Jos Varsovan keskustaa vaivaa tietty viehättävyyden puute ja vanhakaupunki tuntuu karkkitaloineen jopa tavanomaisen söpöltä, niin kaupungin sielun tavoittaa Pragasta. Kaupunginosa on ylistys rappioromantiikalle ja äärimmäisen kiehtova paikka. Se on ainoa alue, joka Varsovassa säästyi sodan tuhoilta ja siten se tarjoaa silmäyksen siihen, miltä kaupunki näytti ennen toista maailmansotaa.

Praga sijaitsee Veiksel-joen itäpuolella ja alue liitettiin osaksi Varsovaa 1700-luvulla. Sitä on pidetty pahamaineisena ja köyhänä alueena, jota leimaavat ränsistyneet sisäpihat, graffitit ja hylätyt rakennukset. Mutta kuten Euroopan isojen kaupunkien edullisilla rosoisilla alueilla on tapana, ne alkavat jossain vaiheessa vetää puoleensa kulttuurielämää ja niin Pragallakin on käynyt. Sitä pidetäänkin nousevana kohteena, jopa trendikkäänä, enkä yhtään ihmettele. Alue on särmikäs, rouhea, aito ja inspiroiva.

Nyt aluetta hallitsee pienet piilossa olevat baarit ja ravintolat. Ehkäpä tulevat vuodet tuovat paikalle myös muista paikallisia yrittäjiä ja turisteja, joista moni nyt jää harmillisesti vain keskustan ja vanhan kaupungin alueelle ohittaen sen, missä Varsovan lumo piilee.

Baarit ja ravintolat kuhisevat elämää, jopa siinä määrin, että pöydän saaminen saattaa osoittautua sisään kävelemällä yllättävänkin haastavaksi. Hiljaisen oloisia katuja kannattaa kuitenkin rohkeasti koluta, sillä kiinnostava paikka saattaa tulla vastaan odottamattomillakin kortteleilla. Erityismaininnan ansaitsee Ravintola Boska, jonka sisustus hyödyntää hauskasti tehdasmiljöötä. Ruokalista on monipuolinen ja hyviä vaihtoehtoja löytyy kasvissyöjällekin. Kannattaa myös maistaa paikallista olutta!

Pieni baareja löytyy sieltä täältä, suloinen on esimerkiksi Wilénska 3. Se on kotoisan boheemi, mahdottoman rento ja sopivasti huolittelematon. Paikalla viihtyy pidempäänkin ja pienen suolaisen syömisen ohella voi maistaa vaikka paikan omaa olutta.

Pragaan pääsee keskustasta nopeiten metrolla, mutta ratikka tarjoaa mahdollisuuden nähdä samalla kaupungin muita kulmia. Alueella kannattaa muuten kulkea jalkaisin ja kurkistella rohkeasti vaihtelevankuntoisille sisäpihoille ja silmäillä rakennusten yksityiskohtia. Jos rouhea estetiikka viehättää, Praga on ehdottomasti paikka, jota ei kannata jättää välistä!

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.