Olen himoinnut uunijäätelöä jo joitain viikkoja, mutta sen valmistus on antanut odottaa itseään. Toisaalta, hyvinhän muutaman viikon on tähän päälle jaksanut odottaa, edellinen uunijäätelökertani kun ulottuu aina lapsuuteen asti, siksi onkin hassua, että siihen nyt yhtäkkiä tullut niin mahdoton fiksaatio. Toisaalta, siinä yhdistyvät  kaksi lempiasiaani, jäätelö ja marenki, ja kokonaisuus on ihana suussasulava kombinaatio lämmintä ja kylmää. Ihmeellisempää lieneekin, miten olen selvinnyt näin kauan ilman!

Mielitekoni seurauksena teimme vihdoin viime viikonloppuna uunijäätelöä, sekä lauantaina että sunnuntaina. Nämä ensimmäiset kerrat olivat harjoittelua, ja siten pitäytymistä hyvin turvallisessa kokonaisuudessa ja muodossa, mutta oikeasti, tällähän voi varioida vaikka miten jos oikein intoutuu! Pohjaksi sopii hyvin keksipohja tai perinteinen kakkupohja (vaikkapa kaupan valmis kakkupohja jos oikein helpolla tahtoo päästä), me väsäsimme brownieita, joilla vuorasimme pohjan ohuelti. Päälle kunnon vanhanajan vaniljajäätelöä ja sekaan tuoreita marjoja, mustikoita ja vadelmia. Kun kasassa oli normaalin jäätelöannoksen näköinen kokonaisuus, kipot hetkeksi pakkaseen ja marenkivaahdon valmistus.

Kahteen annokseen tuli oikein riittävästi vaahtoa vatkaamalla kovaksi kiinteäksi vaahdoksi (noin 10 minuutin ajan) kaksi kananmunan valkuaista, vajaa desi (n.65 grammaa) sokeria sekä pikkuinen loraus sitruunamehua. Kun vaahto oli valmis, kipot pakkasesta ja annosten peittäminen huolella vaahdolla. Vaahdon voi pursottaa, jolloin lopputulos on tällaista lusikalla aseteltua lumihuippua hienompi, mutta nättihän tämäkin on. Pintaa voi haroa haarukalla, jolloin paahtojälki on näkyvämpi. Sitten ihan hetkeksi kuumaan uuniin, marenkivaahto paahtuu silmissä ja kun pinta on saanut hivenen väriä, annokset ulos ja saman tien tarjoiluun. Herkkua! Helppoa! Nopeaa! Nam.

Katso myös nämä

11 comments

Vastaa

aivan valtavan kauniit kuvat!!! :)

Vastaa

Oi ihana, kiitos :)

Vastaa

Näyttää hyvältä! :) Minusta annoksen ulkonäkö toimii ehkä jopa paremmin noin, kun marenkia ei ole pursotettu vaan se on tuollainen luonnollisen kaunis vuorenhuippu. Pursotetusta tulisi ehkä liiaksi mieleen muffini? No joka tapauksessa, kaunis on!

Meillä on oikeasti ihan erilaiset makunystyrät, minä taas kun en tykkää jäätelöstä enkä etenkään marengista. :D

Vastaa

Oi ei, mä en ymmärrä miten kukaan voi olla tykkäämättä marenkivaahdosta! ;) Poikaystäväkään ei pahemmin tykkää marengista, mutta ilokseni kuiten kinmarenkivaahto (ainakin jäätelöön yhdistettynä) oli mieleen, mikä tarkoittaa, ettei tarvitse jatkossa kyhäillä näitä vain omaksi iloksi :)

Mua taas viehättää pursottimella tehty tietty koristeellisuus, ei siis mitään muffinssitursotusta, vaan esimerkiksi tällainen:
http://cirquedusouffle.blogspot.fi/2012/10/mini-baked-alaska-porcupines-gf.html
tai tällainen:
http://www.tastyjourney.com/2010/08/nutty-and-toasty-meets-cool-and-creamy.html
Mmmmm. Eritoten tuo eka näyttää silmiini ihastuttavalta! :)

Vastaa

Oi kuinka kaunista, herkullista ja inspiroivaa!

Vastaa

Ihana kuulla, kiitoksia! Herkullista tuo totta tosiaan olikin, ja nyt kun tajusi miten helppoa valmistus on, niin tätä tulee varmasti pian uudelleenkin tehtyä!

Ihanaa Itsenäisyyspäivää :)

Vastaa

Voi nam! Jos teette tuota vielä, voisiko annoksesta saada ”läpileikkauskuvan”, jotta näkisi, millaista se on sisältä? :)

Vastaa

Ehdottomasti! :) Sellainen oli itseasiassa tarkoitus ottaa nytkin, mutta noh, otin päällikuvaa hieman liian kauan ja alkoi tulla kiire syömisen kanssa, jottei koko jäätelö ehdi odotellessa sulaa – ensi kerralla keskityn sitten suosiolla sisimmän ikuistamiseen ;)

Vastaa

Oooh, miten kauniit ja herkutteluun inspiroivat kuvat! :)

Vastaa

Oi, kylläpäs kuulostaa kerrassaan herkulliselta! Täytyy joskus koittaa tehdä, kiitos vinkistä! :)

Vastaa

Uunijäätelö kuuluu suosikkeihini, ja sitä on kyllä pian koklattava uudellleen, niin maistuvaa oli – suosittelen! ;)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.