Syön oikeastaan joka päivä jotain makeaa. Pidän makeasta ja uskon kohtuuteen, en ehdottomuuksiin. Niinpä en ole kieltänyt itseltä makeaa tai tehnyt siitä liian rajoitettua, kiinnitän mieluummin huomiota määrään ja laatuun. Koska makea itselle tarkoittaa jotain hyvää, en voi vastata makeanhimoon sellaisella, joka ei aidosti ilahduttaisi omia makuhermoja. Kiinnostus syödä kokonaisvaltaisesti paremmin on kuitenkin auttanut löytämään niitä astetta parempia vaihtohtoja herkutteluun.

Säännöllinen ruokailurytmi pitää hyvin loitolla isommat makean himot, eikä mättämiseen tai harkitsemattomiin herkkuostoksiin tule sorruttua. Harvoin enää viime vuosina olen syönyt paljoa makeaa kerralla, mutta pieni määrä ilahduttaa arkena enkä siitä ole nähnyt syytä pyristellä irti.

Millä sitten herkuttelen arkena?

Raakasuklaa

Syön suklaata lähes joka päivä, mutta maitosuklaata tai perinteisiä suklaapatukoita syön todella harvoin. Oma suklaaherkkuni on raakasuklaa.

Vei aikansa, että sen alkoi mieltää aidosti herkuksi. Ensin totuin tummaan suklaaseen ja siitä vasta seuraavaksi raaksauklaaseen. Suosikkini raakasuklaistani on CocoVin, johon tietenkin hurahdin edellisen työn kautta, mutta myös Lovechockin suklaat ovat kivoja. CocoVin suklaassa tosin on hieman parempi koostumus ja levystä tulee syötyä vähemmän kerralla. Lempparimakujani ovat minttu ja appelsiini, mutta tummasuklaakin menee hätätapauksessa.

Levy saattaa näyttää pieneltä, mutta itsellä sellainen riittää hyvin viikoksi.  Iso pala tai pari pienempää tyydyttää mainiosti herkkuhimon. Ei ole lainkaan tavatonta, että aloitan aamuni kahvilla ja palalla suklaata!

Lakritsataatelit

Lakritsajauheessa pyöräytetyt taatelit ovat suurta herkkuani. Se on paljon ihmiselle, joka joskus ei lainkaan pitänyt taateleista. Ja oikeastaan juuri lakutaatelit ovat ainoa taatelimaku, josta pidän. Ostin kerran vahingossa kaakaojauheella päällystettyjä taateleita, enkä pystynyt syömään loppuun. Eivät olleet makuuni.

Ehdotonta on kuitenkin niiden nauttiminen jääkaappikylmänä. Hieman viileä lakutaateli saa ihanan toffeisen koostumuksen, eikä sen jälkeen tee mieli enää koskea huoneenlämpöisiin. Earth Controlin taatelit ovat hyviksi havaittuja ja saatavilla mukavan monesta pienemmästäkin kaupasta.

Rakastan muutenkin lakritsan makua, eli pidän ihan tavallisestakin lakusta. Tuore Kouvolan laku on ihanaa ja joskus spesiaalitilanteissa ostan suklaakuorrutteisia lakuja. Lakridsit ovat ihan parasta! Kun lakuhimo yllättää, saatan ostaa myös ihan perinteisen Fazerin pienen lakun tai Pandan Natural kauralakun, nekin taltuttavat karkkihimon eikä pienen koon myötä ole mättöriskiä.

Friggs suklaamaissikakut

Näitä rakastan! Jos pidät riisisuklaasta, et voi olla pitämättä näistä. Söisin mielelläni useammin, mutta saatavuus on todella heikko. Olen kokeillut muiden merkkien vastaavia, mutta missään niissä suutuntuma ei vain ole ollut yhtä ihana kuin näissä Friggsin ohuissa.

Olen kolunnut kaikki lähialueen kaupat läpi, eikä yhdenkään valikoimassa ole kumpaakaan makua. Siksi nämä ovat harvinaista herkkua ja kun jostain satun bongaamaan, ostan mielelläni usean kotiin varastoon. Toisaalta on ehkä hyvä, etteivät löydy lähikauppojen valikoimasta, näitä on nimittäin todella vaikea vastustaa. Siinä, missä raakasuklaata tai taateleita aidosti riittää ihan vähän, näihin tulee himo. Mutta miten hyviä ovatkaan!

Muita herkuttelujuttuja voivat olla esimerkiksi vaniljanmakuinen kaurajäätelö, kesällä lempparini oli Choicen päärynänmakuinen soijajäätelöpuikko. Myös salmiakkiin herää silloin tällöin himo. Voisin elää ilman suklaata, mutten haluaisi elää ilman salmiakkia tai lakua. Silloin suosin kovia ja/tai kirpeitä salmiakkikarkkeja.

On mielenkiintoista, kuinka maku tottuu ja elää. Jos joskus söin karkkia runsaammin ja nimenomaan irtokarkkeja ja sellaista, nykyään paljoa ei edes tee mieli kerralla ja ihan erilaiset naposteltavat tuntuvat herkuilta kuin vuosia sitten.

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Itse teen taatelilakuja leikkaamalla taatelit ensin saksilla pienemmiksi. Purkkiin taatelipalat ja raakalakritsajauhetta ja ravistus.

Vastaa

Oi, hyvä vinkki! Kuulostaakin siltä, että olisi näppärät kotona tehtäviksi, olen vain tainnut itse olla turhan laiska :) Myös muuten lakritsajauheessa pyöräytetyt mulperimarjat toimii ihanasti! Tai noh, taidan laittaa lakritsajauhetta välillä aika moneen, ystävältä saadun vinkin myötä jopa raejuuston sekaan ;)

Vastaa

Kaakaotaatelit taas on meikäläisen heiniä! Aivan mahtavia! Voisi kyllä maistaa tuommoisia lakritsaversioitakin.
Raakasuklaaseen en ole vielä kovin tykästynyt, mutta maistelen kyllä aina kun on tarjolla ja kokeilen mielelläni eri merkkien tuotteita.
Kyllä ihan perinteinen suklaakin maistuu, varsinkin tumma sellainen. Vähän koitan säästellä namuja erikoishetkiin, esim. viime viikkoisella metsäretkellä oli pari Pätkistä matkassa mukana jälkkäriteen kanssa. Parhautta!

Vastaa

Haha, ihanaa miten erilaisia maut ovat! :D Raakasuklaa tuntuu vaativan totuttelua, ainakin itsellä siihen tykästyminen vei aikaa enkä tosiaan alussa saanut siitä oikein mitään makunautintoa, jopa ehkä päinvastoin!

Pätkikset ovat muuten ihania! Ylipäätään kooltaan just loistoja herkkuhimoon. Saa palan makeaa, muttei tule ahmittua! Tykkään myös noista muista Fazerin minipatukoista :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.