Kenenkään erityisemmin aihetta toivomatta, päätin omaksi ilokseni kasata yhteen hieman vinkkejä ja huomioitavia asioita palkkakeskustelua ajatellen. Listasta tulikin yllättävän pitkä, ja vielä viime hetkellä yritin muokata sitä ei niin pelottavan pitkäksi.;) Siinä lomassa vielä yksi rästiin jäänyt päivän asu.

Heti alkuun haluan sanoa, että aihe lienee mielipiteitä herättävä ja jokaisella työelämässä olevalla on omat kokemuksensa aiheen tiimoilta. Tilanteet voivat siis olla hyvinkin erilaisia (jos lakiasioita ei huomioida) eri yrityksissä/aloilla, joten siksi aina kannattaa selvittää itse asioita ja omia oikeuksia. Nämä vinkit perustuvat omiin kokemuksiini omalla työtaustallani. Aina siis löytyy poikkeuksia, joten tärkeää on olla itse aktiivinen ja ajan tasalla.:)

1. Älä pitkitä palkkakeskustelun ehdottamista. Ensi viikolla ei todennäköisesti ole yhtään sen parempaa päivää kuin tällä viikolla. Päin vastoin, ajat voivat muuttua, joten asia kannattaa ottaa esille heti kuin vain suinkin mahdollista. Ole kuitenkin tilanteen tasalla, ei ehkä ole viisasta ottaa palkkaa puheeksi irtisanomisten alla!;)

2. Älä jää odottamaan, vaan ehdota itse palkkakeskustelua kun asia tuntuu ajankohtaiselta ja sille on perusteet.

