Penang, mailijiksi Pulau Pinang, on osavaltio Malesiassa Malakan niemimaan luoteisnurkassa, Kaakkois-Aasiassa. Osavaltio muodostuu Penang -saaresta ja pienestä alueesta mantereella, tässä matkakertomuksessa keskityn itse Penang saareen, sillä Penangiin kuuluva mantereella sijaitseva Butterworth on lähinnä teollisuusaluetta, joka ei juurikaan tarjoa mitään nähtävää. Osavaltion pääkaupunki on 200 000 asukkaan Georgetown, joka on Malesian toiseksi suurin kaupunki pääkaupungin Kuala Lumpurin jälkeen.

Penangin osavaltiosta mielenkiintoisen tekee se, että se on Malesian ainoa osavaltion, jossa malaijit ovat vähemmistönä. Kiinalaiset ovat osavaltion selvä enemmistö. Penang sijaitsee keskeisellä paikalla ja tarjoaa erinomaiset yhteydet muualle Malesiaan sekä naapurimaihin, kuten Thaimaaseen. Penangille pääsee esimerkiksi helposti lentäen Bangkokista tai erittäin huokeaan hintaan bussilla Kuala Lumpurista (toki myös lentäen). Koska bussi- ja junayhteydet ovat hyviä ja edullisia, suosittelen suosimaan niitä. Esimerkiksi Penangilta pääsee Singaporeen tasokkaalla yöbussilla. Yhdeksän tunnin matka kustantaa 10-20 euroa, riippuen bussifirmasta ja lähtöajasta.

Itsessään Penang tarjoaa kohtuullisen vähän nähtävää. Sen pääkaupunki Georgetown on pieni ja rähjäinen. Kaupungin keskipisteessä, kuolevan Komtar -kauppakeskuksen yhteydessä, sijaitsee iso ja edullinen Prangin Mall -kauppakeskus. Penang ei ole shoppailijan mekka, sillä tarjonta on hyvin suppea; samat tuotteet näkyvät useamman eri kaupan valikoimassa. Koot ovat pieniä ja laatu pääsääntöisesti huonohkoa. Hintatasokaan ei pääse kilpailemaan naapurimaiden kanssa.
Suosittelen suuntaamaan ostoksille laadukkaampaan, myös selkeästi hintavampaan, mutta silti meidän mittapuumme mukaan edulliseen, vuonna 2007 avattuun Queensbay Malliin (sijaitsee Queensbayssä n.7km Georgetownista). Myös aivan toisessa suunnassa, turistialueen kupeessa sijaitsee kalliimpiakin liikkeitä sisällään pitävä Gurney Plaza Mall. Siitä huolimatta mielenkiintoisimpia on paikallisten suosimat pienet ja rähjäisen oloiset kauppakeskusket sekä yötorit, joita järjestetään eri puolilla mantereenpuoleista saarta. Torit ovat hinnaltaan huokeita, kunhan muistaa tinkiä, sekä näkemisen arvoisia eloisia paikallisten kokoontumispaikkoja.
Liikkuminen Penangilla on jokseenkin vaivalloista. Jos todella haluat nähdä muutakin kuin tylsän turistirannan (jossa ei edes suositella uimista laajan meduusakannan takia), kannattaa ehdottomasti vuokrata mopo, sillä muuten parhaat palat menevät sivusuun. Taksilla liikkuminenkin on helppoa (kun muistat tinkimisen), mutta tulee silti kalliiksi jos haluat nähdä enemmän. Kuskit ovat nirsoja asiakkaiden suhteen, joten voi olla, ettet edes pääse kyytiin, jos matkasi on liian pitkä tai et ole valmis maksamaan kallista turistihintaa. Suureksi avuksi tinkimisessä on kun opettelet muutaman sanan malaijia.


