Montenegro vei sydämeni ja nousi matkan yhdeksi kohokohdaksi monipuolisuudellaan. Voin lämpimästi suositella maahan matkailua ja ennen kaikkea rannikon lisäksi myös hengästyttävän upeaan sisämaahan suuntaamista! Syitä matkustaa Montenegroon ei tarvitse kauaa miettiä, niitä on lukuisia! Mutta tietenkään kaikki ei sovi kaikille ja joka paikassa on myös miinuksia, niinpä tasapainon vuoksi ensin listattuani matkailijan kannalta maan tärkeimmät plussat, mainitsen myös muutaman mahdollisen heikon kohdan.
PLUSSAT
1. Luonto
Monenegron luonto on häkellyttävän kaunis! Jos olet ihastunut Kroatian rannikkoon, tykkäät aivan varmasti myös Monenegron rannikosta, sillä maisemaltaan ja muodoiltaan se on hyvin samankaltainen kuin naapurimaassa. Myönnettävä kyllä on, että itse pidän Montenegrosta jopa enemmän, mihin suurena osasyynä on rauhallisuus. Kroatian ovat jo turistit vallanneet ja onhan Monenegrokin löydetty, mutta ei todella samassa mittakaavassa, eli se on vielä verrattain hyvin rauhallinen jopa kuumimpana sesonkikautena. Rannikkoa kehystää läpi sisämaan jatkuva vaikuttava vehreä vuoristo, jossa ihastuttaa upeat solat ja syvät metsät. Aurinkoisella säällä maisema jatkuu moniulotteisena silmänkantamattomiin ja sadesäällä vuorien keskellä leijuu kutkuttava mystiikka. Kaikkialla olla niin kaunista ja hiljaista, pienet kylät uinuvat maisemassa ja serpentiinitiet halkovat sykähdyttävää luontoa. Vain pienellä ajomatkalla rannikolta pääsee käsiksi alppimaisiin maisemiin ja ihastelemaan horisontissa siintäviä lumihuippuja. Maasta löytyy kauniita luonnonpuistoja ja loistavia vaelluskohteita!
2. Hintataso
Jos Montenegro on omatoimimatkailijan unelma, on se myös budjettimatkailijan ihannekohde. Kiitos kevyemmän turismin, kaikkialla on todella edullista. Vertailun vuoksi esimerkiksi peruspizzan saa keskustan terasseilta 2,5-5 eurolla ja cappuccinon eurolla tai jopa alle. Ravintolalistaa selatessa 10 euron tai yli annoksiin mennään vain fiinimmissä paikoissa tai kovimmilla turistialueilla. Karkeasti ottaen voisi sanoa, että hintataso on kolmasosa meidän hinnoistamme. Perushyvän hotellin tai B&B:n saa 30-60 eurolla, joten tässä on otollinen hetki pihistellä tai panostaa. Poikkeuksina ovat turistikohteet Kotor ja Budva, joissa hintataso on lähes tuplat muuhun Montenegroon nähden.
3. Etäisyydet
Maa on pieni ja kaikki on lähellä, maisemaa pystyy vaihtamaan nopeasti ja tietä ei tarvitse kuluttaa tolkuttomasti päästäkseen kaupungista rannalle ja rannalta vuoristoon. Kaikki on lähellä, myös naapurimaat, eli Montenegrosta on loistava suunnata käymään vaikkapa Serbiassa, Makedoniassa, Kosovossa tai Albaniassa. Näppärintä on liikkua omalla autolla (jonka vuokraaminen Montenegrosta on huomattavasti edullisempaa kuin vaikkapa Kroatiasta), mutta myös bussiyhteydet ovat hyvät ja erittäin edulliset. Hintaesimerkkinä matka ylhäältä Kotorista alas Ulcinjiin, liki Albanian rajaa, maksoi vaivaiset 7,5 euroa (matkalaukuista veloitetaan lisäksi n.1 € per matkalaukku).
