Olen kateellinen niille naisille ja pariskunnille, jotka löytävät sopivan ehkäisymuodon helposti. Tai nyt tekisi mieli sanoa, että ylipäänsä löytävät. Koko aikuisikäni ja vähän yli senkin, tarkalleen ottaen 12 vuotta, olen uhrannut järjettömän määrän aikaa ja vaivaa etsien sitä itselle sopivaa, ja erityisesti sinnitellyt arjessa niiden sopimattomien kanssa. Oikeastaan, todella haluaisin olla ilman, syöttämättä kehooni mitään ylimääräistä, sen luonnolliseen toimintaan väkisin vaikuttavaa ainetta (ellei tietenkin juuri siihen ole syytä vaikuttaa tai toimintaa muuttaa, mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan) kuten ajattelen vähän kaikista pitkäaikaiskäyttöisistä lääkkeistä, mutta noh, se nyt ei ihan käypä vaihtoehto tässä tapauksessa ole. Välillä kyllä olen ollut ilmankin, ja joka kerta lopetettuani yhden hormonivalmisteen käytön, on tuntunut kuin kevyt verho olisi tipahtanut ympäriltä ja vapauttanut olon. Mutta toisenlainen paino harteille palaa, mitä seuraavaksi -pohdintojen muodossa.

Olen kokeillut e-pillereitä, tarkalleen ottaen kolmea eri merkkiä, ja vannonut, että niihin en enää koskaan koske ja se päätös pitää. Olen käyttänyt ehkäisylaastaria ja kokeillut rengasta, olen syönyt minipillereitä ja nyt viimeisenä hankin kierukan. Vuosien ja taas vuosien kokeilujen jälkeen uskallan väittää, ettei hormoniehkäisy vain sovi minulle. On huonoja ja todella huonoja vaihtoehtoja, mutta valitse sitten niiden välillä.

ehkaisy

Yhdistelmät  sopivat huonommin kuin pelkkää keltarauhashormonia sisältävät, mutta paljon ei jää vaihtoehtoja. Sen myötä olisinkin nyt halunnut hormonittoman vaihtoehdon, mutta koska kaiken tämän päälle kärsin kivuliaista kuukautisista, en vain kipujen pelossa uskaltanut lähteä kipuja ja vuotoja (sekä ehkäisyteholtaankin aavistuksen heikompaan) kuparikierukkaan. Näillä argumenteilla, pitkän pohdinnan, lääkäreiden kanssa keskustelun ja muun taustatyön jälkeen päädyin hormonikierukkaan, ajatellen sen olevan kuitenkin vähän parempi vaihtoehto kuin minipillerit. Sen kun ei tarvitse kulkea koko ruoansulatuksen läpi ja myös muistileikkien kanssa ei tarvitse säätää sellaisella intensiteetillä kuin pillereiden kellontarkan popsimisen kanssa.

Sopi odottaa sopivuutta, ja voihan kaikki tästä vielä kääntyä parhain päin, mutta viime kuukausi ja sitä edellinen ovat menneet arkea ja jaksamista syöviä kestoalavatsakipuja potiessa ja kaikenlaista muuta kehon outoa tyhjästä ilmestynyttä pikkuvikaa, päänsärkyä ja ihon kukkimista, ihmetellen. Alavatsakin on kuin hiivaa syöneellä, pikkuinen turvonnut kumpu. Ei se nyt muiden silmään pistä väittää mies, mutta itseä häiritsee vietävästi. Ulkoinen seikka on kuitenkin kakkonen kipulääkkeitä napsiessa ja vatsaa pidellessä. Sattuu, vihloo ja ketuttaa. Eikö nyt tämäkään?

Kipujen olisi jo pitänyt kadota tai ainakin mennä selvästi tässä ajassa parempaan, huokaisi lääkäri varmistaessaan, ettei vika ainakaan ole siinä, että vempele olisi huonosti. Niin, joidenkin keho vain ei sitten lopulta hyväksy ylimääräistä esinettä, eikä kierukka sovi, vaikka niin monella toimiikin erinomaisesti hymyili lääkäri lohduttavasti. Tietty minulla ei, sekään. Oikeasti, mitä sitten enää jää jäljelle jos tästäkin joudun luopumaan? Lääkäri olisi poistanut vekottimen heti, mutta itse päätin vielä sinnitellä ja toivoa, että lisäaika auttaisi. Ja täytyyhän tässä joka tapauksessa pureskella, että mitä seuraavaksi, minkä huonon vaihtoehdon kanssa jatkaa arkea. Vitsailin jo vaihtoehtoishoitoihin siirtymisellä, mutta ehkä ei kuitenkaan… ;)

Katso myös nämä

72 comments

Vastaa

Hei, sama vika täällä!

Itse söin yhdistelmiä n. vuoden, mutta sitten ne piti vaihtaa minipillereihin, koska yhdistelmiä en saa käyttää geenivirheen takia. No mineistä söin cerazetteä 3 vuotta ja kiitos sen meni parisuhdekin lopulta. Minä tosiaan sain noista sellaisen kipuoireyhtymän, mikä esti normaalit kanssakäymiset miehen kanssa. Lisäksi tuli vielä haluttomuutta ja lihoin 10 kiloa (mikä tosin voi johtua muustakin tietenkin). No voin sanoa, että ehkäisynä toimi kyllä hyvin:D

No sitten erottuani lopetin nuo pillerit ja jestas mikä olo siitä tuli! Maailma näytti niin paljon valoissammalta. Ihan kuin joku sumuverho olisi poistunut silmien edestä :) Lisäksi tuo kipuoireyhtymäni katosi kuin savuna ilmaan, vaikka usein naiset eivät siitä enää parane sen kerran saatuan. Olen siis todella kiitollinen, että minulla tosiaan aiheuttaja taisi olla vain nuo pillerit. Voi kun olisi sen vaan tajunnu aiemmin :/

Minullakin on tosiaan ihan karmeat kuukautiset kaikinpuolin ja sen takia olen alunperin pillerien käytön aloittanut. Mineillä ei tullut kuukautisia ollenkaan ja alkuun oli kyllä järkytys kun 3 vuoden jälkeen ekoja kipuja joutui kestämään, mutta niihinkin sain lopulta ihan älyttömän hyvät kipulääkkeet, jotka vievät kivut kokonaan pois :) Nyt ei kyllä ole ollut kuukautisia muutamiin kuukausiin, kiitos tämän elimistön horomonitasapainotilahäiriön, mitä nuo pillerit ovat aiheuttaneet. Ehkä kohta pitää taas mennä lääkärille juttelemaan.

Ajattelin nyt jakaa tarinani, että tiedät, että et ole yksin! Ja pakko nyt suositella ihan kaikille myös hormonitonta elämää. Etenkin nuo cerazeten minipillerit ovat sellainen hormonipommi, että en usko, että kukaan selviää ilman sivuoireita.

Vastaa

Voih, kohtalotoveri! Kuulostaa vähän liiankin tutulta :(

Itsellä ei sentään ole kipuja tullut muista ehkäisyistä ennen tätä kierukkaa (mutta nyt onkin sitten senkin edestä), mutta liuta muita sivuoireita kyllä ja niiden kanssa onkin sitten saanut vaivata päätä arjessa enemmän kuin tarpeeksi.

Niin tutulta kuulostaa tuo kuvaus pillereiden lopettamisesta, tunnistan ihan saman fiiliksen joka kerralta kun olen lopettanut jonkin hormonivalmisteen käytön. Olo kohenee merkittävästi, verho tipahtaa ympäriltä ja olo kropankin kanssa tuntuu ihan uudelta. Painokin /turvotus on pudonnut joka kerta hieman, mutta silti tuntuvasti. Ja joka kerta on miettinyt, että miksei lopettanut jo aiemmin, mutta tietty, eihän se niin yksiselitteistä ole.. :/

Kaikkien näkyvien ja näkymättömien vikojen jälkeen pahalta tuntuu ajatus siitä, ettei voi luottaa siihen, että keho toimii ns. puhtaasti, joutuu miettimään mikä kaikki on ylimääräisen hormoniannin aikaansaannosta ja mikä ei, kehon kuuntelu vaikeutuu. Huoh.

Hengästyttävä on ajatus siitä, ettei aiheeseen ole luvassa pikaista helpotusta, vaan puhutaan suuresta osasta elämää ja arkea, todella merkittävästä tekijästä ja elämänlaatuun vaikuttavasta tekijästä. Väliaikaisesti kyllä mitä vain kestäisi, mutta ajatus siitä, että mikään näistä jatkuisi pitkään, puhumattakaan ajasta vaihdevuosiin asti, tuntuu lyönniltä vasten kasvoja. Mutta vaihtoehdot ovat vähissä.. :(

Vastaa

Itse olen paininut hieman samojen asioiden kanssa, vähän eri syistä, mutta kuitenkin joutunut hakemaan sitä omalle kropalle sopivinta ehkäisymuotoa. Pari vuotta sitten menin lääkäriin, ja olin itse vakuuttunut, että kierukka olisi minulle paras vaihtoehto. Lääkäri ei kuitenkaan suostunut – ainakaan mielellään – kierukkaa minulle laittamaan, koska en ole synnyttänyt (”sinun kohtu olla lasta varten”). Hän kuitenkin ehdotti ehkäisykapselia, joka laitetaan käsivarteen ja pidetään siellä kolme vuotta (max). Tuo vaikutti sopivalta, ja siihen päädyinkin. Nyt tuo kapseli on ollut minulla hieman reilut pari vuotta, ja pian pitäisikin taas selvitellä asiaa jatkon kannalta. Kapselista on ollut jonkin verran negatiivisia vaikutuksi, suurimpana ehkä ”säännölliset” välivuodot, mutta silti olen ollut siihen tyytyväinen. Toisaalta olen kuullut, että joillekin se on tehnyt melkoista tunnemyrskyä, mutta itse olen välttynyt sellaisilta (tai sitten ne vaan sekoittuu perusluonteeseen ;-) ). Parasta varmasti olisi, jos voisi olla kokonaan ilman niin kuin totesitkin, mutta kun se ei ole vaihtoehto, niin ei auta kuin kokeilla eri vaihtoehtoja ja valita niistä se pienin paha… Tsemppiä!

Vastaa

Kiitos kommentistasi, ja kiva, että olet löytänyt edes jotensakin siedettävän vaihtoehton, sekään kun ei ole itsestään selvää. :) Sääli silti, että on valittava huonoista vähiten huono. Tuota kapselia en itse ole kokeillut, mutta samat hormonithan siinä toki on kuin näissä muissakin, lähteen sijainti ja mahdolliset kerralla vapautuvat määrät vain eri, käsittääkseni.

Tuo välivuodot oli tosi häiritseviä minipillereidenkin kanssa, valkoisten alusvaatteiden käyttö väheni kummasti kun pientä vuotoa oli jatkuvasti. Kierukassa on niin kutkutteleva ajatus, että menkat jäisi kokonaan pois, mutta ei sekään tunnu enää riittävän kivalta, jos negatiiviset sivuvaikutukset pysyvät näin itsepintaisesti. Huoh :/

Vastaa

Voih, otan osaa. Mullekaan ei sovi yhtään mitkään hormonit, kuparikierukkaa en uskalla kokeillakaan juurikin jo ennestään runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten takia. Senpä takia viimeiset neljä vuotta on ollut kondomi käytössä, se onneksi sentään sopii. Niissäkin on muuten yllättävän paljon eroja, Durex on melkeinpä ainoa mun limakalvoilleni sopiva merkki.

