Dubai on ristiriitainen ja tunteita herättävä matkakohde. Siinä missä luksusta rakastava voi ihailla pröystäileviä rakennushankkeita ja shoppailla sydämensä kyllyydestä, ekolomailija näkee painajaisia hiekkaerämaahan kohonneista energiasyöpöistä ja kosteanvihreistä golfkentistä. Dubaita kai harvoin jättää kylmäksi, mutta se taitaakin olla sen tavoite; olla jotain erilaista ja jäädä mieleen.

Kalastajakylästä moderniksi miljoonakaupungiksi kasvanut Dubai vetää turisteja puoleensa kuin kärpäsiä, ja rakennettua rantaviivaa koristaakin pitkä hotellivana. Uusia rakennushankkeita on ympäri kaupunkia ja pilvenpiirtäjät kohoavat huimaa tahtia kaupunkikuvaa värittämään. Rakennushankkeet rikkovat ennätyksiä ja ovat antaneet mielikuvituksen viedä.

Hetkessä hurjan kasvun kokenut kaupunki elää jatkuvasti. Hotelleissa matkailijalla on varaa valita, tosin hostelleja kaupungista saa etsiä. Eniten valinnanvaraa on korkeatasoisissa hotelleissa, joista Atlantis Hotel Dubai ja vedenalainen Hydropolis ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Edullisempia hotelleja löytyy Deirasta, mutta pienellä vaivalla saattaa löytää myös hyviä tarjouksia tasokkaisiin hotelleihin. Voin lämpimästi suositella vilkkaalla pilvenpiirtäjien reunustamalla pääkadulla sijaitsevaa JAL Tower -hotellia, mutta sen sijaan rannassa, Dubai Marinan tuntumassa sijaitseva rantahotelli Le Royal Méridien Beach Resort and Spa on jo hieman aikansa elänyt eikä siten ihan hintansa väärti.

Paikasta toiseen liikkuminen kävellen on liki mahdotonta, paitsi aivan keskustassa ja rannan turistialueilla, mutta onneksi etäisyydet eivät ole pitkiä ja taksilla matkustaminen on edullista. Takseissa on mittarit, joten hinnoista ei tarvitse erikseen keskustella. Kaupunkia pituussuunnassa halkoo myös moderni, vuonna 2009 avattu metrolinja, jolla toistaiseksi pääsee Deirasta Jebel Alin suuntaa metron pysähdellessä sopivasti mm. ostoskeskusten tuntumassa.

Dubai tarjoaa paljon aktiviteetteja lomailijoille. Pitkät valkoiset hiekkarannat houkuttelevat auringonpalvojia, mutta aktiivisimmat voivat napata vuoka-auton alleen ja suunnata esimerkiksi Abu Dhabin kupeeseen, Al-Ainiin tai Omanin puolelle. Järjestettyä ohjelmaa kaipaavat voivat suunnata jeeppisafarille autiomaahan, kokeilla hiekkasurffausta, ratsastaa kamelilla tai ostaa illallisen paimentolaisleiriin. Vehreät golfkentät houkuttelevat pelaamaan ja Wild Wadi vesipuisto vetää puoleensa lapsia ja lapsenmielisiä.

Moderneja nähtävyyksiä ovat valtava Dubai Mall, Jumeirah moskeija ja taivasta halkova, 828 metriä korkea Burj Dubai pilvenpiirtäjä, jonka näköalatasanteelta pääsee katselemaan kaupunkia ylhäältä ja ihmettelemään palmun muotoon rakennuttua keinosaaristoa sekä rakenteilla olevaa maailmankartan muotoista saarirykelmää. Varmistaakseen pääsyn Burj Dubaihin liput kannattaa varata ennakkoon netin kautta, näin ne ovat myös huomattavasti edullisemmat kuin ovelta ostettaessa.

Dubai on toki muutakin kuin moderneja ihmeitä, Deirassa pääse fiilistelemään aitoa arabitunnelmaa. Kultabasaareista sekä mauste- ja kangassoukeista huokuu aivan toisenlainen tunnelma kuin moderneista ostoskeskuksista. Soukeista löytyy ylettömästi kultaa, arabialaisia suitsukkeita ja parfyymeitä, ja tämä basaarialue onkin nähtävyys itsessään. Vilkkaalla satama-alueella on oma tunnelmansa ja kävelymatkan päässä kultasoukista pääsee piipahtamaan kapeiden kujien kätkemiin gallerioihin ja taidemyymälöihin.

