Islanti on jäänyt pysyvästi mieleeni ja pystyttänyt sinne ehtymättömän altaan, josta pystyy arjessa ammentamaan loputtomasti kauniita muistoja, syvää rauhallisuutta ja ainutlaatuista tunnelmaa. Islanti on ollut kovasti mielessä myös matkakertomusten osalta ja tiedän, ne ovat antaneet odottaa itseään. Aloittaminen on vaikeaa, etenkin kun kyseessä on pitkään haaveiltu kohde, joka vielä ylitti odotukset – sen kaiken kuvailu säälittävin sanoin ja pysähtynein kuvin on tuntunut melkein rikolliselta! Kuten jo niin monta kertaa olen todennut, Islanti on koettava, mutta siitä huolimatta avasin kuvakansiot ja palaan vielä Islantiin kolmen (tai neljän) matkapostauksen kera, mukaillen reittiä, jota ajoimme. Niille, jotka ovat uusia täällä tai jo ehtineet unohtaa yksityiskohtia, vietimme siis viime toukokuun viimeisen viikon Islannissa, kiertäen saaren viidessä päivässä Saga Matkoilta varatulla omatoimipaketilla (Highlights of Iceland -paketti). Olimme erittäin tyytyväisiä, sekä matkaan että pakettiin, joka antoi tällaisille omatoimireissaajille täyden vapauden ja sopi aikatauluumme. Silti, ainakin pari lisäpäivää ei olisi ollut pahitteeksi, niin paljon nähtävää maassa on!

Matkan ensimmäisen yön vietimme Reykjavikissa ja seuraavana päivänä saimme auton alle. Jo ensimmäisenä ajopäivänä kohtasimme luonnonihmeitä upeista maisemista maasta puskeviin tulikuumiin geysireihin. Toinen päivä latasi eteen hiiskumatonta maagista maisemaa, laavapeltoja ja jäätiköitä. Moni turisti tuntui jäävän parin sadan kilometrin kehään Reykjavikista, joten edessä oli toisenlainen rauha, etenkin näin off season -kautena. Sen(kin) päivän jälkeen oli haukottava henkeä ja pysähdyttävä miettimään kuinka paljon yhteen päivään voikaan mahtua!

islanti luonto 6islanti luonto 34islanti luonto 35islanti luonto 8islanti luonto 5

Heräsimme usvaiseen aamun majatalosta, peltomaiseman keskeltä ja ajoimme lyhyen matkan meren äärelle, pienen Vik-kylän kylkeen mustahiekkaisille rannoille. Muistan seisseeni kivellä tuulen tempoessa joka suuntaan ja katsellessani aaltoilevaa merta sekä jyrkkinä kohoavia laavakivikallioita. Maasta esiin puskeva kevään ensimmäinen vihreä oli huumaava kontrasti mustalle, se sykki elämää ja toi väriä sumuiseen maisemaan. Jatkoimme matkaa kylästä, jossa edellisenä iltana olimme illallistaneet, ja seurasimme päätietä itään.

Islannissa uskomatonta on se miten nopeasti maisema muuttuu, ja kuinka pieneen maahan mahtuu niin paljon. Niinpä ei mennyt kauaa kun tie jo halkoi kilometritolkulla molempiin suuntiin avautuvaa laavakivilaaksoa, jonka oli vallannut pehmeä vetinen sammal. Näkymässä oli jotain niin hypnoottista, että tajusin kaivaa kameran vasta laakson lopussa, siitä pienten kumpujen täyttämästä maisemasta ei kai vain halunnut irrottaa katsettaan. Silloin vielä maisema oli kostean vihreä, jollain tapaa pehmeä ja kutsuva, mutta maisema muuttui kuin kuun pinnaksi auton jatkeassa päättymätöntä tietä eteenpäin. Karut kalliomöhkäleet puskivat esiin tyhjästä ja taustalla häämöttivät lumihuiput, jotka lähenivät kilometri kilometriltä. Matkan edetessä myös sää eli. Jossain siellä missä ensimmäisen kerran kurkisti horisontissa valtava jäätikkö, Vatnajökull, sää viileni hiljalleen ja tuuli yltyi tasaisen varmasti. Pysähdyimme hetkeksi opasteen äärelle hämmästelemään jääalueen kokoa, mutta jatkoimme vielä eteenpäin tavoittaen levähdyspaikan, joka oli mainio hetki tauolle.

