Ensikosketus Kölniin on ollut kaunis. Vaikka sää on harmaa ja kolea – trenssin kaulusta saa nostaa kohti leukaa ja käsiä ujuttaa syvälle taskuun. Mutta kaupunki itsessään tuntuu lämpimältä. Jotkin kohteet syttyvät hitaasti, joihinkin ei tunnu saavan kosketuspintaa lähestulkoon ollenkaan, mutta Kölnin sykkeestä sain heti kiinni. Ehkä oleellista on ollut sekin, missä olen päätynyt majoittumaan.

Rudolfplatzin kupeesta alkaa alue, joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita ja sitten on Ehrenstrasse – mikä ihana katu! Sitä valloittaa trendikkäät putiikit, kiinnostavimmat eurooppalaiset merkit (mutta eivät ne tylsimmät ketjuliikkeet) ja paikalliset putiikit.

Olen eksynyt hypistelemään hauskoja sisustusesineitä (melkein jo sorruin boheemin mattoon tai suloiseen teemukiin) ja haahuillut tunnelmallisissa kirjakaupoissa. Yksi eniten edustetuista kirjataloista kotonani on Taschen, joka on Kölnistä kotoisin. Niinpä olen ammentanut taidekirjaelämyksiä, selannut postereita ja vilkuillut kaupungin museotarjontaa sunnuntaita ajatellen. Ehkäpä ostan vielä kirjan itselleni tuliaisiksi, Taschen-kokoelmani jatkoksi.


Olen eksynyt ja löytänyt itseni paikoista, joihin en suuntavaistollani olisi itseäni asemoinut. Vahingossa kulkeutunut keskustan vilkkaille ostoskaduille ja kääntynyt takaisin. Omat seudut tarjosivat enemmän inspiraatiota kuin kalsat keskustan kadut, jotka olisivat voineet yhtä hyvin olla jossain muussa Keski-Euroopan suuressa kaupungissa. Mutta eksyvä myös löytää.

Olin ajatellut tutustua Kölnin päänähtävyyteen, jylhään tuomiokirkkoon vasta huomenna, mutta kadotettuani itseni kartalta ja luovutettuani paikannuksen suhteen, se olikin yhtäkkiä siinä, edessä ja koko maisemaa hallitsevana. Jotkut asiat ovat liian isoja vangittaviksi kuvaan, niinpä sen komeus ei pääse oikeuksiinsa linssin läpi. Nojailin aukion kaiteeseen, hengitin kuulasta kevätilmaa ja katselin rauhassa. Upea ilmestys! Rakastan muutenkin goottilaisen tyylikauden rakennuksia, joita saa ihailla monessa muussakin Euroopan kaupungissa.

Tänään jatkan siitä, mihin eilen jäin. Ulotan kävelyreittiä entistä etäämmälle. Poikkean Reinin varteen, istun rauhassa päiväkahville johonkin kauniiseen kahvilaan ja kurkistan tuomiokirkon sisään. Ehrenstrasse ihanine kauppoineen kutsuu myös luokseen viimeisiä löytöjä tekemään.

Katso myös nämä

8 comments

Vastaa

Köln on huikee! Oon ollut kahdesti, helmikuun lopussa vieraillessa kaupungilla oli tosi keväistä, kevätkukkia myynnissä jne ja toisella vierailulla marraskuussa ne joulumarkkinat <3 Tykkään rakennuksista, ravintoloista, kaupoista, ihan se koko fiilis. Eläintarhassakin kului yksi päivä, koska pingviineillä oli poikasia :) Yksi lempikaupungeistani Saksassa, toinen on upea pienenpieni pikkukaupunki Lindau Bodensee -järvellä etelässä, oletko käynyt? Siellä ei ole ihan varma onko Saksassa enää ollenkaan, niin kovat Italia -fiilikset. Suosittelen joskus poikkeemaan! Terveiset Visuvedeltä :)

Vastaa

Nyt oli kyllä aivan ihana kevätfiilis <3 Ja muutenkin Köln oli niin kiva, että voisin todellakin palata uudelleen! Vaikka paljon ehdinkin, vielä jäi kokemattakin, kuten vaikka eläintarha tai joen yli menevät kaapelivaunut.

Enpä olekaan käynyt Lindaussa - kiitos siis vinkistä, täytyykin pitää mielessä! Juuri kotilennolla pohdin, että pitäisikö sitä tehdä kesällä jokin pieni junakiertoreissu Keski-Euroopassa tai jotain vastaavaa, kummasti jäi reissusta matkakuume päälle ja muisti taas, miten hyvin yksikseenkin ajan saa kulkemaan :)

Ja oi, Visuvesi <3 Enpä olekaan päässyt vähään aikaan siellä(kään) käymään! Ihanaa pääsiäisviikkoa!

Vastaa

Oi, Köln näyttää kauniilta kaupungilta :).

Vastaa

Köln oli kyllä ihana!! :)

Vastaa

Olen asunut Kölnissä kohta kolme vuotta ja voin vain sanoa, että ihana kaupunki on! Vaikka monet paikkaa haukkuvatkin rumaksi, mutta omaan silmääni tämä on maailman paras paikka ;-) Ja sitäpaitsi Kölnissä asuvat Saksan rennoimmat ihmiset :-)

Vastaa

Olen kanssa kuullut Kölnin rumuudesta, mikä tämän visiitin jälkeen tuntui hassulta – omaan silmään kaupunki oli varsin valloittava!! Ymmärrän siis oikein hyvin, että viihdyt siellä :) Tuo rentous muuten oli aistittavissa jo parin päivän visiitillä, pidin siitä fiiliksestä! :)

Vastaa

Kiva että olet Kölnissä :) kaupunki on kyllä näkemisen arvoinen, yksi suosikkikohteistani Saksassa Dresdenin ja Passaun lisäksi. Omatunnelmainen ja aina löytyy uutta nähtävää esim. noita toisen postauksesi lukkoja en ole nähnyt. Kesä siellä on lämmin ja vihreä. Olisin vuosien aikana käynyt vielä Kölnissä kolmatta kertaa, mutta kun junaliput olisi maksaneet 400e, ennen meni bussi suoraan juna-aseman luo mutta se reitti on vaihdettu

Vastaa

Köln oli kyllä ihana, pidin kaupungin tunnelmasta ja helpostilähestyttävyydestä :) Jäin haaveilemaan kesälle junareissua juurikin Saksaan tai sitten laajemmin Keski-Eurooppaa kattaen, saa nähdä toteutuuko vai muuttuuko kohde lennossa joksikin muuksi, mutta matkaan on joka tapauksessa päästävä! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.