Saaren parasta antia on ehdottomasti avomeren puoleinen puolisko saarta, jossa pääset nauttimaan upeasta luonnosta, pitkistä hiekkaranoista ja aidosta sademetsästä. Matka voi olla hankala, mutta ehdottomasti tekemisen arvoinen. Suosittelen tekemään päiväreissun mopolla kiertäen saaren ja pysähtymällä syömään aidoissa katukeittiöissä kauniimmalla puolella saarta. Tällä puolella et juurikaan törmää turisteihin, eikä hotelleja tai muita turistien houkuttumia ole.

Sademetsä tekee ilmasta raikkaan ja luonto näyttää upelta, jos hyvin käy, niin saatat myös bongata todella eksoottisia eläimiä, kuten valtavat hämähäkin seitit, jotka ovat puollollaan jalkaväliltään n.15cm:n mittaisia hämähäkkejä. Vaikka en ötököistä pidä, niin tämä näky oli aikas huikea!;) Sadekautena voit kivuta ihailemaan vesiputousta tai ympäri vuoden voit piipahtaa hedelmätarhassa. Vuoren rinteeltä löytyy myös upean näköalan omaava ravintola, jota pidetään yhtenä saaren parhaista. Tämä puoli on täydellinen vastakohta jopa karulle mantereen puoleiselle osalle, johon valitettavasti suurin osa turisteista tuntuu jäävän.


Penangin merkittävin nähtävyys on Panang Hill. Kukkula ei ole korkeudeltaan mainittava, mutta se tarjoaa silti kauniin näkymän mantereen puoleiseen osaan saarta. Kukkulalle noustaan kaapelivaunulla ja kukkulan laelta löytyy monenmoisia kojuja turistien houkuttelemiseen. Kukkulalla on myös hotelli ja pari ravintolaa, joista toisessa pääset nauttimaan vaikkapa aamiaista terassilla jonka katoslehvästössä luikertelavat luonnonvaraiset käärmeet paistattelemassa päivää.

Nähtävyyksiä on hedelmätarhan ja Penang kukkulan lisäksi myös Luonnontieteellinen puutarha, Snake Temple (todella kurja paikka, älä vaivaudu vaikka opaskirja sanoisi mitä) sekä muutama temppeli täynnä turistikrääsää, ei siis kovin huimaava tarjonta.

Lautta Penangilta Langawille (suosittu lomasaari Malesiassa, kts. aikaisempi matkakertomus) vie vain reilu pari tuntia, joten suosittelen tekemään sinne vähintään päiväreissun. Tämä saari tarjoaakin paljon enemmän nähtävää ja tehtävää kuin Penang.

Penangin yksi must see -kohteita on upea sademetsäsaari Jerejak aivan Queensabayn edustalla. Saarella sijaitsee ihana Jerejak Spa keskellä viidakkoa. Viidakkoon suuntaaminen omin päin on ehdottomasti kielletty, mutta rahalla pääsee retkelle.;) Suosittelen rentoutumaan upeassa balilaisessa kylpylässä meren äärellä sademetsän ääniä kuunnellen. Spa-hotelli on tasokas ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Lautta kulkee perille 10minuutissa Queensbayn laiturista.
Ruokamatkalle Penangille ei kannata suunnata, ellei rakasta intialaista ruokaa. Se on nimittäin ilmeisesti ainoa ruokakulttuuri, jota saa Penangilta kilpailukykyisen makuisena. Sen sijaan paikan ovat vallanneet erilaiset, täysin laadutonta ruokaa tyylikkäsissä olosuihteissa tarjoilevat, ”pikaruokalat”. Varaudu siihen, että lihaa ei tarjoilla juuri missään, paitsi kiinalaisissa ravintoloissa. Menut kostuvat etupäässä kalasta ja kanasta. Pääsääntöisesti ruoka on mautonta ja todella öljyistä, eli raskasta. Paino ei siis näillä sapuskoilla ainakaan laskuun lähde ja salaateista saa vain unelmoida!;)

Penangilta pääsee maihin 13 kilometriä pitkää siltaa pitkin. Pitkänmatkanbussit lähtevät saarelta, mutta juna kulkee mantereen puolelta Butterworthistä, mutta liput voi ostaa ennakkoon Georgetownista.

 

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.