo niin paljon. Joskus on kyllä pakko päästä tuonne talvellakin – niin vakuuttavat nämä maisemakuvat ovat! :)

Vastaa

Kiitos! <3 Voi, suosittelen lämpimästi! Valkoisena hohtava maisema ja hillittömät lumikinokset yhdistettynä hiljaiseen erämaahan oli kyllä huikea näky :) En ole talvi-ihmisiä, mutta nämä näkymät tekivät kyllä sellaisen vaikutuksen, että Lappiin on päästävä myöskin talviaikana vielä uudelleen :)

Vastaa

Aivan upeat maisemat! :)

Vastaa

Maisemat olivat kyllä henkeäsalpaavan kauniit <3

Vastaa

Siis niin huikean upeat maisemat, että pelkät valokuvat saa haukkomaan henkeä!!

Vastaa

Oi, onpa ihana kuulla, että kuvista välittyi samaa sykähdyttävää tunnelmaa, mikä pysäytti tunturin laella seistessä ja maisemaa katsellessa! Mieletön luonto <3

Vastaa

Ei voi muuta sanoa kuin että, wau mitkä maisemat! Vaikka inhoankin kylmää, niin nyt kyllä iski matkakuume Lappiin! :)

Vastaa

Hihi, mulla on ihan sama juttu, en todellakaan tykkää kylmästä! Mutta nämä maisemat olivat kyllä pienen pakkasen arvoiset ja onneksi meidän reissun ajaksi sattui vieläpä ihanan leudot kelit :)

Vastaa

Ihana, kaunis Salla! Äitini on sieltä kotoisin, joten onhan siellä tullut käytyä, mutta näin ihan etelässä asuvana ovat ajomatkat kyllä puuduttavia..

Vastaa

Oih, ihana <3 Voin hyvin kuvitella tuon ajomatkan puuduttavuuden! Lentomatka meni sukkelasti (plus tietty Kuusamosta vielä siitä vajaan parin tunnin bussikyyti Sallaan), mutta koko matkan tekeminen autolla tai edes junalla ei kyllä olisi houkuttanut yhtään! :)

Vastaa

Kuten Instagrammissa aiemmin kommentoin niin aivan huikea maisema kyllä. Suomessa on välillä niin kaunista! Hassua muuten nähdä sua kuvissa toppavaatteissa perinteisten korkojen sijaan, mutta hyvin nämäkin sopii :)

Vastaa

Niinpä! Sen helposti unohtaa, että meiltäkin löytyy ihan mielettömiä kohteita ja maisemia – helposti tulee tähyiltyä vain ulkomaille :) Hihi, on joo ihan tosi erilaiset vaatteet :D Muakin hämmentää katsella kuvia itsestäni talvitamineissa!

Vastaa

Upeat maisemat ja tunnelma, vau vau vau! :)

Vastaa

Voih, maisemat olivat kyllä mielettömät! Ihan hävettää myöntää, miten vähän on tullut ajatelleeksi miten upeita kohteita meillä täällä Suomessakin on :)

Vastaa

Ihan mielettömän kaunista!

Vastaa

Oli kyllä, ihan huikeat maisemat – livenä vielä upeammat <3

Vastaa

Oi, Salla. Kuinka sinne kaipaankaan. Äitini on kotoisin Sallasta, joten siellä on tullut käytyä. Ja käyn yhä. En laskettele, mutta hiihtomaisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Ja Salla on muutenkin vähemmän turistirysä kuin Ruka, ihanan rauhallista. <3

Vastaa

Oi, kuulostaapa ihanalta! Juuri tuohon rauhaan ja koskemattomuuteen Sallassa ihastuin :) Poikettiin mennessä Rukalla ja se tosiaan oli ihan liian turistinen paikka omaan makuun! Salla sen sijaan oli just mun oloinen kaunis, rauhallinen ja lämmintunnelmainen paikka! :)

Vastaa

Moi!

Olen itse menossa perheineeni Sallatunturille tänä vuonna viettämään joulua. Ensimmäinen kerta kun eksyn lappiin! Ovatko nämä kuvat ihan siitä Sallatunturin laskettelupaikasta otettuja? Yövyitkö itse tunturin mökeissä? Meillä olisi tarkoitus yöpyä siinä laskettelukeskuksen tykönä, ”Sallalaiset” mökeissä.

Miten muuten koit Sallan? :)

Vastaa

Heippa!

Oi, kuulostaa ihanalle! Me suunnattiin Sallaan heti joulun jälkeen viipyen uuden vuoden aaton yli ja ajankohta oli kyllä mitä upeinta! Muutenkin tykkäsin Sallasta tosi paljon, ihanan rauhallinen ja todella tunnelmallinen. :)

Nämä kuvat on tosiaan Sallan laskettelurinteiden huipulta, eli ihan mielettömän upeat maisemat avautuu heti siitä tunturin laelta. Majoituimme Holiday Clubin mökeissä, jotka ovat siinä heti laskettelurinteiden vieressä. Se sijainti onkin erinomainen, siitä pääsee mainiosti rinteisiin, kylpylään ja aktiviteettien pariin.

Olen kirjoitellut vähän enemmän Sallasta täällä matkablogini puolella, mutta pari juttua on tulossa lisää vielä ensi kuun puolella :)

http://www.takemethere.fi/category/matkakohteet/eurooppa/suomi/salla/

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.