Salzburg on lumoava, noin 150 000 asukkaan, itävaltalaiskaupunki 300 kilometrin matkan päässä Wienistä. Kaupunki sijaitsee upeissa maisemissa Alppien juurella ja kaupungin läpi virtaa Salzach –joki.

Salzburg on tunnettu toki Mozartin synnyinkaupunkin, mutta myös ympäröivistä upeista maisemista ja barokkihenkisestä vanahstakaupungista, joka on pullollaan romanttisia suihkulähteitä ja kauniita kirkkoja. Salzburgin vanhakaupunki on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.
Kaupungin katseenvangitsija on näyttävä Hohensalzburgin linna, joka on ehdottomasti yksi kaupungin päänähtävyyksistä. Linna tarjoaa myös upeat näkymät kaupunkiin. Suosittelen nousemaan linnan viereiselle kukkulalle modernintaiteen museon hisseillä ja taittamaan matkan linnoitukselle metsäpolkua pitkin kukkulajonon laella. Näin vältyt pahimmalta suoralta nousulta, sekä voit tutustua näkymiin rauhallisesti ja nauttia samalla kauniista luonnosta.
Salzburg tarjoaa paljon nähtävää, mutta jo itsessään pelkkä kiertely kauniissa vanhassa kaupungissa on elämys. Sääli on, että Salzburgin uudet osat eivät tue kaunista vanhaa kaupunkia, vaan niiden arkkitehtuuri on todella tylsää ja harmaata. Tosin tämä taitaa olla monen muunkin kaupungin ongelma. Uusi puoli ei siis anna syytä poikkeamiselle, ellei nyt halua piipahtaa muutamassa ketjuliikkeessä kuten New Yorkerissa, joka löytyy rautatieaseman läheltä. Muutoin suosittelen pysymään vanhan kaupungin puolella tai sitten liikkumaan kokonaan kaupunkialuuen ulkopuolelle.

Matka rautatieasemalta linnalle on todella kaunis ja väliin jäävää osaa kannattaa kävellä ristiin rastiin, sillä joka kulman takan on jotain pientä nähtävää. Nähtävä ei kuitenkaan rajoitu vain kaupungin alueelle, vaan Salzburgin ympäristö on upeaa ja pitää sisällään kauniita luonnonmuovaamia nähtävyyksiä.
Esimerkiksi nousu kaapelivaunulla tai patikoimalla Alppijonon alkuun, noin kilometrin korkeuteen, kannattaa, sillä näkymät ovat huikeat! Valitse reissulle kuulas ja kirkas sää, niin voit nähdä todella kauas. Näkymät ovat henkeä salpaavat, ilma on puhdasta ja keventyneen ilman pystyy jo tässä korkeudessa aistimaan. Monet suuntaavat tänne patikkaretkelle, mutta kohde on mieletön myös vain vuoren reunalla istumiseen ja avautuman maiseman ihailuun.

Kaupungista löytyy myös ihastuttava hautausmaa sekä kallioon louhitut katakombit. Modernin taiteen museon terassi tarjoaa upean näkymän kaupunkiin sekä pienen myymälän. Vanha kaupunki on pullollaan pieniä putiikkeja, mutta ostoskohde tämä ei siitä huolimatta ole. Useiden putiikkien hintataso on kohtuullisen korkea, mutta merkkitietoinen voi tehdä löytöjä. Toki kaupungista löytyy myös perus ketjuliikkeet, tosin harvinaisen kauniissa ympäristössä.;)
Mozartin syntymäkaupunkina ja Sound of Musicin kuvauspaikkana nämä kaksi elementtiä näkyvät kahviloiden ja kauppojen valikoimissa. Kannattaa siis käyttää tilaisuus hyväksi ja maistaa aitoja Mozartin kuulia tunnelmallisessa suklaapuodissa.
Salzburg tarjoaa otolliset mahdollisuudet kahviloissa istuskeluun, romanttisiin kävelyretkiin kaupungilla sekä maukkaisiin illallisiin. Voin vain kuvitella miten kaunis Salzburg on joulun aikaan! Kaupungissa toimii ympäri vuoden muutama joulu- ja pääsiäiskauppa, jotka myyvät sen verran ihastuttavia teemaesineitä, että joulun henki valtaa vaikka keskellä kesää!

Salzburgissa kannattaa ehdottomasti liikkua jalan, joten mukaan kannattaa varata hyvät kengät! Vain kävelemällä, etsimällä ja löytämällä näet kaupungin parhaat palat. Toki vanhan kaupungin ulkopuolisille nähtävyyksille kannattaa suunnata bussilla.

Salzburgissa oli ihan oma tunnelmansa ja ympäristö on otollinen romanttiselle parisuhdematkalle. En malta odottaa, että pääsen ihastelemaan Salzburgia talvella! Wienistä pääsee Salzburgiin näppärästi junalla, matka taittuu kolmessa tunnissa ja hintaa matkalla on vain muutama kymppi.

