Remontin alussa kaikista vaiheista kylpyhuoneremontin osuus jännitti eniten. Ehkä siksi, että siihen liittyy erityisen paljon tarkkuutta ja huomioon otettavia asioita, mutta nyt remontin loppusuoralla kylpyhuoneremontti ei tunnu sen ihmeellisemmältä kuin muutkaan osa-alueet. Toki on otettava enemmän asioita huomioon, mutta kun noudattaa taloyhtiön ohjeistusta ja yleisiä suosituksia, prosessi on kuitenkin lopulta varsin suoraviivaista.

Haastavinta lopulta oli hahmottaa tilaa ja ymmärtää sen vaatimuksia valintoihin nähden. Laattojen näytepalat ovat pieniä ja sävyt elävät valosta toiseen, joten tuntui, että valinnat tekee pienellä väistämättömällä epävarmuudella. Lisäksi verrattuna moniin muihin yksityiskohtiin, kylpyhuoneen elementit jäävät suurella todennäköisyydellä paikoilleen varsin pitkäksi aikaa, mikä sekin lisäsi painetta valita fiksusti. Näin ensikertalaisena tuntuikin turvallisemmalta tehdä varmempia valintoja sen sijaan, että heittäytyisi ihan niin luovaksi kuin ehkä haluaisi. Tavallaan siis olisin halunnut valita rohkeammin, mutta lopulta olen kuitenkin tosi tyytyväinen, etten tehnyt sitä vaan jätin tuleviin remontteihin, sillä onhan niitä vielä tultava! Ja lopulta kuitenkin onnistuin pitämään kiinni toiveestani, ettei kylpyhuoneestani tule kliinistä ja kokovalkoista. Se on vaalea, mutta vaalean ja valkoisen sävyt ovat eläviä, joten kun messinkiset yksityiskohdat ja kalusteet saapuvat, se tuskin tuntuu tylsälle.

Tänään valmistui kylpyhuoneen laatoitus, ja voi, miten jännää olikaan nähdä valinnat isoina pintoina ja yhteen saumattuina! Vielä ennen saumausta vähän arvelutti valinnat, mutta kuten itselle hoin keskeneräisen äärellä, saumaus viimeistelee kokonaisuuden ja niin se todella teki. Kun näin tänään valmiin laatoituksen, tuli vahvasti sellainen tunne, että valitsin juuri oikeat laatat tähän tilaan tällä kokemustaustalla.

Eläväpinainen Frammenta-laatta

Niitä oikeita kylpyhuoneen laattoja etsin kauan, kunnes lopulta löysin Laattamaailmasta mieleiset.

Tila on pieni, mikä asetti omat vaatimuksensa valintoihin. Esimerkiksi lattiaan pieni laatta oli kaatojen takia ainoa mahdollisuus, ja siten vaikutti suoraan kaikkiin muihinkin valintoihin, sillä pieniä laattoja ei ihan hirveästi löydy kiinnostavissa sävyissä. Onneksi löysin tämän italialaisen Saime Ceramichen Frammenta-mosaiikkilaatan. Sen elävä pinta tekee siitä tyylikkään, mutta myös erittäin armollisen puhtaanapitoa ajatellen. Ensin olin ajatellut jatkaa lattialaattaa seinään, mutta Frammentan 5×5 ei jotenkin tuntunut istuvan enää siihen tarkoitukseen, niinpä valitsin yhdelle seinälle samaa laattaa 30×60 -koossa.

Iso laatta oli hieman riski, sillä urakoitsija oli suositellut pienempää laattaa seinien kaltevuuden takia. Onneksi seinä, jolle laatat olin ajatellut oli uusin ja tehtiin muutenkin osin rakenteita myöten uusiksi, jolloin siinä samalla oli helppo suoristaa seinää isoille laatoille sopivaksi kun koko oli tiedossa. Toki muutkin laatat vaativat suoran seinän, mutta iso erityisesti. Laatoittajakin totesi, että ison laatan voisi kuvitella olevan nopein laatoitettava, mutta itse asiassa se vaatii kaikkein eniten tarkkuutta.