On kyllä todella suuri harmi, että muita hormonittomia vaihtoehtoja ei taida olla kuin kondomi, kuparikierukka ja sterilisaatio. :(

Vastaa

Kondomiehkäisyäkin olen jossain vaiheessa kanssa kokeillut, kun hormonivalmisteiden kanssa on sietokyky ylittynyt, mutta noh, eihän sekään ihanteellinen ole – mutta eipä sellaista taida minun tapauksessani olla, täytyy valita se vähiten huono. Kuinka houkutteleva ajatus :)

Niinpä, epäilen, että hormonivapaille tuotteille olisi mieletön kysyntä. Puhumattakaan siitä miesten ehkäisystä, joka on ollut tulossa niin kauan kuin muistan :)

Vastaa

Onpa ikävää, mutta hienoa että uskallat ottaa aiheen esiin! Se että ehkäisyasiat ovat kunnossa, helpottaa kuitenkin elämää niin paljon, ja vastaavasti se ettei sopivaa ehkäisyä löydy, on niin hankalaa, kuten tässäkin tuot esiin.

En osaa juurikaan auttaa, sillä itselle on tähän asti kokeillut ehkäisymuodot sopineet. E-pillereitä käytin ihan tyytyväisenä, toki ne lopetettuani huomasin nimenomaan tuollaisen samanlaisen efektin, kuin verho olisi tippunut silmien edestä ja kaikki oli jotenkin selkeämpää. Kummallista kyllä… Nyt olen siirtynyt hormonikierukkaan, ja se on toiminut hyvin, todella harmi ettei se tunnu sinulle sopivan :(

Pessaari ei ole Suomessa käytetty ehkäisymuoto, mutta olisikohan se kuitenkin sinulle paras vaihtoehto? Melko työlästä sen käyttö saattaa olla säännöllisessä suhteessa, mutta lienee tietysti parempi kuin ei mitään…. Netin kautta niitä voi tilata ja kun paljon matkustelet niin ulkomailta tietysti ostaakin.

Vastaa

Tosi mahtavaa kuulla, että sinulle sopii, se on kyllä niin isosti elämää helpottava asia! Itse olen huomannut joidenkin hormonivalmisteiden vaikuttavan tosi salakavalasti, pitkään käytettynä sitä tavallaan kuin unohtuu sivuvaikutuksiin ja ei enää edes osaa ajatella niiden johtuvan pillereistä (tai mikä sitten onkaan käytössä), ja vasta lopetettuaan huomaa eron selkeästi. Ja joka kerta miettii, että olisipa tajunnut lopettaa aiemmin :)

Kiitos tuosta pessaarivinkistä, täytyykin tutustua siihen – olen joskus aiheesta lukenut, mutta sittemmin se on unohtunut mielestä :)

Vastaa

Voi harmi… itse olen onneksi päässyt helpolla ja löytänyt mulle sopivat e-pillerit. Vaikka hormonien vetäminen ei ole kauhean houkuttelevaa, on pillerit auttaneet mun iho-ongelmiin ja kuukautiskipuihin ja siksi niiden käyttöä jatkan.

Vastaa

Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi sopivat pillerit! Monilla tuntuu ehkäisyn kanssa oleva tasapainoilua huonojen ja hyvien puolien kanssa, mutta juuri noin sen pitäisikin mennä, että hyödyt voittavat haitat. Puhumattakaan siitä ihanne tilanteesta, ettei mitään haittoja näy/tunnu. Voih, kunpa minullakin, kaiken tämän jälkeen osaisi kyllä todella arvostaa sitä tilannetta :)

Vastaa

Voi, vähän samanmoiset ovat mietteet täälläkin. Lyhyesti: lopetin Diane Novat reilun 10 v. käytön jälkeen, koska niillä saattaa olla vaikutusta suonikohjutaipumukseni pahenemiseen. Olen nyt hoidattanut jalkojani ja halusin pillereistä eroon for good! Iho meni odotetusti huonommaksi, antibioottikuuri ja sen jälkeen aika tasoittivat tilanteen. ISO miinus nykytilanteeseen on kammottavat kuukautiseni, jolloin mm. vatsani reagoi voimakkaasti ja elo on yhtä pillerin popsimista. Joudun aina huomioimaan kriittiset päivät ja vältän turhaan sopimasta menoja, töissä olen kyllä pystynyt käymään vaikka olo ei ole paras mahdollinen. Työterveyslääkäri ehdotti kierukkaa ja olen kyllä niin kypsä tähän, että voisihan sitä kokeilla. Kirjoituksesi/kokemuksesi tosin paljasti mulle, ettei kierukka ole myöskään mikään läpihuutojuttu. Mutta saahan sen pois jos siitä onkin enemmän haittaa… Äh, olen ihan valmis luopumaan kuukautisista, niistä ei ole muuta kuin haittaa! :D

Vastaa

Voi vitsit, ei ole helppoa :/ Jos jotain hyvää pillereistä on omalla kohdallakin sanottava, niin ne todella vaikuttivat isosti kipuihin ja säännöllisyyteen – menkat olivat helpot parin, kolmen päivän juttu ja hädin tuskin vähän kipristeli. Kun taas minipillereiden kanssa vuotoa oli vähän koko ajan ja kipuja sen mukaisesti vähän koko ajan.

Kierukalla on jo näin lyhyessä ajassa ollut ihanteellinen vaikutus vuotoon, sitä ei todella alun jälkeen ole ollut, mutta kivut ovat itsellä kyllä todella rajut ja aivan liian yli siedettävän rajan. Kipulääkkeiden kulutus on pompannut piikkinä ylös. Kierukka tuntuu monelle sopivan, joten suosittelen kyllä kokeilemaan, sillä toimiessaan edut ovat huikean hyvät! Toki, eihän tuo itsestään selvää ole, ja itse taidan joutua vempeleen poistamaan. Kiva päästä miettimään, että mistäs seuraavaksi kun lääkäreiden tarjoamat vaihtoehdot on kiitettävästi koluttua…

Julkisella puolella ensimmäinen kierukka on maksuton, joten kannattaa harkita sen laitattamista siellä :) Itse käyn gynellä yksityisellä, mutta kierukan kävin hakemassa lähiterveyskeskuksesta.

Vastaa

En halunnut missään tapauksessa hormonaalista ehkäisyä (ja ottaisi varmasti todella koville muistaa ottaa jotain pillereitä kellon mukaan). Kuparikierukka vaan ei monenkaan yrityksen jälkeen pysynyt paikallaan joten nyt on ollut jo aika pitkään ehkäisykapseli käsivarressa – ainakaan hormoneja ei tule pilvin pimein. Koska vielä vähemmän kuin ylimääräisiä hormoneja haluan tulla raskaaksi…

Vastaa

No sepä se, ei musta olisi elämään jatkuvan stressin kanssa, että onko vahinko sattunut, puhumattakaan siitä, että vahinko sattuisi! Ei ole aihe, jonka kanssa haluan leikkiä tai ottaa turhia riskejä. Mutta toisaalta, eipä ole elämään tämän tason sivuoireidenkaan kanssa, ja sepä tästä vasta hankalaa tekeekin..

Olen miettinyt sterilisaatiota vakavasti jo kymmenen vuotta ja kolmen kympin rajapyykki siihen operaatioon lähestyy, mutta koska mieskin on asiaa miettinyt ja operaatio olisi hänelle pienempi, saatetaan päätyä siihen, mutta katsotaan.

Vastaa

Voi ei, todella ikävää ja harmillista! Uskon, että on paljon naisia, jotka painivat samojen ongelmien kanssa, joten siinä mielessä hienoa, että toit asian esille. :) Vertaistueksi miusta ei valitettavasti ole.

Ja olenko melkeinpä lähes ainoa kommenttien perusteella, joka on oikeasti ollut todella tyytyväinen e-pillereihin?! Käytin niitä vuosia, koska niistä sain myös avun akneen taipuvaan ihooni, joten iho oli hehkeä ja sileä kuin vauvanpeppu. :) Mutta olin Espanjassa niin pitkän ajanjakson, ettei siellä tullut mentyä uusimaan reseptiä ja niin sitten e-pillerit jäi. Se kostautui, iho alkoi kukkimaan. :(

Vaikka siis olen muuten lääkkeitä sillä tavalla vastaan, etten niitä halua ottaa, niin e-pillerit on sellainen, jossa teen poikkeuksen ja aijjonkin aloittaa ne nyt uudelleen, koska ne todella auttavat miun iho-ongelmiin. Käyttämäni pillerimerkki on Yasmin, se on matalahormoninen ja ei ole tuonut minkäänlaisia ikäviä sivuvaikutuksia. :) Yllätyin muuten, että sinulla on kierrukka, luulin, ettei niitä suositella synnyttämättömille naisille?

Vastaa

Ihana kuulla, että sinulla toimii e-pillerit! Aika monella vaikuttaa olevan haasteita hormoniehkäisyn kanssa, ja aivan liian vähän ehkäisyvaihtoehdoista mielestäni puhutaan, vaikka onneksi kuitenkin puhutaan! Lääkärit tuntuvat tarjoavan vain tiettyjä vaihtoehtoja ja erinäisille keskustelupalstoille eksyvät ne, joilla on eniten ongelmia, joten yleinen monipuolinen keskustelu jää valitettavasti vähän kiven alta kaivettavaksi :)

Näissäkään ei oikein voi yleistää, joku sopii toiselle ihan loistavasti ja on toiselle pahin mahdollinen vaihtoehto, mutta kokeilemallahan se selviää. Mutta sitten kun onkin kaikki kahlannut läpi, niin on mukava kuulla niistä muista vaihtoehdoista, riskeineen ja mahdollisuuksineen.

Itsekin käytin Yasminia parin vuoden ajan, saman verran käytin myös Harmonetia ja Mercilonkin on testattu. Tuo on jostain elämään jäänyt näkemys, ettei kierukkaa laitettaisi synnyttämättömille ja jostain syystä monet lääkäritkään eivät suosittele sitä (omalla kokemuksella jotkut lääkärit pitivät sitä viimeisenä vaihtoehtona, ja toiset taas yhtä varteenotettavana vaihtoehtona kuin mitä tahansa muutakin ehkäisyvalmistetta) vaikka oikeastaan siihen ei ole yhtään mitään estettä. :)

Vastaa

Juu, siis hormonit ovat täysin pannassa täälläkin. Pillereitä ei lääkäri kokemuksieni jälkeen edes suositellut, ja hormonikierukkaa kestin muutaman kuukauden, mutta jatkuva, JATKUVA vuoto verotti jo rautavarastojani ja sen lisäksi tulin ihan äärettömän aggressiiviseksi.
Ei ole helppoa naisen elämä, ei.

Vastaa

Ah, kuulostaa ihanalta :/ Mulla ei ole tämän keirukan kanssa vuotoa, mutta voidaankin puhua kestokivuista. Kummasti on arki muuttunut kun alavatsa elää ihan omaa elämäänsä, sietokyvyn rajoilla elellään, mutta vaihtoehtoja on enää jäljellä hävyttömän vähän.

Vastaa

Tämä ehkäisy voi tosiaan muodostua suuuureksi ongelmaksi – kokemusta on. Kuten sinäkin, myös itse koetan välttää ylimääräisten hormoneiden ja lääkenaineiden käyttöä viimeiseen asti, jotta todellisen hädän hetkellä ne sitten toimisivat mahdollisimman hyvin ja ennen kaikkea siksi, että olisin jatkuvasti luonnollinen minä ilman mitään vaikuttavia aineita. Mutta se on toki äärimmäisen vaikeaa kuten kuvasitkin!

