Matkustus on minulle niin lähellä sydäntä, että olen jo pari vuotta haaveillut maailmankartan saapumisesta kotini seinälle. Jotten tekisi asiaa liian helpoksi, mikä tahansa ei käy, ja oikeastaan mielessäni on hyvin tarkka kuva siitä mitä tahdon, mutta vaikka olen aktiivisesti yrittänyt etsiä mieleistä ja pistänyt läheiset pitämään silmiä auki liikkuessaan, mieleistä ei tunnu löytyvän sitten mistään. Netin posterikaupat ja karttapalvelut on kahlattu nirsoillen läpi, vastaan tulee joko liian tavallisia tai käyttötarkoitukseen sopimattomia.

Ajatus ei siis ole saada vain karttaa seinälle, vaan haluaisin voida pinnata siihen käytyjä kohteita kauniilla hopeisilla (tai vastaavilla) neuloilla. Se tarkoittaa sitä, että vaikka haenkin ensisijaisesti mustavalkoista, terävää ja tyyliteltyä karttaa (ei siis sellaista aivan perinteistä karttatulostetta), täytyisi siitä kuitenkin löytyä selvästi ja ajantasaisesti kaikki maat ja plussaa olisi myös ainakin pääkaupunkien esillä olo. Korkkipohja on helppo teettää julisteeseen, jos sellainen vain löytyisi, kuten myös kehykset. Muita kriteereitä tyylikkään sisustuskarttakuvan lisäksi on riittävä koko, ei liian pieni muttei kuitenkaan liian iso, sekä laadukas ja jämäkkä paperi, joka kestää pinnailun.

Karttaseiniä on monessa paikassa näkynyt tapettien ja maalausten muodossa, kuten viimeksi tuttavan luona juhannuksena vieraillessa, mutta itse en sellaiseen omalla kohdalla lämpene. En kuitenkaan halua seinän kokoista karttaa, ja haluan sen myös olevan liikuteltava ja ns. ikuinen, eli elämän varrella mukana kulkeva. Projekti kuulosti ensi alkuun helpolta, mutta on osoittautunut yllättävän vaativaksi, mistä ehkä kertoo jo se, etten löydä edes googlen syövereistä kuvaa, joka vastaisi ajatustani täydellisestä kartasta. Moni värillinen voisi kyllä toimia, jos ne saisi terävöitettyä ja ajettua mustavalkoisiksi tai muuten selvästi harmahtavampiin/maanläheisempiin sävyihin.

karttaseinaKuvien lähteet ylhäältä alas, vasemmalta oikealle: 1, 2, 3, 4 ja 5. Tyylillisesti tykkään ylimmän rivin reunimmaisesta vasemmalta katsottuna, mutta käyttötarkoitukseen se ei toimi. Käyttötarkoitukseen nähden paras olisi alemman rivin vasen kuva, mutta värimaailmasta en ole aivan varma.

Ideoita, vinkkejä? Mistä kannattaisi vielä katsoa? Onko sinulla luotto julisteliike tai joku muu paikka mielessä, joka voisi auttaa vision toteuttamisen kanssa?

Katso myös nämä

16 comments

Vastaa

Minä olen haaveillut maailmankartasta lastenhuoneeseen (sitten joskus), koska lapsena katselin kaiholla vuokramökin seinällä ollutta vanhaa karttaa ja mietin, että olisin niin paljon parempi maantiedossa, jos mieleen olisi painunut valtioiden muodot ja karttaa täplittävät pääkaupungit. Toisaalta haluaisin vanhan opetustaulun, mutta niistä on ajantasaisuus kaukana Neuvostoliittoineen. Oletko katsonut Etsystä (www.etsy.com)?

Vastaa

Oi, kuulostaa ihanalta! Kartta sopisi kyllä paremmin kuin hyvin koristamaan lastenhuonetta :) Suuri kiitos vinkistä, en ymmärrä miten en ole tajunnut Etsyä tsekata kartan osalta, olen vain tylsästi käynyt läpi perinteisiä julistekauppoja, Amazonia ja karttafirmoja. Täytyi heti käydä kurkkimaan karttahakusanalla Etsyä, ja sieltähän löytyi vaikka mitä sen henkistä, mitä kaipailinkin. Ooh :)

Vastaa

Mulla on ollut samantapainen suunnitelma jo vuosia, mutten vieläkään ole löytänyt sopivaa julistetta. Vinkkejä kaivataan siis täälläkin. Värillinenkin kelpaisi, mutta ei mikään räikeä ”lastenkartta”. Tuo liikuteltavuus on ihan ehdoton vaatimus, opiskelijakämppäni seinää en ihan lähtisi tapetoimaan :) Olen kyllä miettinyt myös maalaavani kartan itse. Pitäisi vaan saada jostain tarpeeksi suuret kartan ääriviivat, mitä mukailla. Jos jostain saisi piirtoheittimen, niin voisi vaan iskeä taulupohjan kiinni seinään, heijastaa kartan sille ja sitte vaan ruveta töihin.

