Olemme käyneet nauttimassa ystäväpariskuntamme seurasta ja aina erinomaisista kokkauksista varsin usein, ja jo pitkään on ollut tunne, että ehkä olisi jo meidän vuoro yrittää isännöidä iltaa. Kutsuimme siis ystävät lauantaiksi kylään, ja vielä viimeiseen asti mietimme, mitä ihmettä tarjoamme. Rakastan teemaan koottuja juttuja, joten luontevimmalta tuntui valita jokin maa tai alue, jonka ympärille illan rakentaa. Päätös illan teemasta osoittautui kuitenkin yllättävän vaikeaksi, ehkä osin päättämättömien mielien myötä, ja hypimme vielä viimeiseen asti maanosasta toiseen etsien sopivaa kolmen ruokalajin kombinaatiota. Lopulta palasimme kuitenkin alkujuurille, maahan, joka oli jo ensimmäisenä mielessä kun illallisesta sovimme. Kantavaksi teemaksi valikoitui Japani. Koska sushi on ainakin minun silmiin käynyt jo vähän liian ennalta arvattavaksi japanilaisesta ruoasta puhuttaessa, halusimme rakentaa kokonaisuuden ilman sushia.

Alkuun valmistimme Ton-jiru –keiton, joka on vähän niin kuin miso-keitto, mutta possulla höystettyä. Rinnalle lämmintä sakea viime hetkellä Tokyokanista haetuissa sakekupeissa tarjoiltuna. Pääruoaksi teryaki-härkää ja oheen koin huutavaa halua tehdä myös wasabikastiketta, johon olen Tokyo55 -ravintolassa ihastunut (kastikekupit jäivät vaitettavasti tohinassa kuvattua). Oheen vielä rapeaa Kohaku Namasu –salaattia sekä kylmää sakea.

Jälkkärin kanssa vaivattiin päätä ehkä pisimpään, Japani kun ei järin tunnettu ole jälkiruokakulttuuristaan. Pitkään eri Japanin ruokakulttuuria sivuavia nettisivuja koluttuamme, iskin silmäni päärynäsorbettiin, joka tuntui helpolta valmistaa itse sekä kivan raikkaalta päätökseltä aterialle. Sorbetin valmistin pakkaseen edellisenä päivänä, ja ennen tarjoilua rakensin kevyen hedelmäpedin sorbetille annaksesta, nektariinista ja mustikoista. Koristeeksi litsiä ja Vii Voanista hankittuja Shiratama-riisipalloja sekä ripaus tummaa siirappia.

Hihkaiskaa jos jokin resepti kiinnostaa, en viitsinyt kaikkia erikseen alkaa tähän naputtelemaan, mutta ilman muuta oikein mielelläni laitan hyvän kiertoon jos jokin innostaa!

Katso myös nämä

4 comments

Vastaa

Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Myös kattauskin on tosi kauniisti toteutettu. Teryaki-härän resepti kiinnostaisi?

Vastaa

Kiva tietää! Siinä tapauksessa kaivan ruokaohjeen tänne ja julkaisen pikapuoliin, oli nimittäin erittäin maistuvaa ja härkä katosi lautaselta viimeistä pisaraa myöten nopeasti (mikä voi toki tarkoittaa myös sitä, että pääruokaa vain oli liian vähän ;)).

Vastaa

Onpas herkullisen kuuloista ja näköistä! Minua kiinnostaisi niin alkuruoka kuin pääruokakin.

Vastaa

Kiva kuulla! Laitanpa sitten ohjetta pikaiseen jakoon. :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.