Balilla kohtasin tunnelman, jollaista en ole missään muualla koskaan aikaisemmin tavoittanut. Balia ei siis turhaan ole kutsuttu jumalten ja tarujen saareksi. Tunnelma Balilla on ihmeellinen ja taianomainen. Äkkiseltään voisin nimetä Balin suosikkikohteekseni, sillä koin oloni uskomattoman epätodelliseksi ja harmoniseksi saarella. Olen parantumaton esteetikko ja Balin tarjoamat maisemat hivelevät silmää. Jos saisin valita enää yhden kohteen, jonne elämäni aikana matkustaisin, valitsisin Balin. Bali on hurmaava!
Suosittelen aloittamaan matkan Ubudista, joka on karkeasti ottaen keskellä Balia (todellisuudessa siis enemmänkin Balin eteläpuoliskolla). Nähtävää on valtavasti jo yksin tässä pikkuisessa ja pittoreskissä kylässä. Kylä on täynnä pieniä kujia, jotka päättyvät mitä yllättävämpiin paikkoihin ja mitä kauniimpiin näkyihin. Suosittelen lämpimästi eksymään sivukaduille ja kokeilemaan rohkeasti uusia kapeitakin reittejä. Siellä täällä on ihania ja erikoisia pieniä putiikkeja, jotka myyvät edullisia käsintehtyjä sisustustavaroita, laukkuja ja vaatteita. Balilta kannattaa erityisesti ostaa kauniita puuesineitä ja huiveja.
Bali on täynnä temppeleitä, yhteensä niitä on jopa 20 000. Luvun vertailukohtaksi mainittakoon, että Balin pinta-ala on noin 5500 neliökilometriä (lähisaarineen). Balilla et voi välttyä näkemästä näyttäviä uskonnollisia rituaaleja ja kulkueita, jotka ovat koko kylän tapahtumia. Joka aamu kaduille ilmestyy uhrilahjoja; viehättäviä kukka-asetelmia, joissa on mukana riisiä ja hedelmiä. Saari tulvii tuoreita kukkia, niitä on kaikkialla! Ilma on raikas, mutta trooppinen.
Kovasti suositeltu näyttävä tapahtuma on Balilaiset hautajaiset, jotka valitettavasti itseltäni epähuomiossa jäivät välistä. Koska tapahtumat ovat koko kylän juhlia, ovat hautajaisetkin aivan erilainen rituuali kuin mihin me olemme tottuneet. Hautajaisista ilmoitellaan mm. turisti-infon tapahtumakalenterissa, joten kannattaa piipahtaa infossa heti matkan alussa.
Jos ajoitat matkasi maaliskuulle, pääset näkemään hindulaisen uuden vuoden vaihtumisen. Tapahtumaan osallistuu koko saari ja jokainen kylä. Kylissä valmistaudutaan uuteen vuoteen pitkään. Vuoden vaihtumista varten rakennetaan valtavia hirviöhahmoja, jotka lähtevät liikkeelle aattoiltana heti auringon laskettua. Monen metrin korkuisia hahmoja kierrätetään ja tanssitetaan ympäri kyliä melun, kulkueen ja valojen saattelemana. Näky on vaikuttava ja hyvin taianomainen. Kaiken näyttävyyden tarkoituksena on pelottaa pahat henget pois kylistä, jotta uusi vuosi voi alkaa turvallisesti.
Uuden vuoden aattoa seuraava päivä on hiljainen päivä, nimensä mukaisesti. Koko vuorokaudeksi on ”julistettu” hiljaisuus koko saarelle. Taloista ei saa poistua, eikä tulta tai valoja saa sytyttää koko vuorokautena. Poikkeuksena tulen saa tehdä ainoastaan, jos talossa on pieni vauva. Hiljainen päivä vaikuttaa myös turisteihin, turistien on pysyttävä reilu vuorokausi hotelissaan, eikä edes rannoille saa mennä (toivottavasti olet siis valinnut hyvän hotellin tälle ajankohdalle). Poikkeuksellisesti hotelleissa on valot, mutta ulkosivut ovat pimeänä. Ruokaakin tarjoillaan, mutta niukasti. Hiljaisuudella varmistetaan se, etteivät pahat henget palaa takaisin kylään elämisen ja arjen ääniä kuullessaan.
Balissa erityisen hurmaavaa on hindulaisuuden vahva näkyminen arjessa ja toki uskomattoman upeat maisemat. Tulivuoret, riisipellot, rauhalliset kylät ja se uskomaton vehreys. Kaikkialla on niin hengästyttävän kaunista! Ihmiset ovat ystävällisiä, etkä kohtaa täällä turistikohteiden perisyntiä eli rasittavaa kaupustelua. On kiva vaihteeksi saada rauhassa kierrellä ja katsella. Bali erottuu muista Indonesian saarista pitkälti sillä, että siellä on prosentuaalisesti eniten hinduja, mikä näkyy saaren arjessa.
