Tuntuu hassulle, että matka, joka on ollut puheissa jo viime keväästä, on nyt edessä. Tai ei ihan juuri nyt, mutta muutaman päivän päästä. Tällä hetkellä lattialla seisoo kolme erilaista potentiaalista matkalaukkua: rinkka ja peri erilaista pehmeää kassia, joiden välillä pitäisi tehdä valinta ja oikeasti alkaa täyttämään tyhjää sisältöä.

Tyypillisesti olen enemmän ex tempore matkailija, eli en suunnittele lähtöä kovinkaan ajoissa vaan teen päätökset ja suunnitelmat varsin kompaktilla aikataululla. Mutta jos jotain kohdetta, niin juuri tällaista on hyvä alkaa ennakoimaan hyvissä ajoin, Afrikkaan ja safarille lähtö kun vaatii vähän enemmän valmistautumista kuin edellisen illan kiirepakkailut.

Mitä kaikkea sitten olen jo ottanut huomioon, vaikka pakkaus itsessään seisookin vielä ihan vaiheessa?

Rokotteet

Onnistuttuani laittamaan oman roketekorttini niin hyvään talteen, etten nyt sitä tarvitessani enää löytänyt, jouduin tekemään soittelukierroksen selvittääkseni, mitä rokotteita olen aikoinaan Malesiaan lähtiessä ja muutenkin ottanut. Onneksi rokotehistoriat saatiin kaivettua naftaliinista ja niiden pohjalta kävin Aavan matkailuklinikalla konsultoinnissa ja täydentämässä rokotteita, eli otin samalla kertaa sekä viimeisen B-hepatiittirokotteen elinikäiseen suojaan sekä Tansaniaan suuntaaville pakollisen keltakuumerokotteen.

Malarian estolääkitys

Tansaniaan matkatessa suositeltavaa on malarian estolääkitys. Käyttökokemuksia kyseltyäni, ennakkoselvitystä tehtyäni ja lääkärin kanssa juteltuani päädyin siihen ehkä tänä päivänä yleisimpään lyhyen matkan estolääkkeeseen, eli Malaroneen. Se on parhaiten siedetty ja siten tuntui järkevimmältä vaihtoehdolta. Lääke tosin on todella hintava, joten koska meitä on useampi matkailija lähdössä, säästyi kuluja runsaasti sillä, että lääkkeet ostettiin Suomen reseptillä Tallinnan apteekista, jossa hinta oli suurin piirtein puolet halvempi. Oma parin viikon setti tuli maksamaan noin 50 euroa.

Muut lääkkeet

Malarian estolääkityksen lisäksi pyysin itselle varmuuden vuoksi matkapahoinvointilääkereseptin, joka sopii käytettäväksi rinnakkain estolääkityksen kanssa. Voin lapsena todella pahoin liikennevälineissä, mutta pahoinvointi katosi kasvettuani, tehden oudon paluun muutama vuosi sitten. Nyt ei tarvita pitkääkään aikaa istua ratikka- tai bussimatkaa ruuhkassa tai kuumassa, ja tuskastuttava pahoinvointi hiipii kehoon.

Koska monen päivän safarilla vietetään paljon aikaa autossa ja meno on kuulemma paikoin erittäinkin töyssyistä, koin järkeväksi varautua ja ottaa mukaan pahoinvointia ehkäisevän lääkityksen ja käyttää tarpeen mukaan. Näiden lisäksi pakkaan laukkuun käsidesiä, kipulääkkeitä kuukautiskipuihin, Imodiumia mahdolliseen ruokamyrkytykseen, laastareita ja voidetta hyttysen pistoksiin.

Viisumi

Tansaniaan suunnatessa on hyvä ennakoida myös viisumin suhteen. Vaikka se on mahdollista hankkia myös rajalla, tuntui itsestä järjettömältä jättää jotain sellaista matkan päälle, minkä voin hoitaa helposti ennakkoon. En halua käyttää pitkän matkanteon jälkeen yhtään ylimääräistä aikaa rajamuodollisuuksiin ja viisumiprosesseihin, joten nyt kun se on hankittuna netin kautta (saapui sähköisesti supernopeasti parissa arkipäivässä), ei asiaa tarvitse enää ajatella.

