En ihmettele, jos jossain vaiheessa näytti siltä, etten kelpuuta mitään laattoja kylpyhuoneeseeni. Hetken pelkäsin sitä itsekin. Kiersin alueen laattamyymälöitä ja joitain useampaan otteeseen. Seisoin valikoiman äärellä ja mietin, että jotkut näistä pitäisi valita, mutta silti kaikessa oli jokin mutta.

Liian jotain. Tai sitten vain ei löytynyt sopivaa paria ja oli pakko palata alkuun. Kiersinpä kerran kokonaisen iltapäivän kolmatta kertaa erästäkin laattamyymälää sillä vakaalla aikomuksella, etten lähde, ennen kuin laatat on valittu. Mutta lähdin sitten kuitenkin ilman laattoja. Jotenkin tuntui typerälle valita ja maksaa sellaisesta, joka ei ihan omassa estetiikassa loksahda paikoilleen.

Ja tavallaan on hyvä, etten hätäillyt, keksin nimittäin muutaman viikon jälkeen vielä yhden myymälän, Laattamaailman, jossa en ollut käynyt. Tai pikemminkin kyseessä oli showroom, sillä tila löytyi toimistorakennusten keskeltä ja oli ennen kaikkea maahantuoja eikä niinkään kauppa. Mutta varasin ajan ja päätin poiketa, ja sain alusta alkaen ihanaa henkilökohtaista palvelua. Yhtäkkiä niitä kiinnostavia vaihtoehtoja alkoi löytymään ja lopulta, juuri sellainen lattialaatta, mitä olin etsinyt, mutta luopunut jo toivosta. Olin kuulemma ensimmäinen, joka kyseistä laattaa kysyi, ja sitä sai odotella pitkälle päälle kuukauden saapuvaksi, mutta kannatti.

Eläväpintainen Frammenta-laatta

Olin alusta alkaen etsinyt eläväpintaista laattaa. Pidän luonnollisesta kuvioinnista ja sävyistä, ja monet yksiväriset laatat tuntuivat yksinkertaisesti liian kliinisille tai vain tylsille. Lisäksi halusin lattiaan ehdottomasti jotain muuta kuin valkoista tai mustaa puhtaanapitoa ajatellen, ja siinäkin elävä pinta tuntui järkevälle. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Ihailemiani italialaisia terrazzo-laattoja sai vain isoissa koissa, mikä taas ei istunut pieniin tiloihini.

Kylpyhuoneenkin lattiassa on sen verran viettoa viemäriä kohden, että ammattilaisen suositus oli valita maksimissaan 10x10cm kokoista laattaa. Mutta koska en järin pidä kyseisestä muodosta, aloin tähyillä pienempää. Siinä kohtaa ilmestyikin haasteet. Toivomaani tyyliä mosaiikkilaattana vain ei tuntunut löytyvän Suomesta, ja kun löytyi, reunat olivat röpelöiset ja omaan makuun ihan liian rustiikkiset. Se oli kuulemma nyt juuri muodissa. Samoin kuin kuusikulmiot, ja joka paikassa tuntui tulevan ihan samat laatat vastaan. Eikä niissä toki mitään vikaa ole, eivät vain vastanneet omaa visiota.

Niinpä kuin näin Laattamaailmassa Saime Ceramichen Frammenta-kuosin ja kuulin, että sitä on valmistajalta saatavana myös 5x5cm mosaiikkilaattana, innostuin! Oikeastaan valinta oli sillä sekunnilla selvä. Enää piti päättää, mitä seinille.

Klassinen vaalea Aura Glossy-laatta

Ensin olin ajatellut jatkaa mosaiikkia yhteen seinään, mutta vaihdoinkin viime hetkellä mieltä ja totesin, että haluan lavuaariseinästä tehosteseinän, se kun näkyy heti kylpyhuoneeseen astuessa. Siihen mosaiikkilaatta tuntui vähän sekavalle, joten kysyin laatoittajalta, uskaltaisiko kyseiseen seinään laittaa isompaa ja kun sain vihreää valoa, päädyin samaiseen Frammenta Biancoon (eli sävypaletin vaaleimpaan) 30x60cm laattana, jonka haluan vaakaladonnalla seinään. Tällöin laattarivin korkeus on sama kuin muiden seinien laatta, eli klassinen vaalea Aura Glossy, joka on viileä luonnonvaalea hieman kiiltäväpintainen laatta. En kuitenkaan halunnut täysin sileäpintaista, joten Aurassa on kevyttä tekstuuria, joka täydentää kauniisti Frammentan luonnollista kuviointia.

Laatat saapuivat tänään ja 23 laatikossa oli kantamista neljänteen kerrokseen, mutta voi, miten ihanalle tuntuikaan avata laatikot ja todeta, että lopulta onnistuin kuin onnistuinkin tekemään valinnan. Nyt en malttaisi odottaa, miltä ne tulevat näyttämään isoina pintoina ja pienessä tilassa. En ole koskaan aiemmin suunnitellut mitään vastaavaa, joten täytyy toivoa, että kokonaisuus loksahtaa kivasti paikoilleen ja olen tilannut oikean määrän kutakin laattaa. Moneen kertaan laskin ja lisäsin suositellun määrän ekstraa, mutta silti epäröinti hiipi mieleen tilausta tehdessä.

Nyt on jo tehty ensimmäisiä putkitöitä ja lauantaina aikataulutetaan tämä remontin osuus. Samalla pitäisi alkaa tekemään lopullisia valintoja kaappien, hanojen ja kaikenlaisten pintayksityiskohtien suhteen.

Ensimmäiset kolme kuvaa: Saime Ceramiche

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Aikanaan, kun suunnittelin ensimmäisen oman kodin sisustusta uuteen valmistuvaan taloon, valitsin keittiön kaapiston väliin Villeroy Bochin 5×5 laatat. Olivat myös kovan työn takana. Hyvin samanoloiset kuin sinun nyt valitsemasi lattialaatat. Muutenkin voisin valita edelleen samoja väri-ja pintamateriaaleja kuin silloin. Keittiökaapit olen aina halunnut valkoiset, vaikkakin malli esim. ovipaneeleissa on hieman muuttunut, samoin vetimet.
Vaikka sinulla onkin mennyt aikaa ja välillä on ollut vaikea valita tarjonnasta, olen varma, että olet tyytyväinen valintoihisi. Kun pitää sitkeästi kiinni visioistaan, ne miellyttävät silmää vielä vuosienkin päästä. Oma persoonallisuus saa ja pitää myös mielestäni näkyä kodissa, ettei kaikki valinnat ole samoja kuin vallitseva trendi.

Vastaa

Onpa mielenkiintoista kuulla, ja erityisen ihana kuulla tuo, että ne tuntuvat edelleen hyviltä ja oikeilta valinnoilta! Toivon, että omat valinnat kantavat mielessä samoin ja nyt ainakin uskon siihen. Jos olisin valinnut jonkun matkan varrella mietityn ihan hyvän, muttei kuitenkaan täysin iskevän vaihtoehdon, voisi olla toisin. Todellakin siis kannatti olla kärsivällinen ja kuten sanoit, luottaa siihen omaan makuun ja silmään. Kun kuuntelee sitä, se kantaa pitkälle ja ilahduttaa paljon myöhemminkin :) Ja tismalleen samaa mieltä, oma persoonallisuus saa ja pitää näkyä, se kuitenkin tekee asunnosta kodin!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.