Minulle asennettiin Mirena kolmisen kuukautta sitten. Vaikka olen synnyttämätön, siihen päädyttiin, koska yhdistelmävalmisteet ja kuparikierukka olivat poissuljettuja jo ennestään runsaiden ja äärimmäisen epäsäännöllisten vuotojen takia ja lisäksi aurallinen migreeni estää monien lääkevalmisteiden käytön. Mirena oli ymmärtääkseni jokseenkin ainoa mahdollisuus. Jännityksellä asennutin sen ja suhteellisen hyvin on onneksi mennyt. Täytyy tosin todeta, että vuoto/tiputtelun ei ole asennuksen jälkeen vielä täysin loppunut mutta parempaan suuntaan on menty selkeästi. Vatsakipuja oli parisen viikkoa ja ne olivat varsin koviakin, mutta pian ne kuitenkin hävisivät ja hyvä niin. Tunnetasolla ja muutenkin olen tuntenut olevani omaitseni, joten sellaisien asioiden suhteen en ole onneksi muutosta negatiiviseen huomannut. Toivotaan, että tiputtelukin säännöllistyy ja muuttuu niukaksi siten, että vuoto kuitenkin vielä kerran kuussa tulisi. En nimittäin haluaisi sitäkään, että vuoto jäisi kokonaan pois kierukan vuoksi, koska ehkäisymenetelmän varmuudesta huolimatta olisin kuitenkin hermoraunio. ;)

Kovasti tsemppiä myös sinulle kierukan kanssa!

Vastaa

Oi, mahtavaa kuulla, että kierukka on toiminut sinulla! Itselleen sopivan ehkäisytavan löytäminen ei kyllä todellakaan ole itsestäänselvyys, kuten jo näistä kommenteista voi päätellä, joten sitäkin hienompaa kun joku löytää sen sopivan :)

Oma kierukkani on ollut kohta kaksi kuukautta ja sivuoireet ovat olleet pahemmat kuin yhdenkään ehkäisyn kanssa aiemmin. Vuotoa ei ole ollut, oikeastaan se on kadonnut alun jälkeen kokonaan, mutta vatsakivut ovat olleet todella piinalliset ja päivittäiset. Kipu yltyy liikkuessa, ja muulloin kipukohtauksia tulee ihan miten sattuu ja miten voimakkaina tahansa. Olen alkanut kärsimään päänsärystä, ja muutenkin olo on ollut todella outo koko ajan. Puhumattakaan sisäisiin vaikutuksiin toki verrattaessa pienistä ulkoisista jutuista, kuten ihon huononeminen ja vatsanseudun turvotuksesta. Huh, viime kuut ovat todella olleet ihan jotain muuta kuin ikinä osasin odottaa :/

Vastaa

Hei, tässäpä alkuviikon teema ;) Samoja asioita olen miettinyt. Olen syönyt pillereitä (Yasmin) jo melkein 10v, ja ajatellut niiden sopivan minulle ihan hyvin. Rupesin kuitenkin tässä vähän aikaa sitten miettimään, miksi olen jatkuvasti niin ärtynyt, turhautunut ja ahdistunut. Erityisesti pysäytti, kun mies sanoi ettei edes muista, milloin olisin ollut rennompi… Tekisi mieli kokeilla olla ilman pillereitä, mutta en yhtään tiedä, mitä keksittäisiin tilalle.

Vastaa

Samojen ongelmien kanssa painitaan myös täällä päässä. Nuorempana 16-24 vuotiaana pillerit olivat minullekin ihanteellinen ehkäisymuoto, mutta pikkuhiljaa migreenini paheni ja päätin pitkän suhteen päättyessä lopettaa pillereiden syönnin. Monta pilleritöntä vuotta olivat mahtavaa aikaa, mutta muutama vuosi sitten minulla todettiin lievä endometrioosi ja sain tähystyksen jälkeeni käteen pillerireseptin, vaikka kuinka yritin tivata gyneltä muita vaihtoehtoja vaivan hoitoon.

Mikään merkki ei tunnu sopivan, olen kuin zombi -mikään ei tunnu miltään. Ehkäisy on ihan vitsi, mihin ihmeessä sitä tarvitsee kun seksiä ei tee edes koskaan mieli.. Minipillereihi siittyin 2kk sitten ja kasvot, kaula ja selkä ovat kuin teini-ikäisellä ja hiukset rasvoittuvat. Välivuotoa on ollut jo kolme viikkoa. Voi että on ihanaa olla nainen!

Valittelin tilaani ystävälleni ja hän saattoi pelastaa minut! Nyt naiset kuulolla: Saksasta voi tilata pessaaria muistuttavan hormonittoman FEMCAP ehkäisyvälineen, jonka käyttö on aika yksinkertaista ja luotettavaa, kunhan hieman ensin harjoittelee. Suosittelen tätä kaikille lämpimästi, se ei vaadi romanttisen hetken keskeytystä, vaan sen voi laittaa paikoilleen vaikka hammaspesun aikana.

Me suomalaiset naiset olemme niin lääketehtaiden armoilla, että kiukuttaa. Gynekologit eivät edes tiedä, mitä vaihtoehtoisia ehkäisymenetelmiä on tarjolla, koska lääkefirmat pyörittävät isoa bisnestä. Pessaarinkin myynti on lopetettu, koska se ei tuota tarpeeksi rahaa..

Vastaa

Ah, kuulostaa niin tutuilta nuo sivuoireet :/

Totta, valitettavasti rahahan se on, joka näissäkin ratkaisee. Siinä voi jäädä (ja epäilemättä jääkin) monta hyvää ideaa toteuttamatta, kun tuotot jäisivät lääkefirmoille liian pieniksi tai kertaluontoisiksi, bisnestähän se on, eikä hyväntekeväisyyttä. Yritä siinä sitten luovia myyntipuheiden, lääkefirmojen sponssaamien tutkimusten ja hajanaisen informaation lomassa, ja etsiä itselle parasta vaihtoehtoa. Niin toivoisin, että laajaa ja kriittistä keskustelua aiheesta olisi enemmän.

Kiitos muuten tuosta FEMCAP vinkistä, täytyykin tutustua tähän! :)

Vastaa

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan lopettamista, sillä voi olla yllättävänkin iso vaikutus! Ja ainahan voi palata takaisin, ja sittenpähän tietää oliko niillä vaikutusta vai ei :) Itse tosin tiedän, että kynnys lopettaa on jostain syystä yllättävän iso, mutta joka kerta yhdet pillerit lopetettuani ja oltuani hetken ilman, olen pohtinut, miksi ihmeessä en tehnyt sitä jo aiemmin, sillä vasta sitten on huomannut miten iso vaikutus niillä onkaan ollut! En toki väitä, että sinulla kävisi samoin, mutta sittenpähän tietää ja voi helposti palata takaisin :) Itsekin käytin Yasminia, tosin vain parin vuoden ajan kun se(kään) ei sopinut – sen jälkeen sain vielä Mercilon –reseptin ennen kuin uskoin luopua e-pillereistä kokonaan.

Vastaa

Ymmärrän fiiliksesi, varsinkin, kun olen itse aikoinani tuskaillut saman asian kanssa. Minulle kuitenkin nuo minipillerit olivat pelastus, minulla ei ole ollut minkäänlaisia sivuoireita, ja menkatkin jääneet kokonaan pois. Toki minullakin oli välivuotoja ensimmäiset kaksi-kolme vuotta, mutta nekin jäivät sittemmin pois. Kyseisiä pillereitä olen nyt syönyt n.viisi vuotta ja täytyy sanoa, että olen kyllä todella helpottunut, että ratkaisu lopulta löytyi. Tsemppiä siis sinulle ja muille asian kanssa painiskeleville. Toivottavasti löytyy sopiva vaihtoehto, ja kannattaa myös muistaa, että joskus kannattaa malttaa odottaa jonkin aikaa, oireet saattavat myös helpottaa ajan kanssa.

Vastaa

Mahtava kuulla, että olet löytänyt sinulle sopivan ehkäisymuodon, se helpottaa kyllä arkea hurjasti! Tässä jälleen näkyy hyvin se, että mikä toimii yhdellä loistavasti, ei taas toimi toisella, joten ei auta muu kuin kokeilla ja etsiä. Ihan samaa mieltä olen kyllä kanssasi tuosta, että maltti on valttia ja onhan se ymmärrettävää, että äkkiseltään hormonitason kohottua pasmat on hetken sekaisin, mutta pikkuhiljaa kehokin tottuu, joillain täysin ja joillain vähän huonommin tai hitaammin :)

Vastaa

Oi ja voi, tutut pohdinnat! Nuorena käytin iloisin mielin ehkäisyrengasta, ei mitään sivuvaikutuksia ja kuukautiskivutkin hävisivät moneksi vuodeksi. Tulivat kyllä sitten myöhemmin takaisin. Sitten sain lääkäriltä tuomion, että aurallisen migreenin ja laskimoveritulppasukurasitteen takia yhdistelmäehkäisyä ei minulle enää määrätä, ja sain kirotut minipillerit. Seitsemän kuukautta sinnittelin jatkuvan vuodon, kipujen ja turvotuksen kanssa, kunnes päätin että nyt riittää. Siirryimme kondomilinjalle, koska kierukkaa en uskaltanut kokeilla.

Myöhemmin kokeilin vielä toistakin minipillerimerkkiä, eikä tulos ollut yhtään kehuttavampi. Ex-mies kävi sterilisaatiossa, ja se oli loistoratkaisu. Toimenpide oli helppo ja nopea, kipeä oli pari päivää, mustelmat ja pienet arvet hävisivät parissa viikossa. Nykyinen mies ei ole vielä piuhojen katkaisuajatukselle lämmennyt, joten kumilinjalla mennään.

Femcapia oli tarkoitus kokeilla, mutta tulinkin yllättäen raskaaksi… Lapsen syntymän jälkeen pitää miettiä tämä asia taas uusiksi. Vain se on varmaa, että hormoneja en enää ota.

Vastaa

Huoh, kuulostaa niin tutulta nuo sivuvaikutukset. Hormonittomuuteen on itselläkin vahva veto, ja tämänkin kokeilun jälkeen näyttää siltä, että ei taida tosiaan muu auttaa, keho vain pysyy kannassaan eikä anna myönnytystä ylimääräiselle hormoniannille.

Meilläkin on ollut kovasti pinnalla tuo sterilisaatio. Olen itse sitä jo viimeiset kymmenen vuotta miettinyt, mutta siihen olen ollut, ja olen vieläkin, alaikäinen. Olemme tosin keskustelleet, että olisi ehkä kuitenkin fiksumpaa tehdä se miehelle, operaatio kun on vähän pienempi, ja vaikka varmoja kannastamme lapsettomuuden suhteen olemmekin, voisi sen lisäksi spermaa varmuuden vuoksi pakastaa.

Vastaa

Tuttu ongelma! Hormoniehkäisyn käyttöön en minäkään palaa enää ikinä, se on varmaa, mutta toki ehkäisyn on silti oltava kunnossa.

Olen joskus miettinyt Persona-ehkäisymonitoria, joka olisi hormoniton vaihtoehto. Tosin se ei ole 100-prosenttisen luotettava, koska siinä luotetaan varmoihin päiviin, joita ei pidetä ehkäisykeinona. Ja onhan siinä sekin juttu, että täytyy sitten investoida testipuikkoihin ja käyttää niitä testaamiseen. Ei siis sekään kuulosta kovin houkuttelevalta. Lisäksi olen joskus kuullut tai lukenut, että Personaa käytettäessä ns. vahinko ei saisi olla katastrofi, mikä sekään ei kuulosta kivalta.