4. Ruoka
Ruoka on monipuolista ja hyvää, selvästi inspiroitunut italialaisesta keittiöstä. Se on lihapainotteista, mutta kasvisruokailijakin kyllä saa syödyksi ja yleensä kasvisannos hoituu viimeistään pyytämällä. Annokset ovat todella valtavia, ihan kaikkialla! Onkin huvittavaa, että itselle naurettavan edulliselta tuntuvat neljän euron annos on sen kokoinen, ettei jaksa puoliakaan. Tulee herkästi edullisuuden huumassa tilattua liikaa, joten annoskoko kannattaa pitää mielessä jo ensimmäistä tilausta tehdessä. Paikalliset laadukkaammat viinit ovat mainioita ja erittäin edullisia, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
5. Ihmiset
Minne tahansa suuntasimme, vastassamme oli aivan ihanaa ja sydämellistä palvelua. Vieraanvaraisuus lämmitti ja avuliaisuus oli vailla vertaa, usein jopa niin paljon enemmän kuin olisi ikinä kehdannut edes odottaa. Englanninkielellä pärjää hyvin, vaikka toki pienemmissä paikoissa kaikki eivät sitä puhu, mutta yrittävät kyllä mielellään. Kaiken kaikkiaan jäi hyvin vahvasti tunne, että matkailija on tervetullut.
MIINUKSET
Totta kai kaikissa kohteissa on omat huippunsa ja heikkoutensa, ja ne riippuvat niin kovin matkailijasta, odotuksista ja toiveista. Mikään on harvoin mustavalkoista, eli matkakohteissakin monet asiat ovat sidoksissa toisiinsa. Esimerkiksi turismin lisääntyminen tuo monesti mukanaan palveluita ja vaihtoehtoja, mutta toisaalta taas saattaa vastaavasti rikkoa koskemattomuutta ja nostaa hintoja. Kyse onkin pitkälti siitä, mitä kukin arvostaa. Itselle Montenegrosta on haastavaa keksi miinuksia ja voisin milloin vain matkustaa maahan takaisin nauttien juuri sen rauhasta verrattuna vaikkapa rajanaapuri Kroatiaan, mutta jos heikkouksia halutaan hakea, niin osalle matkailijoista seuraavat kohdat saattavat vähentää kiinnostusta maata kohtaan.
1. Ostosmahdollisuudet
Mikäli shoppausmatkalle halajaa, ei Montenegro ole oikea kohde. Jopa maan pääkaupungissa ketjuliikkeistä on pulaa, hyvin harvoista paikoista löytyy edes Zarat ja Mangot ja nekin täysin meidän hinnoillamme tai jopa kalliimmalla. Paikalliset vaateputiikit myyvät lähinnä huonolaatuista tuontitavaraa Aasiasta. Korujen ja asusteiden osalta voi tehdä löytöjä, mutta silti shoppailijan mekka ei ole kyseessä. Muutama korkeampitasoinen merkki löytyy Budvasta, mutta jopa siellä merkittävin ostospaikka on rantabulevardi rihkamakojuineen ja hinnat muuhun Montenegroon nähden ovat pilvissä.
2. Tavoitettavuus
Montenegroon ei tietääkseni ole meiltä suoria lentoja. Välilaskullisia kyllä löytyy pääkaupunkiin Podgoricaan ja Kotoria sekä Budvaa liki sijaitsevaan Tivatiin, mutta hinnat saattavat herkästi kohota korkealle tai vähintään vaihtojen lukumäärät nousta. Helppoa ja edullista, vaikkei toki vaivattomuuden tärkeimmäksi kriteeriksi nostavalle houkuttelevinta, on matkustaa Dubrovnikiin ja ylittää raja vuokra-autolla tai bussilla (matka Dubrovnikistä Kotoriin oli vajaat 15 euroa ja kesto n.3 tuntia rajanylityksestä sekä liikenteestä riippuen). Taksi on Montenegrossa kohtuuhintaista kun pysytään maan rajojen sisällä, joten ei kannata pelästyä ajatusta ottaa taksi tarvittaessa pidempääkin siirtymää varten.
3. Luksuksen puute
Kaikki tuntuu olevan Montenegrossa aika tasalaatuista. Hotellit ovat kodikkaita ja siistejä, mutta keskitasoisia. Ylellisyyttä kaipaava matkailija saattaa siis pettyä, luksusketjut loistavat poissaolollaan eikä kansainvälistä tasoa olevaa ylellisyyttä juuri ole shoppailussa, majoituksessa tai ravintoloissa. Ne kalleimmatkin ravintolat ovat sellaisia, johon pienelläkin budjetilla matkustava pääsee mainiosti syömään pitkän illallisen. Ainoa poikkeus on rantakohde Budva, jossa on ehdottomasti eniten valinnanvaraa hotelleissa edullisesta ylelliseen. Sieltä löytyy muun muassa uudemmasta James Bond Casino Royale -elokuvasta tuttu Hotel Splendid, sekä huippuylellisen Aman -ketjun Sveti Stefan Resort, joka on varannut kaupungin edustalta oman saaren vierailleen.
