Toteutin jo aikaa sitten blogeissa kiertäneen elämän aakkoset -haasteen ja kun viime reissulla istuin paluumatkalla lentokoneessa sain ajatuksen toteuttaa saman, mutta matkateemalla. Ehkäpä se tarjoaa vähän lisää syvyyttä siihen, millainen matkailija olen ja mitä reissuillani erityisesti arvostan – aakkosvalikoiman puitteissa toki. :) Ohessa siis matka-aakkoseni!

holiday-look-1

Arkkitehtuuri – lapsuuden haaveammattini psykologin ja kirjailijan ohella oli arkkitehti ja viehtymys arkkitehtuuriin näkyy matkoillani. Kiinnitän suuresti huomiota yksityiskohtiin ja innostun helposti erilaisista oivaltavista visuaalisista ratkaisuista, eri aika-kausien tyyleistä ja tietenkin personaallisuudesta.

Boutique-hotelli – edelliseen kohtaan viitaten rakastan viehättäviä boutique-hotelleja ja kaikkia sellaisia majapaikkoja, joissa on omanlaisensa persoonallinen tunnelma. Monet ihanat palvelukokemukset ja kotoisan tervetullut tunnelma on usein löytynyt pienistä perhevetoisissa majataloissa, mutta boutique-hotelleista taas löytyy useinvisuaalista nautintoa ja omanlaistaan viimeistelyä tunnelmaa, tiettyä kokonaisvaltaista ylellisyyttä.

Celsius – en matkusta lämpöäasteiden perässä, mutta en toki pane pahakseni auringonpaistetta. Jos voin, välttelen kuuminta kautta, sillä pakahduttava lämpö syö niin paljon energiaa, ettei kroppa vain jaksa samoin kuin vähän viileämmässä ilmassa.

Drinkki – matkoillani nautin veden lisäksi mieluiten paikallisia viinejä; on ihana vierailla viinitiloilla ja kokeilla paikallisia juomia! Plussaa tietenkin on, että usein paikalliset viinit ovat myös edullisia.

Estetiikka – olen esteetikko ja etsin kauneutta kaikkialta. Tunnelmoin, fiilistelen ja nautin erilaisten asioiden visuaalisuudesta. Rakastan yltiökauniita kyliä siinä missä karunkaunista maisemaa tai ränsistyneitä kaupunginosia. Estetiikka onkin katsojan silmissä ja koen matkailun paljon mukavammaksi kun katson sitä hyvää etsien en virheitä hakien.

Foto – kamera kulkee nykyään aina matkoillani ja kuvaaminen on osa matkantekoa, enkä edes haluaisi olla ilman, valokuvaus on osa esteettistä nautintoa, josta on iloa vielä vuosikausia eteenpäin.

holiday-look-3

Garderobi – reissugarderobi aiheuttaa aina päänvaivaa. Toki siihenkin on omat rutiininsa muodostuneet, mutta silti, joka kerta joutuu tasapainoilemaan sen kanssa, että haluaisi kantaa mukana mahdollisimman vähän, mutta silti nauttia kauniista ja monipuolisista matka-asuista. Pakkaaminen onkin aina täynnä kompromisseja! Välillä ihmettelen, miten aikoinaan sainkaan lähdettyä puoleksi vuodeksi Aasiaan vain puolityhjä rinkka mukanani – mitäköhän nyt valitsisin mukaani?

Hautausmaat – hautausmaat liittyvät vahvasti kohtaan M ja matkoillani vierailenkin mielelläni hautausmailla ja katakombeissa. Hautausmaissa viehättää syvä rauha, lukuisat yksityiskohdat ja omanlaisensa kauneus.

Itsenäisyys – itselle on tärkeää voida matkata omaehtoisesti ja itsenäisesti. En kammoa pakettimatkoja tai mitään tiettyä matkailutapaa, kaikelle on paikkansa ja aikansa, mutta eniten innostaa kun voin ja saan räätälöidä matkan yksityiskohdat itse omien mieltymysten mukaan.

Joukkoliikenne – en kaihda matkoilla eri liikennevälineitä vaan yhdistelen niitä mielelläni tehokkaimmaksi ja budjetin kannalta suopeimmaksi vaihtoehdoiksi. Vuokra-autolla liikkuminen on monissa kohteissa mukavaa, mutta yhtä lailla olen tehnyt juna- ja bussireissuja sekä Euroopassa että Aasiassa.

