Ruokavalioni on päivittynyt parempaan suuntaan paljon sen jälkeen kun puolitoista vuotta sitten aloitin nykyisessä työssäni. Olen oppinut huomioimaan ravinnossa asioita, joita ennen en osannut ajatellakaan, kuten vaikka riittävän proteiinin saannin. Jos ennen söin kevyesti, niin nyt syön huomattavasti ravinteikkaammin ja proteiinipitoisemmin. Määrällisesti todennäköisesti syön enemmän, mutta epäilemättä ravintorikkaammin. Olen jopa tahattomasti laihtunut hieman tänä aikana, mikä on todennäköisesti seuraus oikeisiin elementteihin keskittymisestä.

Ruokavalio ole päivittynyt mitenkaan tahallisesti tai tavoitteellisesti, vaan ihan puhtaasti sen kautta, että mitä enemmän oppii ja kuulee, sitä enemmän osaa huomioida oman arjen valinnoissa kroppaa ja mieltä paremmin tukevaa ravintoa. Itseen pätee siis tyypillinen kohta, että mitä enemmän esimerkiksi ns. superfoodeista tietää, sitä useampaa käyttää. Vaikka vaihtaisin työtä, monta nykyisestä työstäni tuttua tuotetta jäisi ehdottomasti käyttöön.

Yksi sellainen on proteiinilisä. Ennen mielsin proteiinilisät jollain tapaa osaksi urheilullista elämäntapaa (joskaan en liikkuessakaan tajunnut proteiinin merkitystä), enkä ajatellut asiaa sen enempää. Tyypillisesti keskiverto suomalainen kyllä saa hyvin proteiinia pääruoista, mutta välipaloissa se jää monella vajaaksi, niin on ollut myös itselläni. Etenkin aamupala, jonka olisi hyvä sisältää proteiinia, on jäänyt siinä suhteessa aiemmin heikoille.

Toki nappaan silloin tällöin valmiin proteiinipatukan tai -juoman, mutta teen mieluummin itse kokonaisuuden, jolloin voin huomioida kulloisenkin tarpeen ja mieliteon. Viime aikojen suosikkini on proteiinismoothie, joka on erinomainen aamuun, mutta toimii myös illalla (tai toki muunakin välipalana). Käytän myös vegeproteiinia, mutta tässä tapauksessa suosin heraa.

FASTin hera on kotimaista, Kuusamosta, ja heraproteiinihan on juustonvalmistuksen sivutuote.  Juuston valmistuksessa juusto juoksuttuu pohjalle ja hera kerääntyy pinnalle, josta se napataan talteen. Heraproteiini sisältää kaikkia keholle välttämättömät aminohapot ja imeytyy hyvin. Tämä on tuote, jonka olen saanut oman äitinikin käyttämään. Iän myötä elimistön proteiinin kyky käyttää hyödyksi proteiinia heikkenee, joten tarve kasvaa ja siten siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi eläkkeellä oleva äitini nappaa nykyisin aamuisin proteiinilisää puuron tai juoman yhteydessä.

Marjaisa proteiinismoothie

Mutta takaisin smoothieen. Itsellä ihan luottokombo on sekalainen kasa kotimaisia marjoja (mustikkaa, tyrniä, mansikkaa, herukoita ja vadelmia), banaani, kasvismaitoa ja annos maustettua tai maustamatonta herajauhetta.

Maustamaton hera on ehkä eniten käyttämäni, mutta välillä leikin myös maustetuilla. Jotkut heramaut ovat makuuni suoraan sanottuna hirveitä (esimerkiksi suklaata en voi sietää), mutta mustikka-vanilja on todella kiva ja ihan täydellinen marjasmoothien sekaan! Yksi mitallinen suuresta pakkauksesta tai sitten annospussi on loistolisä.

Myös esimerkiksi Voimaruoalta löytyy superhyvänmakuinen kaurainen mustikkamaustettu herannospussi* (hollantilaista heraa). Tietty koska saatavuuden puolesta on helppoa ja tunnen sisällön, käytän eniten FASTia. Hera80:ssa on pieni makeus, minkä takia en tykkää sheikata sitä ihan vain veteen (silloin suosin kasvisproteiinia). Smoothien tai puuron joukossa vivahde ja koostumus ovat pelkästään edukseen, ja tekevät okonaisuudesta kivan kuohkean, pirtelömäisen.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset:

  • valittua nestettä (esim. kasvismaito)
  • banaani
  • jäisiä marjoja
  • annospussillinen tai mitallinen proteiinilisää

Nesteen määrää säätelemällä saa joko lusikoitavan tai juotavan smoothien, itse teen vaihtelevasti molempia. Annostelun hoidan ihan näppituntumalla, ei ole niin tarkkaa tuleeko marjoja vähemmän vai enemmän, toimii silti.

Koska nykyään myönnän jonkin verran hifisteleväni smoothieiden kanssa, heitän sekaan silloin tällöin vielä epämääräisen kansa viher-, marja- tai hedelmäjauheita. Tai kaikkia niitä Mutta toki mitä enemmän sekoittaa keskenään, sitä enemmän yllätys maku on, mutta tuolla edellä mainitulla kombolla se on ihan huippu!

*saatu blogin kautta

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.