instajooga

Lauantaiaamu valkeni harmaana ja herääminen kangerteli, mutta luvassa oli poikkeuksellista päiväohjelmaa. Heräiltyäni rauhassa rullasin oranssin joogamattoni, ujuttauduin Casallin trikoisiin ja nappasin ratikan Unioninkadulla sijaitsevaa Yoga Nordicia, sillä edessä oli elämäni ensimmäinen ilmajoogatunti.

Kun Ansku joitain viikkoja aiemmin oli kysyy haluaisinko lähteä testaamaan air joogaa, eli ilmajoogaa, vastasin kyllä sen enempää miettimättä. Vasta myöhemmin alkoi mielessä raksuttamaan, että mikä ihmeen ilmajooga? Mutten ollut ainoa, tapasin joogasalin pukuhuoneessa Anskun, Jonnan ja Niinan valmiina ottamaan ensikosketuksensa ilmajoogaan.

ilmajooga yoga nordic 2

Saimme tutustumistunnin Yoga Nordicilta blogin kautta ja hakeuduimme katosta riippuvien liinojen äärelle. Ensikosksessa joogasaliin oli jotain taiaomaista; intiimin vaalean huoneen katosta roikkui sinisävyisiä liinoja ja huoneen valaistus vaihtui voimakkaan sinertävästä punertavaan ja siitä takaisin luonnonvaloa mukailevaan valkoiseen. Ohjaajan opastuksella löysimme oikella korkeudella sijaitsevat liinat ja rullasin joogamattoni paksun, mutta joustavan silkkitrapetsin alle.

Aloitimme varovaisesti hakien tuntumaa liinaan ja sen liikkuvuuteen, ja ensitöiksi sukelsimme paksun kankaan sisään kuin koteloon. Etenimme helpoista ja kevyesti venyttävistä liikkeistä asteen haastavampiin, lopuksi kivuten liinoilla kattoa kohti ja viimeisenä roikkuen pää alaspäin kankaan varassa.

ilmajooga 15ilmajooga 8ilmajooga 01

Ilmajooga ei kuitenkaan ole akrobaattinen tunti, eli se sopii periaatteessa kenelle tahansa, mutta huimauksesta kärsiville sitä ei suositella. Ymmärrän sen hyvin, sillä itsellä on taipumusta huimaukseen ja matkapahoinvointiin, ja etenkin alussa maatessani kankaan sisällä kevyt keinuva liike sai aikaan sen, että se sama orastava epämiellyttävä tunne, joka monesti myös vesillä tai autossa istuessa tulee, hiipi kroppaan. Olo kuitenkin tasoittui kun jatkettiin hallittuihin liikkeisiin ja keskityin niiden tekemiseen, mutta hetkittäin jouduin tekemään pienen paussin palauttaakseni tasapainon. Tunnin jälkeen päässä tuntui hassulle, ikään kuin kenivalle, mutta se katosi onneksi nopeasti kun kotimatkalle hengittelin raikasta syysilmaa. Samalla myös erityisen energinen olo valtasi mielen ja kroppa tuntui ihanan virkeältä.

Itse en ole taipuisa enkä muutenkaan joogaa koskaan (paria kokeilukertaa enempää) harrastanut, niinpä ehkä eniten jännitin liikkeiden haastavuutta, mutta kokeilutunti tuntui itse asiassa tasoltaan juuri oikealta, siinä oli haastetta, mutta ei liiaksi. Pidin liinan pehmentävästä vaikutuksesta ja keinumaisen pussukan aiheuttamasta leikkisästä olosta. Oli jotenkin kutkuttavan hauskaa makoilla kangaskotelossa ja keinua sirkusliinan varassa! Onkin helppo sanoa, etten ole koskaan tehnyt mitään suoraan vastaavaa kuin mitä ilmajoogatunti tarjosi!

ilmajooga yoga nordicilmajooga 5ilmajooga 14

Olin yllättänyt siitä, kuinka monipuolisesti erilaisia liikkeitä liinan avulla pystyi tekemään. Liina auttaa kuulemma jakamaan kehon painoa ja helpottaa haastaviin liikkeisiin pääsemistä kankaan tarjoaman tuen myötä. Ilmajoogassa voikin painottua rentouttaviin ja venytteleviin liikkeisiin tai tehdä pilatesmaisia harjoituksia, joilla vahvistetaan keskivartolon lihaksia. Lisää ilmajoogasta löytyy esimerkiksi täältä.

Joogasta puheen ollen en vieläkään ole tullut testanneeksi hot joogaa, vaikka siitä jo aikaa sitten puhuin. Aloin arkailemaan hot joogan kassa, sillä kuulin sitä verrattavan saunaan,. Koska itse en yhtään pidä saunomisesta, mietin kuinka sopiva valinta se oikeastaan itselle olisikaan. Toisaalta, eihän se estäisi ottamasta alkeistuntia ja katsomasta, mutta jotenkin asia vain on jäänyt. Ehkäpä tämän joogakerran innoittaman onnistun viimein tekemään ryhtiliikkeen ja käymään sitäkin kokeilemassa!

ilmajooga 12ilmajooga 21ilmajooga 20

Osassa kuvista joogaliikemallina kuvissa toimi Ansku ja Air Jooga tunnin tarjosi Yoga Nordic.