Kylät – rakastan pieniä ja tunnelmallisia kyliä, sellaisia, joissa matkailija pääsee kiinni paikalliseen tunnelmaan ja jotka huokuvat omia erityispiirteistään.

Lentokenttä – lentokentissä on sitä jotain. En vieläkään ole kyllästynyt aikaan kentillä vaan mielelläni saavun hyvissä ajoin ja fiilistelen lähdön tunnelmaa.

Mystiikka ja melankolia – olen läpi elämäni rakastanut mystiikkaa ja tuntenut vetoa tiettyyn melankoliaan. Huomaankin viehättyväni kohteisiin, joissa nämä ilmenevät jollain tavalla. Ihailen karunkaunista luontoa, usvaista maisemaa, jylhää arkkitehtuuria ja syvää rauhaa.

Näkeminen – kun lähden matkalle, en mene lepäämään vaan näkemään ja kokemaan uutta. Iän karttuessa olen rentoutunut ja sisäistänyt, etten voi ja ehdi nähdä kaikkea enkä enää herätä itseäni matkoilla kukonlaulun aikaan vain päästäkseni mahdollisimman ajoissa liikkeelle, mutta silti olen paljon liikkeessä ja haluan loman aikana ammentaa niin paljon ympäröivästä kuin oman päivärytmini puitteissa voin. Usein reissun jälkeen olo ei olekaan perinteisen levännyt, vaikkakin kyllä nollaantunut, mutta pikemminkin kaikkien koettujen asioiden kautta, jotka ovat vieneet mennessään ja tyhjentäneet mielen arkisista asioista!

hong-kong-kowloon

Onnellisuus – matkoilla aistini ovat hereillä ja ne ammentavat ympäröivää täysillä. Matkoilla tunnen olevani aivan erityisen hereillä, elossa ja onnellinen – erityisellä tavalla läsnä ja ihanasti vapaa.

Postikortti – en lähteä matkoilta kortteja, paitsi yhden. Äitini on toivonut tuliaisten sijaan postikorttia joka reissulta, niinpä olen jo vuosien ajan lähettänyt kortin aina sieltä, minne matkat ovat vieneet. Taitaa olla aikamoinen nippu kortteja jo kertynyt!

Qwerty – vietän näppäimistön ääressä paljon aikaa enkä siitä halua kokonaan eroon reissuillakaan. Läppäri kulkeekin matkoilla mukana, varmuuskopioin tuoreet valokuvat aina nettiyhteyden salliessa ja päivittelen mielelläni blogia reissun päällä.

Ruoka – rakastan hyvää (kasvis)ruokaa ja kulinarismi on itselle tärkeä osa matkailua.

Sata – havahduin ennen kolmeakymmentä ikävuotta siihen, että maita oli kertynyt jo aika liuta ja asetinkin lempeän tavoitteen, että kolmekymppisenä tulisi täyteen myös 50 valtiota ja niin kävi. Mielessäni mietin jo, että minkä ikäisenä olisi realistista saada sadan maan raja rikki, mutta tietenkin sen pitää tulla luontevasti – maaluku ei ole itseisarvo vaan kiva sivutuote siitä, että pääsee tutustutumaan uusiin ja erilaisiin kohteisiin!

Tieto – matkailussa viehättää suunnattomasti tiedon ja yleissivistyksen karttuminen. Reissatessa maat ja kulttuurit saavat syvyyttä ja opin sellaisia yksityiskohtia, joita en ikinä sisäistäisi samoin vain lukemalla. Tekemisen kautta oppiminen sopii minulle, joten siinäkin matkailu tarjoaa juuri minulle sopivaa tapaa ymmärtää maailmaa ja oppia kulttuureista sekä sisäistää historiaa. Mutta vielä enemmän kuin kirjaviisautta, se opettaa itsestäni, asioiden mittasuhteista ja tietystä sopusoinnusta elämää sekä kaikkea ympäröivää kohtaan.