Balilla on iso valikoima erilaisia hierontopaikkoja ja kylpylöitä. Vai mitä sanotte aromaterapeuttisesta kylvystä ruusunterälehtien keskellä, kynttilän valossa ja luonnon keskellä hämärtyvässä illassa? Tämän jälkeen hieronta tai kasvohoito, kuppi teetä ja vastapoimittuja hedelmiä – voit todella tuntea ajan merkityksen katoavan. Balilla on runsaasti erilaisia hedelmiä ja suosittelen lämpimästi maistelemaan erilaisia makuja, joita paikalliset mielellään tarjoavat.
Itse rakastuin erityisesti Ubudiin ja pienen pieneen kylään nimeltä Tirtaganga, jonka keskipiste on upea vesitemppeli laajoine kala-altaineen ja kivisine jumalhahmoineen. Liikkuminen paikasta toiseen ei ole helppoa. Mopo on muuten hyvä vaihtoeto, mutta lyhyet ja äkilliset sadekuurot hankaloittavat ikävästi matkantekoa.
Hyvä vaihtoehto on vuokata auto ja kuljettaja päiväksi (hinta noin 20-30€), jolloin voit mennä minne vain tässä ajassa ennättää ja kuljettaja mielellään myös ehdottaa hyviä pysähtymispaikkoja ja esittelee nähtävyyksiä (eikä toimi kuten joissain suosituissa turistikohteissa on tapana ja käyttää matkan varrella muutaman ystävän putiikissa..). Tämä vaihtoehto tulee halvemmaksi kuin kiertoajelut ja itse ainakin mieluummin matkustan siten, että saan itse päättää minne menen seuraavaksi ja kuinka kauan missäkin viivyn, mutta esimerkiksi tulivuorelle on syytä mennä opastuksen kanssa.
Balilainen teatteri on ihan omalukunsa, kuten markkinatkin. Kaikkialla tapahtuu koko ajan. Kulkueita ilmestyy tyhjästä ja ihmisvilinä täyttää kadut. Bali yllättää joka päivä ja siinä piilee sen herkullisuus. Kaikki tapahtuu kuin tyhjästä ja vain hetki, kun kaikki on jo ohi ja arki jatkaa kulkuaan. Riittää, että olet läsnä ja avoin tilanteille ja uusille kadunkulmille.
Balin hotellit ja hostellit ovat korkeatasoisia. Ubudin majoitusvaihtoehdot ovat yllättäviä ja kekseliäitä. Pienistä porteista avautuu uskomattomat puutarhat patsaineen ja temppeleineen. Juuri tällaisista yllätyksistä sitä unelmoi lapsena, ja täytyy sanoa, että pienet yksityiskohdat edelleenkin herättävät mukavan kihelmöivän tunteen ja innostuksen. Suosittelen lämpimästi Balin todella tasokasta hotelli-/hostellirypästä Artini I, II ja III. Artini I on muistaakseni tasokkain vaihtoehto, mutta hinta silti kohtuullinen. Artini III tarjoaa majoituksen vanhassa temppelissä, joka on muutettu korkeatasoisiksi hostellihuoneiksi.
Balissa on yksi iso mutta, ja se mutta on saaren eteläkärki. Eteläkärjellä tarkoitan aluetta Balin pääkaupungista Denpasarista alaspäin. Tällä alueella sijaitsee muun muassa Balin kai tunnetuin rantaviiva; Nusa Dua. Tämä alue on kaikkea sitä mitä Bali ei oikeasti ole. Pahin virhe on siis aloittaa matka täältä, tai vielä pahempaa, jäädä vain sille alueelle, sillä silloin et koskaan koe Balia. Poikaystäväni muistelee vieläkin hymyillen sitä, kuinka silmin nähden järkyttynyt olin kun saavuimme muualla Balilla vietetyn ihanan viikon jälkeen tälle turistialueelle.
Alue todella aiheutti minulle kylmiä väreitä. Hotelleja silmänkantamattomiin. Ylihintaisia turistipuoteja ja tylsiä pitkiä hotellien hiekkarantoja. Turisteja ja surffareita. Hiekkaa ja hotelleja. Balin rannat ovat kuulemma erinomaiset surffaukseen, joten harrastajalle tämä sitten lienee hyvä alue lomailla. Itse en ymmärrä, miksi vaivautua Balille asti kun samat näyt ja tunnelmat voi kokoa lähempänäkin. Onneksi saarelle saapuneet turistit pysyivät pitkälti tällä pienellä alueella saarta, joten muualla sitten pääsikin nauttimaan saaren todellisesta luonteesta. On jotenkin hämmentävää, miten erilaiset saaren pohjois- ja keskiosa ovat verrattuna tähän eteläkärkeen. Bali tarjoaa kuulemma myös erinomaisia sukelluskohteita, ja lähistöllä on kuulemma mahdollisuus nähdä sukellusreissulla hylkyjäkin. Itseltäni valitettavasti jäi sukeltaminen välistä, sillä olin juuri toipumassa leikkauksesta, mutta ehkä ensikerralla? Kova olisi into….:)