Kun 30 vuotta (tai 3 lasta, huhhuh) napsahtaa omalle kohdalle, olisi mahdollisuus päästä sterilisaatioon. Se ainakin olisi varma ehkäisykeino.

Vastaa

Samat mietteet minullakin, 30-vuoden rajapyykki lähenee ja sterilisaatiovaihtoehto muuttuu silloin todelliseksi vaihtoehdoksi. Olen asiaa jo viimeiset kymmenen vuotta miettinyt, mutta nyt mahdollisuus olisi oikeasti ihan kulman takana. Tosin, tästä paljon miehen kanssa puhuttuamme, olemme alkaneet kallistua siihen, että se olisi kuitenkin fiksumpaa tehdä se hänelle, operaatio olisi pienempi ja vaikka lapsettomina molemmat tahtovatkin pysyä, voisi spermaa pakastaa varsin kohtuulliseen hintaan, joten siinä mielessä se ei olisi aivan niin lopullinen kuin minulle tehtynä. Silti, varma päätöksestä on oltava, eikä luottaa pakastukseen tai palautukseen, molemmat kun voivat helposti epäonnistua, joten olisi tyhmää pelata niiden varaan ja olla miettimättä asiaa oikeasti loppuun.

Vastaa

Otan osaa minäkin, samassa suossa ollaan… Nämä ehkäisyjutut ovat kyllä melkoinen riesa kaikenkaikkiaan. Itsekin olen kokeillut ainakin neljää eri yhdistelmäehkäisypilleriä, välissä myös ehkäisyrengasta (sain siitä paniikkikohtauksia, jouduin lopettamaan alkuunsa). Pisimpään (7 vuotta) käytin Yasminia, kunnes se rupesi aiheuttamaan kamalia päänsärkyjä taukoviikolla. Microgynonin aikaan itkeskelin vähän väliä ja menkoista tuli kauhean kivuliaat, söin särkylääkettä kuin leipää. Lisäksi niiden aikana oli outo episodi, jossa toisen silmän näkö hämärtyi tilapäisesti. Tämän jälkeen gyne sanoi että ei enää yhdistelmäpilsuja minulle ja aloitettiin Cerazette. Ensimmäisen vuodon jälkeen nämä ovat toimineet aivan loistavasti, menkkoja ei enää ole! Ainoa miinus – ja iso miinus onkin – että sain aikuisiän aknen, jota tässä nyt koitetaan hoitaa…

Minulle tuo luomuna olo ei oikein ole vaihtoehto, sillä normitilassa menkat ovat aina olleet hankalat ja olen voinut todella huonosti pari ensimmäistä päivää, sairaslomaakin on pitänyt hakea. Lisäksi minulla on ollut todella voimakkaat PMS-oireet jopa kaksikin viikkoa ennen kuukautisia. Tässä mielessä nykyinen tilanne on aivan unelma! Mietin kanssa tuota että mitä sitten jos joudun vaihtamaan nämäkin pillerit pois; minullakin vaihtoehdot ovat sitten joko toiset minipillerit tai kierukka. Aika vähiin käy…

Vastaa

Sanos muuta! Ei kyllä sinunkaan kokemukset juhlaa ole :( Vitsit miten paljon oikean ehkäisytavan löytäminen syökään aikaa ja vaivaa, ja millaisten vaikutusten ja oireiden alla sitä joutuu elämään sopivaa etsiessä.

Itsekin söin ennen kierukkaa Cerazettea (myöskin Yasmin on tuttu), sen sivuoireet eivät minulla olleet pahimmasta päästä, verrattuna vaikkapa yhdistelmäpillereihin, mutta silti, oireetonta ja auvoista ei sekään aika ollut. Itsellä oli juuri päinvastoin, pientä vuotoa oli ihan koko ajan, ja vuodon seurana oli myös menkkakivun kaltaista kipua ja jatkuvaa turvotusta, ei kiva.

Vähiin jää vaihtoehdot tosiaan. :(

Vastaa

Kiitos kun kirjoitit tästä aiheesta. Olen kärsinyt kovista kuukautiskivuista teinistä lähtien… Lopulta hain apua ja sain ”Yasminit”.. Niiden kanssa meni ihan mukavasti, kunnes jatkuvat migreeni alkoi vaivata. Gyne ehdotti minipillereitä tai hormonikierukkaa. Ajattelin silti koittaa olla luomuna.. Ekat kaksi kuukautta nyt takana ja ekat kuukautiset pillereiden jälkeen oli vielä helpot.. Aion kyllä tarvittaessa käyttää vaihtoehtoisia hoitomuotoja.. eli vyöhyketerapiaa ja homeopatiaa.. Toisaalta se, että sain vuosien taistelun jälkeen tyroksiinit kilpirauhasen vajaatoimintaan voi auttaa… Vajaatoimintahan vaikuttaa kuukautisiin.

Vastaa

Vyöhyketerapian ja homeopatian osalta kannattaa ottaa se huomioon, että kyseisillä menetelmillä ei ole mitään havaittuja vaikutuksia, mahdollisia placebo-vaikutuksia lukuunottamatta. Menetelmiä kutsutaan ”vaihtoehtoisiksi hoitomuodoiksi” niiden kehittäjien ja jälleenmyyjien toimesta, ei siksi, että niiden toimivuudesta olisi jotenkin ristiriitaista tai puutteellista tietoa.

Esim. homeopatia pohjautuu siihen uskomukseen, että jos tietty aine aiheuttaa vaikka päänsärkyä, riittävän pieni määrä kyseistä ainetta toimisi päinvastoin ja parantaisi sen. Kyseiset aineet laimennetaan siten, että käytännössä otettavassa lääkeannoksessa ei ole yhtäkään molekyyliä kyseistä ainetta, lääkeen ottaja siis ottaa pelkkää pohja-ainetta, esim. kalkkitabletin, ja tästä veloitetaan huomattavia summia rahaa. Jostain käsittämättömästä syystä tuotteiden myynti sallitaan jopa apteekeissa.

Henkilökohtaisesti kokeilisin, siinä vaiheessa kun kaikki muut keinot on kokeiltu, vaikka meditointia ja rukoilua. Näillä menetelmillä on havaittu täysin vastaavat vaikutukset kuin mainitsemillasi kahdella, mutta nämä ovat ilmaisia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vy%C3%B6hyketerapia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Homeopatia
http://www.guardian.co.uk/science/2007/nov/16/sciencenews.g2

Vastaa

Kiva kuulla, jos aihe iski :) Kuulostaa tutulta, itselläkin on ollut kovat menkkakivut aina siitä 12-vuotiaasta lähtien kun ne alkoivat, teini-iässä kivut olivat tooodella pahat, mutta ovat onneksi sittemmin vähän tasoittuneet, vaikka edelleen alavatsa vääntyykin edelleen mukavasti menkkojen aikaan, ja nyt kierukan kanssa on päällä kestovatsakivut. :/ Huoh. Tsemppiä sinullekin ja kiitos kommentistasi <3

Vastaa

Suosittelen ehdottomasti kuparikierukkaa, joka laitetaan myös synnyttämättömille naisille. Sen miinuspuolena ovat toki runsaammat kuukautiset ja mahdolliset kivut. Molemmat kestää; kipu lähtee särkylääkkeillä ja parin päivän ajan kyllä kestää vaikka vuoto on runsaampaa. (Toki näissä on yksilöllisiä eroja). Oma kokemukseni on myös, että nämäkin oireet helpottavat ajan myötä. Kuparikierrukan laittaminen ei satu niin paljoa, kuin -ainakin minua- on peloteltu. Teho kestää viisi vuotta, joten käyttöajan pituus haukkuu hinnan. Ja mikä parasta: ei hormoneja.
Kymmenen vuoden kokemuksella en löydä mitään moitittavaa. Pillereistä ja muista hormonaalisista mentelmistä löysin sata päin vain vikoja. E-pillerit olivat minulle niin tehokkaita, että kaikkien muiden oireiden lisäksi ne veivät kaikki halut. Eli olivat turhankin tehokkaita ehkäisijöitä :)

Vastaa

Tosi kiva kuulla, jos kuparikierukka on toiminut! Kierukka ylipäänsä tuntuu sopivan aika monelle :) Itse päädyin juurikin hormonikierukkaan niiden kovien kuukautiskipujen ja runsaan vuodon takia. Äidilläni on jokseenkin samanlainen tausta ja näytän perineen häneltä tässä suhteessa paljon, joten päätökseen vaikutti sekin, että tiedän hänen kärsineen hyvin samanlaisista kivuista ja kuukautisista kuin itsekin, ja hänellä kivut pahenivat kuparikierukan myötä todella. Hän tosin löysi avun hormonikierukasta, mutta oma nyt vatsa on niin kipeä, ettei elosta tämän vekottimen kanssa taida itsellä tulla oikein mitään. :/

Kuparia toki voisi vielä kokeilla, mutta noihin merkkeihin ja lääkärin kanssa keskusteluihin pohjaten, epäilen vahvasti sen sopivuutta itselle, ja noin 180 euroa ei oikein huvittaisi maksaa todetakseen ihan kohta, että elämä kipujen kanssa jatkuu tai vain pahenee. Toisaalta, sittenpähän tietäisi :)

Vastaa

Hormoonittomana ehkäisynä itse suosittelisin tätä
http://www.lady-comp.fi/pearly-p-775.html.

Huomattavasti helpompi kuin tuo edellä mainittu Persona. Tämäkin perustuu ns. varmoihin päiviin mutta se on sitten oma asia kuinka paljon luottaa varmuuteen. Oikein käytettynä ehkäisyvarmuus on 99,3%, eli sama kuin monilla hormoniehkäisyillä. Lääkärit ovat tätä ehkä hieman lytänneet, sillä tämähän ei lääketeollisuuden kukkaroa kasvata. Niin tehdään monille muillekin hyville tuotteille, jotka eivät ole noiden firmojen valmistamia.

Itsellä ollut käytössä yli puoli vuotta ja ainoa ongelma lopettamiseen liittyneestä hormonien heilahtelusta on ollut lievä ihon kukkiminen, joka sekin on jo loppumassa. Kaikki muut hormoniehkäisyyn liittyvät ongelmat ovat jääneet taakse. Laite oppii pikkuhiljaa tunnistamaan varmat päivät, joten alussa tarvitaan kärsivällisyyttä ja voi joutua käyttämään kondomia jonkin verran. Mutta nuo jutut ovat mielestäni worth it.

Vastaa

Kiitos vinkistä, täytyykin tutustua laittamaasi linkkiin! Itse olen joskus kokeillut varmoihin päiviinkin luottamista, mutta huomasin epävarmuudessa elämisen, kehon jatkuvan tarkkailun ja epäsäännöllisten menkkojen odottelun ottavan todella koville. olin ehrmoraunio kun menkat olivat vähänkin myöhässä, sillä vahinko ei olisi ollut lainkaan tervetullut juttu :) Mutta mutta, täytyykin lukea tästä laitteesta lisää!

