Mostar on kaupunki Bosnia-Hertsegovinassa, lähellä Kroatian rajaa. Kaupunki sijaitsee Neretva joen varrella levittäytyneenä molemmin puolin jokea ja asukkaita siellä on n.75000. Erinomaisen sijaintinsa myötä Mostariin pääsee helposti muiden Bosnia-Hertsegovinan kaupunkien lisäksi myös Kroatiastasta. Suora bussi kulkee päivittäin ainakin Splitistä ja Dubrovnikista.
Mostarin vanha kaupunkin on yksi Balkanin alueen huomattavista nähtävyyksistä, mutta surullisen kuuluisaksi kaupunki nousi Bosnian sodan myötä, joka turmeli kaupunkia pahoin ja tuhosi kuuluisan sillan (Stari most), joka yhdisti kaupungin muslimit ja kroaatit toisiinsa satojen vuosien ajan. Sittemmin silta on rakennettu uudelleen ja se on saanut myös uuden symbolisen merkityksen.
Sodan jälkiä on paikattu kovalla vauhdilla; suuri osa vaurioituneista rakennuksista on jo käynyt läpi muutoksen, joka on häivyttänyt sodan jäljet näkyvistä, muttei varmasti mielistä. Siitä huolimatta sodan pahoin runtelemia taloja ei vielä tarvitse etsiä, mutta tällä korjausvauhdilla nekin katoavat pikku hiljaa, jättäen jälkeensä vain valitut jäljet muistuttamaan tapahtumista.
Mostar on kaupunki, jossa on paljon syytä vierailla. Vanha kaupunki on sanoin kuvaamattoman kaunis, ulkomuodoltaan kuin pieni paratiisi, jossa sota tuntuu äärimmäisen kaukaiselta ajatukselta. Uudemmalla puolella asukkaat viettävät tavallista arkea, mutta vilkkaallakin kadunpätkällä näkee kerrostalon ovien eteen suojaksi pinottuja ja siihen jääneitä hiekkasäkkejä ja hädin tuskin pystyssä pommituksen jäljiltä pysyviä taloja. Sodan karut tuhot vetävät syystä hiljaiseksi.
Mostar on kompakti ja helposti lähetyttävä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hintataso varsin edullinen. Esteetikko ei saa silmiään irti vanhoista rakennuksista ja vehreydestä, joka on avautuu kuin yllättäen kuivahkon maaston keskelle. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kaupungin kaksi puolta, jotka joki erottaa toisistaan. Toinen puoli on kristittyjen asuttama ja toinen muslimien. Kristittyjen puolella katukuvaa ryydittävät kristinuskon symbolit ja toisella puolella vastaavasti kaikuu huuto minareeteista ja uskon symbolit muistuttavat kummalla puolella jokea ollaan. Pienen kaupungin sisällä kohtaa siis tavallaan kaksi erilaista maailmaa.
Mostar ei ole shoppailijan unelmakohde, ketjumyymälät eivät ole pahemmin tavoittaneet tätä kohdetta, eikä muutenkaan vaateliikkeiden määrä päätä huimaa. Jos (vaate)ostokset kiinnostavat, kannattaa poiketa joen tuntumassa sijaitsevassa Biosphere -ostoskeskuksessa.
Perinteisten shoppailujen sijaan suosittelen suuntaamaan katseen vanhaan kaupunkiin, joka on pullollaan pieniä kojuja, joista voi ostaa käsitöitä, koruja, sisustustavaroita, vanhoja tavaroita ja sodanaikaisia muistoesineitä ja niistä tehtyjä uusiotavaroita. Jos siis haluaa jotain uniikkia, täältä se hyvinkin voi löytyä. Hinnat ovat alhaiset, mutta siitä huolimatta tinkiminen kannattaa muistaa. Mikä parasta, minkäänlaista tyrkytysmyyntiä ei tarvitse pelätä. Myyjät esittelevät mielellään tuotteita ja ovat super ystävällisiä, mutta ei kiitos on aina ei kiitos.
Muualla kaupungissa on myös pieniä koruliikkeitä, laukkukauppoja ja sen sellaista, mutta korkeat rakennukset ja suuret tavaratalot puuttuvat katukuvasta. Ravintoloita on harvakseltaan, mutta riittävästi. Kahvilakulttuurikaan ei ole tänne vielä pahemmin eksynyt. Nälkäiseksi ei kuitenkaan tarvitse jäädä, eli tarjontaa on kuitenkin aivan riittävästi ja huokeaan hintaan. Erityisesti vanhasta kaupungista on helppo löytää  ravintoloita monipuolisella ruokalistalla.
Keskikesälläkin kirpeän kylmään Neretva-jokeen voi halutessaan pulahtaa uimaan tai vain vilvoitella jalkojaan paahtavassa kuumuudessa. Jokunen pieni vesiputous rikastuttaa maisemaa vanhassa kaupungissa. Kirkas turkoosi joki tuo kieltämättä oman oleellisen lisänsä vaaleiden ja hiekansävyisten rakennusten ja kesän vehreyden ryydittämään maisemaan.
Mostariin kannattaa tutustua jalan ja kiireettömällä aikataululla. Tämä ei ole varsinainen turistikaupunki, joten liikkeellä kannattaa olla normaaliaukioloaikoina tai kiireettömänä sunnuntaina, mutta silloin juuri mikään paikka ei ole auki vanhaa kaupunkia lukuun ottamatta. Englannilla pärjää hyvin. Valuutta on konvertibilna marka (vaihdettava markka). Vanhan kaupungin kojuissa käy ainoastaan käteinen, mutta nostoautomaatteja on suht tiuhaan.
Suosittelen Mostaria lämpimästi, se onkin yksi omista suosikkikohteistani. Kaupunki on pieni ja sen kahlaa nopeasti läpi, eli viikonlopussa saa jo kattavan kuvan kaupungista ja päiväreissullakin ennättää tutustua alueeseen varsin hyvin. Vanha kaupunki ja kuuluisa silta ovat kaupungin must –kohteita, eikä sieltä kannata turhaan kiirehtiä pois vaan nauttia rauhassa alueen kauneudesta, vehreydestä, kirkkaasta vedestä ja tunnelmasta. Kaupunki on epäilemättä kauneimmillaan kesällä, mutta varmasti alueella on oma kiehtovuutensa myös muina vuodenaikoina.

 

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.