Holiday Club kokosi sivuilleen matkavinkkejäni Sallaan ja myös alekoodin voimassaoloakin on pidennetty, joihin molempiin tutustumaan pääsee tästä. Koska omia lomasuosikkeja Sallasta tuli sen myötä pohdittua, ajattelin samalla koota myös tänne blogin puolelle oman top-listan lisävinkkeineen, niin eivät katoa kampanjan päätyttyä. Sallan reissu oli kaiken kaikkiaan tosi upea kokemus (niin kuin olette varmasti voineet jo huomata) ja paljon kivaa ehdittiin loman aikana kokea, mutta muutama juttu jäi myös näkemättä, kuten revontulet (joiden suhteen ei valitettavasti ollut onni matkassa) ja lumikenkävaellus. Lomapäivien käydessä vähiin oli valittava viimeisenä matkapäivänä joko pororetki tai lumikengät, niinpä päädyimme poroihin, mutta onpahan syytä vielä palata Lapin talveen!

Kuten jo aiemmin viittasinkin, Salla sopii parhaiten kohteeksi erämaamaisemaa ja rauhaa rakastaville. Se ei siis todellakaan ole bile- tai shoppailukohde, vaan omatoimiseen matkailuun sopiva luontokohde kiinnostavalla aktiviteettitarjonnalla höystettynä, eli sopii myös perheille. Vilkkaan Kuusamon vierailun jälkeen Salla tuntui ihanan rauhalliselta ja jotenkin aidolta kohteelta, ja vaikka Salla onkin hyvin eteläistä Lappia, pääsee siellä silti nauttimaan kokonaisvaltaisesti Lapin tunnelmasta. Alla muutamamia vinkkejä Sallaan suuntaaville tai kohdetta harkitseville.

1. Luonto

Salla sijaitsee keskellä erämaata todella upeiden maisemien keskellä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan koskemattomaan luontoon omatoimisesti tai opastetuilla retkillä. Sallatunturin huipulta aukeaa huikeat näköalat joka suuntaan ja kirkkaalla säällä näkee aina Venäjälle asti. Ylös maisemia katsomaan voi huristella moottorikelkalla tai pysähtyä ihastelemaan näkymää laskettelun lomassa. Erityisesti auringonlaskun aikaan maisema näyttää lumoavalta!

sallatunturi 54

2. Laskettelu ja hiihto

Sallasta löytyy hyvin hoidetut ja rauhalliset rinteet upeilla näköaloilla. Hiihtoladut lähtevät aivan Sallatunturin juurelta ja valaistuja latuja pitkin pääsee kiertämään tunturin tai vaikka poikkeamaan Sallan kirkonkylässä. Holiday Clubin mökit sijaitsevat aivan rinteiden vieressä, joten laskettelemaan pääsee helposti ja nopeasti. Suosittelen lämpimästi hiihtokoulua niille, joiden edellisestä kerrasta rinteessä on ehtinyt vierähtää aikaa tai jotka ovat ihan ensimmäistä kertaa suksilla. Opastuksessa saa perustaidot nopeasti ja tehokkaasti haltuun ja sen jälkeen pystyy nauttimaan vauhdista ihan toisella tapaa! Välineitä voi vuokrata Salla Ski Resortista.

salla ski resort 6salla ski resort 14

3. Poropuisto

Sallan Poropuistossa on nähtävää koko perheelle. Valikoimasta löytyy lukuisia erilaisia retkiä aina öiseen porosafariin ja lumikenkäkävelyyn. Retkien hinnat vaihtelevat keston ja sisällön mukaan, mutta jo muutamalla kympillä henkilöä kohden saa puistosta kivaa aktiviteettia. Kun porot eivät ole retkillä, niitä pääsee ihastelemaan aivan päärakennuksen vieressä sijaitsevista aitauksista. Erityisen uniikki elämys on huskysafari, joka vie läpi lumisen maiseman koiravaljakon johdolla.

