plitvice-1-32-copyplitvice-1-33-copy

Yksi Kroatian upeimmista kohteista on Plitvicen kansallispuisto, jonka 16 järvestä koostuva ja pienillä vesiputouksilla toisiinsa linkittyvä alue tarjoaa sellaisia näkymiä, että ne sykähdyttävät vielä vuosienkin kuluttua. Plitvicen kansallispuisto sijaitsee lähellä Bosnia-Hertsegovinan rajaa ja kuuman auringon kuivattamien maisemien keskellä se on kuin tarunomainen keidas. Järvien vesi hohtaa turkoosinsinisenä, luonto on vehreä, perhoset leijuvat kukkien ympärillä ja pienet polut mutkittelevat vaahtoisten vesiputousten luokse. Plitvicestä löytyy myös Kroatian korkein vesiputous ja koko alue on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Ei siis ihme, että paikka on maan suosituimpia nähtävyyksiä.

plitvice-1-6plitvice-1-34-copy plitvice-1-39-copy plitvice-1-30-copyplitvice-1-11

Päiväretki Plitviceen

Alue on valtava, joten vierailuun kannattaa varata koko päivä, paljon juotavaa ja hyvät kengät. Korkeuserot alueella ovat suuret, järvijono alkaa korkealta ja alin 16:sta järvesta sijaitsee syvällä solassa. Järvien myötä alue on äärimmäisen vehreää ja Plitvicessä asustaa enemmän eri eliölajeja kuin missään muualla Kroatiassa ja myös paljon sellaisia, joita muualla maassa ei edes tavata. Alueella on myös pieniä tippukiviluolia.

Järvet muodostavat kahdeksan kilometrin mittaisen jonon ja alueelle tutustumista helpottamaan on rakennettu toisella sivulle muutama bussilinja, jotka liikennöivät puolen tunnin välein, sekä laiva yhteys, joka kulkee suurimman järven poikki. Vaikka busseja ja laivaa käyttäisikin, on kävelyurakka silti iso. Tottumattomalle patikoijalle koko järvialueen kiertäminen jalan on lähes mahdotonta, joten suosittelen lämpimästi kulkemaan bussiyhteyksillä ylimmän (ja aloituspisteestä nähden kaukaisimman) järven luokse ja laskeutumaan sieltä jalan alas. Jo pelkästään tähän vaihtoehtoon saa hyvin kulumaan koko päivän.

plitvice-1-17-copyplitvice-1-12-copyplitvice-1-5-copy plitvice-1-27-copy plitvice-1-28-copy plitvice-1-29-copy

Turistimääriä ei kannata säikähtää, sillä alue on niin iso ja polkukilometrejä lukemattomasti, joten massat katoavat nopeasti vehreyteen ja saat ihastella maisemia kaikessa rauhassa. Vesi on hehkuvan turkoosia, luonto vehreää ja ilma ihanan raikasta. Polut kulkevat ympäri järvialuetta tiiviisti järven muotoja mukaillen ja risteävät myös useista paikosta järvien yli veden päälle rakennettujen puisten polkujen avulla.

Vesiputouksia on kaikkialla ja vesi on satumaisen kirkasta. Patikkaretki on raskas helteessä, mutta vehreät puut varjostavat polkuja miellyttävästi, joten suoraa auringonpaistetta ei tarvitse kesäaikaan pelätä. Kuumin aika on luonnollisesti puolen päivän paikkeilla, mutta illalla sää on huomattavasti siedettävämpi, toisaalta taas monet järvialueen näkymät hukkuvat silloin hämärään. Kuumuus unohtuu kuitenkin nopeasti toinen toistaan upeampia näkymiä ihastellessa! Vesiputousten ympäröimä viilentävä tihkusade ja puhdas ilma tuntuvat ihanalta, eikä matkaa huvita heti jatkaa isompien putousten ääreltä. Kirkas vesi ja kuuma ilma houkuttelevat pulahtamaan veteen, mutta uiminen on alueella kielletty.

plitvice-1-38-copyplitvice-1-46-copyplitvice-1-47-copy

Varaa mukaan hyvät kengät ja käteistä

Kesäaikaan kannattaa varustautua matkaan hyvillä kengillä ja mahdollisimman kevyillä ja mukavilla vaatteilla. Reppu helpottaa liikkumista huomattavasti. Aika kuluu alueella siivillä ja etäisyyksiä ei kannata aliarvioida, sillä nähtävää on niin paljon, että kolmasosakin alueesta vie helposti tunteja. Nähtävää varmasti riittäisin pariksikin päiväksi, mutta ehkä matkanteon kannalta helpointa on viettää Plitvicessä yksi kokonainen päivä.

Alueen ravintolat ovat kalliita ja osa niistä hyväksyy vain käteistä, joten jos mahdollista, niin omia eväitä kannattaa pitää mukana, kunhan muistaa, ettei jätä mitään jälkeensä upeaan luontoon! Alueen tuntumassa on myös pari hotellia, mutta koska alueella ei ole oikeastaan muuta nähtävää kuin luonnonpuisto, joka ei ole vuorokauden ympäri auki, voi olla mieluisampaa ajaa yöksi vaikkapa Zagrebiin tai napata majoitus matkan varrelta.

plitvice-1-39-copyplitvice-1-50-copyplitvice-1-44-copyplitvice-1-52-copy

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.