Tämä aihe on muhinut mielessäni jo pitkään, etenkin sen jälkeen kun Elsa kirjoitti mainion postauksen blogiyhteistyön synnystä. Monen blogimaailman ulkopuolisen tutun yleisimpiä kysymyksiä koskien blogiani on se, että  kuinka paljon aikaa se vie ja milloin sitä oikeastaan teen. Siihen ei ole yksioikoista vastausta, sillä blogiinhan saa menemään juuri niin paljon aikaa kuin vain antaa kulua. Monina päivinä nökötän ruudun ääressä kirjaimellisesti aamusta iltaan ja niinä päivinä kun teen muita töitä, vietän sitten illat sekä viikonloput blogi(e)n parissa. Viime vuosien aikana en ole pitänyt lomaa blogista, eli lomallakin kirjaudun blogiini päivittäin. Niinäkin päivinä kun en saa tuoretta postausta ulos, valmistaudun jo seuraavaan päivään tai ihan minimissään käsittelen kuvia ja vastailen kommentteihin sekä sähköposteihin.

Koska välillä olette toivoneet postausta itse bloggaukseen liittyen, ajattelin nyt viimein kirjoittaa aiheesta ja luontevalta tuntui aloittaa yhteistyöpostauksen synnyllä. Esimerkkinä toimii reilu kuukausi sitten toteuttamani Forumissa sijaitsevan H&M Beauty -myymälän postaus, se kun on vielä tuoreessa muistissa ja jaksoin silloin kirjata ylös myös tarkan aikataulun. Eli tässäpä pieni kurkistus kulisseihin, huikatkaa ihmeessä jos mielessä on joku muu aihe itse bloggaukseen liittyen (tai tietty muutenkin), josta olisi mukava lukea! Toiveaiheet ovat enemmän kuin tervetulleita! :)

hm beauty forum 21

Yhteistyön määritelmä

Näin alkuun on ehkäpä hyvä hetki vielä tarkentaa mitä yhteistyö tarkoittaa. Blogeja on valtavasti, joten on ihan ymmärrettävää, että on hajontaa myös siinä, miten termejä käytetään. Tosin etenkin lukijan näkökulmasta se on valitettavaa enkä voi kieltää, etteikö itseäkin harmittaisi joskus vastaan tulevat puutteelliset tai harhaanjohtavat merkinnät. Onneksi näistä asioista puhutaan paljon ja suunta tuntuu olevan yhä avoimempi ja ennen kaikkea selkeämpi! Omasta mielestäni looginen ja samalla  myös itse käyttämäni määritelmä on seuraava:

Yhteistyö – Yhdessä yrityksen kanssa sovittu sisältöyhteistyö (= postaus). Tarkoittaa sitä, että postauksesta ja sen teemasta on sovittu, kuten vaikka tässä tapauksessa H&M Beauty -osastosta kertominen itselle luontevasta näkökulmasta. Toisin sanoen, lähestymistavan ja sisällön mietin itse, mikä usein vaatii jonkun verran ajatustyötä, sillä haluan ehdottomasti löytää luontevan ja omannäköisen näkökulman aiheeseen. En lähde yhteistöihin brändien kanssa, joiden en koe sopivan blogiini tai minulle, eli mielestäni rahallinen korvaus ei kompensoi mahdollista säröä blogin luotettavuudessa, joten en halua ottaa riskiä vaan mietin yleensä hyvinkin tarkkaan, mille sanon kyllä. Merkitsen yhteistyöpostauksen heti alkuun yhteistyö-/kaupallinen kampanja merkinnällä.

Saatu tuote – Saan blogin kautta tuotteita ja saadut tuotteet merkitsen tähdellä ja tiedolla postauksen lopussa (tai jos jouhevasti onnistuu, niin heti tuotteen kirjoittamisen yhteydessä). En ota vastaan tuotteita sillä edellytyksellä, että niiden pitäisi näkyä blogissani, sillä en yksinkertaisesti voi luvata sitä. Totta kai testaan mielelläni uusia tuotteita, mutten voi mitenkään etukäteen tietää mitkä ovat sellaisia, jotka koen sen arvoisiksi, että haluan niistä blogissani vinkata eteenpäin. Itselleni tärkeää on, että nostamani tuotteet ovat sellaisia, että voin oikeasti seistä niiden takana.

Kiteytettynä siis yhteistöissä valitsen etukäteen brändit, jotka sopivat tänne ja saaduista tuotteista poimin testaamisen jälkeen ne, joista haluan vinkata teille tai jotka sattuvat oikeasti päälleni päivän asuihin.

hm beauty forum 40

H&M Beauty -yhteistyöpostauksen synty

Keskiviikko 2.9: Otan tuotekuvat kotona, johon menee puolisen tuntia. Tuotekuvien otto on ajoitettava päivään, sillä etenkin talvikautena alkaa nopeasti hämärtää niin paljon, ettei sisäkuvaus tällaisella tavallisella kuvauskalustolla vain mitenkään onnistu. Samana päivänä testailen myös aiemmin saamaani H&M:n huulipunaa sekä ostamaani rajauskynää. Aikaa menee n.30 min.