Balille pääsee suoralla lennolla esimerkiksi Kuala Lumpurista ja yhteydethän Kuala Lumpuriin ovat erinomaiset. Seuraavaksi matkustaessani Balille suuntaan paljon kehuja saaneeseen saaren pohjoisosaan, josta löytyy muun muassa mustahiekkainen ranta. Jotkut ovat sanoneet, että tämä on saaren viehättävintä osaa, mutta minun on vaikea kuvitella mitään viehättävämpää kuin Ubud, mutta enpä olekaan vielä nähnyt sitä osaa saaresta. Nähtävyytenä suosittelen Tanah Lot:ia, joka on ihastuttava temppeli rannikolla keskellä, jonne kulku on mahdollista ainoastaan laskuveden aikaan. Temppeleitä löytyy mitä häästyttävemmistä paikoista. Upea temppeli löytyy myös rannikolta, suhteellisen karusta maastosta, apinatemppelin yhteydestä, jossa nimensä mukaisesti on lukuisia apinoita. Tämä temppeli on korkean ja äkkijyrkän rinteen aivan kärjessä. Näkymät ovat henkeä salpaavat.

Suosittelen lämpimästi Balia omatoimimatkailijoille ja esimerkiksi häämatkakohteeksi. Balille tuskin kannattaa tehdä alle viikon reissua, mutta esimerkiksi pari viikkoa riittää varsin hyvin.:)

 

Katso myös nämä

10 comments

Vastaa

>Upea kirjoitus! Paljon samoja asioita Balilla koin, mutta en niitä osannut kirjoittaa.. On se Bali kyllä ihana paikka :)

Vastaa

>Upea kirjoitus! Paljon samoja asioita Balilla koin, mutta en niitä osannut kirjoittaa.. On se Bali kyllä ihana paikka :)

Vastaa

>Upea kirjoitus! Paljon samoja asioita Balilla koin, mutta en niitä osannut kirjoittaa.. On se Bali kyllä ihana paikka :)

Vastaa

>Upea kirjoitus! Paljon samoja asioita Balilla koin, mutta en niitä osannut kirjoittaa.. On se Bali kyllä ihana paikka :)

Vastaa

>Upea kirjoitus! Paljon samoja asioita Balilla koin, mutta en niitä osannut kirjoittaa.. On se Bali kyllä ihana paikka :)

Vastaa

>tosi ihana kirjoitus. :)Ja se on jännä, että tosi monessa paikassa, maassa, saaressa tai kaupungissa on niin monia erilaisia paikkoja. On ne turistikohteet, hiljaiset ja syrjäiset ”maaseutu” alueet ja ihanat ja lumoavat yksinäiset rannat, kadut tai metsät/viidakot. :) Kun vaan jaksaa mennä vähän syvemmälle paikan ”sisälle”. :) Sä ainakin osaat sen. :) Balille pitää kyllä tämän perusteella joskus päästä. :)

Vastaa

>tosi ihana kirjoitus. :)Ja se on jännä, että tosi monessa paikassa, maassa, saaressa tai kaupungissa on niin monia erilaisia paikkoja. On ne turistikohteet, hiljaiset ja syrjäiset ”maaseutu” alueet ja ihanat ja lumoavat yksinäiset rannat, kadut tai metsät/viidakot. :) Kun vaan jaksaa mennä vähän syvemmälle paikan ”sisälle”. :) Sä ainakin osaat sen. :) Balille pitää kyllä tämän perusteella joskus päästä. :)

Vastaa

>tosi ihana kirjoitus. :)Ja se on jännä, että tosi monessa paikassa, maassa, saaressa tai kaupungissa on niin monia erilaisia paikkoja. On ne turistikohteet, hiljaiset ja syrjäiset ”maaseutu” alueet ja ihanat ja lumoavat yksinäiset rannat, kadut tai metsät/viidakot. :) Kun vaan jaksaa mennä vähän syvemmälle paikan ”sisälle”. :) Sä ainakin osaat sen. :) Balille pitää kyllä tämän perusteella joskus päästä. :)

Vastaa

>tosi ihana kirjoitus. :)Ja se on jännä, että tosi monessa paikassa, maassa, saaressa tai kaupungissa on niin monia erilaisia paikkoja. On ne turistikohteet, hiljaiset ja syrjäiset ”maaseutu” alueet ja ihanat ja lumoavat yksinäiset rannat, kadut tai metsät/viidakot. :) Kun vaan jaksaa mennä vähän syvemmälle paikan ”sisälle”. :) Sä ainakin osaat sen. :) Balille pitää kyllä tämän perusteella joskus päästä. :)

Vastaa

>tosi ihana kirjoitus. :)Ja se on jännä, että tosi monessa paikassa, maassa, saaressa tai kaupungissa on niin monia erilaisia paikkoja. On ne turistikohteet, hiljaiset ja syrjäiset ”maaseutu” alueet ja ihanat ja lumoavat yksinäiset rannat, kadut tai metsät/viidakot. :) Kun vaan jaksaa mennä vähän syvemmälle paikan ”sisälle”. :) Sä ainakin osaat sen. :) Balille pitää kyllä tämän perusteella joskus päästä. :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.