Toivottavasti kaikilla oli ihana itsenäisyyspäivä! Omani sujui, kuten arvata saattoi, äärimmäisen rauhallisesti – illalla kuuntelin kotona villapaidassa etäistä juhlailotulituksen pauketta. On jollain tapaa huvittavaa, että vuosia sitten erilaisiin juhlapäiviin sekä pyhiin ikään kuin automaattisesti liittyneet tavat ja aktiviteetit turhauttivat. Taisin joskus jopa todeta, etten kaipaa traditioita. Se pitikin silloin paikkaansa, mutta ehkä kokemukseen vaikutti eniten se, että ne eivät tuntuneen omannäköisiltä vaan ikään kuin muiden odotusten asettamilta tilanteilta.

Sitten aikaa kului, elämäntilanteet muuttuivat ja kaikki traditiot tipahtelivat hiljalleen pois – viimeisimpänä itsenäisyyspäiviin kuulunut illallinen ystävien kesken, jota vietettiin viimeistä kertaa viime vuonna.

Tänä vuonna huomaankin ensimmäistä kertaa todella kaivanneeni sellaisia, eri pyhiin ja juhliin kuuluvia kokonaisuuksia ja ihmisiä. En jokaiseen, olisi kamalaa jos koko vuosi olisi juhlapyhiltään jo valmiiksi kirjoitettu, mutta edes joihinkin. Nykyisin pyhäpäivät ovat lähinnä pakollisia pahoja, sellaisia hiljaisia ja pitkiä päiviä. Tulevan joulunkin jättäisin ihan mielelläni välistä jos voisin.

Nykyisin huomaan ajattelevani, että ei sittenkään olisi hullumpaa, että joihinkin vuoden päiviin liittyisi jonkinlainen sopivasti sosiaalinen kohtaaminen ja tapa. Tietty yhteenkuuluvuus ja kokemus siitä, että olisi osa jotakin. Mutta niinhän se on, että jokainen elämänvaihe auttaa huomaamaan uusia yksityiskohtia. Ehkä myös ikä vaikuttaa kulloisiinkin tarpeisiin. Siksi ehkä on hyvä, että kokee erilaisia vaiheita ja ihmissuhteita, jotta oppii hiljalleen muodostamaan omannäköistään palettia. Huomaa, mistä pitää ja mistä ei, ja osaa ohjata omia valintojaan niitä tunteita kuunnellen.

Kliseistä tai ei, erilaisten kokemusten kautta saa perspektiiviä ja oppii arvostamaan aiempia itsestäänselvyyksiä, mutta myös jättämään taakse itselleen sopimatonta. Huomaa, mitä aidosti tarvitsee ja kaipaa, ja mikä on ollut vain tarpeetonta taakkaa tai tapojen tuomaa kaavaa. Tietenkään heikkona hetkenä ei jaksa ajatella epätoivottua kokemusta puhtaan kehityksen kautta, vaikka ymmärrys siihen olisikin takaraivossa. Mutta hitaatkin päivät kuluu, ja seuraavana maailma näyttää taas vähän erilaiselta.

Oikeastaan kaipuu johonkin on loistava mahdollisuus lähteä rakentamaan polkua toivetilaa kohti. Ensi vuoden toivon siis olevan pyhäpäiväkokemuksiltaan toisenlainen kuin mitä menneet pari vuotta ovat olleet.


Neule: Lindex, saatu blogin kautta / Hame: H&M / Takki: Esprit / Nilkkurit: Beatrice /
Laukku: Marc Jacobs / Käsineet: Hofler

Kuvat: Antti Angeria

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

❤️ Samoja ajatuksia.

Vastaa

Oi, samis! ❤️❤️❤️

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.