Sain vihdoin hankittua maton kotiini. Huh, mikä saavutus.

Olen elänyt varsin pitkään ilman mattoa. Se ei ollut tarkoitukseni, mutta lopulta aika vain venyi ja venyi.

Kun palasin asuntoon putkirempan jälkeen, puunväriset lattiat olivat vaihtuneet valkoiseen ja vanha matto näytti siinä auttamattomasti tunkkaiselle ja kuluneelle. Niinpä käärin sen lopulta rullalle ja kiikutin varastoon ajatuksena hankkia mahdollisimman pian uusi. Noh, pian venähtikin lähes vuodeksi.

Olen kyllä useita kertoja katsellut mattoja. Olen selannut nettikauppojen valikoimaa ja poikennut silloin tällöin myymälöissä, mutta aina turhaudun.

Joko se, mihin miellyn, on järjettömän kallis, siis todella kohtuuttoman hintainen näin boheemia elämää elävälle (kaunis ilmaisu sille, etten vain jaksa varoa omaisuuttani vaan punaviiniä saattaa roiskahtaa sinne ja iltapuuroa kaatua tänne – viimeksi eilen kaadoin kahvit sänkyyni, eikä ollut ensimmäinen kerta). Sitä paitsi, mieluummin lopulta ohjaan rahojani matkustukseen kuin kodin kalliisti sisustamiseen. Se ei toki poista sitä, että haluan kotini miellyttävän itseä visuaalisesti ja mukavuudellisesti, mutta se tarkoittaa lähinnä keskihintaisia ja ajattomia hankintoja.

Toinen syy on ollut, etten vai millään hahmota, miltä kuvan matto voisi näyttää luonnossa kotini lattialla. Toki nettikauppaostoksilla on palautusoikeus, mutta tuntuu uuvuttavalle, että ensin raahaisin ison maton postista kotiin, toteaisin epäsopivaksi ja tekisin saman kilometrikävelyn uudelleen. Niinpä asia on vain jäänyt.

On kuitenkin ollut yksi matto, Finarten Aitta, jota olen kerta toisensa jälkeen palannut silmäilemään, mainitsinkin siitä jo vuosi sitten sisustustoiveissanikin.

Olen seurannut Finartea jo pidempään Instagramissa, ihaillut pienempiä mattoja TREn kivijalkaliikkeessä ja pitänyt niin yrityksestä kuin designistakin. Aina olen kuitenkin jäänyt jahkailemaan. Mietin, että mitä jos kuvissa ruskealla lattialla makaava matto näyttääkin valkoisella lattiallani likaiselle. Tai mitä jos heti sotken vaalean kauniin maton.

Alkuviikosta kuitenkin sattumalta somea selaillessani silmiini osui tieto, että Finarten tuotteet ovat 20 prosentin alessa ja ilmaisella toimituksella heidän omassa verkkokaupassaan 22.4. asti. Klikkasin heti sisään virtuaalimyymälään ja oikeastaan vain parin minuutin miettimisen jälkeen nappasin maton ostoskoriin. Totesin ihailleeni kierrätyspuuvillasta valmistettua Aitta-mattoa jo niin pitkään, että oli jo aika antaa mahdollisuus. Ja lopulta, saattoihan sen kuitenkin vielä palauttaa.

Matto saapui häkellyttävän nopeasti ja kun rullasin sen auki lattialle palauttaminen ei ollut enää vaihtoehto, se on kuin tehty kotiini. Juuri sellainen kuin haaveilin. Mikä ihana ostos! Ja miten paljon sellainen elementti kuin matto tekeekään kokonaisuudelle. Sisustus sai asteen lisää kodin tuntua ja matolla on miellyttävämpi kävellä paljain jaloin kuin puulattialla, vaikkei se toki koko lattiaa peitäkään.

Uuden sisustuselementin seurauksena tosin huomasin haluavani pian maton myös sängyn viereen. Kuinka paljon kivempi onkaan aamulla astua pehmeälle matolle kuin kovalle lattialle! Lisäksi pieni sisustuskärpänen puraisi. En ole jaksanut tehdä kodille mitään koko talvena, mutta nyt tuntui, että haluan loihtia pientä päivitystä ja viimeistellä kotia välivaiheesta valmiiseen. Iso vaikutus yhdellä matolla! Mutta on se vain ihana.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.