Vastaa

Kiva, kun otit tällaisen aiheen esille!
Painiskelin nuorempana samankaltaisten ongelmien kanssa; välivuotoja, kamalia migreenityyppisiä päänsärkyjä, mielialanvaihteluita, ruokahaluttomuutta ja haluttomuutta noin ylipäätään! Kokein eri pillereitä, myös tuohon jonkun mainitsemaan käsivarsikapseliin valmistavia, mutta nekään ei sopineet. Kuparikierukka laitettiin ja siitä sain niin hirveät vatsakivut, ettei mitään rajaa. Siitä puhkesi myös joku allerginen reaktio. Hormonikierukkaa ei lääkäri suositellut. Vihdoin löysin matalahormoniset Cilest -nimiset pillerit, mutta muistiongelmien takia vaihdoin ne pari vuotta sitten renkaaseen. Se on toiminut kuin unelma! Hei hei kuuden päivän kestoisille menkoille, joiden aikana sai tunnin välein käydä vessassa vaihtamassa rensselit ja isot hei heit koville kivuille! Nykyään menkat kestää 3 päivää ja on hyvin niukat ja kivuttomat. Olen todella helpottunut, että n. 8 vuoden sekoilujen jälkeen löytyi vihdoin sopiva ehkäisymuoto just mulle!
Toivottavasti itsekin löydät jonkun sopivan, se helpottaa elämää kummasti!

Vastaa

Oi vitsit, kuulostaa mahtavalta! Onnittelut sopivan ehkäisymuodon löytymisestä :) Itse käytin pitkään ehkäisylaastaria, joka lääkärin mukaan on vaikuttavilta aineiltaan ja määriltään liki yhteen renkaan kanssa, mutta sittemmin pyysin reseptin myös renkaaseen, sillä halusin kokeilla sitäkin.

Kiitos kannustuksesta, tuo olotila kiikarissa jaksaa huomattavasti paremmin etsiä sopivaa, vaikka usko meinaakin aika ajoin loppua :)

Vastaa

Hei!
Itsekin tuskailen samojen ongelmien kanssa. E-pillereitä en voi enää käyttää aurallisen migreenin vuoksi, joten vaihtoehdot ovat aika vähäiset. Minipillereitä olen nyt syönyt, välissä kokeilin myös hormonikierukkaa, joka oli täysi virhe! Kivut olivat aivan järkyttäviä, kierukka aiheutti minulle myös supistuksia. En edes tiennyt niiden olevan niitä, kunnes erään synnyttäneen ystäväni kanssa juttelin, ja hän sanoi, että ilmiselviä supistuksia. Yäk! Ja vuotokin oli melkein jatkuvaa. Niinpä poistatin kierukan melkein vuoden sitkuttelun ja ”kyllä se keho siihen pian tottuu” -toteamuksien jälkeen. Nyt olen jälleen minipilleriloukussa, mutta parempi sekin. Sterilisaatiota odotellessa :).

Vastaa

Oi vitsit, kirjoitat kuin just mun tuntemuksista, lukuun ottamatta sitä vuotoa, mutta kivut, huh, ne ovat olleet todella järkyttävät ja tuo sana supistus on käynyt itselläkin mielessä, vaikken tietty synnyttämättömänä pysty täysin sanomaan ovatko kouristukset todella vastaavia olleet. Olen saanut kannustusta, että kyllä se kroppa tottuu ja itsekin yrittänyt ajatella niin, kunnes kävin lääkärillä, joka sanoi, ettätietenkin pois vain jos kroppa reagoi noin. Päätin kuitenkin antaa olla vielä hetken, ihan varmuuden vuoksi, jos vaikka ihme sattuisikin käymään, mutta noh, ei ole näkynyt sitä ihmettä, joten etsinnässä on seuraava kokeiltava juttu – aika vähissä tosin ovat vaihtoehdot. :(

Vastaa

Ihan samoja juttuja olen pohtinut reilun vuoden verran, kun lopetin pillerit (Yasmin). Olin syönyt niitä jo kymmenisen vuotta. Tuttu on myös kommentti: mitä sillä (näin ajatellen melko tyyriillä) ehkäisyllä tekee kun sen sivuvaikutuksena seksiä ei tee mieli sitten yhtään!

Halusin eroon hormoneista, ja olen kyllä nykyään rennompi, miehenikin huomasi että olen nykyään paremmalla tuulella enkä niin kireä ja kiukkuinen. Näistä syistä en tahdo enää hormoniehkäisyä; siis en mitään, en edes sitä kapselia.

Mikä sitten tilalle? Ihmetyttää miksi pessaaria ei Suomessa saa, sen olen ajatellut olevan aika hyvä vaihtoehto, ja samoin tuo femtocap minkä joku mainitsikin. Todella vähän on vaihtoehtoja hormoneille, vaikka sivuvaikutuksista tiedetään ja monet käyttäjät ovat ne huomanneet itsekin.

Vastaa

Heh, no niinpä, noita asioita on ehtinyt tässä reilun kymmenen vuoden aikana mukavasti pyörittelemään :) Olen ollut vakuuttunut jo aiemmin, etten halua tunkea kehooni ylimääräistä hormonia, mutta vaihtoehtojen vähyys on pakottanut palaamaan. Nyt viimeisimpien minipilleri- ja kierukkakokeilujen jälkeen alan olemaan niin kypsä, että pidän hormonittomuutta ainoana vaihtoehtona. Sitten pitäisikin keksiä enää se hormoniton ehkäisytapa ;)

Sterilisaatio on keskustelun alla, mutta miksei sitä voisi hyvin noita muitakin vaihtoehtoja selvittää ja kokeilla ennen sitä!

Vastaa

Tällä hetkellä, pillereiden lopettamisen seurauksena (jolloin käytimme kondomia sekä ”varmoja päiviä”), on käytössä toooosi kätevä ehkäisykeino: valmiiksi vauva mahassa ;)

Kunhan vauva syntyy niin aion kyllä lähteä tuohon femtocapiin tai muuhun vastaavaan tutustumaan.

Vastaa

Lopetin 2008 pillerit tultuani siihen lopputulokseen että en halua häiritä kehoni hormonitasapainoa enää synteettisin keinoin. Silloin kaikki meni hyvin eikä tullut mitään oireita, vaikka pelkäsinkin entisenä iho-ongelmaisena kasvojen ihon räjähdystä. Kävin läpi tuon saman pohdinnan kuin sinäkin ja päädyin pari vuotta sitten kuparikierukkaan, kun en halunnut, että mikään synteettinen hormoni vaikuttaa elimistööni. Lääkärini oli tosi samanhenkinen näissä asioissa ja ymmärsi etten halua kehooni mitään ylimääräistä estrogeenia, koska söi itsekin hyvin puhdasta ruokaa ja vältteli xenoestrogeeneja myös kosmetiikassa. Hän suostui kokeilemaan minulle kuparikierukkaa, vaikka en olekaan vielä synnyttänyt. Muutaman viikon kierukka tuntui (etenkin joogatessa) ja olo oli lievästi erilainen mutta ne vähätkin oireet katosivat pian. :) Nyt ei mitään hankaluuksia. Suosittelen Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-kirjaa (myös iho-ongelmaisille asiakkaillemme aina), siitä voisi olla sinullekin iloa, kun pohdiskelet näitä juttuja. Voi nimittäin hyvinkin olla, että se synteettinen hormoni on kierukassa se osanen, joka laittaa elimistösi sekaisin. Kannustan kokeilemaan vielä kuparikierukkaa, ellei hormoniversion kanssa onnaa. Nämä asiat on tosi paljon lääkäreistä kiinni, ainakin sen perusteella, mitä olen ystävien kanssa aiheesta vaihtanut kokemuksia. Toiset mustamaalaavat kuparikierukkaa ja hyvin useat lääkärit haluavat kannustaa asiakasta mieluummin siihen hormonilliseen versioon. Kyllä se oikea menetelmä vielä löytyy, tsemppiä – muistan tuon painiskelun ja päänvaivan hyvin ja symppistelen! :)

Vastaa

Kiitos kommentistasi, kokemuksistasi ja kannustuksesta :) Mahtava juttu, että olet ollut tyytyväinen kuparikierukkaan!

Painin toisi pitkään sen asian kanssa, että kumman otan. Halusin hormonitonta vaihtoehtoa, joten siksi vaa’assa painoi kuparikierukka merkittävästi, mutta koska kärsin kivuliaista kuukautisista ja mielessä muistutteli äitini kokemukset kuparikierukasta. Olen perinyt tässä suhteessa häneltä paljon, kivuliaat ja runsaat kuukautiset, ja hänellä kuparikierukka lisäsi kipuja entisestään. Niin paljon, että kupariveriso oli vaihdettava hormonilliseen. Tämä toimi itsellä lopullisena perusteena sille, etten sitten uskaltanut kutienkaan valita kuparista, ajatus siitä, että menkkakivut olisivat piiruakaan nykyistä pahemmat, on aivan liian kauhea. Mutta kropat ovat erilaisia, vaikka sukua olisikin, joten mistäs sitä tietää vaikka minulla toimisikin!

Teoriassa voisikin siis kokeilla, tosin vähän pelottaa ajatus ensin maksaa kuparikierukasta suht paljon, joutuen luopumaan siitä. Mutta toisaalta, toimiessaan se olisi loistojuttu ja vaihtoehdot alkavat kieltämättä käymään vähiin. Ennen kaikkea kuitenkin ajatus kehon kuormittamisesta ylimääräisellä hormoniannoksella syö, sivuvaikutuksista puhumattakaan, joten eiköhän nämä hormonilliset vaihtoehdot ole jo kokeiltu.

Kiitos muuten myös kirjavinkistä, täytyykin painaa nimi mieleen ja hakea luettavaksi :)

Vastaa

Oi, miten ihanaa, kun joku ottaa tämän asian esiin ja kuulee muiden kokemuksia eri ehkäisyistä. Itse söin monta vuotta yhdistelmäpillereitä enkä edes ymmärtänyt että kärsin kovista päänsäryistä ym. oireista. Lopulta vaihdoin renkaseen, joka toimi kuin unelma. Menkat kesti pari päivää ja olivat todella niukat eikä muitakaan ongelmia ollut. Sitten sain kaksi aurallista migreenikohtausta ja gyne sanoi ettei voi enää määrätä yhdistelmävalmisteita, vaikka niistä iso apu on ollut PCO-hormonihäiriöön, joka on parantunut pitkän yhdistelmähoidon aikana. Aloitin minipillerit Cerazette, joista aivan järkyttävät sivuvaikutukset: kasvojen-, kaulan-, selän alueen akne. Ennen kuivat hiukset muuttuivat pillereiden myötä yhdessä päivässä rasvoittuviksi. Totaalinen haluttomuus ja yleinen väsymys. Lopulta sain kipeitä näppyjä myös alapäähäni (ei ollut sukupuolitauti, joksi ensin luulin ja hyvä ettei parisuhde ollut pettämisepäilyjen alaisena!) gyne sanoi niitäkin finneiksi ja siihen jäi minipillerien syönti. Nyt ilman hormoneita useamman kuukauden ja halut palanneet sekä näpyt kadonneet ja hiuksetkin pysyy puhtaan näköisinä ainakin 1 vuorokauden :D

Onneksi mies on ollut aivan mahtava koko tämän ajan ja tukenut sekä ymmärtänyt mielialanmuutokset sekä haluttomuudet. Hetken mennään ainakin kondomiehkäisyllä ennen kuin ”uskaltaudun” koittamaan muuta menetelmää. Tsemppiä ja toivottavasti löydetään hyvät ehkäisyt jokainen! :)

Vastaa

Huoh, ei kyllä kuulosta sinunkaan kokemukset hehkeiltä, ja pystyn niin hyvin samaistumaan! Elin tuossa ennen uuteen suhteeseen hyppäämistä pari vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä, ja muistan kun lopetin, niin olo muuttui selvästi lyhyessä ajassa ja ensimmäisenä harmittelin, että miksi ihmeessä vetkutin niin kauan lopettamispäätöksen kanssa! Pillereiden aloittaminen uudestaan (minipillereiden tosin) oli tosi kova paikka ja nyt ollaan samassa tilanteessa kuin missä olen ennenkin elämässäni ollut, sivuvaikutukset haittaavat elämää ja ajatus hormonivalmisteista etoo.