Torstai 3.9: Käyn iltapäivällä liikkeessä ottamassa kuvia osastosta sekä tuotteista, mihin menee noin puolisen tuntia plus matkat. Käytän huulipunaa uudelleen ja otan samalla myös meikkikuvat, siihen menee noin vartti. Suurin työ on vasta edessä ja se on kuvien valitseminen, käsittely ja postauksen kirjoitus. Valitsen kuvani tarkkaan ja tähän vaiheeseen saan uppoamaan tolkuttomasti aikaa. Tykkään visuaalisesti eheästä kokonaisuudesta, joten sommittelen rauhassa ja korjaan kuvien värimaailmaa sekä tietenkin leikkaan ja kutistan tarvittuun kokoon. Aikaa menee 1h 15min.

Saavun kotiin vähän ennen iltaseitsemää ja aloitan saman tien kuvien purkamisen ja käsittelyn. Kuvia on kertynyt yhteensä 560, mikä on todella paljon (todella paljon enemmän kuin tavallisten postausten kanssa), mutta yhteistyötapauksissa otan mielelläni paljon kuvia ihan kaiken varalta, etenkin tuolloin kun kamerani veteli viimeisiään ja kuvien epäonnistumisriski oli tavallista isompi. Olisi hirveää huomata kotona, että jotain oleellista on jäänyt kuvaamatta tai niissä on jotain muuta vikaa, sillä uudelleenoton mahdollisuutta ei välttämättä ole, niinpä mielelläni pelaan tällaisissa tapauksissa varman päälle vaikka se tarkoittaakin lisätyötä kuvien läpikahlaamisessa. Tasan klo 21 olen saanut valitut kuvat mukattua ja ladattua blogiin ja olen valmis kirjoittamaan postauksen. Väsyttää, ja mietin uskaltaisinko jättää asian aamuun heräten aikaisin mutta ajattelen, että on varmempaa edes luonnostella postaus ennen nukkumaanmenoa. Luonnoksen saan valmiiksi klo 21:48. Aikaa menee 3h.

En pysty lopettamaan, ärsyttää kun en saa kuvien järjestystä toimimaan mieleiselläni tavalla ja aina joku niistä on ylimääräisen oloinen. Vaihtelen kuvien paikkaa edestakaisin, mutta ne eivät vain loksahda paikoilleen. Muokkaan muutaman uuden, ja kokeilen vielä niiden kanssa. Tajuan, että viilaan pilkkua, vaikka pitäisi keskittyä tekstiin – kukaan muu kun tuskin todellakaan kiinnittää huomiota kuva-asiaan! Tasan klo 22:00 menen iltapesulle ja päätän jättää asian sen päivän osalta.

Klo 22:10 palaan kuitenkin vielä koneen äärelle, enkä siis sittenkään osaa jättää asiaa kesken. Joskus puoli yhdentoista hujakoilla luetutan tekstin miehellä, sillä tuntuu, että olen tuijottanut liikaa ruutua kyetäkseni enää arvioimaan postausta mitenkään objektiivisesti. Teen muutamia korjauksia ja jätän aiheen hautumaan. Puolenyön aikoihin palaan luonnoksen luokse ja päivitän vielä parin kuvan paikkaa sekä lisään yhden uuden. Sen jälkeen menen nukkumaan. Aikaa menee 1h 50min.

hm beauty forum 27

Perjantai 4.9: Suuntaan heti herättyäni eli noin yhdeksän aikaan koneelle, ja työstän artikkelin loppuun, julkaisupainiketta painan klo 9:37. Pitäisi vielä päivittää SoMe-kanavat yhteistyön tiimoilta, mutta juuri silloin ei vain jaksa, joten syön ensin aamupalaa ja juon kahvia, palaten vasta sen jälkeen takaisin koneelle. Muokkaan vielä paria postauksen lausetta ja sitten annan olla. Jännittää, mitä mieltä asiakas on postauksesta, mutta muutaman tunnin kuluttua saan positiivista palautetta ja olo rentoutuu. Linkkaan artikkelin Instagramiin ja Facebookiin ja jään miettimään seuraavaa postausta. Aikaa menee 45min.

Aikaa postaukseen meni siis (ajatustyötä mukaan laskematta) näin nopealla laskemisella noin 7 tuntia 20 minuuttia. Myöhemmin laskutan Ukko.fi:n kautta postauksesta sovitun korvauksen (ei siis tuntiperusteinen, eli vaikka käyttäisin kuinka paljon/vähän aikaa tahansa, korvaus on jo sovittu), josta verojen ja muiden maksujen jälkeen tilille tipahtaa vajaa 60 prosenttia sovitusta summasta.

