Olen saanut muutaman kyselyn työ ja opiskeluhistoriastani / nykyisestä työstäni. Aloin tänään kirjoittelemaan juttua, ja saanen sen valmiiksi viikonlopun aikana.

Mutta takaisin aiheeseen, kirjoitellessani työkokemuksistani, aloin huomaamattani kirjoitella mukaan muutamia omia ohjenuoriani, joita olen havainnut hyviksi omissa työpaikoissani ja alkavalla urallani. Koska niitä alkoi kertyä niin paljon, julkaisen nuo ajatukseni tässä aiheelle omistetussa postauksessa!:) Vinkit perustuvat omiin näkemyksiini ja kokemuksiini ja ne on kirjoitettu silmälläpitäen aivan työuran alkua, mutta en näe syytä miksei suurin osa niistä pätisi myös jo vakiintuneella uralla, mutta siitä minulla ei vielä ole niin paljoa kokemusta, että uskaltaisin sanoa yhtikäs mitään!;)

Koska eilen julkaisin tämän päivän asuni, julkaisen tässä huomisen asuni, jonka jälkeen päästäänkin itse asiaan!

Paita: Vero Moda
Hame: 2nd hand
Sukkahousut: DIM
Huivi: Ellos
Vyö: H&M
Laukku: Friis & Co.

Vinkejä työelämän ensivaiheille:

1. Ole itsenäinen ja aktiivinen. Älä odota, että sinulle näytetään kaikki kädestä pitäen ja että hoidettuasi työt, joku tulee kyllä tarjoamaan lisää jos on tarvetta. Tarjoa itseäsi auttamaan ja ottamaan vastaan lisää töitä.

2. Älä nirsoile. Ole nöyrä. Alussa sinä näytät muille kuka olet ja mihin sinusta on. Vaikka tuntuisikin, että teet alussa kaikki juoksuhommat älä valita, vaan pyydä lisää!;) Järjettömyyksiin ei kenenkään tarvitse suostua, mutta pointtina on se, että näytät, että olet kykenevä hoitamaan erilaisia asioita – myös niitä ei mieleisiä. Näin pääset siihen tilanteeseen, että jonain päivänä voit nirsoilla.:) Mutta kukaan tuskin haluaa työntekijää, joka alkaa ensimmäisen puolen vuoden aikana sanelemaan mitä ei suostu tekemään. On tärkeää, että hahmotat kokonaisuuden – jonkun on hoidettava nämäkin työt, nyt se olet sinä, mutta joku päivä se onkin joku toinen kun sinä olet siirtynyt urallasi eteenpäin.

3. Luo kontakteja. Kontaktit ovat kaikki kaikessa. Älä polta siltoja takanasi. Ajattele, että kuka vain voi olla jossain vaiheessa asiakkaasi, yhteistyökumppanisi, työkaveri tai tuleva työnantajasi.

4. Ole aktiivinen työyhteisössä. Vaikka olisitkin luonteeltasi kuinka hiljainen tai ujo, teet jo paljon sillä, että olet valmiina heti kättelemään ja esittelemään itsesi sekä otat katsekontaktin kaikkiin. Seuraamalla yhteisöä ja olemalla aktiivinen, saat paljon aikaan ja pääset etenemään. Jos jäät passiivisena paikoillesi, huomaat kuinka joku toinen vie sinun haaveilemasi paikan nenän edestä.

5. Suhtaudu kriittisesti. Aina on mahdollisuus tehdä asioita paremmin, nopeammin ja tehokkaammin. Osoita oma-aloitteisuutta ja uskalla haastaa hyvässä hengessä ja perustellen työkaverisi/esimiehesi.
6. Opettele ottamaan vastaan palautetta, niin hyvää kuin huonoa, ja siten ottamaan opiksesi. Kaikki tekevät virheitä, ihmiset erottaa se, että lakaisevatko he ne maton alle piiloon ja vähättelevät tapahtunutt vaiko myöntävät virheensä, korjaavat tilanteen niin hyvin kuin suinkin mahdollista ja tekevät asian seuraavan kerran eri tavoin. Kukaan järkevä ei odota sinun onnistuvan heti kaikessa, mutta älä silti ole huolimaton.

7. Sinua tullaan myös testaamaan. Aseta rajasi. Ihmiset kokeilevat rajojaan, sano heti ei tytöttelylle ja asiattomuuksille. Sinä itse tiedät missä sinun rajasi kulkee. Asiat riistäytyvät helposti käsistä, jos et puutu niihin heti. Näyttämällä alussa ”paikkasi” ongelmia tuskin enää myöhemmin tulee. Fiksu ihminen ymmärtää kyllä kun asian sanoo kerran. Mutta valitettavasti, luonnevikaisia ja moniongelmaisia löytyy aina, mutta se ei tarkoita, että sinun tulisi alistua. Itsekunnioitus ja jämmäkkyys tuovat mukanaan arvostusta, ”tytöksi” jääminen lokeroi helposti epämieluisaan rooliin, joka saattaa vaikeuttaa tulevaisuuden etenemistä.