Kuten viittasitkin, kaiken tämän keskellä on mielettömän ihanaa, että kumppani tukee ja ymmärtää, vaikkei tiedäkään miltä pillereitä popsiessa tuntuu ja etenkin, miltä tuntuu kun kroppa muuttuu ja toimii ihan toisella tapaa kuin mihin on tottunut. Yhdessä on huomattavasti helpompi jaksaa ja kaksi päätä keksii ratkaisun haasteeseen todennäköisemmin kuin yksi :)

Kiitos, kuin myös – ja iso kiitos kokemustesi jakamisesta! :)

Vastaa

Googlaileppas hedelmällisyystietokoneesta.. Mulla todellakin toimii ja kroppa kiittää kun mitään ylimääräistä ei syötetä..kallis kertaostos, mutta tulee pillereillekin hintaa:)

Vastaa

Kiitos vinkistä, täytyykin tutusta tähän :)

Vastaa

Kuukautisten aikana migreeniä poteville suosittelen lämpimästi tätä artikkelia: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00621. Kuukautismigreeni ei ole vieroitusoire e-pillereistä taukoviikon aikana vaan auraton migreenityyppi, joka vaatii oikeanlaista hoitoa.

Vastaa

Kiitos linkistä, kävin minäkin lukemassa artikkelin, vaikken kuukautismigreenistä kärsikään :) Yleensä en juuri koskaan pode päänsärkyä, mutta nyt on kierukan myötä tullut ihmeellisiä pääkipuaaltoja, jotka jatkuvat satunnaisesti pienestä hetkestä puolikkaaseen päivään, ei kiva.

Vastaa

Aika hieno ja rohkea kirjoitus: kiitos Sinulle siitä! Ja jo kommenttien määrästä näkee, että asia todellakin koskettaa useita, jollei kaikkia, naisia. Hieman viiveellä, mutta kuitenkin, kannan korteni kekoon:

kaikki mahdolliset keinot on kokeiltu ja käytetty. Joskus parikymppisenä aloitin pillereillä, ja ehkäisyrenkaan tullessa markkinoille ryhdyin ensimmäisten joukossa sen käyttäjäksi. Sitten tuli veritulppa, ja hormonaalinen ehkäisy piti vaihtaa kuparikierukkaan. Seuraava vaihe oli endometrioosi-diagnoosi ja leikkaus, jonka yhteydessä vaihdettiin hormonikierukkaan. Tällä hetkellä olen jo kuikuillut sterilisaation suuntaan, mutta pohtimisaikaa on noin vuoden verran: silloin on edessä joko uuden hormonikierukan laitto, tai sitten jotain muuta. Olen selvitellyt Essure-sterilisaatiokokemuksia, mutta en ole siitäkään vielä aivan vakuuttunut… (http://essure.fi/)

Hankalin vaihe ”ehkäisyurallani” (heh!) oli kymmenisen vuotta sitten, kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn: voi sitä järkyttävää aknea, minkä tuo muutos toi tullessaan! Teini-iästä selvisin hyvin vähin finnein, mutta kolmekymppisenä iski ehkäisyakne. Muistan edelleen ne kivuliaat yöt, kun pään kääntäminen tyynyllä aiheutti tuskaa päänahan finnien vuoksi. Huh. Viimeistään siinä vaiheessa tuli pohdittua, että mitä kaikkea sitä tuleekaan omaan elimistöönsä tungettua… No, siitä onneksi selvittiin, mutta endo-kipujen edessä nöyrryin hormonikierukan edessä. Hurjan vaikea on yrittää analysoida, mikä luonteenpiirteen ryppy tai fyysinen oirehtimininen johtuu ”ylimääräisistä” hormoneista, ja mikä jostain muusta asiasta, mutta silti haluaisin elää ilman hormonaalista ehkäisyä. Kun vaan tietäisi, mikä olisi juuri omiin tarpeisiin se paras vaihtoehto. Huoh.

Sekä tekstisi että saamasi kommentit kyllä helpottavat oloa: emme ole yksin näiden ongelmien edessä. :-)

Mukavaa loppuviikkoa Sinulle, Korundi!

t. Tupuna

Vastaa

Heippa Tupuna,

Ja ensi alkuun nöyrimmät pahoittelut, että vastaukseni kanssa kesti – olen kyllä palannut kommenttisi ääreen tässä jo useasti, mutta aina on tullut muka joku akuutti asia eteen ja siirtänyt vastailua seuraavaan hetkeen! Suuri kiitos kommentistasi ja kokemuksien jakamisesta :)

Tämän postauksen ilo on kyllä ollut huikea määrä asiallisia ja informatiivisia kommentteja, joita on ollut mahdottoman hyödyllistä lukea! Harmillista, että avointa, analysoivaa ja sopivan kriittistä keskustelua on aiheesta niin vähän tarjolla, tokihan noita keskusteluja on ties missä Suomi24 –foorumeilla, muttei ehkä ihan sentasoista, mitä itse aiheeseen kaipaisi! :)

Itsellä on kanssa nämä lukuisat vähemmän mieltä nostattavat kokemukset saaneet katselemaan sterilisaatiovaihtoehtoa, mutta ihan täysin vakuuttunut en vielä minäkään siitä ole. Vaihtoehdot alkavat loppua, mielessä välkkyy vain yksi iso kysymysmerkki, mitä ihmettä seuraavaksi? Ei ole helppoa luovia näiden suht rajallisten vaihtoehtojen äärellä, enkä haluaisi joutua valitsemaan huonoista vähiten huonoa, vaan kuinka hienoa olisi löytää oikeasti hyvän tuntuinen ja itselle sopiva. Mahdoton ajatus?

Kiitos kannustuksesta, kummasti kyllä helpottaa, ettei ole ainoa samojen kysymysten äärellä, vaikka silti, ei sitä kenelläkään toivoisi moista vaikeutta löytää sopivaa ehkäisymuotoa!

Aurinkoista viikon jatkoa sinulle Tupuna :)

Vastaa

Hei Korundi,

tämä postaus on näköjään kirvoittanut varsinaisen liudan kommentteja, mutta vastikään gynekologian kurssin suorittaneena melkein valmiina lääkärinä kantanen omankin korteni kekoon. Ehkäisyasioidesi pohtiminen käy hyvästä kertauksesta ;)

Ymmärsin, että kaipaamasi ehkäisyn pitäisi olla sekä hyvin luotettava että pitkäaikainen. Gynekologien toistelema mantra, ”kondomi pettää pitkässä parisuhteessa aina”, pitää varmasti paikkansa siinä määrin, ettei sitä oikein voi suositella pitkäaikaiseksi ehkäisyksi. Kuparikierukkaa en minäkään suosittelisi, jos kuukautiset ovat jo ennestään kivuliaat. ”Varmoihin päiviin” perustuvat ehkäisymenetelmät vaativat joko täysin säännöllisen kierron tai sitten jatkuvan oman kehon tarkkailun. Hedelmöityksen suhteen vaarallisia päiviä on 28 päivän kierrosta 10, mikä kuulostaa mielestäni pitkähköltä selibaatilta, varsinkin kun ovulaation aikaan luonnollisesti tekee seksiä eniten mieli. Pessaarit, spermisidit ja mitkä lie eivät ainakaan omaan korvaani kuulosta ainakaan helpolta vaihtoehdolta, eikä niitä Suomessa kovin moni käytäkään. Spontaanin seksin voinee ainakin sellaisten kanssa unohtaa. Ja siinähän ne hormonittomat menetelmät sitten jo oikeastaan valitettavasti olivatkin.

Kuulostaa kyllä erikoiselta, että Mirenan aiheuttamat kivut eivät ole ollenkaan lievittyneet kahdessa kuukaudessa. Kävithän gynekologilla ultraäänessä tarkistuttamassa, että kierukka on varmasti paikallaan? Yleensä hormonikierukan kanssa neuvotaan odottamaan 3-6 kk, missä ajassa haittavaikutusten pitäisi lieventyä. Odotus voi palkita, sillä Mirenan käyttäjistä suurella osallahan loppuvat kuukautiset kokonaan tai ainakin ne niukkenevat lähes olemattomiin, mistä syystä Mirena on runsaiden (ja kivuliaiden) kuukautisten hoitona melko lyömätön. Markkinoille on kuulemma tulossa myös erityisesti synnyttämättömille naisille tarkoitettu pienempi hormonikierukka. Ehkä voisit uskaltaa kokeilla sitä, jos Mirenan aiheuttamat kivut eivät vain ala lievittyä. Jonkin aikaa sitä kuitenkin täytyy vielä odotella. Progestiini- eli keltarauhashormoniehkäisyn puolelta on sitten vaihtoehtoina lisäksi ehkäisykapseli sekä progestiini-injektiot kolmen kuukauden välein. Jälkimmäisiä en tosin ole kuullut käytettävän kuin poikkeustapauksissa, mutta lienee niilläkin käyttäjäkuntansa. Ehkä näillä tiedoin voisin suositella sinulle ehkäisykapselia. Sen haittavaikutuksena ovat progestiiniehkäisylle tyypilliset vuotohäiriöt, epäsäännölliset vuodot, tiputteluvuodot jne. Ensimmäisten 3 kk aikana pitäisi saada melko hyvä käsitys siitä, millainen oma vuotoprofiili kapselin kanssa on. Ainakaan jatkuvaa alavatsakipua ei kapselin pitäisi aiheuttaa. Nexplanon-kapselin käyttöaika on kolme vuotta, ja lääkäri asettaa ja poistaa sen tavallisella vastaanottokäynnillä. Kapselin progestiini on lisäksi eri kuin hormonikierukassa, joten vaihto saattaisi auttaa kierukan aiheuttamiin päänsärkyihin.

Lopuksi lohdutuksena vielä, että vaikka kuinka itsekin haluaisin pystyä hoitamaan ehkäisyn vaivattomasti hormonaalisella valmisteella, olen myös todennut yhdistelmäehkäisyn itselleni täysin sopimattomaksi. Lihoin lyhyessä ajassa lähes 10 kg, kärsin jatkuvista hiiva- ja virtsatietulehduksista ja kirsikkana kakun päälle libido hävisi täysin. Progestiiniehkäisyä en ole akneen taipuvaisena uskaltanut edes kokeilla. Ei se helppoa ole meillä muillakaan. Älä vaivu epätoivoon, löydät kyllä varmasti jonkun keinon. Oikein mukavaa kevään jatkoa!

Terveisin,
Vilma

PS. Tämä nyt ei liity mihinkään, mutta pakko sanoa, että olet upea! :)

Vastaa

Heippa Vilma,

Ja suuri kiitos informatiivisesta kommentistasi, ja samaan hengenvetoon, pahoittelut, että vastaaminen kesti – halusin naputella vastauksen ajan ja ajatuksen kanssa :)

Olipa kiva lukea kommentti melkein valmiilta lääkäriltä, silloin kun pohjaa on varmasti omien kokemusten lisäksi vähän laajemmalti ja ymmärrystä siihen, että mitkä tekijät osoittavat potentiaalisesti hyvistä/huonoista vaihtoehdoista.