Vastaa

Oi, hauska kuulla, että muillakin on ollut ajatukset samoilla urilla :) Ei värillinenkään huono ole, itse asiassa voisi olla oikein kaunis ja mielenkiintoinen, jotenkin vain itse on niin tyystin fiksaantunut katselemaan mustavalkoisia, ettei oikein enää osaa nähdä karttoja sen ulkopuolelta vaihtoehtoina ;)

Tuo on muuten loistava idea kanssa, piirtää ääriviivat itse. Olen kyllä ollut tietoinen tuosta tavasta tehdä kuviota seinään, mutta jotenkin en ole tullut ajatelleeksi, että sama toimisi myös julistekokoon kutistettuna. Näkyisi kivasti oma kädenjälkikin :)

Vastaa

Mullakin on ollut maailmankartta haussa. Tosin mun kriteerit ei ehkä ole ihan niin haastavat kuin sinulla (tarkoitus ei olen neulailla käytyjä paikkoja). Mulla haaveissa enemmän sellainen tyylitelty versio ja niistä jo sitten onkin runsauden pulaa ja tulee valinnan vaikeus.

Etsy.comia halusin minäkin vinkata (Pauliina jo ehtikin edelleni), jos et ole sitä jo kolunnut läpi.

Piirtoheittimen / projektorin avulla kartan voisi tehdä myös itse (haluamalleen alustalle), varsinkin jos toiveena on sellainen simppeli tyyli? Saisi ainakin kaikki haluamansa ja vain ne haluamansa yksityiskohdat…

Vastaa

Ja pakko vielä pari etsyn esimerkkiä linkata:

1) perinteisempi kartta maanrajoineen:
http://www.etsy.com/listing/155322308/world-map-i-push-pin-travel-map-with?ref=shop_home_feat

2) Taiteellisempi versio, kaupunkien nimistä koottu kartta
http://www.etsy.com/listing/98062178/city-text-map-of-the-world-map-art-print?ref=shop_home_active

Vastaa

Korundille vinkattuani aloin Etsyä selailemaan, ja kovin nuo kartat houkuttelevat. Nuo Hessun linkkaamat(kin) ovat tosi hienoja.

Vastaa

Itsekin hukuin Etsyn syövereihin, siellähän on vaikka mitä! Vitsit, miten onkin jäänyt itseltä tuo vaihtoehto kokonaan tajuamatta… Tuo ensimmäinen linkin pinnausvalmis karttataulu oli ihan loisto – se ei todella vaatisi enää yhtään tuunausta, upeita kyllä oli muutenkin Etsy täynnä! Kerrankin näinpäin; runsaudenpula :)

Vastaa

Tuo Etsy oli kyllä ihan loistovinkki, en ymmärrä, miten en olekaan tullut ajatelleeksi! Ja tämä kysymys olisi pitänyt heittää ilmoille jo aikaa sitten, sillä tuo ensimmäinen linkkaamasihan on aivan loistava! Se on visuaalisesti viehättävä ja ennen kaikkea, sehän on jo valmis pinnauskartta – ei siis vaadi väkertelyä tai tilaustyötä. Huikeaa, luulen, että löysimme omamme – ennen tilauksen tekoa täytyy kyllä selata varoiksi kaikki nuo karttavaihtoehdot läpi, mutta tuo on ehdottomasti paras tähän mennessä ja hyvin lähellä toivomaani. En voi siis sanoa muuta kuin että mielettömän iso kiitos, et arvaakaan kuinka iso ilo linkistäsi oli! :)

Vastaa

Kiva juttu jos vinkki osui kohdalleen!