 

Katso myös nämä

10 comments

Vastaa

>Ihanaa vaaleanpunaisuutta. Tuollaisessa talossa kelpaisi asua!:)

Vastaa

>Kiva matkareppari, itse mietin aina et kuinka paljon kuvia viitsii kerralla laittaa postaukseen ettei lukijat ihan väsähdä, mutta ihan kivahan näitä kuvia on katsella. Ja en ookkaan käynyt vielä tuolla, hyvä matkavinkki :)

Vastaa

>MouMou: Totta:)Ilona: Itse taas ajattelen usein toisin päin, eli kuinka paljon tekstiä muut jaksavat lukea!:) Kai se johtuu siitä, että itse rakastan kuvia ja kuvapainotteisia postauksia!:)

Vastaa

>Korundi, nämä sinun matkakertomuksesi ovat aivan omaa luokkaansa – hyvin valittuja kuvia juuri oikeassa suhteessa tekstin määrään.Kirjoitat kohteista, joista en ole edes haaveillut, kuten nyt Salzburg tai Bratislava. Itse olen sahannut noita isompia kaupunkeja: Pariisi, Barcelona, Rooma ja Ateena. Kulttuurimatkailijalle riittää pienempikin kohde, eikä välttämättä tarvitse lähteä niin kauhean kauas.Mielelläni kuitenkin lukisin myös sitäkin blogia, jonka kirjoitit Malesian vaihtovuodesta. Onko se täällä netissä vielä saatavilla?

Vastaa

>Anonyymi: Todella mukava kuulla, että olen onnistunut matkakertomusteni laadinnassa. Usein olen itse niin innoissani kolutuista kohteista, että pelkään sävyn luisuvan liiankin suitsuttavaksi. Noh, on minulla sellaisiakin, tai no, sellainen matkakohde, jonne en toista kertaa menisi.:)Vaihtokauden blogini, tai spaces-kotisivu (windows liven kautta pidetty), on kyllä edelleen netissä. Tosin, eihän sitä enää vaihtokauden päätyttyä ole päivitetty. Kyseistä blogia pidin omalla nimellä, kun päätarkoituksena oli välittää kauden ajan kuulumisia tutuille. Vaikka se onkin julkinen, niin kuitenkin henkilökohtainen, eli siksi hieman arastelen matkablogini linkittämistä tänne, sillä silloin tästäkin katoaa tietty turvallinen anonyymiys.:) Kävi kyllä mielessäni, että olisin voinut poimia ”mielenkiintoisimpia” tekstejä matkablogista ja tuoda niitä tähän uuteen blogiin. Tosin, olen vielä kahden vaiheilla siinä, että kiinnostaako kovin montaa lukea niin paljon matkustuksesta tai yhdestä maasta kuin voisin aiheesta kirjoitella.;) Siksi onkin mukava kuulla palautetta/ehdotuksia/ideoita, sillä olen jo epäillyt tuleeko näitä matkakertomuksia kenenkään luettua!:)

Vastaa

>Ymmärrän hyvin perustelusi, jos et halua laittaa linkkiä siiheen toiseen blogiisi. Toisaalta paikan päällä kirjoitetusta tekstistä voi usein aistia sellaisen tuoreuden ja välittömyyden, joka puuttuu myöhemmin laadituista kuvauksista. Tee vaan niin kuin parhaaksi näet. Ja jatka ehdottomasti näitten matkakertomustesi kirjoittamista. Minä lupaan lukea jokaisen sanan. :)Oletko muuten käynyt jonkinlaisen valokuvauskurssin? Tai ehkä se kuului opintoihisi muutenkin.

Vastaa

>Anonyymi: Kiitos, mukava kuulla!:)Ja on aivan totta se, että paikanpäällä kirjoitettu teksti on erilaista, myös kriittisempää. Jälkeenpäin kirjoittaessa yrittää tiivistää kaiken tiiviseen nippuun, ja yleensä siinä karsiutuu moni eritavoin mielenkiintoinen asia pois. Malesiasta kirjoittamista matkakohteen aolenkin tietoisesti lykännyt, sillä sanottavaa olisi yksinkertaisesti niin paljon, että tuntuu vaikealta alkaa tiivistää sitä kaikkea ajatusta ”rajalliseen” tekstimäärään.En ole käynyt valokuvauskurssia, vaikka kovasti kyllä himoitsen sellaiselle pääsyä, kuten myös parempaa kameraa…;)

Vastaa

>Minä ajattelen, että matkan alussa ihmisen valtaa usein sellainen positiivinen kulttuurishokki, jos kaikki perusasiat ovat kunnossa: hotelli siisti, henkilökunta ystävällistä jne. Vasta pidemmän oleskelun myötä alkaa näkemään niitä kulttuurin negetiivisia puolia, joita tietysti löytyy paikasta kuin paikasta. Vasta sopeutuminen takaisin kotimaahan värittää sen pitkäkestoisen muistin, miten jonkun kulttuurin näemme ja miten siihen asennoidumme.Sinulla tuntuu olevan sama tavoite kuin minulla, tiivistää sanottavansa mahdollisen lyhyeen muotoon ja silti yrittää kertoa kaikki. :D

Vastaa

>Vau miten tyylikäs paikka!:o ihana tuo linna tuolla ylhäällä..

Vastaa

>Anonyymi: Olet ihan oikeassa. Pitkällä oleskelulla olkaa näkemään pintaa syvemmälle, sellaisia asioita, joita ei edes lyhyen loman aikana ole mahdollista havaita. Itseni kävi loppujen lopuksi niin, että vaikka vaihtokausi kokonaan oli upea, Malesian varjopuolet alkoivat värittää liikaa jokapäiväistä arkea, toki mukana myös sitä kulttuurishokkia mutta myös ihan todellesia maan ongelmia ja eriarvoisuutta. Haluaisin kirjoittaa niistäkin asioista, mutta ehkäpä ne asiat ovat liian raskaita tähän blogiin.*~sl: Salzburg oli kyllä aivan ihana, suosittelen lämpimästi!:)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.