Ihastuin Amsterdamin viehättävään arkkitehtuuriin; kapeisiin ja viistoihin taloihin täynnä yksityiskohtia sekä tunnelmallisiin kujiin ja katuihin. Viehättävintä Amsterdamissa kuitenkin oli sen lukuisat kaupunkia halkovat kanaalit ja niitä ylittävät sirot sillat. Suosittelen lämpimästi tekemään veneellä kierroksen kapeilla kanaaleilla, joista näkymä kaupunkiin on vailla vertaa. Etenkin alkuillasta veneestä näkee houkuttelevasti sisälle valaistuihin asuntoihin, gallerioihin ja ravintoloihin, ja samalla julkisivujen lisäksi voi ihastella suurien ikkunoiden paljastavia näkymiä huoneistojen yksityiskohtiin.

Parhaiten kaupungissa liikkuu jalan tai pyörällä, ja kaupunki tuntuukin pyörien ja pyöräilijöiden valloittamalta. Polkupyörän voi vuokrata useasta paikasta varsin edulliseen päivähintaan. Ratikkakin kulkee näppärästi pääkatujen vilinässä, mutta keskustassa kaikki tuntuu olevan kävely-/pyöräilymatkan päässä. Ensi alkuun kaupunki tuntuu hieman sokkeloiselta, mutta katujen ja kanavien hämäkinseittimäisen muodon hahmottaa nopeasti ja vilkkaimmilta kaduilta uskaltaa nopeasti astua syrjään kapeille ja hiljaisemmille kaduille.
Nähtävää Amsterdamissa riittää, kuten lukuisat museot ja historialliset nähtävyydet, mutta jos aikaa on vähän, on ihana vain kävellä kaupunkia ristiin rastiin valiten risteyksessä aina kulloinkin houkuttevimmalta tuntuvan vaihtoehdon. Kun jalat väsähtävät kävelystä, on lähistöllä varmasti terassi tai kahvila, johon voi hetkeksi istahtaa levähtämään.

Kävelyretkieni varrella ihastelin eläväistä ja kaunista kaupunkimiljöötä, poikkesin ihaniin pieniin sisustus-, vaate- ja kirjakauppoihin ja söin monta herkullista leivosta. Eksyin myös kirpputorille sekä vintage–liikkeisiin, sekä ihastelin kukkien loistoa kelluvalla kukkatorilla. Poikkesin kaupungin keuhkoiksi kutsutussa Vondelpark –puistossa inspiroitumassa vehreyteen puhkeamaisillaan olevasta luonnosta ja sivuutin niin ikään kuuluisaa punaisten lyhtyjen aluetta. Illallistin Amsterdamin sydämessä historiallisessa 1400-luvun lopun rakennuksessa sijaitsevassa erinomaisessa In de Waag ravintolassa, jota valaisee tunnelmallisesti jopa 300 kynttilää. Maistelin juustoja juustopuodissa ja istuskelin kanaalinvarrella nauttimassa auringonpaisteesta.

Seuraavaan kertaan jäivät lukuisat museot ja kulttuuritarjontaan tutustuminen, houkuttelevat sisustusostokset sekä keväällä kukoistavat tulppaanipellot kaupungin ulkopuolella.

Katso myös nämä

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.