Vietin viime viikolla ihanat kaksi päivää Naantalissa kaupungin matkailuorganisaation kutsumana, ja vaikka olen käynyt Naantalissa jokusen kerran, en ole koskaan yöpynyt siellä tai kolunnut kaupunkia niin perusteellisesti kuin nyt. Kaksi päivää riitti vasta alkuun, näkemään, miten paljon annettavaa Naantalilla erityisesti kesäkaupunkina on.

Oma näkökulmani kaupunkiin lähti kulttuuriperspektiivistä, se kun on muutenkin matkaillessa iso osa nautintoani. Rakastan gallerioita, konsertteja, arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriaa. Haluan löytää kunkin kohteen sielun ja rytmin. Sekä tietenkin ennen kaikkea löytää estetiikan – tosin Naantalin kohdalla se ei vaatinut etsimistä, kaupunki kun on äärettömän kaunis ja tunnelmallinen, kuin postikortti.

Reissun innoittamana tässä kymmenen tärppiäni Naantaliin!

ukkopekka naantali

1. Idyllistä majoitusta

Kauniissa puuhuvilassa sijaitseva Hotel Palo tarjoilee kauniine terasseineen ja vehreine pihoineen ihanaa idylliä ihan vanhankaupungin kupeessa. Palo on loistava paikka majoittua kun haluaa päästä kävellen keskustan kohteisiin ja muutenkin tunnelmoida maalaisromanttisia fiiliksiä.

Hotellin 14 2-4 hengen huonetta on remontoitu puutaloidyllin henkeen sopivasti ja aamiainen yllättää monipuolisuudellaan, parasta onkin sen itse tehdyt uunituoreet sämpylät – sydämellistä palvelua unohtamatta!

hotel palo naantali 1 hotel palo naantali 2 hotel palo naantali 3 hotel palo naantali 7hotel palo naantali 5

2. Herkullisimmat vohvelit

Ei suotta Naantalin parhaiksi kehutuimmat vohvelit löytyvät rannassa sijaitsevasta somasta Café Amandiksesta, jossa kauniilla säällä voi istua kahvittelemaan ulos nauttien merinäkymästä. Oma herkkuvohvelini oli Risto Räppääjän nimikkoannos. Jäätelöä, vohvelia, marjoja ja kermavaahtoa – täydellistä!

amandis naantaliamandis naantali 2

3. Vanhakaupunki

Naantalin vanhakaupunki on pieni ja sievä, ja suurin osa kaupungin nähtävyyksistä on keskittynyt sen lähistöön. Alue on museoviraston toimesta määritelty yhdeksi Suomen merkittävistä kulttuuriympäristöistä ja matkailijan silmää viehättää poikkeuksellisen harmoninen sekä pittoreski kaupunkikuva. Vanhankaupungin katuja vierustaa tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat sekä somat putiikit.

Meri ja kesällä täyttyvä satama tuo kaupunkikuvaan oman pikantin lisänsä ja vanhankaupungin katuja kävelee mielellään kiireettä. Sivukaduille poikkeaminen kannattaa, sillä vaikka itse olen vieraillut Naantalissa jokusen kerran, en ole osannut astua sivukujille ja sisäpihoille, joista löytyy omia paljon yksityiskohtia.

Opastettu kaupunkikävely ei ole lainkaan hullumpi idea, sillä samalla pääsee sisään kaupungin historiaan ja voi elävästi kuvitella, millaista elämä on aikoinaan näillä kaduilla ollut.

muumimaailma naantali 2vanhakaupunki naantali 1vanhakaupunki naantali 3 vanhakaupunki naantali 2vanhakaupunki naantali 5

4. Vierasvenesatama

Suomen kauneimmaksi vierasvenesatamaksi ylistetty Naantalin satama sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä ja sitä reunustaa koristeellisissa puutaloissa sijaitsevat kahvilat ja ravintolat. Satamassa on kansainvälistä tuntua ja vanhan hansakaupungin henkeä.

Satamakatua pitkin pääsee kävelemään aina Muumimaailmaan asti ja merta vierustava kapea katu on erityisen idullinen kesäiltoina kun ravintoloiden valonauhat syttyvät ja päivien vilkkaus rauhoittuu.

satama naantali 1

5. Rantaravintolat

Naantalin rantaviiva on täynnä ihania ravintoloita, joista avautuu kaunis näkymä vierasvenesatamaan. Erityisen tunnelmallinen on keskeisellä paikalla sijaitseva Rantaravintola ja erityismaininnan ansaitsee myös aiemmalla reissullani testaama Ravintola Uusi Kilta.

rantaravintola naantali 5rantaravintola naantali 7rantaravintola 3rantaravintola naantali 8

6. Taide-elämyksiä

Naantali tarjoilee paljon kulttuurin nälkäiselle matkailijalle. Kailon saaresta löytyy Emma Teatteri, jossa parhaillaan pyörii Linnan juhlat – komedia. Lisäksi musiikkijuhlat vetävät matkailijoita luokseen.