Pukeutuminen

Tällä matkalla myös pukeutumista täytyy ajatella tavallista enemmän ja useammasta kulmasta. Sansibarissa odottaa lämpö ja rantaelämä, mutta safarilla ihan toisenlaiset olosuhteet. Safarilla onkin huomioitava muiden muassa värien käyttö. Tummat sävyt vetävät malariaakin levittäviä hyttysiä puoleensa ja valkoinen likaantuu nopeasti. Parhaita olisi maanläheiset sävyt, niinpä itse pakkaan murrettuja ja neutraaleja sävyjä, mutta rohkeasti kyllä ripotellen mustaa ja valkoistakin mukaan, sillä yhden reissun takia ei ole järkevää uusia koko kesäkarderobia. Lisäksi tärkeää on kerrostettavuus, yötä vasten saattaa viiletä ja toisaalta vaatteet myös suojaavat auringolta. Mukaan siis myös ehdottomasti kunnon hattu!

Safarilla korot eivät tule kuuloonkaan, joten sinne pakkaan mukavia korottomia jalkineita, mutta Sansibarilla aion uskaltaa käyttää enemmän tyylisiäni kenkiä. Mukaan on siis lähdössä matalia sandaaleita ja espadrilloja. Tärkeässä osassa ylipäätään on myös mukavuus ja hengittävät materiaalit. Liikkeessä ja pitkiä aikoja autossa istuessa on välttämätöntä, että vaatteet ovat myös mukavat.

Matkalaukku

Koska safarilla ollaan jatkuvassa liikkeessä on kevyt ja järkevä pakkaus must. Lisäksi jeepeillä liikuttaessa kova matkalaukku olisi hyvin epäkäytännöllinen, joten yleinen suositus safarille onkin käyttää joko pehmeää laukkua tai rinkkaa. Pehmeä laukku olisi näppärämpi tavaroita purkaessa ja uudelleen pakatessa, rinkka taas ergonomisempi, joten saa nähdä, kumpaan päädyn.

Ravinto

Kasvisruokailijalle jää nähtäväksi, millaista safarinaikainen ruoka on, joten tässä kohtaa on hyvä pelata hieman varmanpäälle. Lääkäri suositteli ottamaan välipalapatukoita mukaan, sillä ruokailujen välissä saattaa kulua pidempiäkin aikoja, joten tarkoitus on pakata muutamia lämpöä kestäviä patukoita matkaan. Nämä auttavat myös mahdollisessa matkapahoinvoinnissa sekä siinä, jos jossain kohtaa omaan ruokavalioon sopivaa syötävää ei ole tarjolla.

Lisäksi sain hyvänä vinkkinä kuitujauheen ja maitohappobakteerit. Kuitujauhelisä auttaa, mikäli ruoka jää kevyeksi ja yksipuoliseksi, eli sitä on helppo lisätä veteen tai mehuun. Sitä onneksi löytyy jo kotoa kaapista vajaa pussi, mikä on helppo ottaa mukaan. Sain myös suosituksen Life-myymälän omista maitohappobakteereista, joiden aloittamisen aloitin pro-vinkkien mukaan jo menneellä viikolla, ottaen sellaisen joka aamu tyhjään vatsaan.

Työvälineet

Paljon päänvaivaa ennakkovalmisteluissa aiheutti matkalle mukaan otettava elektroniikka. Koska tarkoitus on olla tavoitettavissa ja tehdä tarpeen mukaan töitä myös paikan päältä, on mukana oltava siihen sopivat välineet. Haluan kuitenkin matkustaa kevyesti ja myös niin, että mukana olevat tavarat eivät ole niin korvaamattomia tai arvokkaita, että niiden perään täytyisi koko ajan stressata. Vaikka vakuutukset on kunnossa, haluan silti huomioida asian jo pakkausvaiheessa.

