Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk on harmaan betonin kaupunki, josta neuvostoarkkitehtuurin fani löytää yllin kyllin silmänruokaa. Mutta ei Minsk ole vain sitä, vahvoja betonirakennuksia, suoraviivaista arkkitehtuuria ja maskuliinisia yksityiskohtia. Perinteisempi kauneus piilee yksityiskohdissa, viehättävissä kahviloissa, taiteessa ja sellaisissa, jopa idyllisiksi käsitettävissä kortteleissa, kuin vaikka Trinity Hill.

Minskissä on peräti 18 yliopistoa ja korkeakoulua, mikä ehkä on osasyy sille, että kaupungissa on tiettyä nuorekkuutta. Sen voi jo aistia keskustan kaduilla ihmisvilinää silmäillessä, mutta erityisen vahvana urbaani elämä sykkii Oktyabrskaya streetillä. Alue on Minskin rouhean trendikkään katutaiteen sydän, ja sijaitsee vain metropysäkin päässä kaupungin ytimestä. Oktyabrskaya street on erityinen siinä, että siellä ei ole vain katutaidetta, vaan se on tehty suurieleisesti ja valloittaen pitkän pätkän koko kadusta ja lähikulmista.

Kuten kunnon miljoonakaupungin boheemiin kaupunginosaan kuuluu, aluetta valloittaa punatiiliset vanhat tehdasrakennukset ja sopivasti ränsistyneet kulmat. Niihin on kätkeytynyt muutamia miljööstä sisustukseensa inspiraatiota ammentaneita trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, joissa näin keväisenä sunnuntai-iltapäivänä aikaa viettivät nuoret aikuiset takeaway -lattekuppeineen.

Aivan liki toisiaan on mm. burgereita tarjoileva Enzo, pienempään nälkään sopiva Lauka sekä kahvikulma Depo. Alue on myös ilmeisen suosittu kuvauskohde, niin taiteen puolesta kuin somekuvienkin taustana.

Nousevana kaupunkikulttuurin alueena Oktyabrskaya street on varsin nuori. Näyttävä ja rohkea katutaide ilmestyi Minskiin kunnolla vasta vuonna 2014 järjestetyn kansainvälisen katutaidefestivaalin myötä. Sinä aikana taiteilijat loivat teoksia Minskin eri osiin, merkittävimpänä alueena juuri Oktyabrskaya street.

Suurin osa alueen teoksista on brasilialaisen Rogerio Fernandesin ja valkovenäläisen Jevgenij Cowekin käsialaa. Heidän taiteessaan näkyy vahvasti kansanperinteet, hyviä esimerkkejä ovat Fernandesin (näissä kuvissakin vilahtava) Love of Frida Kahlo and Vincent van Gog, ja sitä rinnustava paikallisten taiteilijoiden Legends of Belarus.

Alueella on myös yksi maailman suurimmista yhden ihmisen tekemistä seinämaalauksista. Brasilialaisen Ramon Martinsin värikästä teosta ei voi olla huomaamatta, 3000 neliömetrin kokoinen seinä hohtaa aivan kahvilarykelmän kyljessä. Eläinaiheinen maalaus on kollaasi Valko-Venäjän uhanalaisista eläimistä, vaikka värimaailma henkiikin vahvasti brassiviboja.

Oktyabrskaya Street on niin viehättävä ja raikas kontrasti Minskin jylhään keskustaan, että suosittelen lämpimästi poikkeamaan paikalla kaupungissa vieraillessa – itselle nämä kulma olivat kiistatta matkan ihastuttavin elämys!

Lähin metroasema on Kastrytšnitskaja, ja metrolippu maksaa alle 30 senttiä. Pysäkiltä on vain pieni kävelymatka perille. Pitkä punatiilinen aita ja nenään lipuva vieno hiivan tuoksu johdattavat matkaa oikeaan suuntaan, eikä paikasta voi erehtyä kun eteen avautuu kerrostalon seinää aina ylös asti kapuava teos, ikään kuin viitoittaen matkaa katutaiteen pääkadun luokse.

Kuvat minusta: Ilona / Torpan tyttö

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.