8. Ota vastaan haasteita. Kun saat eteen ensimmäisen (ja toisen ja kolmannen…) sinulle ison ja uuden projektin. Kysy oleelliset tiedot, selvitä kuka sinua voi auttaa – on myös sellaisia tilanteita, joissa kukaan ei ole auttamassa, mutta älä lannistu. Työnantajasi haluaa tietää mihin sinusta on, joten näytä se hänelle. Mahdottomalta tuntuva projekti alkaa kummasti avautua kun et katso koko möykkyä, vaan lähdet niistä asioista jotka osaat/joille voit heti tehdä jotain. Kun otat mäykystä palan kerrallaan käsittelyyn, huomaat, ettei se enää yhtäkkiä tunnukaan niin mahdottomalta projektilta.

9. Ota vastuu. Et ole ”vain töissä” vaan edustat työnantajaasi, olet yrityksen yksi käyntikorteista, joten käyttäydy sen mukaan. Valitettavasti huono palaute menee nopeammin perille kuin hyvä.

10. Myönnä heikkoutesi ja ole valmis kehittymään. Esimiehesi ei toivottavasti odota saavansa yli-ihmistä alaisekseen. Ei kukaan voi olettaa, että vielä opiskellessasi tai vasta valmistuttuasi osaisit hommat. Tiedosta heikot kohtasi, myönnä ne (niitä ei tarvitse kailottaa, mutta niiden piilottelukaan ei tuota tulosta) ja osoita työnantajallesi, että haluat kehittyä ja oppia uutta. Muista, että ketään ei hyödytä se, jos valehtelet taidoistasi. Kerro totuus valikoiduin sanoin, ja lisää, että haluat oppia ja olet valmis tekemään työtä sen eteen. Pysy sanojesi takana.

11. Kysy apua tarvittaessa, mutta älä roiku kenenkään käsipuolessa. Itsenäisyyttä ja omatoimisuutta arvostetaan.

12. Jos työsi ei alkuajan jälkeen miellytä tai joku on huonosti, tartu asioihin. Et voi saada muuten muutosta kuin ehdottamalla sitä. Älä kuitenkaan odota pomosi ratkaisevan kaikkia ongelmia, vaan ole valmis tarjoamaan ratkaisuehdotuksia.

13. Opi perustelemaan ja näkemään kokonaisuus. Sinun itsesi pitää tietää ja kyetä perustelemaan miksi sinun pitäisi saada esimerkiksi vastuuta tai miksi palkkaasi pitäisi nostaa. Kukaan ei nosta palkkaasi vain sen takia, että sinusta olisi kiva saada enemmän rahaa. Palkka on korvaus tehdystä työstä, ei hyväntekeväisyyttä, joten ole realistinen mutta tiedä arvosi. Kun työnkuvasi laajenee, muista myös pyytää lisää palkkaa, äläkä jää odottelemaan, että joku muu ehdottaa sitä. Neuvottelutaidoista on valtavasti hyötyä, vaikket työskentelisikään myynnin tai muun vastaavan parissa. Ne auttavat sinua saamaan haluamasi. Neuvottelutaidot eivät ole syntymälahja, joten opettele perusteet.

14. Luo itsellesi päämääriä. Sinun on helppo ottaa askeleita eteenpäin urasi suhteen kun sinulla on päämäärä. Tämä ei tarkoita sitä, että sen pitäisi olla juuri sitä mitä haluat. Päämäärä voi, saa ja todennäköisesti muuttuukin matkanvarrella. Oleellista on se, että sinulla on jokin kiintopiste. Jos olet aivan ullalla suunnastasi, todennäköistä on se, että jatkat ajelehtimistasi, etkä saa otettua askeleita eteenpäin, kun et edes tiedä mikä on eteenpäin. Jäät vain odottamaan jotain parempaa, mutta silloin se parempi antaa kyllä odottaa itseään.

15. Huippujuttuja sattuu. Joku voi tulla tarjoamaan sinulle yhtäkkiä loistopaikkaa ja hulppeaa palkkaa. Joku myös voittaa tälläkin viikolla lotossa. Mutta halautko todella jäädä odottelemaan sitä, vai otatko mieluummin ohjat omiin käsiisi?

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.