En ymmärrä, miten itsellä meni niin kauan tajuta miten helppoa ja hyvää itsetehty mysli on! Sen huomaamiseen tarvittiin miehen äidiltä saatu resepti, joka sai aikaan sekä ahaa-elämyksen että pienoisen reseptin kehittelyprojektin. Niinpä tänä vuonna emme ole enää ostaneet yhtään ainoaa myslipakettia kaupasta vaan sen sijaan täyttäneet kaappimme kaurahiutaleilla, siemenillä, kuivatuilla marjoilla ja sen sellaisella, mitä nyt mysliin saattaakaan kaivata. Hiljalleen omaan makuun parhaiten sopiva raaka-ainekombokin on alkanut löytyä ja uskallan jo sanoa, että tämä viimeisin erämme oli kirkkaasti se kaikkein paras!
Itse tehdyllä myslillä on monta mainiota ominaisuutta lähtien jo siitä, että tiedät mitä syöt ja saat täyden mahdollisuuden vaikuttaa raaka-aineisiin, sillä mysliä tehdessä vain oma maku on rajana! Vähemmän sokeria vai enemmän makeutta? Rusinoilla vai ilman? Kuivattuja marjoja sekaan vai tuoreita päälle? Miten vain haluaa! Meillä suositaan hyvin runsasta mysliä, niinpä siemenissä ja marjoissa ei säästellä. Kokosin alle käyttämämme vähän tuunaillun reseptin, joka on mahdottoman helppo ja testatusti toimiva!
Suluissa meidän käyttämämme raaka-aineet sekä niiden suhde, mutta tietty näitä voi miksailla miten haluaa.
Myslipohja:
7 dl kaurahiutaleita
2 dl pähkinöitä (1 dl pekaani, 1 dl cashew)
4 dl siemeniä (1,5 dl kurpitsan, 2,5 dl auringonkukan)
1,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa
2dl vettä
0,5 dl rypsiöljyä
2-3 rkl hunajaa
2 rkl sokeria
Viimeistely: Valmiiseen myslipohjaan voi lisätä oman maun mukaan kuivattuja hedelmiä/marjoja. Itse tykkään suurin piirtein seuraavasta kombosta: n.1 dl goji-marjoja, vajaa 1dl chia-siemeniä, 0,5 dl kuivattuja omenakuutioita ja 1 dl kuivattua mustikkaa (ja/tai karpaloa), mutta mitat ja mausteet heittelevät vähän fiiliksen ja kaapin sisällön mukaan.
Valmistusohje:
- Rouhi pähkinät ja sekoita yhteen kuivat aineet.
- Sekoita erillisessä astiassa vesi, rypsiöljy ja hunaja.
- Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaisesti.
- Levitä mysli tasaisesti leivinpaperilla päällystetylle pellille.
- Paahda mysliä uunissa 175 asteessa n.30-40 minuuttia, mutta sekoita välillä, ettei pintakerros pala. Ohjeen mukainen paistoaika on 20-30 minuuttia, mutta ainakin meidän uunilla mysli on tarvinnut selvästi pidemmän paistoajan, joten luota mieluummin silmämääräiseen arvioon kuin kelloon.
- Kun mysli on valmis, anna sen jäähtyä hetken aikaa ja sekoita joukkoon haluamasi kuivat hedelmät ja marjat (itse lisäsin myös chia-siemenet vasta tässä vaiheessa).
Tarjoillessa annoksen viimeistelee kivasti ripaus hunajaa!
Ps. Kurkkaa myös Bellojen uuden bloggaajan MilkaInnaMaarian versio kotimyslistä!
Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.
19 comments
CURIOUSNOORA
Hei miks mä en oo kans aiemmin tajunnut tehdä mysliä ite?! :D Pähkinäallergian takia joudun lukemaan myslipakettien tuoteselosteet extratarkkaan ja useimmista bokseista sitä pähkinää löytyy.