Retket kannattaa varata ajoissa sillä niillä tuntui olevan kysyntää! Meidän oli tarkoitus mennä päivän kestävälle pororetkelle, mutta sen ollessa loppuunmyyty vaihdoimme lyhyempään iltaan ajoittuvaan porosafariin, jossa kuljettiin reessä huovan alla istuen läpi pimenevän metsän. Erityisen upea kokemus se epäilemättä on kirkkaalla säällä tai jos revontulet ilmestyvät kuvioihin. Poropuisto sijaitsee kolmen kilometrin päässä Sallatunturilta ja retkille lähtiessä kannattaa pyytää kuljetusta, joka tulee huomattavasti taksia halvemmaksi (ellei sitten halua kävellä perille). Kuljetus lähtee Tunturituvilta, joka sijaitsee tien toisella puolella Holiday Clubin mökkialueesta.

sallan poropuistoporopuisto salla

4. Mökkielämä

Holiday Clubin mökit ovat korkeatasoisia ja tunnelmallisia tarjoten otolliset puitteet rauhalliseen ja romanttiseen mökkielämään. Olin positiivisesti yllättynyt mökkien varustelusta, eli niissä on helppo laittaa itse ruokaa ja muutenkin viettää laadukasta loma-aikaa. Mikään ei voita kiireetöntä tunnelmointia takkatulen äärellä suojassa pakkaselta! Illallista voi siis kokata oman perheen kesken tai poiketa syömässä jossain lähiravintolassa, joista kaikki Sallatunturin likellä sijaitsevat ovat kävelyetäisyydellä mökeistä. Ihanaa luksusta on pulahtaa ulkoilupäivänä jälkeen Hotelli Revontulen yhteydessä sijaitsevaan kylpylään ja hemmotella itseään hoidoilla tai kiireettömällä hetkellä lämpimässä porealtaassa.

holiday club revontulisalla 8-2

5. Kirkonkylä

Sallan kirkonkylä sijaitsee 10 kilometrin päässä loma-alueelta, mutta poikkeaminen kannattaa. Herttaisesta kylästä löytyy kaikki tärkein urheiluvälinepuodista lahjatavarakauppaan. Suosittelen myös kurkkaamaan kylän valkoisena hohtavan kirkon ja pistäytymään Akkavaaraan kahville tai lounaalle. Kirkonkylään pääsee hiihtäen sekä omalla autolla tai taksilla (hinta suuntaansa n.21€).

kirkonkyla

6. Paikallinen ruoka

Sallasta löytyy vain muutama ravintola, joista kaikissa tarjotaan paikallisia antimia. Listalla on runsaasti riistaa ja jälkiruokia koristaa marjat, mutta pääruoissa vegevaihtoehtoja on hyvin vähän. Tarjonta on pitkälle lähellä tuotettua. Erinomaisia illallisravintoloita ovat esimerkiksi Ravintola Revontuli ja Ravintola Kiela, joista molemmista löytyy monipuolinen ja koko perheelle sopiva annosvalikoima. Kielan yhteydessä on myös Papana Pupi, jossa silloin tällöin vierailee live-esiintyjiä. Rinneravintola toimii rento Keloravintola, josta saa pientä välipalaa, pizzoja ja hampurilaisia.

lappi ruoka

Muuta

Sallaan ei pääse Helsingistä suoraan muuta kuin autolla, niinpä me lensimme Helsingistä Finnairilla Kuusamoon ja jatkoimme sieltä bussilla perille. Lentolippujen hinnat vaihtelevat paljon ja kun itse vertailin hintoja uuden vuoden aikaan (joka siis on sesonkia), hintahaitari menopaluulta oli alle 150 eurosta aina useaan sataan riippuen päivästä. Kannattaa siis ehdottomasti tehdä pientä vertailua ja lentää vähemmän kysyttyinä päivinä, jolloin lennot voi saada todella kohtuulliseen hintaan! Meidän reissuajankohdalla junaliput olisivat olleet samaa hintaluokkaa kuin lennot, niinpä tunnin lento verrattuna yön yli junaan tuntui huomattavasti mukavammalta vaihtoehdolta.

Kuusamon kentältä kulkee lentokenttäbussi suoraan Sallaan ja pysähtyy Holiday Club Revontulen etuovella (hinta Kuusamosta Sallaan on 25€/hlö). Kuljetus on melkein joka lennon yhteydessä, mutta ei ihan kaikkien – suosittelen siis tsekkaamaan aikataulut ennen lennon varaamista, jottei käy kuten minulle, joka tajusin asian vasta lentojen buukkauksen jälkeen. Tietenkään juuri silloin kuljetusta ei ollut ja jouduimme jäämään yhdeksi yöksi Kuusamoon. Isoa haittaa toki siitä ei ollut (vähän ekstrakuluja kylläkin), tulipahan nähtyä myös Kuusamon Tropiikki ja Ruka samalla kertaa! Myös auton vuokraus Kuusamosta on mahdollista, mikäli lomalla mielii liikkua loman aikana laajemminkin tai on liikkeellä isommalla porukalla. Bussiaikataulut ja paljon hyödylistä infoa löytyy Sallan turisti-infon sivuilta.

Loman majoitus saatu Holiday Club -blogikamppiksen myötä.

Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.