Nyt mukaan on lähdössä miniläppäri, kamera tarvikkeineen, kännykkä oheistarpeineen sekä pari ekstramuistikorttia kuville – niitä kun epäilemättä kertyy. Kaikki on syytä pakata hyvin, matkanteon töyssyjen ja myös safarin hiekkapölyn takia.

Muuta

Lisäksi matkaan lähtiessä on hyvä huomioida myös sellaisia asioita kuin adapterit virtalähteille, hyvät aurinkosuojatuotteet ja pakkaaminen muovipussittomasti. Muovipussien tuominen maahan kun on kielletty lentokoneiden pieniä nesteiden pakkaamiseen tarkoitettuja pusseja lukuun ottamatta. Tyypillisesti nostan rahaa vasta matkakohteessa paikan päällä, mutta nyt on aikomus vaihtaa mukaan dollareita safaria varten, ja nostaa paikallista valuuttaa juomarahoiksi ja muiksi kuluiksi paikan päällä.

Lisäksi lentoja silmällä pitäen kävin ostamassa tukisukat. Aloin sappileikkauksen jälkeen käyttämään sairaalasta saatuja tukisukkia lennoilla, ja totesin ne erinomaisiksi (joskin äärimmäisen rumiksi ja silmiin pistäviksi). Jalat jaksoivat paremmin ilman piiruakaan siitä turvotuksesta, mikä tyypillisesti aina lennon jälkeen tuntuu ja näkyy. Nyt edessä on pitkät lennot, joten haluan ehdottomasti tukisukat matkaan, mutta ostin sellaiset salonkikelpoisemmat mustat Stockalta. Eivät ole yhtä tujut kuin sairaalasukat, mutta kuulemma ajavat asian. Pian se nähdään!

Jää nähtäväksi, kuinka hyvät omat valinnat ovat, mutta ainakin olen googlannut aiheesta paljon ja kysellyt vinkit ja arviot jokaiselta safarilla käyneeltä tutulta, joten tällä mennään.

Katso myös nämä

3 comments

Vastaa

En ole itse käynyt koskaan Afrikassa, ja muun muassa tuontyyppinen matka on haavelistalla. Ei toki tarvitse kertoa suoraan, mutta voitko yhtään kertoa, paljonko tuollaiseen parin viikon reissuun pitäisi säästää rahaa? Arvaan, että melko paljon, mutta pitäähän jostakin aloittaa…

Vastaa

Tämä on kyllä sellainen kerran elämässä matka, en malta odottaa! Plänäystä tosiaan tämänkaltainen matka vaatii, on niin monta osatekijää. Budjettikin paukkuu ihan huomaatta kun on rokotteita, tarvikkeita, lääkkeitä ja sen sellaista, mitä täytyy matkaa varten hankkia. Kulutkin riippuu niin paljon siitä, millaisen paketin ottaa :) Omat lennot maksoivat n.650€ ja sitten 7 päivän sellainen keskihintainen safari n.1600 (sisältäen majoituksen, ruoat ja kuljetukset). Mutta sitten jos on tarkoitus vaihtaa kohdetta välillä ja majoittua muuallakin, niin kulut helposti kasvaa ensin ajatellusta. Itselläkin tuli yksi ekstrayö alkuun Arushaan, kulku kentältä kaupunkiin on melko pitkä, siirtymä Arushashasta Sansibarille taas oma lisänsä.

Huh, en enää edes uskalla paljonko reissu on syönyt siitä, mitä alkusuunnitteluissa arvioin olevan käytettävissä :D Mutta veikkaan, että budjetti liikkuu jonnekin 2500-3000 välille. Kiistatta kallein reissuni ikinä! Tätä on vähän vaikea tehdä budjettimatkana vaikka yrittääkin olla järkevä rahankäytössä ja vertailee hintoja :)

Vastaa

Kiitos paljon vastauksesta! :) Mietin, että pitäisikö jopa heti perustaa matkatili, jota kerryttäisi ihan hiljalleen, jos vaikka viimeistään 10 vuoden päästä voisi päästä tuollaiselle reissulle (kun on noita rahareikiä nyt niin paljon muutenkin).

On varmaan upea reissu! Kiva nähdä kuvia siitä.

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.