Vastaa

Oi, nuo karttajutut on tosi ihania ja mielenkiintoisia! :) Näin samantapaisen idean toteutettuna sukulaisteni talossa. Tosin heillä oli ihan perinteinen maailmankartta ja siihen olivat merkanneet nuppineuloilla vierailemansa paikat ja se oli niin hieno! Varsinkin, kun oli niin monta paikkaa käytynä. :) Mutta siulla se on vietynä astetta pidemmälle, kun haluat sen noinkin persoonallisena eli omannäköisenä. Viehättävä idea! :) Siitä tulisi varmasti viehko. :)

Maailmankartan hankkimista ja siihen käytyjen paikkojen merkkaamista olen joskus ajatellut. Ideana olisi hyvin houkuttava, kun vaikka vielä ei olekaan montaa käytyä maata, niin sitten voisi nähdä miten pikku hiljaa tapahtuu kehitystä. Jos sen joskus toteuttaisin, niin hankkisin maailmankartan, joka olisi antiikkikartan näköinen (mutta ajanmukainen). :)

Vastaa

Merkatussa maailmankartassa on kyllä jotain ihanan persoonallista! Maailmankarttoja olen kyllä useilla nähnyt, mutta harvemmin pinnattuja. Siinä on jotain kiehtovaa, koko maailman äärellä, mutta henkilökohtaisella leimalla, se on vähän kuin muistokartta.

Ja niin totta tuo mainitsemasi kehityksen sekä myös matkareittien kukemisen näkeminen, siinä samalla menneitä matkoja merkitessä voi myös haaveilla minne vielä tahtoisi päästä. Mennyt ja tuleva samassa. Ja kun kartta on tarkoitettu mukana kodista toiseen kulkevaksi, ei lainkaan haittaa vaikka neulat löytäisivätkin tiensä kartalle hitaasti, sehän siinä kiinnostavaa myös on, että kartta elää ja kantaa aiempia merkintöjä mukanaan ollen kuitenkin myös kaunis sisustusesine :)

Antiikkikartta kuulostaa myös tosi kivalta, olen nähnyt tosi kauniita sellaisia tässä parin vuoden aikana sitä omaa karttaa etsiessäni. :)

Vastaa

Minulla on ollut samansuuntaisia haaveita ja sitten lopulta löysin sellaisen ”vanhahtavan” näköisen kellanruskean kartan Milanosta. Se ei mahtunut matkalaukkuun, joten jouduin lähettämään sen postitse ja jännitin, että saapuuko se ikinä Suomeen. Postittaminen oli vähän haastavaa, kun postin tädit eivät puhuneet englantia ja minä en puhu italiaa.. Postimaksut olivat varmaan melkein yhtä kalliit kuin itse kartta, että oli se vähän älytön ostos. Perille se tuli pienin vaurioin ja laitoin sen seinälle, mutta en ole saanut laitettua sitä korkkipohjalle, että siihen voisi iskeä niitä neuloja. Nyt en jotenkin edes halua pilata sitä neuloilla, vaan pitäisi varmaan ostaa toinen kartta, jota voisin tökkiä neuloilla. Tuo etsyn pinnausvalmis kartta olisi huikean hieno!

Vastaa

Oi, kuulostaa ihanalta! Itsekin olen yrittänyt etsiä vastaavaa myös reissuilta, se toisi siihen vielä oman erityislisänsä kun matkakartta olisi ostettu matkalta. Sitä enemmän tarinaa, vaikka olisikin käynyt kukkaron päälle ja vaatinut vähän ylimääräistä vaivaa ;)

Ihastuin myöskin tuohon pinnauskarttaan, tuollainen kyllä melkein täytyy hankkia… :)

Vastaa

Yksi vaihtoehto on teettää ihan omanlainen kartta esimerkiksi graafisella suunnittelijalla omilla väreillä ja korostuksilla. Näitä karttakuvia löytyy esimerkiksi kuvatoimistoista vaikka kuinka paljon. Valmis design on mahdollista tehdä tulostustekniikalla vaikka minkälaiselle pinnalle, esim. puulevylle, kankaalle, tapetille, jopa oveen :)

Vastaa

Suuri kiitos vinkistä, enpä tullutkaan lainkaan ajatelleeksi tuota vaihtoehtoa! Olen kyllä miettinyt kartasta pinnaustauluksi teettämistä, mutten ole osannut ajatella, että itse kartankin voisi teettää! Siinä saisi kyllä totta tosiaan juuri sellaisen kuin haluaa, niillä tiedoilla ja sillä tyylillä :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.