split-kroatia-01

Split seisoo kutsuvana Adrianmeren äärellä ja jatkaa Dalmatian rannikon kutsuvaa kauneutta. Reilulla 200 000 asukkaallaan se on verrattain pieni kaupunki, eikä kaupungin keskustan pinta-alakaan mainittavan iso ole, mutta sieltä alueelta löytyy oikeastaan kaikki mitä kaupunkilomalta voi kaivata. Olen ajanut pitkin Kroatian rantaviivaa siten, että Split on ollut matkan eteläisin piste. Eniten kolmen päivän viivähtämiseltä odotin historian havinaa ja rannikkokaupungin tuntua ja juuri niitä Split tarjosikin.

split-kroatia-1 split-kroatia-02 split-kroatia-3 split-kroatia-4 Kaupungin sydän

300-luvun alussa rakennettu Rooman keisarin Diocletianuksen eläkepäivien palatsi on kaupungin sydän ja kaupunki kietoutuukin kerroksina sen ympärille. Palatsialueen kapeat kujat ovat täynnä elämää ja nähtävää, ja Split onkin hauska sekoitus rentoa rantakaupunkia ja Venetsiasta etäisesti muistuttavaa sokkeloista vanhaakaupunkia. Rantakaupungista kertoo leveä palmujen värittämä rantabulevardi ravintoloineen ja edustalle ankkuroituine huviveneineen ja Venetsiasta muistuttaa kapeat ja varjoisat, mutta eläväiset kujat.

Palatsin muurit rajaavat keskelleen upean ja historiallisen kaupunginosan, joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita, pikkuputiikkeja sekä ennen kaikkea huomiota kiinnittäviä yksityiskohtia, joita tuntuukin löytyvän joka kadunpätkältä. Palatsin yksityiskohdat muistuttavat tyyliltään Egyptin, Rooman ja Kreikan historiallisia kohteita, ja joitain elementtejä kyseisistä kohteista on aikoinaan kaupunkiin kuljetettukin. Palatsi on upeasti säilynyt ja jokainen aikakausi on jättänyt oman jälkensä kaupunkiin. Monesta vaikutteita saanut Split onkin ehkä juuri tämän takia pieneksi kaupungiksi erityisen viehättävä matkakohde.

split-kroatia-7split-kroatia-6
split-kroatia-8split-kroatia-28split-kroatia-9

Palatsin muurien ulkopuolelta löytyy vanhan kaupungin jatkeeksi rakentunutta kaupunginosaa, josta löytyy mm. pieniä putiikkeja, ketjuliikkeitä sekä lisää ravintoloita ja kahviloita. Vaikka moni matkaopas mainitseekin Splitin ostosmahdollisuudet hyviksi, itse rohkenen olla eri mieltä asiasta. Ostosmahdollisuudet ovat mielestäni jokseenkin tylsät ja tavanomaiset. Ne kattavat hyvin perus matkailijan tarpeet, mutta jos ostosten teolla on suurempi merkitys, tämä ei ehkä täytä odotuksia siltä saralta. Mielestäni Splitiin ei matkustetakaan ostoksille, vaan nauttimaan rennosta miljööstä, upean sinisestä merestä ja rajattomasta määrästä aurinkoa.
split-kroatia-11split-kroatia-010split-kroatia-15split-kroatia-14

Splitin nähtävyydet
Unescon maailmanperintökohteeksi kirjattu Diocletianuksen palatsi on kaupungin päänähtävyys, eikä siihen tutustumiselta voi välttyä. Itse palatsi pitää sisällään lukuisia pieniä nähtävyyksiä, kuten Pyhän Dujen katedraalin ja myös maailman kapein kuja löytyy palatsin kätköistä. Pyhän Dujen katedraalin torniin kipuaminen tarjoaa upeat näkymät merelle ja kaupungin kattojen ylle, mutta heikkohermoisia suosittelen jättämään väliin nämä kapeat ja niin kovin huteranoloiset metalliportaat, jotka kiertävät tornin sisäseiniä ylös asti jättäen keskelle vain ammottavan tiputuksen alas. Palatsin muurien sisällä on myös museoita, gallerioita sekä teattereita, joten pienen alueen sisällä tapahtuu jatkuvasti ja paljon.

split-kroatia-015 split-kroatia-017 split-kroatia-22split-kroatia-19split-kroatia-021split-kroatia-020

Diocletianuksen palatsin sisältä löytyy hyvin majoitusvaihtoehtoja, mutta ihan yhtä varteenotettavia ovat myös palatsin muurien ulkopuolella sijaitsevat hotellit. Sesonkikautena hotellivaraus kannattaa olla tehtynä hyvissä ajoin etukäteen, mutta muulloin hinnat ovat kohtuulliset ja valinnanvaraa pitäisi olla hyvin. Vaikka majoittuisikin muurien toisella puolella, kannattaa käydä illallisen lisäksi myös esimerkiksi aamiaisella vanhan palatsin sydämessä. Hyviä paikkoja on runsaasti ja on upeaa syödä aamiaista aamuauringon kimmeltäessä vanhojen pylväsrivistöjen lomassa.
Kaupungin moderni nähtävyys on palatsin ja meren välissä sijaitseva rantabulevardi Riva, joka on Splitin kuuluisin kävelykatu. Rivan terassit houkuttelevat turisteja ruokailemaan ja ilta onkin erityisen vilkasta aikaa bulevardilla. Rantabulevardin ja venesataman jälkeen alkavat kaupungin uimarannat ja kaupungin kupeessa sijaitsee vajaat pari sataa metriä korkea vuori, Marjan. Marjan tarjoaa huikeat näköalat merelle ja alas kaupunkiin, sieltä löytyy myös kaunis puisto, eläintarha sekä kasvitieteellinen puutarha.

split-kroatia-025 split-kroatia-26split-kroatia-27split-kroatia-29split-kroatia-30

Merellinen kaupunkikohde
Splitissä on pieneksi alueeksi paljon nähtävää. Se ei ehkä ole sykähdyttävän kaunis kohde, mutta upean merimaiseman yhdistyminen uniikkiin vanhaan kaupunkiin tekee siitä mielenkiintoisen matkakohteen. Kaupunkkiin sopii hyvin pidennetty viikonloppureissu, mutta suosittelen välttämään kesän sesonkikautta, jolloin on kuuma, kaupunki pullollaan matkailijoita ja hinnat huipussaan. Voisinkin kuvitella kevätkauden näyttävän Splitin parhaat puolet. Jos pidät rantakaupunkimiljööstä, viihdyt oletettavasti loistavasti myös täällä.

Jos aikaa on enemmän, Splitistä pääsee näppärästi tekemään päiväretkiä läheisille saarille sekä sisämaan kohteisiin ja piipahtamaan esimerkiksi Bosnia-Hertzekovinan puolella Mostarissa.

split-kroatia-33split-kroatia-51split-kroatia-42split-kroatia-40split-kroatia-43split-kroatia-46

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.