“Miten sulla on varaa matkustaa?” on kysymys, jonka olen jossain muodossa kuullut monesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, silloin kun kituutin opintotuella ja yritin pärjätä pienillä työtuloilla siinä missä nykyisessä elämäntilanteessa, jossa olen kokopäivätöissä ja toteuttan itseäni sen lisäksi sivutyönä blogin parissa. Kysyttiin asiaa sitten kymmenen vuotta sitten tai nyt, vastaukseni on suurinpiirtein sama, ”ei se vaadi merkittävästi rahaa, ensisijaisesti se vaatii rohkeutta”.

Vastaus on kärjistetty, mutta pääpiirteittäin totta. Siihen voidaan tietenkin lisätä, että matkustus mukavuuksilla vaatii rahaa, mutta kokeminen ja näkeminen eivät sitä vaadi. Elämäni parhaita matkoja on yhtälailla nämä viimeiset, jotka ovat vaatineet vähän ennakkosuunnittelua, siinä missä vanhat aivan minibudjetilla tehdyt reissut. Mukavuudesta joutuu tinkimään, muttei elämyksistä, ja siksi suosittelenkin myös budjettimatkoja, ne antavat erilaista näkökulmaa ja tuovat toisenlaisia kokemuksia.

Sen ajatuksen ja kysymyksen innoittamana ajattelin kerätä kasaan muutamia pieniä vinkkejä, joiden avulla matkabudjettia pystyy pitämään kohtuullisena. Unohdan kuitenkin sohvasurffaukset ja sen sellaiset todelliset reppureissut, ja keskityn siihen, mitä kannattaa erityisesti huomioida matkaa suunnitellessa sekä matkalla kun budjetti on pieni. Tietenkin, mikään ei ole ilmaista, mutta uskon vakaasti siihen, että edullisella matkustaminen on mahdollista. Se vaatii suunnittelua ja vaivaa, mutta molemmat niistä säästävät rahaa. Niin, ja toki priorisointia. Tietenkin on myös helpompi matkustaa edullisella yksin, tai erityisesti kaksin (kaksin matkustus on useimmiten selvästi edullisempaa kuin yksin lähteminen), kuin vaikkapa perheen kanssa, ja mitä lasten kanssa matkustukseen tulee, siihen en osaa sanoa yhtään mitään, joten en edes yritä. Se ei välttämättä ole huolettominta matkan tekoa, mutta mahdollista. Ensimmäiset kolme vuottani ovat ehkä elämäni matkarikkaimmat viimeisen viiden vuoden ohella, vanhempani eivät ole pahemmin hillineet reissupoltettaan, vaan lapsuuden kuvissa vilahtelen milloin kantorepussa vuoristossa, milloin päivänvarjon alla Italiassa tai vaunuissa Espanjan katukahvilassa. Olen käynyt paikoissa, joissa en mitenkään pysty muistamaan käyneeni. Olenkin joskus pilke silmäkulmassa syyttänyt niitä vuosia tietystä levottomuudestani, juurtumattomuudesta, ja jatkuvasta kaipuusta uusiin maisemiin.

  matkoilla 5matkalla 17matkoilla 1Pariisi, New York, Langkawi

 

Mitä kannattaa huomioida ennen matkaa?

1. Näe vaivaa ja vertaile hintoja. Parhaan hinnan etsimiseen saattaa mennä aikaa, mutta erot voivat olla valtavia. Kannattaa tsekata aina hinnat lentoyhtiön/hotellin omilta sivuilta, joskus suoraan varattu on osoittautunut edullisemmaksi kuin hakukoneen kautta, mutta ei läheskään aina, siksi pieni vaiva kannattaa. Myös hotelleissa kannattaa seurata viime hetken tarjouksia tai varata huone mahdollisen kampanjan aikaan, erityisesti hotelleissa voi olla suuria hintaeroja eri hakukoneiden välillä. Minkään tahon en ole havainnut olevan se edullisin aina, siksi vertailu kannattaa.

2. Osta lennot suuriin kaupunkeihin, joihin on jatkuvasti tarjolla hyviä tarjouksia ja muutenkin sujuvat yhteydet, ja jatka halutessasi matkaa junalla/bussilla. Euroopassa kannattaa muutenkin harkita junalla matkustamista, etenkin jos haluaa nähdä enemmän. Reilaus ei ole vain opiskelijoita varten, vaan reililipun tyyppisen junalipun hankinta voi olla kannattava veto myös aikuiselle. Tulee halvemmaksi kuin auto, ja lyhyitä etäisyyksiä siirtyessä ei mukavuuskaan juuri kärsi säästettyyn rahaan nähden, etenkin jos matkustaa vähin tavaroin.

3. Hyödynnä äkkilähtöjä ja halpalentoyhtiöitä (mutta huomioi kokonaiskulut, halpalentoyhtiö ei kaikissa tapauksissa ole automaattisesti halvempi). Äkkilähtöpaketeissa usein mitä lähemmäs lähtöä odotat, sitä edullisemmalla reissun oletettavasti saat, mutta tavallisissa reittilennoissa hyvissä ajoin varaaminen saattaa säästää pitkän pennin ja jaksottaa myös matkakuluja.