Täydentävänä laattana klassinen vaalea

Ladonnaksi valitsin tiililadonnan vaakasuunnassa. Ajattelin, että jos laatat ladotaan suorassa linjassa päällekkäin, jää seinään enemmän suoria linjoja, joita täytyy ottaa huomioon kalustaessa, mutta näin pienessä tilassa on väistämätöntä, ettei kalusteita ja muita yksityiskohtia saa keskitettyä laattariveihin. Tiililadonta on siinä armollisempi, sillä suoria pystylinjoja ei varsinaisesti ole. Lisäksi koen, että tiililadonnalla seinä näyttää muutenkin hieman enemmän yhtenevältä.

Koska isoa laattaa suositeltu muihin seiniin, täytyi valita vielä kolmas. Onneksi samalla kertaa löytyi Aura Cool Glossy, joka on kiiltävä ja hieman eläväpintainen viileän vaalea laatta. Vasta seinällä huomasi, että laatoissa on pientä sävyeroa, miksi olikin hyvä, että ammattilainen oli sekoitellut paketteja keskenään ja näin sävyt jakaantuivat tasaisesti. Vivahteikkuus teki 10×30 -laatoista vielä sopivammat kokonaisuuteen, sillä Frammentakin on luonnollisen vivahteikas, joten kun sävymaailma on sama, on kiva, että seinälaattakaan ei ole liian kliininen.

Auran päädyin laittamaan seinään suoralla pystyladonnalla. Pystysuunta korostaa korkeutta ja koska pystypituus on lähes sama kuin ison Frammentan vaaakaleveys, tulee siitä myös linjallisesti kiva yhteneväisyys läpi huoneen.

Marmorinvalkoiset saumat

Ensin ajattelin saumoittaa lattian asteen tummemmalla sävyllä puhtaanapitoa ajatellen, mutta kun mietin asiaa ja vertailin Kiillon sauma-aineita, tulin siihen tulokseen, että itse asiassa kauttaaltaan sama saumaväri nivoo erilaiset laatat vain paremmin yhteen. Niinpä päädyin marmorinvalkoiseen saumasävyyn, joka on ehkä pikemminkin vaaleanharmaa kuin valkoinen. Se sopii täydellisesti molempiin, sekä auraan että Frammentaan!

Seisoin tänään pitkään laatoitetun kylpyhuoneen äärellä ja tuntui ihan hassulta nähdä muutamaa kuukautta aiemmin tehdyt valinnat nyt vihdoin edessä ja ylipäätään tiedostaa, että remontti on jo todella pitkällä. Nyt uskaltaa jo sanoa, että tammikuussa asunto on valmis. Tai siis remontti on, sisustaminen ja asuttaminenhan vielä vie oman aikansa.

Ennen sitä kuitenkin vielä kylpyhuoneen kattotöitä ja muuta viimeistelyä, wc:n remontointia loppuun ja tietenkin eteisen loppuun saattamista. Maalivalintojakin täytyisi tehdä, sekä wc:n seiniin että eteiseen, joten ei tarvitse välipäivinä olla toimettomana!

Katso myös nämä

3 comments

Vastaa

Olen kommentoinut jo IG:ssä, mutta sanon saman täälläkin, tuo kylpyhuoneen laatoitus on niin kaunis, tyylikäs ja ajaton! Voisin tehdä ihan samat valinnat omaankin kylpyhuoneeseen, jos olisin remontoimassa sitä. ❤️

Vastaa

Oi, onpa tosi kiva kuulla! Kiitos!! <3 Oli tosi vaikea valita laatat pienten mallipalojen perusteella, mutta onneksi kaikki lopulta loksahti paikoilleen :)

Vastaa

Ystävälläni on kylpyhuoneremontti Kaarinassa. Hän on myös etsinyt oikeita kylpyhuoneen laattoja kauan. Täytyy jakaa tämä kirjoitus koska mielestäni tuo Frammentta -laatta voisi sopia hänelle erittäin hyvin. Hän on myös klassiseen vaalean laatan jo valinnut mutta haluaisi löytää jotain kontrastia tälle. Mielestäni todella onnistunut valinta teillä! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.