3. Pidä puolesi ja muista oikeutesi. Se että teet mukisematta enemmän töitä vanhalla palkalla ilman edes asiasta mainitsemista ei tee sinusta yhtään parempaa työntekijää kuin palkankorotusta tai -tarkistusta pyytämällä.
4. Valmistaudu. Palkkakeskusteluun on järjetöntä mennä valmistautumatta. Sinun täytyy tietää miksi ansaitset lisää palkkaa. Palkka on korvaus tehdystä työstä, joten ”olisi kiva saada lisää” ei riitä. Kun itse tiedät miksi ja uskot siihen, on sinun helpompi viedä asiaa eteenpäin.
5. Perustele. Hanki perustelut palkankorotukselle. Konkretisoi asia jos mahdollista. Tee taulukko/lista työtehtävien muuttumisesta, työtuntimääristä tms. mikä näyttää konkreettisesti tilanteen muutoksen. Tämä on helpompaa, mikäli työsopimukseesi on kirjattu tarkka tehtäväkuvaus (jos olet juuri laatimassa työsopimusta, pyri siihen).
6. Valitse mitä perusteluja käytät neuvottelussa. Sinun ei kannata vetää mukaan joka ikistä pikkuasiaa. Pilkunviilajaksi ei kannata ryhtyä, se ei paranna asemaasi vaan hajottaa hyvän kokonaisuuden. Valitse siis painavimmat asiat ja pysyvät muutokset. Tärkeintä on selkeät ja konkreettiset perusteet.
7. Tiedä oikeutesi. Tutki työsopimustasi, vertaile palkkoja jos mahdollista, tarkasta TES ja kysy apua tarvittaessa liitosta, he auttavat mielellään. Kysy apua työpaikkasi luottamusmieheltä, tarvittaessa voit antaa hänelle oikeudet neuvotetta palkka-asioistasi. Tarkasta ennen palkkakeskustelua luottamusmieheltä mahdolliset yleiset linjaukset tms. päätökset joita henkilöstön suhteen on tehty. Palkka-asiaa ei ole järkevää lähteä ajamaan, jos yrityksessäsi on juuri ilmoitettu, ettei palkkoja nosteta kenelläkään tai yt:t ovat käynnistymässä. Luottamusmiehen kuuluu olla hyvin perillä yrityksen asioista ja henkilöstöpolitiikasta, joten tietämys kannattaa käyttää hyväksi.
8. Pohdi mahdollisia vasta-argumenttejä palkankorotukselle ja mieti, miten voit vastata niihin. Aseta itsesi työnantajasi näkökulmaan ja mieti, miksi ansaitset lisää palkkaa.
9. Päätä etukäteen summa, josta keskustellaan ja jota alle et paikalta lähde (muista realiteetit!!). Palkkakeskustelun hukkaamista on pelkkä kepillä jään kokeilu. Muista kuitenkin pyytää vähän enemmän kuin mihin olisit tyytyväinen, mutta pyri realistiseen arvioon.
10. Ole joustava ja keskusteleva. Ole myös valmis joustamaan palkkatoiveesta ja ota keskusteleva asenne. Haasta esimiehesi, mutta älä anna tunteiden sumentaa arviointikykyäsi.
11. Älä ole agressiivinen tai käytä uhkailua aseen. Asiaa ei auta yhtään kärjistetyt lauseet tai vastaavat vihjailut ”jos palkka ei nouse, vaihdan työtä” tai ”jos palkka ei nouse, näkyy se myös työtehossa”. Ne eivät paranna tippaakaan asemaasi. Asiallinen linja viestii pätevyyttä. Perustelut puhuvat puolestaan ja näyttävät, että tiedät mistä puhut.
12. Jos saat pomoltasi perusteluja, joita et ymmärrä tai jotka kuulostavat epäilyttäviltä, pysäytä keskustelu ja pyydä, että voitte jatkaa myöhempänä ajankohtana uudelleen. Selvitä ovatko esimiehesi perustelut paikkansa pitävät esimerkiksi luottamusmieheltä. Luottamusmies voi selvittää asian henkilöstöhallinnolta tai voit itse olla yhteydessä henkilöstötiimiin tai työkulttuurista/-paikasta riippuen myös esimiehesi esimieheen.
13. Muista, ettei palkkaa makseta säälistä, palkka ei ole hyväntekeväisyyttä eikä palkalla saa luoda eriarvoisuutta.
14. Muista, että suulliset lupaukset ovat virallisia lupauksia. Jos työantajasi lupaa suullisesti tarkastaa palkkaa tiettynä ajankohtana, se myös tulee tehdä, ellei asiat oleellisesti muutu.
15. Selkeitä palkantarkistuksen ajankohtia ovat työnimikkeen muutos, tiimin/osaston vaihtaminen tai vastuualueiden selkeät muutokset. Ongelmana erityisesti toimihenkilöillä ja ylemmillä toimihenkilöillä on työsopimuksesta puuttumattomat tehtäväkuvaukset, jolloin toimenkuvasi voi laillisesti laajentua kohtuullisen paljon (pyydä uudessa työssä toimenkuvalistaa sopimuksen liitteksi). Kun titteli muuttuu, tulisi myös tehdä uusi sopimus. 16. Huomioi vaikuttimet. Esimerkiksi työtehtäväsi muuttuvat vaativammiksi, mutta titteliäsi ei suostuta muuttamaan. Syynä voi olla, että uusi titteli tarkoittaisi palkantarkistusta, mutta vanhalla titelillä uusia töitä on helppo kasata harteillesi ilman palkantarkistusta.
17. Työnantajan on helppo vedota nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen, mutta muista, ettei se ole pätevä peruste olla tarkistamatta palkkaa ellei työpaikassasi ole erikseen asian suhteen tehty ja tiedotettu koko henkilöstöä koskevista linjauksista – tämänkin voit tarkistaa luottamusmieheltä.
18. Ole aktiivinen ja tartu itse asioihin kun se on ajankohtaista. Pidä kiinni oikeuksistasi äläkä suostu kynnysmatoksi. Työsi on osa kokonaisuutta ja siten tärkeää.
19. Mieti asioita kauaskantoisesti. Esimiehen/yrityksen suunnalta katsottaessa, kummassa työntekijässä on paljon enemmän potentiaalia vastuullisempiin tehtäviin:
  1. Työntekijän rooli palkkakeskustelussa on passiivinen ja arka, hän tyytyy helpolla ehdottamaasi summaan vai
  2. Työntekijän rooli palkkakeskustelussa on aktiivinen. Hän on selvästi ottanut asioista selvää ja uskaltaa vaatia perusteluita. Hän ei suoraan tyydy ehdottamaasi palkkaan, ja hänellä on esittää perusteet näkemykselleen?
Voit ajatella, että palkkakeskustelu on yksi mahdollisuus näyttää pätevyyttäsi. Jos työntekijä osaa pitää puoliaan palkkakeskustelussa ja tietää mistä puhuu eikä alistu huonoihin perusteluihin, miksei hän myös selviäisi yrityksen edustajana vaativammassakin roolissa kun tiukka tilanne ei pelota pois ja luovuttamaan? Passiivisuudella ei pääse pitkälle, mutta toki on tiedettävä omat motiivit, eihän ole itsestään selvää, että kaikki haluaisivat edetä. Se, ettei halua edetä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi tyytyä muita huonompaan palkkaan.
Vinkkejä työuran alkuun olen kirjoittanut täällä.
Päivän asu niiltä ajoilta kun vielä oli lämintä, eli toissa viikonlopulta:Paita: Gosha bt Vero Moda/2nd hand
Hame: Bangkokista
Laukku: Esprit/2nd hand
Kengät: Wienistä
Takki: MNG Suit/2nd hand
Toppi (alla): Vero Moda/2nd hand

 

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.