Brunssitarjonta ainakin Helsingissä on kasvanut räjähdysmäisesti. Uusissa paikoissa onkin kiva poiketa, mutta vanhat tutut pitävät silti pintansa. Olen jo aiemmin kirjoitellut pariin otteeseen Helsingin aamiaspaikoista, joista liki kaikki ovat edelleen voimissaan ja Cafe Engelkin on avannut ovensa uusin aamiaisin. Vaikka liki kaikki niistä tarjoilevatkin edelleen brunssia, ovat pienet jutut muuttuneet, kuten hinnat ja valikoimatkin, joten jos vanhoja postauksia aiheesta lukee, kannattaa tsekata sellaiset asiat kuten brunssien tarjoiluajat ja hinnat kyseisten paikkojen nettisivuilta. Kirjoittelin nyt aiemmista listoista uupuneista kohteista, jotka julkaisen kahdessa osassa, ensimmäiset nyt ja loput parin viikon sisään. Listalla on vielä muutamia paikkoja, joita on tarkoitus kokeilla lähitulevaisuudessa, joten epäilemättä jatkoa seuraa, mutta aloitetaan näillä.

Tin Tin Tango

Cafe Tintin Tango (Töölöntorinkatu 7) sijaitsee aivan liian lähellä kotiani ja tarjoilee aamiaista koko päivän, mikä on taannut sen, että kuluneen vuoden aikana siellä on tullut piipahdettua lukuisia kertoja. Aamiaissettejä on viisi erilaista, hinnoiltaan 5,50€-9,60€ ja kaikki pitävät sisällään kahvin tai teen sekä tuoremehun. Halvimpaa kuuluu vain croisantti ja marmeladia, mutta kalleimmat täyttävät vatsan paremmin. Ruispala –aamiainen sisältää sämpylän ja ruissämpylän, leikkelettä, juustoa, tomaattia, kurkkua, kananmunaa sekä luonnonjogurttia hunajalla ja omenalla. Suosikkini on Tango –aamiainen, jossa on liki samat elementit, mutta ruissämpylän korvaa croissantti marmeladilla, kinkun meetvursti ja jogurtti on kermainen hedelmäjogurtti.

Aamiaiset ovat klassisia ja usein sämpylät ja croisantit ovat ovat vielä lämpimiä. Aamiaisen saa eteensä nopeasti ja vuonna 1994 avatun kahvilan miljöö on viihtyisän mannermainen. Vaikka kahvila onkin suosittu viikonloppuisin puolenpäivän molemmin puolin, ei koskaan ole tarvinnut kääntyä ovelta tilanpuutteen vuoksi, vaan aina on paikka pienen seurueen aamiaiselle löytynyt.

Tin Tin Tango sopii simppeliä ja hyvää perusaamiaista etsivälle, hinnat ovat varsin kohtuulliset eikä aaminen tuota pettymystä. Plussaa siitä, ettei aikarajoitteita ole, mutta toki aamiainen on tuoreimman oloinen yleiseen brunssiaikaan. Tin Tin Tangoon on helppo piipahtaa ja tunnelma on aina mukavan rento ja kahvilan täyttävät kaikenikäiset seurueet ja pariskunnat.

Salutorget

Kauppatorin kupeessa sijaitseva Salutorget (Pohjoisesplanadi 15) tarjoilee brunssia sunnuntaisin kahdessa kattauksessa (klo 12 ja klo 15). Salutorgetin brunssi on ruokaisa ja se on hyvin kaukana perinteisestä aamiaisesta, hintakin on tavallista korkeampi, 44,20€ (kuohuviini +4,60€). Brunssiin kuuluu runsaat alku- ja jälkiruokanoutopöydät sekä lämmin ruoka viikottain vaihtuvalta listalta. Hinnan ja runsaan valikoiman myötä brunssiin on syytä varata hyvin aikaa ja varmistaakseen pääsyn haluamaansa kattaukseen pöytävarauskin kannattaa tehdä ennakkoon.

Alkuruokapöytä pitää sisällään mm. salaatteja, hovimestarinsilakkaa, sipuli-silakkarullia, omenaista sillikaviaaria, olutmarinoitua häränrintaa, riistamakkaroita ja ryytisinapilla maustettua hapankaalia sekä katkarapuja, tillipestolla maustettua spelttiä ja mummonkurkkuja. Pääruoaksi on yleensä liha- ja kalavaihtoehdot, kuten viimeisimpänä paahdettua kuhaa, sitruuna-perunapyreellä, pinaatilla sekä hummerikastikkella tai pippuripihvi pekoni-perunakroketeilla, pavuilla ja konjakkikastikkeella.