Runsaan turismin myötä pukeutuminen on kaupungissa hyvin vapaata. Turisteja näkee joka puolella pienissä shortseissa ja topeissa, paikalliset sen sijaan pitävät tiukasti kiinni perinteisestä pukeutumisesta. Toki aina on suotavaa kunnioittaa paikallisia tapoja, joten ihan minimittaiset hameet ja syvään uurretut pääntiet unohtaisin kotiin. Moskeijoissa vierailtaessa shortsit ja hihattomat paidat eivät luonnollisesti ole sopiva asu. Julkisten hellyydenosoitusten suhteen ollaan edelleen tarkkoja, joten ne on syytä unohtaa julkisilla paikoilla liikuttaessa.

Dubai on varsin turvallinen kaupunki, joten naismatkailijakin uskaltaa liikkua yksin, vaikka toki huomiota saa helposti osakseen. Alkoholitarjonta on hyvin rajattua, eikä alkoholia saa edes kaikista hotelleista, ravintoloista puhumattakaan. Poikkeuksena on Souk Madinat Jumeirah rannassa, jossa on useista baareja ja ravintoloita, jotka tarjoavat juotavaa janoisille turisteille ja paikallisille yömyöhään asti. Souk Madinat Jumeirah on muutenkin vierailun arvoinen paikka, viehättävästi venetsialaiseen henkeen rakennettu alue on täynnä pieniä kojuja ja kauniita näkymiä. Tunnelma on rento, mutta turisteja on paljon.

Shoppailu Dubaissa on ihan oma lukunsa. Ostoskeskuksia on valtavasti ja ne ovat avoinna myöhään, hyvä niin, sillä suurimpien kiertämiseen ei päivä tunnu riittävän. Ostoskeskuksissa kuitenkin toistuvat pitkälti samat ketjuliikkeet, joten välttämättä kaikissa ei tarvitse piipahtaa. Ostoskeskusten nettisivuilta näkee hyvin mitä liikkeitä kussakin on, joten jos aikaa on vähän, voi olla hyvä etukäteen tutustua missä niistä kannattaa vierailla.

Suurimmat ostoskeskukset houkuttelevat turisteja muullakin kuin kaupoilla, kuten Mall of Emirates tai Dubai Mall, ja oikeastaan ne ovat enemmänkin suuria vapaa-ajankeskuksia kuin vain paikkoja tehdä ostoksia. Lähtökohtaisesti hinnat ovat hyvin liki Suomen hintoja, mutta alennukset saattavat paikoin olla suuria hyvästä valikoimasta puhumattakaan. Innokkain shoppailija suuntaa ostosfestivaaleille tammikuun lopussa tai helmikuun alussa, jolloin kaupunki menee kuukaudeksi sekaisin shoppailusta. Tämä kulutusjuhla vetää niin paikallisia kuin turistejakin ostoksille huikeilla alennuksilla ympäri kaupunkia, mutta oli festivaaliaika tai ei, niin shoppailu vaikuttaa olevan paikallisten suosikkiharrastuksia.

Syöminen Dubaissa on varsin kohtuuhintaista ja tarjonta monipuolista, keittiöt ympäri maailman on hyvin edustettuina, mutta toki matkalla on loistava tilaisuus kokeilla paikallisiakin makuja ja erikoisuuksia. Ostoskeskuksista löytyy hyviä ja edullisia ravintoloita, mutta myös esimerkiksi rannan tuntumassa on ihanan tunnelmallista illallistaa. Tunnelmallisia kahviloita on vähänlaisesti, mutta tuttuja kansainvälisiä kahvilaketjuja löytyy pitkin kaupunkia.

Dubaissa on kuuma ympäri vuoden ja etenkin kesäkausi on paahteinen. Paras matkustusaika onkin talvella, jolloin auringosta ja lämmöstä pääsee nauttimaan, mutta kuumuus ei ole lamaannuttavaa.

Dubai on imenyt vaikutteita monesta, mutta silti se on ihan omanlaisensa kohde. Tutustuminen rohkeasti eri alueisiin kannattaa, maailma kun on hyvin erilainen Dubain vanhassa osassa verrattuna vaikkapa hulppeisiin rantaresortteihin. Harvasta kohteesta löytyy lyhyen metromatkan päässä toisistaan pitkät valkoiset hiekkarannat, hohdokkaimmat ostosparatiisit, pilvenpiirtäjäjonot, laskettelua ja sukellusta, rukouskutsujen kaiuntaa ja aitoa arabitunnelmaa, ja siitä monipuolisuudesta kannattaa nauttia!

Muita Dubaihin liittyviä postauksia:

 

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.