Uteliaisuus – olen vahvasti introvertti, mutta luonteessani elää voimakas uteliaisuus asioita ja ilmiöitä kohtaan. Matkailu on osin uteliaisuuden tyydyttämistä; miltä seuraavan kulman takana näyttää? Millainen tunnelma on toisaalla ja miltä tuoksuu seuraavassa määränpäässä? Jotkut hakeutuvat ihmisten seuraan ja janoavat uusia tuttavuuksia, minä taas viihdyn itsekseni tarkkaillen ja havainnoiden, ammentaen itseeni ympäristön yksityiskohtia. Usein reissuilla välttelenkin seuraa, joka ei ole riittävän tuttua siihen, että oloni olisi rento. Koen vieraamman seuran helposti häiritsevän aistejani ja jatkuvan jutustelun sekä toisen huomioimisen vievän huomiota pois kaikesta siitä, mitä on ympärillä. Kaipaan siis hyvinkin paljon omaa aikaa ja tilaa ja jos kotoa ei löytyisi näinkin loistavaa matkaseuraa, todennäköisesti matkustaisin yksin.

Vuoristo – nautin voimakkaista luonnon muodoista ja rakastan kumpuilevaa maisemaa sekä aivan erityisesti vuoristoa. Toinen tärkeä elementti itselle on meri, nautin meren tuoksusta ja vaihtuvasta tunnelmasta.

X-asento – on aivan ihana asento pitkän reissupäivän jälkeen kun illalla pääsee hotellille. Mieli on täynnä uusien kohteiden antamaa virtaa ja innostusta, mutta kroppa kertoo levon tarpeesta. Matkoilla nukunkin yleensä aina todella hyvin!

office-malta

Ystävällisyys – uskon vahvasti matkustuksessa oman asenteen merkitykseen, kliseisesti niin metsä vastaa kuin siihen huudetaan. Niinpä matkustan kuhunkin maahan vieraana, nöyränä ja onnellisena, että pääsen näkemään uutta kohdetta, en missään tapauksessa omistajan elkein, ylimielisenä tai arvostellen.

Zzzz – arvostan ja tarvitsen hyviä yöunia. Jos nuorempana saattoi nukkua ihan missä vaan ja millaisilla sängyillä vain (neljän euron bungalow Thaimaassa oli juuri sitä, mitä sillä rahalla voi kuvitella saavansa!), niin nyt laitan mielelläni vähän ekstraa, että saan mukavan sängyn ja toimivan suihkun. Toki tulotasokin on noista ajoista kohonnut, mutta osin myös mukavuudenhalu, on kiva saada nukuttua hyvin, että jaksaa taas seuraavana päivänä. Mutta matkailu on niin tärkeä asia, että mukavuudesta olen valmis tinkimään voidakseni matkailla, eli se on vain ekstraa ei ehto.

Åland – tein Ahvenanmaalle parin päivän autoreissun aika monta vuotta sitten, mutta paikan merellisyys ja kaunis luonto hurmasivat. Siitä lähtien olen halunnut palata takaisin ajan kanssa, mutta ainakin vielä reissu Ahvenanmaalle on toistamatta.

Äiti – Äitini jaksaa edelleen huolehtia turvallisuudestani matkoilla, mutta toki huilikin on vuosien saatossa vähän tasaantunut. Taidan matkustaa jo liikaa siihen, ettei äiti enää jaksa joka matkasta murehtia itseään kipeäksi… ;) Äiti on myös tärkeä kannustajani, joka ei koskaan sano, että miksi lähteä vaan päinvastoin, omasta huolestaan huolimatta hihkuu, että mene, tee ja koe niin paljon, kuin tuntuu oikealta. Arvostan sitä suuresti.

Överi – välillä mietin, kyllästynkö koskaan ja saanko reissuövereitä, sillä tuntuu, että suunta on pikemmminkin päinvastainen; mitä enemmän matkustaa, sitä enemmän haluaa nähdä lisää. Ehkä matkailu sopii luonteeni tiettyyn kärsimättömyyteen ja haluun mennä eteenpäin, se kun tarjoaa loputtomasti uutta ammennettavaa ja mielettömästi uusia inspiraationlähteitä! Suuri haaveeni on, että voisin joku päivä työskennellä paikkaan sitoutumattomana ja näin ollen matkata enemmän ja asua pidempiä jaksoja eri kohteissa.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.