Alkuruokapöytä pitää sisällään runsaasti kalavaihtoehtoja, joten kalaa syömättömältä jää monta ruokalajia välistä ja myös kasviruokailijalle vaihtoehtoja on hyvin vähän. Jos suolaisista ruoista kaikki ei ole makuun, niin asiaa voi paikkailla monipuolisella jälkiruokabuffalla, josta löytyy mm. suklaamoussea, vadelmahilloketta ja hunajamysliä, mustikkapiirakkaa, juustovalikoima ja viski-kinuskikakkua.

Salutorgetin miljöö on viihtyisä ja rauhallinen, eikä paikanpäältä ole kiire minnekään. Brunssi on ruokaisa ja tavoittelee ylellisyyttä. Perinteisiä aamiaisherkkuja hakevalle tämä ei ole paras vaihtoehto, mutta sen sijaan sunnuntailounaan (tai oikeastaan koko päivän ruoat) brunssi korvaa hyvin. Omasta mielestäni brunssin hinta on kuitenkin liian korkea laatuun nähden, vaikka valikoima onkin hyvä, ei se sentään niin hyvä ole. Herkut kun kuulostavat paremmilta kuin mitä ne ehkä todellisuudessa ovat ja loppujen lopuksi imagosta huolimatta brunssista jäi vähän ”liukuhihnamainen” maku. Toisaalta, kalaa syömättömänä olen ehkä osin jäävi sanomaan, se kun karsii jo niin ison osan pöydän antimista pois että lautaseni sisältö jäi hintaan nähden varsin suppeaksi. Asiakaskunta on aikuisempaa ja rauhallista sunnuntaipäivää viettäviä seurueita on paljon.

Crustum

Leipomo-konditoria Crustum (Pursimiehenkatu 7) tarjoilee aamiaista päivittäin, viikonloppuisin klo 9:00-15:00 (15€) ja arkisin klo 8:00-11:00 (8,50€). Aamiainen on buffet, jossa tarjolla on perinteisiä aamiaisherkkuja, kuten leikkeleitä, juustoja, kananmunaa jogurttia, muroja, mysliä ja vihanneksia. Tarjolla ei ole miljoonaa sorttia, mutta kaikki mitä on tarjolla on maukasta ja laadukasta. Koska kyseessä on leipomo-konditoria ei leipävalikoimaan tarvitse pettyä, tarjolla on monipuolisesti maukkaita ja tuoreita sämpylöitä ja leipiä. Makeaa on tarjolla hyvin suppeasti, mutta toisaalta buffapöydän vieressä on notkuva leipomon tiski, joten jos makeahamasta jää kolottamaan, löytyy tiskiltä varmasti mieleistä makeaa jälkiruoaksi tai kotiin viemisiksi. Crustumin aamiainen on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan oivallinen ja siellä onkin tullut vierailtua useita kertoja.

Tila on pieni ja viihtyisä, asiakaspaikkoja on suht vähän siihen nähden kuinka paljon kysyntää on etenkin viikonloppuisin. Paikan saaminen on usein tuurista ja kellonajasta kiinni, välillä onnistaa pienellä odottelulla, joskus jopa ilman odottelua, mutta usein luovuttaa jo ovella pitkän jonon hipoessa sisäänkäyntiä. Ruuhkaisinta on viikonloppuisin usein puolenpäivän tietämillä, joten liikkeellä kannattaa olla joko ajoissa tai vasta iltapäivällä. Kulmilla on kuitenkin muitakin paikkoja, joten jos Crustumin suhteen ei tärppää, voi suunnata vaikka lähellä sijaitsevaan Primulaan. Asiakaskunta on kaiken ikäisiä kaupunkilaisia, mutta erityisesti nuoria aikuisia Crustum vetää puoleensa.Vanhat postaukset Helsingin aamiaisista löytyvät täältä: 
03/2009 Helsingin aamiaiset osa 1
03/2010 Helsingin aamiaiset osa 2
Aiemmin esitellyistä Krulla’s on muuttanut ja siten valikoima hieman muuttunut, Luft on lopettanut ja Dylan kasvattunut valikoimaansa. Cafe Engel on avannut jälleen ovensa uusin aamiaisin ja Fazerin aamiainen tuntutuu ehkä hivenen supistuneen, tai sitten vain kuvittelen.

Katso myös nämä

Yksi kommentti

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.