Tauko ei tarkoittanut vain kahvia ja leivoksia, vaan se nosti esiin palon koskettaa jäätikön alkua. Se näytti olevan niin lähellä, ihan vain kulman takana, mutta tarpoessamme jalkaisin kohti, huomasimme pian, että tasainen maisema hämää. Tuuli puski vastaan yhä yltyvällä voimalla ja pikkuhiljaa korvissa vinkuva pauhu esti puheen, mutta viimeisillä voimilla temmoimme itseämme lähemmäs, sinne mistä kaikki alkaa. Muistan sen hetken kun viimein olimme kivenheiton päässä valtavasta jäämassasta, joka siinä vaiheessa vasta realisoitui pakkaantuneeksi kylmäksi kerrokseksi. Heittäydyin kivikkoiseen maahan selälleen ja puuskutin aina siihen asti, että hengitys tasaantui ja pintaan puskenut hiki haihtui pois. Makasin siinä, viileässä maassa, jäätikön noustessa vieressä ja katselin taivasta. Sitä epätodellista tunnetta tuskin koskaan unohdan. Jos aikaa olisi ollut enemmän, ei pelkkä jäätikön laita olisi riittänyt, mutta tällä kertaa oli tyydyttävä mielettömään maisemaan ja poimimaan matkamuistoksi veden kuluttama sinertävä kivi. Aikamme karua kauneutta katseltuamme, aloitimme pitkän matkan takaisin. Ponnistuksista huolimatta retki kannatti, jäätikkö teki vaikutuksen, kuten myös hetken ajon jälkeen eteen aukeava turkoosina hohtava Jökulsarlon–jäätikkolaguuni.

islanti luonto 1islanti luonto 36islanti luonto 11islanti luonto 15islanti luonto 3

Jökursarlon on poukama sulaa jäätikköä. Siinä valtavasta massasta irronneet lohkareet lainehtivat kunnes sulavat tai kohtavaat avomeren. Vesi on kirkas ja jää hohtaa sykähdyttävän kauniisti. Silloin tällöin kylmästä vedestä puskee pintaan hylje. Voin kuvitella, että aurinkoisella säällä maisema on entistä taianomaisempi, mutta meitä seurasi sade kuten kai kevätkautena on tavallista. Kiihtyvästä sateesta ja ulkoiluvaatteiden kauluksesta siisään puskevasta tuulesta huolimatta Jökursarlon oli yksi kauneimmista paikoista, mitä olen koskaan nähnyt. Laidalla sijaitsevassa pienessä kojussa nautimme lämmintä juomaa ja pelkistetyn vohvelin, ja pitkän ulkoilun jälkeen ne sulivat suuhun. Jäätikkölaguunin luota ei todella olisi malttanut lähteä ja hiljaisuudessa lipuvia lohkareita olisi voinut tuijottaa tuntitolkulla, enkä ihmettele, että ne joilla on enemmän aikaa, varaavat pienen veneretken alueelle tai patikoivat pidemmälle.

Sinä päivänä kaikki kauneus puski pintaan liikutuksen ja seuraavana yönä nukuin hyvin majatalossa, jota ympäröivät vehreät pellot ja kotieläimet, jotka nuuskivat maata ikkunan takana. Horisontissa häämötti jäätikkö ja muistan miettineeni, miltä tuntuisi herätä siihen näkymään joka päivä. Ihmekös tuo, että vastassa oli onnellisen oloisia ihmisiä, jotka toivottivat avosylin tervetulleeksi majataloonsa, mistä matka jatkui seuraavana päivänä taas uudenlaisten maisemien äärelle.

islanti luonto 10islanti luonto 33islanti maisema 1islanti luonto 13islanti jaatikkoislanti luonto 17islanti luonto 7

Kolmannen päivän kuvien purkaminen on jo työn alla, joten tällä kertaa ette joudu odottamaan puolta vuotta jatkoa, vaan vain muutaman päivän tai viikon. Lisäsin myös sivupalkkiin Islanti -tunnisteen, jotta jatkossa on helpompi löytää kaikki saarikierrokseen liittyvät postaukset!

Katso myös nämä

12 comments

Vastaa

Vau mitä maisemia ja kokemuksia! Kuvailusi on todella kaunista! Olen vuosi kausia haaveillut Islantiin matkustamisesta, ja tämä taas toi päivitystä haaveeseeni.

Vastaa

Kiitos!! Islanti on kyllä upea – sellainen kohde, jonne on aivan pakko päästä vielä uudelleen! Vaikka viikossa saikin hyvän käsityksen maasta, niin silti paljon pieniä kiinnostavia juttuja jäi vielä näkemättä :)

Vastaa

Jälleen kerran upean mukaansatempaava matkakertomus, kiitos! Olen jo vuosia haikaillut Islannin perään, mutta näiden juttujen ja kuvien jälkeen tuntuu, että asialle olisi kai pakko viimein tehdä jotain… :) Maisemat vaikuttavat kuvissa jotenkin niin ”epätodellisilta”, että jollain tapaa niistä ei saa muodostettua päähänsä sellaista kokonaiskuvaa kuin vaikka aurinkoisista hiekkarantakuvista. Olisi pakko päästä omin silmin näkemään ja kokemaan ne. (Toivottavasti kommentista saa edes jotain selkoa, nyt on hankaluuksia ilmaista ajatuksia lauseiksi :))

Vastaa

Kiitos kovasti kommentistasi!! Suosittelen lämpimästi matkaamaan Islantiin, mielellään ajan kanssa – viikko on ihan minimi! :)

Sepä se, Islannin tunnelmassa oli jotain hyvin epätodellista ja taionmaista, todella sellaista, joka on aistittava. Kiehtovaa oli myös tietty yllätyksellisyys, meillä kun ajaa sata kilsaa (tai monta kertaa enemmän) mihin suuntaan tahansa, niin voi olettaa maiseman pysyvän suhteellisen samana ja tunnistettavana, mutta Islannissa näkymä muuttuu hurjasti jo 20 kilometrin aikana!