Katso myös nämä

12 comments

Vastaa

Aikas hassua, olin pari viikkoa sitten itsekin elämäni ekalla ilmajoogatunnilla, jonne kaverini mut vei mukanaan :) Meillä oli yin-tunti, joka alkoi meditaatiolla ja eteni rauhallisesti kohti haastavampia liikkeitä.
Mullakin oli tunnin jälkeen yllättävän vetreä ja energinen olo, ja menen toistekin :)

Vastaa

Voi vitsit, onpas hauska sattuma! Tuo meditaatio kuulostaa kyllä hyvältä ja tämän testitunnin perusteella luulenkin, että tuollainen rentoutumistunti olisikin enemmän itseä varten kuin vähän rankempi tai monimutkaisempi :)

Vastaa

Tuo kommenttisi matkapahoinvoinnista toi mieleeni, että olisiko sinulla jotain kikkakolmosia avuksi siihen? Itselläni tuppaa tulemaan etenkin lentokoneessa huono olo (se kiihdytys kun noustaan…), joskus myös junassa ja autossa. Postafenia olen nappaillut, mutta se väsyttää niin armottomasti, ettei sitäkään huvittaisi käyttää. Anoppi kehotti kokeilemaan matkapahoinvointiranneketta, se toimii kuulemma hänellä erinomaisesti.

Vastaa

Voi olisikin! Kun tiedän, että itsellä tulee niin herkästi huono olo, vätän riskitekijöitä, eli valitsen junassa paikat kasvot menosuuntaa ja bussissa istun suht edessä enkä edes yritä lukea mitään autossa jne, mutta vaikka se madaltaa riskiä, ei se silti estä sitä, että välillä vaan tosi ikävä huonovointisuus iskee päälle ja siitä on vaikea päästä eroon ilman pysähtymistä ja raikkaaseen ilmaan pääsemistä. Tunnistan siis myös tuon pahoinvoinnin lentokoneessa, mulla on kanssa tullut matkapahoinvointia sielläkin! Suuntaankin heti koneeseen mennessä kaikki puhaltimet itseä kohti, että saisin heti liikkeelle lähdettyä suoraan kasvoihin mahdollisimman paljon raikasta ilmaa, mutta aina sekään ei auta.

Olen kanssa joskus kokeillut jotain matkapahointoinvointitabletteja (ja itse asiassa tainnut jopa joskus lennollekin ottaa), mutta sama juttu, niitäkään ei oikein huvita popsia, joten siksi harvemmin otan vaikka riski huonoon oloon tuleekin :/ Kaikki kikat siis olisivat tännekin erittäin tervetulleita! :D

Oon muuten kokeillut tuota rannekettakin, mutta itse en huomannut sillä vaikutusta, joten jäin väkisinkin miettimään, että onko vaikutus enemmänkin päänsisäinen kuin todellinen, mutta paha sanoa, en todella tiedä muuta kuin sen, etten itsellä huomannut vaikutusta.

Vastaa

Meillähän on siis ihan samat kikat käytössä! Teen samat paikkavalinnat ja lentokoneessa aina ilmastointi kasvoille. Tuo ranneke perustuu ilmeisesti akupunktioon ja varmaan on vaikea itse löytää sitä pistettä ranteesta, jossa se toimisi. Ja kaikilla välttämättä ei ehkä toimikaan. Yksi mitä olen kokeillut on inkivääri; sekä kapseleina että teenä (pala tuoretta inkivääriä liotettuna kuumaan veteen). Tuo tee on ihan huipputehokasta mihin tahansa pahoinvointiin, mutta jos tekee siitä liian tujua/juo paljon, itselläni menee maha ihan sekaisin! Joten hieman huono vaihtoehto lentokoneeseen…

Vastaa

Olin just to ilmajoogassa ja sain huimauskohtauksen :( mutta olin syönyt aika vähän ja ollut sairaana, joten luulen sen johtuvan siitä. Yleensä ei ole tullut mitään, ja mun ongelmaselälle ilmajooga on tehnyt kyllä hyvää (jos jätkät harrastusta, mennään yhdessä!)

Vastaa

Auts, voin kuvitella, että just tuollaisessa tilanteessa tuleekin herkästi! Heh, mulle tulee väsyneenä ja syömättömänä huimausta vaikken edes tekisi mitään, puhumattakaan, että silloin pitäisi mennä johon liikennevälineeseen tai ilmajoogakeinuun :D Mutta hei joo, jos oot vielä alkeistasolla, niin voisin oikein mielellään tulla joku kerta mukaan, mutta tosiaan, sellaiselle helpolle tunnille ;)

Vastaa

Eli jos JATKAT!

Vastaa

Olen käynyt muutaman kerran hot yogassa. En nyt heti vertaisi sitä saunomiseen. Se on tavallista joogaa vähän normaalia lämpimämmässä salissa. Minäkään en pidä saunomisesta, mutta erilaisista jumpista/joogista lämpimässä salissa kyllä, varsinkin pakkasella :)

Vastaa

Kiitos tuhannesti, tämäpä olikin hyödyllistä kuulla! Ehkäpä siis uskaltaudun kokeilemaan ja toden totta, ajatus lämpimästä joogahetkestä talvella kuulostaa aikas tosi hyvälle! :)

Vastaa

Huh. Näyttää puuhalta, jossa mun selkä kuolisi heti. Taidan edelleen pitäytyä Pilates-tunneissani :-)

Vastaa

Hih, joo, tämä ei todella taida olla selkävaivaisen laji!! Mutta pilatestunnit on aika kivoja, itse olen kokeillut ja se oli mieleeni, pitäisikin lähteä uudelleen pitkän tauon jälkeen kokeilemaan :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.