Kyllä, juuri pitkäaikaista ja luotettavaa ehkäisymuotoa haetaan, ja olen kuullut tuon saman kondomista, ja tilastothan väitettä tukevat. Ja vaikka juuri itsellä ei vahinkoa kävisi, niin epävarmuudessa eläminen kuulostaa kyllä aika kamalalta. Sama juttu noiden varmojen päivienkin kanssa, myönnän kokeilleeni, mutta en kyllä lähtisi siihen enää, haluan kuitenkin elää rauhallista ja varmaa arkea. Mutta niin, haluaisin myös elää sivuoireetonta arkea, ja erityisesti vapaata siitä pienestä takaraivossa jyskyttävästä ajatuksesta, että jokin ylimääräinen vaikuttaa kehoon ja sen toimintaan. Tuppaan muutenkin ajattelemaan liikaa, joten tuossa onnistun nopeasti saamaan olon aika vainoharhaiseksi. Siitä syystä välttelen kaikkia muitakin lääkkeitä, jotka vaikuttavat laajemmin.

Tosiaan, kävin kyllä gynellä ultrassa, ja nytti olevan kuulemma kauniisti auennut ja paikoillaan, sitä tietty eka epäiltiinkin, että olisi jotenkin huonosti. Vuotoa ei ole ollut, mutta kipuja sitäkin enemmän, ja sellaisiakin sivuoireita, mitkä menevät sille intiimialuueelle ja sen verran henkilökohtaisiksi, etten niitä tässä yhteydessä tahtonut julki kertoa, vaikka muuten aiheen halusinkin ottaa esiin. :)

Ehkäisykapseliakin olen miettinyt, mutta jotenkin en vain oikein enää jaksa uskoa, että sekään toimi, käytännössä kun jokainen tähän mennessä testaamaani hormonia sisältävä valmiste on vaikuttanut negatiivisesti ja pidemmän päälle syönyt myös parisuhdetta, vaikka (onneksi), jokainen kumppanini onkin ollut ihan käsittämättömän kärsivällinen ja tukeva, silloinkin, kun itsellä on kärsivällisyys ja jaksaminen ollut ihan lopussa aiheen tiimoilta. Siksi tuo sterisilisaatio on alkanut tuntua yhä paremmalta vaihtoehdolta, mutta toisaalta, en tiedä miten on siitä tutkimustietoa sen vaikutuksista, sillä onhan sekin muutos, jolla vaikutetaan kehon toimintaan. Joka tapauksessa, aihe vaatii vielä paljon enemmän tiedon keräystä, sulattelua ja keskustelua, ja siihen asti (jos siihen lopulta jossain vaiheessa päädytään), pitäisi vielä jotenkin pärjäillä. Eipä järin hehkeältä näytä ja olo on varsin turhautunut. Tavallaan lohdullista, että muutkin painivat samojen ongelmien äärellä, mutta silti, tietenkään en soisi muille samaa vaivaa aiheesta!

Kiitos sanoistasi ja kannustuksesta, kai tässä taas jotain keksitään niin kuin aina ennenkin ;) Oi, ja tietty suuri kiitos kehuista, olen otettu!!

Aurinkoista ja lumetonta kevättä sinulle! :)

Vastaa

Kiitos toivotuksista! :) En kyllä tiedä, osasinko kertoa mitään, mitä et olisi jo tiennyt, mutta tulipa ainakin hieman kerrattua ehkäisyasioita.

Ymmärrän oikein hyvin, että halusi kokeilla yhtään mitään uutta ovat tuollaisten kokemusten jälkeen vähissä. Kuitenkin lähes kaikki ehkäisykeinot, niin hormonaaliset kuin kierukatkin, vähän niin kuin perustuvat siihen, että ”jollain ylimääräisellä vaikutetaan kehon toimintaan”. Elimistön hormonitoimintaan vaikuttaminen ei itsessään kuitenkaan ole mitenkään negatiivinen asia, vaan varsinkin yhdistelmäehkäisyllä on paljon positiivisia terveysvaikutuksia, kuten munasarjasyöpäriskin pieneneminen sekä gynekologisten tulehdusten väheneminen. Hormoneja ei sinänsä kannata pelätä tai demonisoida, sillä lääketieteellisten hormonivalmisteiden hyvät ja huonot vaikutukset on perusteellisesti tutkittu, ja monien sairauksien hoito perustuu kehon hormonitoiminnan muuttamiseen.

Sterilisaatio on toki hyvä vaihtoehto, ja nykyisin Essure-tekniikalla se voidaan tehdä naisellekin hyvin yksinkertaisesti kohdun tähystyksessä. Siinä munanjohtimet tukitaan pienillä implanteilla. Mitään leikkaushaavoja ei siis tehdä, eikä sairauslomaa tarvita kuin toimenpidepäivä. En ole ainakaan kuullut, että sillä olisi mitään negatiivisia sivuvaikutuksia. Toisaalta kuten itsekin kirjoitat, sterilisaatiopäätöstä kannattaa pohtia läpikotaisin, ja sillä välin jollain olisi kuitenkin ehkäistävä. Kuparikierukka on tosiaan hormoniton, mutta se kyllä oikeasti lisää kipuja ja voi jopa kaksinkertaistaa vuodon määrän. Ja jotenkin tuntuisi, että nuo hormonikierukan aiheuttamat vatsakivut johtuisivat ennemminkin kohdussa olevasta vierasesineestä itsestään kuin kierukan vapauttamasta hormonista. Vaihtoehtona kuparikierukalle kehotan kuitenkin harkitsemaan ehkäisykapselia, vaikka sitten vielä ihan viimeisenä vaihtoehtona. Jos sekään ei tunnu sopivan, voisit sitten hyvillä mielin edetä sterilisaation kanssa. Ehkäisykapselin positiivisena puolena voisin vielä mainita, että se vähentää kuukautiskipuja noin 80 %:lla käyttäjistään, mikä minusta puoltaisi sen valintaa kohdallasi kuparikierukkaan nähden.

Toivon ja uskon tosiaan, että löydät sopivan tavan ehkäistä, mikä se sitten ikinä onkaan. Ja olen käytettävissä, jos kaipaat melkein valmiin lääkärin konsultaatiota ;) Aurinkoa ja lämpöasteita myös sinun päiviisi!

Vastaa

Heippa,

Totta, olet varmasti täysin oikeassa, ettei itsessään hormoneissa ole pahaa. Muuttuuhan kropankin hormonimäärät ihan luonnostaan jatkuvasti, käsittääkseni. Itsellä vain ollut niin yhtä takkuamista näiden hormonivalmisteiden kanssa, että sitä ei oikein enää jaksa uskoa minkään kehoon lisäpiikin tuovan auttavan.

Epäilen kanssa kuparikierukan toimivuutta siksi, etten itsekään usko nykyisten kipujen johtuvan hormoneista, vaan juurikin vierasesineestä, eikä se muuttuisi siitä kuparisen version kanssa. Mutta sitten taas hormonin vaikutukset tuntuvat toisilla tavoin, ja mietin, että jos kapselissa on yhtään sama määrä kuin kierukassa, niin sekin tuntuu liikaa, vaikka kivut poistuisivatkin.

Hassua on, että kun vaihdoin minipillerit kierukkaan helmikuussa, paino tipahti hetkessä yli pari kiloa (yleensä painoni ei pahemmin heittele, enkä myöskään tehnyt mitään toisin, eli ei voi johtua ruokavaliosta tms), ja on pysynytkin siinä, ainoastaan vatsa on turvonnut. Väkisinkin alkaa miettimään sitä, että jos ulkoisesti on havaittavissa näin selviä muutoksia, niin entäpä ne sisäiset, joita ei näe yhtä konkreettisesti kuin vaikkapa painon muutoksia tai iho-ongelmia. Huomaan toki selviä vaikutuksia myös intiimiasioissa, ja ne muutokset ovat olleet niin suuria jokaisen hormoniehkäisyn kanssa, että suhdetta ne ovat joka kerta koetelleet siinä missä itseäkin. Kun elämän yksi iloista ei olekaan enää sitä mitä ennen, on tosi vaikeaa ajatella, että sitä nyt vain pitäisi elää uuden tunnottumuuden kanssa vapaaehtoisesti.

Kierukassa jännittää myös se, että vaikka toki on useita positiivisiakin vaikutuksia, niin on joitain riskejä se myös kasvattaa. Äitini rintasyövän epäiltiin osin johtuneen juuri hormonikierukasta, mutta toki, eihän sitä pysty yksi yhteen sanomaan, joten arvailuja tietenkin. Ja sairastumisetkin ovat monen osatekijän summia.

Kiitos tuosta ehkäisykapselivinkistä, täytyy tutustua siihen ehdottomasti. Näin ensi alkuun kammottaa ajatus tuntuvasta vierasesineestä (minä kun vauhkoilen jokaisesta väärään paikkaan ilmestyneestä finnistä ja polveni tärisevät paperihaavoista;)), mutta on myös tosi hyvä kuulla, että siitäselviää vain pikkuisella toimenpiteellä. Oma ihoni reagoi leikkausjälkiin voimakkaasti ja kasvattaa rumia keloideja arpien päälle (pienestäkin kasvaa tällöin herkästi ruma ja iso möykky).

Aikaisemmin en olisi varmaan edes ajatellutkaan tuota enää vaihtoehtona, mutta nyt perehdyn ehdottomasti asiaan, joten suuri kiitos sinulle vinkistä! :) Miksei sitä kokeilisi kun on kaikkea muutakin jo kokeillut ;) Kierukasta kun kuitenkin aion luopua, tämä on eittämättä ehkäisyhistoriani epäonnistunein kokeilu.

Tosiaan kehon luontaiset hormonimäärät muuttuvat kuukautiskierron myötä jatkuvasti, ja sen mukana tulee ihan luonnostaankin turvotuksia, aknea ja muita kuukautiskiertoon liittyviä oireita. Eri pillerien sisältämät synteettiset hormonit ovat niin ulkoisilta kuin sisäisiltäkin ominaisuuksiltaan hyvin samanlaisia kuin kehon omat hormonit, joten niitä ei senkään takia tarvitse pelätä. Ihon rasvoittuminen, akne, päänsärky ja painon muutokset ovat kaikki keltarauhashormoniin liittyviä oireita, joten keltarauhashormonin vaihto toiseen saattaa auttaa niihin. Ehkäisykapselin sisältämä keltarauhashormoni on tosiaan eri kuin kierukan. Valitettavasti vain hormonien vaikutukset ovat niin yksilöllisiä, että on mahdotonta ennustaa, mitä oireita kukin mistäkin hormonista saa. Teoriassa ainakin on vaihto kapseliin voisi auttaa noihin mainitsemiisi oireisiin tai sitten tuoda mukanaan uudet sivuoireet. Hormonien vaikutukset ovat lisäksi erilaiset siitä riippuen, annostellaanko hormoni suun kautta, ihonalaisesti vai kohdunsisäisesti. Sama hormonikin voi vaikuttaa eri tavalla riippuen annostelumuodosta. Niinpä ei oikein auta kuin kokeilla kaikkia vaihtoehtoja, niin kärsimystä kuin se saattaa ollakin.

Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hormonikierukka saattaisi lisätä rintasyöpäriskiä. Rintasyöpähän on ns. hormoniriippuvainen syöpä, joten hormoneilla on vaikutusta sen kehittymiseen. Rintasyöpäriskin on todettu olevan sitä suurempi, mitä pidempiaikaista altistuminen naishormonille on, riippumatta siitä, onko naishormoni kehon itse tuottamaa vai ulkopuolelta saatua. Niinpä jo varhainen kuukautisten alkamisikä yhdistettynä myöhäiseen vaihdevuosi-ikään lisää rintasyöpäriskiä, koska hormonitoiminta pyörii elimistössä pidemmän aikaa. Tässäkään suhteessa siis ulkopuolelta kehoon tulevat naishormonit eivät eroa vaikutuksiltaan mitenkään kehon itse valmistamista. Ehkäisypillerit eivät kuitenkaan lisää rintasyöpäriskiä, koska ne hiljentävät elimistön oman hormonitoiminnan. Lisäksi rintasyöpä on muutenkin niin yleinen, että on mahdotonta sanoa, liittyykö yksittäisen ihmisen sairastuminen johonkin tiettyyn tekijään vai olisiko se tapahtunut muutenkin. Ja kuten itsekin toteat, syöpään sairastuminen yleensäkin on monen osatekijän summa: syöpäsolun syntyminen vaatii monta epäonnista sattumaa solutasolla. Näitä potentiaalisesti syöpään johtavia solumuutoksia tapahtuu ikääntymisen myötä jatkuvasti. Toki myös ympäristötekijät vaikuttavat niihin, mutta maapallolla elävänä ihmisenä kemikaaleille, säteilylle ja hormoneille altistumisen välttäminen on yksinkertaisesti mahdotonta. Itse ajattelen, ettei niihin loppujen lopuksi voi vaikuttaa, joten kaikenlainen hysteria on turhaa. Parasta, mitä itselleen voi tehdä, on syödä terveellisesti ja kasvispainotteisesti, liikkua paljon, välttää ylipainoa ja tarkkailla omaa vointiaan tervejärkisesti, huolehtimatta kuitenkaan turhia.

Ehkäisykapseli asennetaan tosiaan vastaanottokäynnillä paikallispuudutuksessa melko lähelle kainaloa olkavarren sisäpuolelle, jonne tulee pieni neulanpistojälki. Siihen voi toki tulla keloidi, jos sinulla siihen on taipumusta. Paikka ei kuitenkaan ole mikään supernäkyvä. Kapseli tulee välittömästi ihon alle, joten sen kuuluukin olla tunnettavissa sormin. Todennäköisesti sitten vauhkoontuisit siitäkin ;) Kannattaa kuitenkin miettiä asiaa. Näkisin tosiaan kapselin ainakin teoriassa sinulle kuparikierukkaa potentiaalisemmaksi vaihtoehdoksi. Ehkäisykapselin haittavaikutukset ovat hyvin samantyyppisiä kuin minipillereillä, joten jos olet aiemmin pystynyt elämään niiden kanssa, en usko kapselin voivan olla ainakaan pahempi. Kierukasta kannattaa ilman muuta hankkiutua eroon, jos kivut eivät millään hellitä. Kuulisin kyllä mieluusti kokemuksiasi, jos päätät kokeilla!

Ja muuten, jos polvesi tärisevät paperihaavoista, pidät varmaan minua hulluna. Tein nimittäin viime kesänä 30 ruumiinavausta! ;)

Kiitos pitkästä vastauksestani! Olen kyllä huomannut pieniä eroja jokaisen ehkäisyvalmisteryhmän kanssa, joten uskon helposti, että niissä on eroja, silti vielä se siedettävä on löytymättä. Kierukan poistan pian ja pienen hetken olen ilman hormoniehkäisyä, haluan tunnustella hetken kehoani ilman ennen uuteen yritykseen siirtymistä, palauttaa sen ns. nollatilaan tämän kierukkaepisodin jäljiltä. Mutta pysyvämpi ratkaisu astuu kuvaan hyvin pian, joten vakavasti harkitsen tuota kapselia, ja eipä sitä kyllä edes oikein muita jäisikään jäljelle kokeiltavaksi ;)

Olen samaa mieltä, että hysteria kaikessa on turhaa, ja muutenkin ääripäiden tavoittelu. Silti, tiedostaminen ja syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen suotavaa. Kaikki kuitenkin vaikuttaa kaikkeen, mikä tarkoittaa sitä, etteivät asiat ole yksiselitteisiä, mutta toisaalta myös sitä, että pienillä asioilla pystyy vaikuttamaan jonkin verran, ei välttämättä ratkaisevasti, mutta ehkä muuttamaan todennäköisyyksiä. Ylipäänsä ajattelen, että kaikki on jatkuvaa tasapainoilua hyvien ja huonojen puolien äärellä, mikään ei ole absoluuttisesti pahaksi/hyväksi, pointti on löytää ne asiat, tässä tapauksessa sellainen ehkäisy, josta kokee itse saavansa enemmän hyötyä kuin mitä siitä kokee haitaksi. Vielä kun itse löytäisi sellaisen, kummasti helpottuisi elämä! :)

Uih, mitä tulee noihin ruumiinavauksiin, näen vastaavasta painajaisia ;) Mutta annan kyllä suuresti arvoa lääketieteen parissa työskenteleville! Äärimmäisen kiehtova ala, johon minusta ei kyllä olisi :)

Vastaa

Oliko sinulla myös kivuliaat kuukautiset ilman pillereitä?
Pillereiden kanssa kuukautiset tulevat ns. ”pakotetusti” ja itse tuntui siltä, että ne olivat kivuaallimmat kuin ”luomu” kuukautiset :)

Itselläni oli kuparikierukka ja itse myös jännitin että tulevatko kuukautiset olemaan nyt todella runsaat ja pitkät, mutta ensimmäisen vuodon jälkeen tilanne tasaantui. Kuukautiset ovat yhtä nopeasti ohi kuin pillereitä syödessäni, määrä voi olla hieman suurempi, mutta sehän johtuu vain siitä kun oli tottunut niihin pilleri kuukautisiin ja ne (samoin kun hormonikierukka) sisältävät hormonia ja kuukautiset jäävät pienemmiksi.
Mutta kuten moni muukin kertoo, niin kyllä sen eron tunsi kuin e-pillereiden syönnin lopetti. En enää ikinä halua palata niihin.

Ja muuten muistan että minullakin meni hetki kierukan asentamisen jälkeen kunnes kroppa tottui vieraaseen esineeseen. Synnyttämättömällä naisella kohtu on aika pieni ja kaipa se kierukka tarvitsee lisätilaa siellä. :)

Vastaa

Heippa,
Ja suuri kiitos kommentistasi :)

Itse asiassa yhdistelmäpillerit auttoivat kuukautiskipuihin, mikä oli niiden harvoja hyviä puolia :) Minipillerit taas tekivät kivuista tavallaan hieman laimeammat, mutta taas jatkuvammat ja huonommin ennustettavat, kierukka sen sijaan on vienyt kivut ihan uuteen ulottuvuuteen.

Tosi kiva kuulla, että kuparikierukka on toiminut sinulle. Harmittaa paljon, etten kuitenkin uskaltautunut kokeilemaan sitä, vaikka se alkuperäinen ajatukseni olikin! Hormonikierukasta olen tämän takkuisen alun jälkeen ajatellut luopua, mutta mielessä on vain iso kysymys, että mitä ihmettä sitten? E-pillereihin en missään tapauksessa tahdo palata, mutta varsin vähissä on vaihtoehdot. Huoh, ei auta muu kuin selvitellä lisää ja vissiin taas kokeilla jotain, en tiedä, ehkä pitäisi vielä miettiä sitä kupariversion testaamista… :)

Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikon jatkoa!

Vastaa

Heippa Korundi! Linkkasin tämän kirjoituksesi postaukseeni, sillä tästä on ollut minulle suurta hyötyä:) Toivottavasti ei haittaa!

http://lililii.blogspot.fi/2013/05/not-my-hair-not-my-skin.html

Vastaa

Oi ei tietenkään haittaa, ihan mahtavaa vain, jos postauksesta on ollut iloa :) Täytyykin käydä kurkkaamassa blogiasi!

Vastaa

Muistelen sinun aiemmin kirjoittaneen päättäneesi, että lapset eivät ole sinua varten. Eikö siinä tapauksessa johdonmukainen, helppo ja hormooniton vaihtoehto ole sterilisaatio? Kyseisessä vaihtoehdossa ei ole mielestäni mitään havaittavia sivuvaikutuksia ja varmuus on käytännössä sataprosenttinen.

Vastaa

Kyllä, ehdottomasti, mutta saamieni tietojen mukaan naisen on oltava 30 vuotias saadakseen sterilisaation (tai jo synnyttänyt), joten siihen asti on selvittävä jotenkin, mutta rajapyykki onneksi lähenee :) Tosin keskustelussa on (kuten tuolla aiemmissa kommenteissa taisi muistaakseni tullakin ilmi), että tehdäänkö se miehelle vai minulle. Ensin mainitulle se olisi simppelimpi operaatio (ja siittiöitä pystyisi kohtuullista maksua vastaan pakastamaan, toinen kun aivan varmasti halua pelata varman päälle asiassa), mutta sen tietenkin täytyy olla taisen oma päätös, itse voin päättää ainoastaan omasta kehostani. :)

Vastaa

Hei! Olen taistellut vuosia ehkäisyasioiden kanssa. Mikään hormonaalinen ei ole sopinut. Päätin lopulta ottaa kuparikierrukan jonka jälkeen vatsa on jatkuvasti turvonnut kuin ilmapallo. Minulla on myös muita mahavaivoja. Tasottuiko sinulla turvotus koskaan kierrukan kanssa? Lääkäri käski vielä odottamaan mutta mitään muutosta ei ole tullut neljässä kuukaudessa.

Vastaa

Voih, kuulostaa niin tutulta!! :( Mulla kävi lopulta niin, itse asiassa hyvin pian tuon posauksen jälkeen, että olo kierukan kanssa ei vaan millään tasaantunut, joten päätin luopua siitä – poistatuksen yhteydessä lääkäri sanoi, että joidenkin kroppa ei vaan siihen sopeudu ja voi jopa hylkiä vierasta esinettä. Vatsan kivistykset lähtivät heti kun keirukka oli poistettu ja päätinkin taas yhden huonon kokemuksen jälkeen olla hetken ilman kierukkaa ja hormonaalista ehkäisyä sekä antaa kropan tasaantua.

Se hetki sitten vähän venähti… :) Nyt taisi tulla jo pari vuotta täyteen ilman ja on myönnettävä, etten hetkeäkään kaivaa jatkuvaa turvonnutta ja tunkkaista oloa, mitä kaikki erilaiset hormonilliset menetelmät ovat saanet aikaan. Totta kai, eihän tämäkään ole täydellinen vaihtoehto (voi että, kun sellainen olisikin), joutuu olemaan huomattavasti tarkempi ja seuraan tarkkana kännykän appsista kierron kulkua, mutta silti, kroppa ja mieli voi niin paljon paremmin, että ajatus muuhun vaihtoehtoon siirtymisestä aiheuttaa suorastaan kylmiä väreitä.

Tosi kurja siis kuulla, että kierrukka aiheuttaa sinullakin ylimääräisiä ikäviä oireita :( Niin toivon puolestasi, että kroppasi hyväksyy kierukan, sillä olisihan se elämä vaan niin paljon helpompaa, jos koko ehkäisyasiaa ei tarvitsisi ajatella! Kovasti tsemppiä siis!!

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.