Vanhassakaupungissa ihastuttaa maalaisromanttiset puutalot, pienet putiikit ja kahvilat. Kiinnostava Ateljé-Galleria Kristiina Turtonen sijaitsee Mannerheiminkadun varrella.

galleria naantali 1 galleria naantali 2kristiina turtonen 5

7. Kaupungin paras pizza

Kaupungin (tai väitetään, että jopa koko lähitienoon) paras pizza löytyy Kultaranta Resortin yhteydessä sijaitsevasta Heineken House -ravintolasta.

Kokoa ohutpohjaisella ja rapeareunuksisella gourmetpizzalla ainakin on. Makumaailma on kieltämättä herkullinen ja vaikka ensin ajattelin, ettei lankulla lepäävää herkkua vain mitenkään jaksa kokonaan syödä, niin pizza vei mennessään ja lopulta huomasin ahmineeni sen kokonaan viimeistä viipaletta myöten.

heineken house naantali 1

8. Naantalin luostarikirkko

Kulttuurimatkailijan näkökulmasta yksi keskustan kiinnostavimpia nähtävyyksiä on Naantalin keskiaikainen luostarikirkko ja sen vieressä sijaitseva hautausmaa. Kirkko on myös yksi Naantalin musiikkijuhlien konserttipaikoista.

Erityisen kirkosta tekee sen valkoisiksi kalkitut seinät, joilta puuttuu tyypilliset seinämaalaukset vihkiristejä lukuun ottamatta. Toinen erityispiirre on massiiviset barokkityyliset urut, joiden sisään pääsin omalla vierailullani kurkistamaan.

naantalin kirkkonaantalin kirkko 2

9. Näköalatorni

Kivenheiton päässä kirkosta sijaitsee pittoreski näköalatorni, josta avautuu kaunis näkymä moneen suuntaan. Ehdottomasti poikkeamisen arvoinen kohde!

naantali view 1naantali view4

10. Muumimaailma

Muumimaailma on monille ensimmäinen asia, joka Naantalista tulee mieleen, etenkin lapsiperheille. Kun Muumimaailma vuonna 1993 avattiin, taisin olla jo sen ikäinen, että kiinnostus muumeista oli siirtynyt muualle ja niinpä tulin vierailleeksi ensimmäistä kertaa Muumimaailmassa vasta nyt. Kailon saarella sijaitseva teemapuisto on rakennettu ihanan eheäksi osaksi luontoa. Puistosta puuttuu huvipuistolaitteet, ja niiden sijaan sieltä löytyy muumeista tuttuja rakennuksia ja tietenkin hahmoja.

Yllätyin positiivisesti Muumimaailman hengestä. Puisto on kauniisti koottu, laadukas, täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja ilo myös aikuisen silmälle. Eikä Pikku Myyn tarmoa voinut olla ihailematta!

Nähtävyys vetää kesäaikana valtavan määrän turisteja luokseen, joten olikin ilo ja kunnia päästä poikkeamaan puistossa päivää ennen sen virallisia avajaisia – voin kuvitella, että tunnelma on ihan toisella tapaa elävä kun alue täyttyy innokkaista lapsista ja lomailevista perheistä.

muumimaailma naantali 1

11. Ilta saaristossa – yrityksille ja ryhmille

Lyhyen matkan päässä Naantalin satamasta sijaitsee useita saaristokohteita, joista pääsin  reissuni aikana vierailemaan luonnonkauniilla pienellä Ruohokarin saarella, jonne on noin vartin venematka.

Saaressa järjestetään kokouksia, saunaretkiä ja illanviettoja ryhmille ja yrityksille omassa rauhassaan. Paikka on idyllinen ja suoraan grillistä tarjoiltu ruoka taivaallista. Paketteihin kuuluu luonnollisesti kuljetukset molempiin suuntiin.

ruohokari naantali 1 ruohokari naantali 2

Bonus: Muista myös hemmottelu Naantali Spassa tai golf-kierros Kultaranta Resortin kentillä!

Lisää Naantali-inspistä #MySideOf Naantali ja Naantalin matkailu -sivut.

Katso myös nämä

9 comments

Vastaa

Voi miten ihania ja kesäisiä kuvia oletkaan ottanut. Näiden kuvien perusteella kävisin Naantalissa mielelläni :))

Vastaa

Oi kiitos! Naantali on kyllä ihana! Mahdottoman idyllinen kesäkaupunki :)

Vastaa

Mun on ehkä pakko päästä Naantaliin takaisin ihan vain tuon ihanan Hotelli Palon takia. <3__<3

Vastaa

Se oli kyllä niin ihana! Rakastan just tuollaisia persoonallisia hotelleja ja majataloja <3

Vastaa

Huomenna Turkuun ja keskiviikkona päivän reissulle Naantaliin.:-) Tämä postaus vain lisäsi mielenkiintoa Naantalia kohtaan.:-)

Vastaa

Oi ihanaa, nauti!! Toivottavasti Naantalissa paistaa aurinko :) Omalla reissulla aurinko paistoi vesisateenkin keskellä ;)

Vastaa

Ihana ja valoisa postaus Naantalista! Ja siis ihan superkauniita kuvia! Itsekin alueella monta vuotta asuneena tykkään just näistä jutuista Naantalissa :)

Vastaa

Oi, kiitos tuhannesti! Naantali onkin aivan ihana! :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.