Yhteenveto: Pidin tästä yhteistyöstä hurjasti ja olin (ja olen edelleen) todella innostunut uudistuneesta H&M Beauty -osastosta. Tässä kamppiksessa poikkeuksellista oli aikataulu, joka oli tiukka, yleensä (ja onneksi) aikaa on enemmän ja siten myös näkökulmaa ehtii hauduttelemaan. Sen sijaan käytetty aika oli hyvin tyypillinen, yhteistyöpostaukset syövät enemmän aikaa kuin normipostaukset, sillä luonnollisesti niihin paneutuu syvemmin ja kokonaisuutta tulee myös viilattua enemmän. Tavalliseen postaukseen käytetty aika vaihtelee paljon, mutta harvaa postausta saan tehtyä alle parin tunnin työn ja monesti niidenkin kanssa venähtää useampaan tuntiin (esimerkiksi tämän postauksen kanssa on päässyt vierähtämään aika todella paljon aikaa kun olen yrittänyt pureskella tekstiä edes jotenkin eheäksi kokonaisuudeksi:)).

 Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovin’ssa.

Katso myös nämä

16 comments

Vastaa

Tämä oli kyllä harvinaisen hyvä postaus yhteistyöpostauksen synnytysprosessista! :) Piti jakaa!

Vastaa

Jee, ihana kuulla – kiva kun pidit <3

Vastaa

Tosi hyvä kuvaus yhteistyöstä. Pitää kehua myös ko. yhteistyöpostausta vielä, sen inspiroimina menimme siskoni kanssa heti tilaisuuden saatuamme tutustumaan beauty-osastoon ja palasimme kotiin isot ostoskassit mukana. Kiitos hyvästä vinkistä!

Vastaa

Kiva kuulla, että pidit! Ja hei, ihan mahtavaa, että innostuitte H&M Beautysta! Mäkin olen käynyt siellä vielä jälkeenpäin täydentämässä omia meikkivarastojani, erityisesti huulimeikit ovat nousseet omiksi suosikeikseni :)

Vastaa

Kiva ja selkeä postaus, kurkistus kulissien taakse!

Ei ole pakko vastata, mutta mielenkiinnosta kysyn, onko sinulla toiminimi vai onnistuuko tuo laskutus Ukon kautta ikään kuin yksityishenkilönä?

Pakko vielä kertoa, että kun kirjoitin nimimerkkiäni, tarjosi puhelin Nannin sijaan bambia. Olisikohan pitänyt valita se nimimerkiksi. :D

Vastaa

Kaikki UKKO.fi:n käyttäjät ovat yksityishenkilöitä. Eli tarjoamme yksityishenkilöille mahdollisuuden toimia yrittäjämäisesti.

– Olli / UKKO.fi

Vastaa

Kiitos Olli vastauksesta! :)

Vastaa

Kiva kuulla!!

Tuon Ukko-palvelun kautta onnistuu tosiaan laskutus ilman toiminimeä, eli käytännössä kuka vaan voi kirjautua sinne, lähettää verokortin Ukkoon ja alkaa laskuttamaan palvelun kautta – tosi näppärää ja tällaista ns.kevytyrittäjyyttä :)

Hih, ihana, Bambihan ois supersuloinen nimimerkki ;)

Vastaa

Todella hyvä postaus! Eipä sitä monesti tule laskettua, kuinka paljon aikaa postauksen tai varsinkaan yhteistyöpostauksen tekemiseen menee. Minä kiinnostuin H&M Beautysta juuri sinun postauksen ansiosta niin, että piipahdin Helsingissä käydessäni uudella osastolla. :)

Vastaa

Kiva kuulla, että pidit! Ja niin totta, yli seitsemän vuoden aikana en muista, että olisin koskaan oikeasti laskenut tunteja, eli johan oli oikeasti aika pistää ylös, että mitä postauksen tekoon kuluu aikaa :D

Vastaa

Hurjan mielenkiintoinen postaus ja hyvin kirjoitettu, kiitos! :)

Vastaa

Oi kiitos! Tosi kiva kuulla, että pidit! :)

Vastaa

Kiitos tästä postauksesta! Pidin tosi paljon. :)

Vastaa

Onpa tosi kiva kuulla, että pidit! Kiitos kovasti kommentistasi! :)

Vastaa

Tosi hyvä postaus! Itselläkin menee suurin piirtein noita aikoja, kuviin en käytä noin kauaa aikaa yleensä sillä tsekkaan kuvien laadun & tarkennukset jo kuvaustilanteessa joten läpikäytävää on vähemmän. Toisaalta joskus sitten hion tekstiä aivan tolkuttoman kauan. Joskus sitä ei tajuakaan miten kauan on taas viettänyt aikaa yhden postauksen kimpussa, aika kun hajoaa moneen eri vaiheeseen kuten hyvin kuvailit :) Ja käytän Ukkoa itsekin niin blogi- kuin muihinkin freelancer-hommiin, se on aivan paras :)

hanna
http://www.hannamariav.com

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.