Ajomatkat menevät siis nopeasti kun maisema elää ja nähtävää tuntuu olevan joka kulman takana, ongelmaksi muodostuu enemmänkin aikataulun pitäminen kun ihan joka kohtaan tahtoisi pysähtyä ja astua osaksi maisemaa :)

Vastaa

Siis nuo kuvat ovat ihan älyttömiä! Aivan epätodellisen kauniita maisemia! Islanti on aina ollut mun must visit -listalla. Mietin näitä kuvia katsellessani ihan just sama, jonka kirjoitit tuonne loppuun; näiden maisemien keskellä ei voi elää kuin onnellisia ihmisiä. Siis kertakaikkisen hengästyttävän upeaa! Muhun vetoaa tuollaiset luonnon vehreät maisemat ja karut kalliot. Haaveilen myös pääseväni joskus katselemaan jotain Skotlannin vehreitä nummia :)

Vastaa

Islanti oli kyllä upea, suosittelen todella lämpimästi! Se on niitä kohteita, jolta uskaltaa odottaa paljon, eikä kaikella todennäköisyydellä pety. Kohde ylitti omatkin jo valmiiksi korkeat odotukset :) Skotlannissa toden totta oli paljon samaa tunnelmaa kuin Islannissa, ja sitä tiettyä karua kauneutta. Se on Islannin ohella toinen niistä kohteista, jonne on päästävä vielä uudelleen :)

Vastaa

Todella kauniita kuvia!! Islannin karu kauneus, ihmisten jonkinlainen selittämätön aitous ja heidän upeat saagansa sekä mytologiansa ovat aina vedonneet johonkin osaan minussa ja sain vihdoinkin aikaiseksi varata matkan. Lähden siis minäkin toukokuussa viideksi päiväksi Islantiin, jee. Mietin missä kannattaisi käydä, jotta noissa muutamissa päivissä saisi imettyä mahdollisimman paljon ja postauksesi oli juuri vastaus kysymyksiini.

Ystäväni, joka on Suomessa asuva islannitar, kertoi, että monien talojen pihapiireissä on pienen pikkuruisia taloja, mökkejä tai rakennelmia ja ne on rakennettu sinne kuulemma kotitonttuja varten :)

Vastaa

Oi miten ihanaa, toivottavasti nautit Islannista yhtä paljon kuin me! Sama juttu, Islannissa itseäkin on kiehtonut kaikki, vaikka pinnalle nousee tottakai monimuotoinen ja salaperäinen luonto, niin yhtälailla koko kulttuuri ja mytologia viehättää suunnattomasti. Siinä on jotain sellaista taianomaista, joka on vetänyt puoleensa läpi elämäni! Niin ihana maa <3 Ja ihana kuulla jos tästä sait napsittua talteen vinkkejä tulevalle matkalle!! Ikimuistoista reissua! :)

Vastaa

Voi ihanuuksien ihanuus – kyllä nyt kirjoituksesi ja kuvasi sytyttivät sellaisen Islanti-liekin, että ”pakko” on lähteä! Kirjoitat mukaansatempaavasti ja kuvailevasti, ja näihin kuviin yhdistettynä teksti alkoi elää todella vahvasti, vähän kuin itse olisi tuossa kuvan reunalla seisomassa ja maisemia katsomassa. Kiitos!!!

t. Tupuna

Vastaa

Oi, kiitos ihana sanoistasi ja kommentistasi! Islanti oli kyllä niin upea kokemus, että kaikki ne muistot salpaa hengityksen vielä näin melkein vuosi reissun jälkeenkin. Tuskin siis tarvistee erikseen sanoa, että suosittelen lämpimästi jos vaan on tilaisuus jossain vaiheessa mennä!! :)

Vastaa

Sulle sopisi LOISTAVASTI matkabloggaus :-) Eli että jokin matkatoimisto tai whatever sponssaa siulle erilaisia matkakokonaisuuksia ja sinä sitten bloggaamalla antaisit kohteista, palveluista, retkistä, hotelleista ym. rehellistä palautetta :-) Mitäs olisit mieltä, tulisko matkustamisesta sit jo suorittamista 8-)? Upeita kuvia <3

Vastaa

Hih, ihana <3 Mä lähtisin niin saman tien, olisi ihan unelmatyö! Nyt saa haaveilla siitä lottovoitosta, että pääsisi toteuttamaan reissuhaaveita sitä tahtia, mitä niitä kertyy :D Vaikea kuvitella, että muuttuisi suorittamiseksi niin kauan kuin on omaehtoista, mutta vosi kuvitella, että jos se katoaa niin asetelma muuttuu ja hauskasta tulee äkkiä velvollisuutta. Mutta noh, olisin valmis ottamaan riskin ja kokeilemaan ;)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.