Varsovan keskustaa voisi ensikosketuksella kutsua kolkoksi, jopa tylsäksi. Kommunistisen ajan arkkitehtuuri puskee verkkokalvoille joka suunnasta ja kaiken keskellä, aivan Varsovan sydämessä kohoaa stalinistista arkkitehtuuria edustava Kulttuurin ja tieteen palatsi. Maamerkki, joka on toiminut niin kaupungin symbolina kuin matkailijan maamerkkinä. Kuin korostamassa rakennuksen mahtipontisuutta sen kupeessa seisoo jono moderneja pilvenpiirtäjiä, jotka muuten matalan kaupungin keskellä tuntuvat kuin ylilyödyltä muistutukselta, että kyseessä on kuitenkin miljoonakaupunki, Puolan pääkaupunki.

Suuri osa matkailijoista tuntuu suosivan Krakovaa, joka epäilemättä on kiinnostava kohde, mutta itseä kiehtoi Varsovassa sen tylsyyden leima. Ajattelen, että paikat, siinä missä ihmisetkään, harvoin ovat sitä, mitä nopealla vilkaisulla odottaa, siksi halusin tavoittaa Varsovan sielun.

Kaupungin valloitti mainiosti parissa päivässä ja sen kolmeen hyvin erilaiseen alueeseen kannattaa kaikkiin ehdottomasti tutustua; keskustaan, vanhaankaupunkiin ja Pragaan, joista kahdesta jälkimmäisestä omissa postauksissaan. Vaikka keskustan ensivilkaisussa onkin tiettyä tiettyä melankolisuutta ja hitautta, löytyy sen keskeltä elmää ja tunnelmaa kun sukeltaa kaupungin sykkeeseen.

Keskustaa kulkiessa puskeekin pintaa muistijäljet muista suurista suurkaupungeista, hetkittäin tuntuu kuin olisi Berliinin Alexanderplatzilla, toisesta kumasta kaupunki saa etäisen muistutuksen jopa New Yorkista – Kulttuurin ja tieteen palatsin sekä lasitornien siluetti välkkyy poikkikatujen lomasta hauskasti. Mutta silti, kaupunki ei ole kumpaakaan. Tai ehkä se on tuleva uusi Berliini, niin paljon eloa tuntuu kumplivan karujen seinien sisällä. Varsovassa on omanlaista nuorekkuutta, joka näkyy erityisesti useina kiinnostavina baareina ja ravintoloina.

Satuimme lomallamme oikeaan aikaan, emme sään puolesta (helmikuinen Varsova oli hyytävän kylmä) vaan tapahtumien ja vähäturistisuuden näkökulmasta. Sattumalta eksyimme tapahtumaan, joka kokosi saman katon alle paikallisia pieniä suunnittelijoita. Saimme kerralla kiehtovan katsauksen paikalliseen designiin niin vaatteiden, korujen kuin kosmetiikankin osalta.

Grand Bazar järjestettiin kauniissa lasimaalauksin koristellussa rakennuksessa Szpitalna -kadulla, josta löytyy muiden muassa myös kiva kirjakauppa ja ihastuttava alusvaateliike. Ihan kulman takana nököttää pikkuputiikki TFH Koncept, joka myy kiinnostavaa pientavaraa ja vaatteita. Jo itse liiketila näyteikkunoineen on inspiroiva, joten paikalle kannattaa suunnata ilman ostoaikeitakin.

Itse olin kiinnostunut erityisesti paikallisesta RISK made in Warsaw vaatemerkistä, johon tutustuin taannoin Suomessa pressitilaisuudessa. Laadukkaita, naisellisia ja ajattomia vaatteita. RISKin liike löytyy ihan TFH butikin kupeesta, mutta kätkettynä niin hyvin sisäpihalle, että mekin kävelimme sen ohi kahdesti, ennen kuin löysimme perille.

Varsovan keskustassa kiehtoo tietty eriparisuus, voimakas neuvostohenki ja sen kaiken sisäänsä kätkemät pienet keitaat, jotka tuntuvat ihanilta yllätyksiltä harmauden keskellä. Kuten vaikka Relax Cafe Bar, boheemin tunnelmallinen kahvila kauppakeskuskompleksin takana ja kahden suuren kempparin katveessa. Sen maukkaat kahvit ja tuoreet leivonnaiset hurmaava. Ihana paikka, ehdottomasti! Kulmilta löytyy myös useita ravintoloita ja pikaruokaloita, mutta myös baareja. Meille tuttu, mutta ei yhtään hullumpi vaihtoehto on esimerkiksi Brewdog Warsaw, jossa voi maistella paikallisia oluita.

Majoituimme Elsan kanssa aivan keskustassa. Näin lyhyelle lomalle se oli järkivalinta. Hotel Metropol sijaitsee ihan metroaseman ja ratikkapysäkin vieressä, joten liikkuminen siitä on äärimmäisen helppoa. vanhaan kaupunkiin jaksaa myös kävellä. Metropol itsessään ei ole kummoinen, mutta täytti perustarpeet tarjoten maukkaan aamiaisen, mikä on erityisen kiva juttu kun luvassa on pitkiä ja aktiivisia reissupäiviä!

Ihan ydinkeskustassa on myös kaksi ostoskeskusta, joista löytyy tutut ketjuliikkeet. Hintataso vaatteiden ja kosmetiikan osalta on meille tuttua luokkaa, mutta ruoat, juomat ja liikkuminen ovat ihanan edullista.

Katso myös nämä

2 comments

Vastaa

Juuri eilen puhuimme ystäviemme kanssa, että kaikki valitsisimme Puolan kohteista Krakovan. Nyt, kun katselin näitä sinun kuviasi, niin kyllä Varsovakin pitää joskus kokea – ehkä tosin kesällä :D

Vastaa

Ennen reissua kuulin monelta, että ei Varsovaan kannata mennä, menkää Krakovaan! Ihan kumma, sillä musta Varsova oli kiva ja olen tosi iloinen, että valittiin se! Tai noh, ymmärrän tosi hyvin, että ei se ole ihan kenelle vaan, se vaatii ehkä hetken auetakseen ja toisaalta myös mieltymystä melankolishenkiseen estetiikkaankin ;) Mutta todella, jos suuntaa, ehdottomasti keväämmällä tai kesällä!!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.