Kotitekoinen myslihän poistaa mun pähkinäongelman kertaheitolla! <3
Anna-Maria
Haha, mulla oli ihan sama fiilis kun ekan kerran tein ja tajusin, miten helppoa se on! Ja hei, itse tehty myslihän on ihan loisto just noissa tilanteissa kun on allergioita tai muita ruokarajoitteita (kuten mulla!)! :)
Anna-Maija
Hauska yhteensattuma, mies teki eilen mysliä ja laitettiin se täysin samanlaiseen purkkiin. Ohje ei kuitenkaan ollut sama :D Mutta tuota voisi kokeilla!
Anna-Maria
Eikä! Ihana sattuma :) Tämä toimii meillä aina myslipurkkina (vaikka nykyään satsit ovat kyllä sen kokoisia, että tarvitsisi vähintään toisen)! :)
Dahlia
Oi kun tuo kuulostaa herkulliselta. Olen vaan kovin huono myslien kanssa, meillä kestää aika kauan yksi pussi :)
Anna-Maria
Hih, meillä on just ihan toisin päin! Tai siis kaupan myslit ovat kestäneet ikuisuuden, mutta tämä itse tehty katoaa välittömästi – tuntuu, että koko ajan saisi olla tekemässä uutta satsia :)
T.
Olen itsekin muutamia kertoja tehnyt mysliä itse, se on just parasta kun voi päättää mitä sinne haluaa mukaan ja jättää turhan sokerin ja suolan pois! Varsinkin uunituoreena se on niin ihanaa, että voisi vaan lusikalla syödä suoraan purkista :D
Anna-Maria
No niinpä! Hih, välillä uunituore mysli tuoksuu aivan ihanasti omena-kaurapaistokselta ja iskee kyllä mieletön herkkuhimo :)
littleB
Slurps miten herkun näköistä! Eikä tuosta olisi vaikea tehdä gluteenitontakaan versiota. Pakko kyllä kokeilla kunhan tämä lukemispaniikki hellittää :)
Anna-Maria
No niinpä! Kivointahan tässä on just se muunneltavuus, saa niin nopeasti ja helposti omaan makuun ja ruokavalioon sopivan kombon :)
satunnainen lukija
Kuulostaa hyvältä! Mitä on vaniljajauhe?
Anna-Maria
Suosittelen kokeilemaan! En ole ammattilainen, mutta käsittääkseni vaniljajauhe ei sisällä sokeria ja on vaniljasokeria aromikkaampaa, siten se on hyvä vastine vaniljatangolle, mutta jauhemuoto on tässä tapauksessa vain melkeinpä helpompi käyttää (mutta miksei myös vaniljauute eli nestemäinen vaniljamauste kävisi myös sekoitettuna nesteisiin kuivien aineiden sijaan) :) Toki myös vaniljasokeria voi tässä käyttää tai jättää halutessaan kokonaan pois!
Eirene
Vaniljajauhe on ihan vaan vaniljatangosta tehtyä jauhetta. Urtekramin vaniljajauhe on luomua ja löytyy melkeinpä mistä vähän isommasta kaupasta vain. On sangen edullistakin. Suosittelen lämpimästi. :)
Anna-Maria
Ooh, kiitos kovasti tarkennuksesta ja vinkistä!! :)
Karoliina/Kolmistaan
Kuulostaa ihanalle! Menee testiin :)
Anna-Maria
Suosittelen!! :)
Anni
Itse olen parikin kertaa tehnyt itse mysliä ja koko perhe kehuu paljon ja katoaa nopeasti parempiin suihin purkillinen. Paljonko tästä satsista tuleen, kun mysli vähän ”kutistuu” uunissa?
Anna-Maria
Kuulostaapa tutulta, meillä katoaa kanssa itse tehty mysli supernopeasti :) Tästä satsista tulee kaksi tuolaista purkillista, mikä kuvassa näkyy! Olen huono arvioimaan tilavuutta, mutta kooltaan tuo purkki on sellaiset 15×10 cm (korkeus ja halkaisija :)
Anni
Kiitos kovasti. Mysliäkin tulee ihan kivan reilu määrä. Ohje kuulosti niin herkulliselta (ja kuvat!!), joten on aivan pakko kokeilla tuolla reseptillä. Myslin teko on ihanan helppoa!