4. Käteisen rahan tarve
Jos on tottunut reissaamaan muovirahan voimin, Montenegrossa kannattaa varautua pitämään käteistä mukana, sillä monessa paikassa kortti ei käy maksuvälineenä. Valuuttana kuitenkin on euro toisin kuin vaikkapa Kroatiassa, eli siinä mielessä asioiminen on helppoa eikä päässälaskunystyröitä tarvitse vaivata.
Kroatia vs. Montenegro
Montenegroa on helppo verrata Kroatiaan maantieteellisen sijaintinsa sekä hyvin samankaltaisten rantaviivansa takia, mutta myönnettävä on, että kokonaisvaltaisesti Montenegro oli enemmän mieleeni. Ihastus maahan oli monen osatekijän summa ja suuressa osassa toki oli tietty rauhallisuus, mutta silti kaikkein eniten uskomattoman upea ja monipuolinen luonto. Samanlaisia rantoja kuin Kroatiasta löytyy myös Montenegrosta, mutta sesonkiaikaan rauhallisempina. Lisäksi Kroatian sisämaa on huomattavasti kuivempaa, ja luonnonpuistoja ja viinialueita lukuun ottamatta kiinnostavin alue on juuri rannikko saarineen ja kylineen, kun taas Montenegrossa sisämaa on vehreä ja huikean vuoristoinen, täynnä pieniä kyliä ja pullollaan upeaa luontoa ihan kaikkialla meren ääreltä syvälle sisämaahan. Toki maassa tuskin mikään yksittäinen kohde vetää vertoja vaikkapa Dubrovnikin kaltaiselle näyttävyydelle, mutta maatasolla katsottuna sieltä tuntui löytyvän useampia pieniä säihkyviä helmiä ja kauneutta kuin mitä Kroatiassa olen kohdannut.
Kroatian eduksi on helppo nostaa tietty turistiystävällisyys, vaihtoehtoja on valtavasti, pakettimatkoja paljon ja suoria lentoja runsaasti. Hotelleja on resorteista kaupunkihotelleihin ja kaikkea siltä väliltä, myös ravintola ja ostostarjonta on laajempi. Toisaalta selvä ero on myös turistien määrissä. Jos unohdetaan Montenegron rantalomailijoiden kehto Budva, on maa todella rauhallinen kun taas Kroatia kuhisee matkailijoita kesäaikaan. Kroatia on mielestäni huomattavasti kiinnostavampi sesongin ulkopuolella kun taas Montenegro on oiva kohde ihan keskikesälläkin (ainakin vielä toistaiseksi).
Kirjoittelen myöhemmin vielä autoilusta Balkanin alueella, ottaen mukaan käytännön juttuja liikenteestä, teiden kunnosta, rajan ylityksistä jne. sekä kohteina nostan omiin postauksiinsa Montenegrosta vielä ainakin Budvan ja Ulcinjin.
Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.
10 comments
TInkeri
Tämä matkakertomussarja on todella mielenkiintoinen. Kiitos siitä, odotan mielenkiinnolla jo seuraavaa jaksoa! Näille kulmille olen itsekin suunnitellut matkustavani ja nyt matkasuunnitelmat saavat ihan uudenlaista puhtia.
Anna-Maria
Oi, tosi kiva kuulla, että kiinnostaa! Suosittelen kyllä lämpimästi Balkanin alueelle matkailua ja etenkin autoreissua niille kulmille, maisemat ovat upeita ja muutenkin matkanteko vaivatonta sekä ruuhkatonta :) Ihanaa viikonlopun jatkoa!
Nimetön
Paljonko saa olla mukana käsirahaa, onko se rajaton?
Anna-Maria
Heippa! Tuohon en kyllä osaa vastata, löytyisiköhän googlaamalla?
Susanna89
Hyvät kuvat ja hyvä kooste!
Blogistani löytyy muuten matka-aiheinen haaste jos kiinnostaa
Anna-Maria
Kiva kuulla! Oi, täytyykin käydä kurkkaamassa! Haasteet on kivoja, mutta jostain syystä mulla näyttää kestävän ikuisuus pistää niitä toteutukseen – taidan jäädä pohtimaan liikaa vastauksia :)
Elina / Narulelu maailmalla
Kiva yhteenveto Montenegrosta. Se ja Kroatia on olleet mielessä vuosien ajan, mutta ovat aina jääneet muiden kohteiden jalkoihin. Tämä postauksesi vahvisti sen jo ennestään olemassa olevan käsityksen, että Montenegrolle täytyy uhrata useampikin päivä, eikä vain pikaista piipahdusta :)