Saavuimme maanantaina Dubrovnikistä Montenegron puolelle pieneen, reilun viiden tuhannen asukkaan Kotoriin, joka sijaitsee aivan unelmapaikalla, meren äärellä, mutta suojaisessa poukamassa vuorten ympäröimänä. Ei väliä mihin suuntaan katsoo, sillä postikorttimaisemat ympäröivät joka suunnalta. Etäisyyttä Kotorilla on Dubrovnikiin vain alle 150 kilsaa, mutta kapeiden ja mutkittelevien matalanopeuksisten teiden sekä rajanylityksen muodollisuuksien takia matkaan vierähti bussilla tällä kertaa kolmisen tuntia. Riippuen liikenteestä ja rajan ruuhkista, matkaan voi mennä myös vähemmän tai enemmän, joten liikkeellä kannattaa olla rennolla aikataululla!

kotor 3hotel astoria kotor 28kotor 4

Kotor on pieni ja tunnelmallinen paikka, ehdottomasti kiinnostavinta kaupungissa on kaunis satama-alue huviveneineen sekä sievä vanhakaupunki. Vanhakaupunki on pieni ja sokkeloinen, jopa niin kompaktin kokoinen, ettei kaduilla ole nimiä vaan suunnistaa joutuu muistin varassa ja ravintolan tai hotellin nimi mielessä. Päivässä ehtii nähdä alueen mainiosti, mutta toisaalta, tämä on otollinen paikka viivähtää pidempäänkin nauttien upeista maisemista, rauhasta sekä kohtuullisesta hintatasosta.

Vanhankaupungin muurien suojassa kadut ovat hyvin kapeita ja parhaiten valloitettavissa jalan, ihan vain kurkkimalla uusien kulmien taakse. Kalleimmat ravintolat ja kahvilat löytyvät pääportin tuntumasta, mutta ovat silti meidän mittapuullamme edullisia. Erityisesti suosittelen vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevaa ja upealla näkymällä sekä vanhaankaupunkiin että merelle varustettua erinomaista Galionia, jossa erityisesti kalaruoat keräävät kiitosta. Jatkoille voi suunnata vanhankaupungin yhdellä pikkukaduista sijaitsevaan Old Winery -viinibaariin, jossa on toisinaan myös livemusiikkia. Suosittelen lämpimästi!

kotor 5kotor 17kotor 15hotel astoria kotor 26kotor 8

Siellä täällä vastaan tulee pieniä putiikkeja, jopa mahdottoman paljon monipuolisemmin kuin suuremmassa Dubrovnikin vanhassakaupungissa, vaikka voisi olettaa asian olevan päinvastoin. Shoppailijan mekka ei tämäkään silti ole, mutta kuitenkin mahdollisuus tehdä jotain pieniä yksittäisiä uniikkeja löytöjä. Kotorissa aika vierähtää maisemia ihaillen, katuravintoloissa istuskellen ja auringossa hohtavaa kirkasta, muttei kuitenkaan uimakelpoista vettä katsellessa. Nuoremmat turistit suuntaavat ilmeisesti maan rantakohteisiin, sillä ainakin tähän aikaan vuodesta Kotoriin tuntuu saapuneen turisteja kivasti kohtuudella ja enemmänkin iäkkään puoleisia, joista suurin osa taitaa suunnata illan tullen risteilyaluksella muihin maisemiin.

Kotoriin poikkeaminen kannattaa ehdottomasti jo ihan maisemien takia. Jos aluetta haluaa tutkia laajemmin, kannattaa vuokrata auto tai ainakin ottaa mukaan vaelluskengät. Me luovutimme suosiolla ja jäimme vain ihailemaan ylhäällä siintävää linnaketta, jonne johtaa huikeat tuhat porrasta. Myönsin nöyränä, ettei kuntoni kestä yli kolmenkymmenen asteen paahteessa niiden askelmien kipuamista ylös ja vielä takaisin alas, mutta voin kuvitella, että ylhäältä linnasta aukeaa mielettömät näkymät!

kotor 11kotor 2kotor 19kotor 18

Kotorissa on pieni bussiasema, mutta yllättävän hyvät yhteydet myös muualle Montenegroon. Niinpä kaupunki on näppärä välietappi, mikäli mielii muihin rantakohteisiin tai isompiin kaupunkeihin, vaikka ilmeisesti Montenegron suosituimmat kohteet sijaitsevat juuri meren äärellä.

Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

18 comments

Vastaa

Oi oi miten ihanat kuvat ja maisemat! Mä kiipesin sinne linnakkeeseen kun oltiin siellä seitsemän (?!) vuotta sitten. Muistan vieläkin miten rankka se nousu oli elokuun helteessä, oumaigaad :D Pitää joskus näyttää sulle kuvat Kotorista ylhäältä päin. Paljon terkkuja, nauttikaa!!

Vastaa

Voi apua, mä luovutin jo pelkästään sitä kapuamista tähyillessäni ja päätin jäädä suosiolla alas siemailemaan kylmää juotavaa :D Mutta tavallaan vähän harmittaa, ei se fyysisen ponnistuksen menettäminen vaan ne näkymät, varmasti upeat!!

Vastaa

Voi apua millaisen matkakuumeen tälläinen kuvasarja saakaan aikaiseksi!! ♥ Aivan mielettömän upeita kuvia. Nauttikaa! :))

Vastaa

Oi kiitos!! Täällä on kyllä niin upeita maisemia, ettei meinaa ymmärtää! Ihana kohde <3

Vastaa

Ihan mielettömän kaunista! <3

Vastaa

Täällä on kylä ihan supekaunis luonto minne tahansa menee – upea matkakohde! :)

Vastaa

Montenegro/Kotor on mun ehdottomia lempparikohteita! Niin kaunis, pieni ja rauhaisa :) Tykkäsin paljon!

Vastaa

Montenegro on kyllä upea! Odotin paljon, mutta maa on antanut vielä enemmän <3

Vastaa

Oih ja voih, ihana paikka. Olin jo melkein unohtanut Kotorin, olimme siellä 7 vuotta sitten. Kuvat palautti ihan niihin fiiliksiin. Ikävä tuli. :)

Vastaa

Oi, Kotor on kyllä ihana, niin rauhallinen ja kaunis!! <3

Vastaa

Myit mulle tuon paikan jo pelkillä kuvilla! ;) Ihan huikeat maisemat, upeat kuvat. Dubrovnik oli yksi niistä vaihtoehdoista, joihin olisin kesällä halunnut lähteä, mutta Sorrento vei voiton. Tänä vuonna italia, ehkä seuraavana sitten Kroatia, ellen jää tälle ekalle reissulle. ;)

Vastaa

Hih, suosittelen lämpimästi!! Mutta olen aika varma, ettei Sorrento kalpene näille maisemille, varmasti ihan nappivalinta <3

Vastaa

Tää teidän reissu on ollut ihan mieletön seikkailu, sait mut haaveilemaan vastaavanlaisesta! Tehdäänkö joskus kimpassa joku tällainen, vaikka Italiaan tms! :D

Vastaa

Voi, tällainen on kyllä niin kivaa kun on ”oma” auto alla ja voi liikkua just sinne ja sillä talhdilla millä huvittaa! Ois muuten kyllä huippua tehdä vastaavaa yhdessäkin, just Italia vois olla loistava siihen – paljon nähtävää ja lyhyet etäisyydet! Mmmm, Toscanan alue! Miksei vois vaikka vuokrata jotain kämppää viikoksi (tulisi hotellia halvemmaksi etenkin sesonkikauden ulkopuolella) ja tehdä retkiä erialueille, tai vaihtoehtojahan on vaikka kuinka! :) Hih, ja mulla on vielä maapisteinä keräämättä Vatikaani ja San Marino :D

Vastaa

Kiitos tästä ja muista Balkanin matkapostauksista! Pitkälti näiden innoittamana vietimme tänä kesänä avomieheni kanssa pari unohtumatonta viikkoa kierrellen Montenegroa. Aivan huikea maa, jonka löysimme avullasi. Mielenkiinnolla seuraan minne lähdet seikkailemaan seuraavaksi :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.