4. Jos mahdollista, tartu hyvään tarjoukseen heti kun sellainen tulee vastaan. Mitä löyhemmät kriteerisi matkustusajan ja kohteen suhteen ovat, sitä todennäköisemmin saat hilattua kustannuksia alaspäin. Kokeile siis varauksia eri päiville ja eri kohteisiin, niitä muuttamalla saattaa olla iso merkitys. Reissulle hinkuvan pienibudjettisen ei siis kannata ensimmäisenä lyödä päiviä ja kohdetta lukkoon, vaan tutkia ensin, minne ja milloin juuri sillä hetkellä pääsisi edullisimmalla. Toki suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös kohdemaan hintataso.

5. Maksa hotellit ja lennot etukäteen. Tämä ei varsinaisesti säästä rahaa, mutta auttaa huomattavasti matkalla päiväbudjetin hanskassa pitämisessä kun tietää, että nuo suuret kulut on jo kuitattu. Muutenkin kannattaa pitää matkabudjetista kiinni ja päättää etukäteen, paljonko rahaa on kokonaisuudessaan käytettävissä ja jakaa se päiväkohtaiseksi budjetiksi.

6. Lue arvioita ja suhteuta itsesi matkailijana niihin, huono arvio ei kerro siitä, että paikka olisi välttämättä huono vaan siitä, että matkailija on lähtenyt liikkeelle erilaisin odotuksin kuin sinä. Arvioita lukemalla saat karkeasti ottaen matkasta enemmän irti ja rahoillesi parempaa vastinetta. Hotellien nettisivut ja painetut matkaoppaat eivät ole paras lähde arvioidakseen vaikkapa majoituksen hinta-laatusuhteen vastaavuutta. Kurki Trip Advisorin suosituksia ja etsi majoitusta niiden vinkkien perusteella, monet b&b paikat eivät välttämättä näy hakukoneissa, vaan niihin joutuu googlaamaan ja kontaktoimaan suoraan, mutta saattavat olla huomattavasti edullisempia ja parhaimmillaan tunnelmaltaan uniikkeja.

7. Katso jatkolentoja paikallisilta lentoyhtiöiltä ja kurki hotelli-ideoita paikallisten matkatoimistojen sekä turisti-infojen sivuilta, niistä voi löytyä paljon vinkkejä, joita kansainväliset sivustot eivät tarjoa. Nykyään hyvä idea matkan suunnittelussa on myös paikalliset, erityisesti expatien blogit, sillä he ovat samaan aikaan sekä sisällä kohteessa, että tarkastelevat paikkoja ulkopuolisen kiinnostuksella.

8. Kun budjetti on pieni, suuntaa edullisiin kohteisiin. Kohteissa on valtavia eroja kustannusten suhteen, joten jos hinkuu matkalle, muttei ole rahaa, kannattaa suunnata mieluummin vaikkapa Euroopan edullisiin kolkkiin Lontoon tai Pohjoismaiden sijaan, vaikka pelkät lennot tuntuisivatkin hyvältä diililtä.

9. Varaa hotellit netistä. Vaikka suunnittelisit reittiä vasta matkanpäällä, on nettihinnat silti useimmiten edullisempia kuin listahinnat sisäänkävellessä. Niinpä varauksen voi hätätapauksessa tehdä vaikka kännykällä hotellin edestä ja säästää parhaimmillaan merkittävästi.

matkoilla 7matkoilla 4matkoilla 3Hong Kong, Koh Phangan, Langkawi

 

Entä matkan aikana?

10. Välttele turistikohteita ja sesonkikausia, silloin maksat aina enemmän. Syödessäsi ulkona, poikkea sivukadulle ja kurki paikkoja, joita paikalliset vaikuttavat suosivan. Usein myös kokemus on tällöin parempi.

11. Ajoita pidemmät siirtymät öihin, näin säästät hotelliyön hinnan.

12. Taksimatka lentokentältä hotellille ja takaisin saattaa koitua monesti kalliiksi kenttien sijaitessa etäällä, mutta korvaaviakin vaihtoehtoja on ja julkiset kulkuneuvot tulevat edullisemmaksi. Selvitä etukäteen reitti kentältä hotellille, niin houkutus hypätä erityisesti myöhään/aikaisin saapuessa taksiin madaltuu.

13. Pidä vesipulloa mukana ja osta se marketista. Vesi on edullinen janojuoma ja etenkin marketeissa se on yleensä aina halvempi kuin kahviloissa tai kioskeissa. Todella pihistellessä osta isompi vesitonkka majapaikkaan ja täytä matkapullo siitä. Muutenkin kannattaa pitää pientä purtavaa laukussa, jolloin heräteostokset kalliista katukahviloista pienenee.

14. Käytä julkista liikennettä tai kävele, vaikka taksi olisi meidän hintatasoon nähden edullinen, pienistä kuluista kasvaa äkkiä iso virta. Julkinen liikenne on monissa paikoissa hyvin halpaa, ja kannattaa myös tsekata useamman päivän lipun kannattavuus.

15. Vältä ulkona syömistä. Osta lounas kaupasta tai konditoriasta, ja nauti puistonpenkillä. Marketeista saa kertakäyttöaterimia (tai sellaiset voi ottaa kotoa mukaan) ja sellaiset kannattaakin hankkia, jotta pieneen nälkään voi napata vaikkapa jogurtin kaupasta sen sijaan, että suuntaisi ravintolaan. Kannttaa myös ostaa syötävää hotellin jääkaappiin, mikäli sellainen on. Napostelut tulevat näin edullisemmiksi kuin hotellin tarjonnan käyttäminen.

16. Ota majoitus etäämmältä ja kysy hostelleista privaattihuoneita, parhaimmissa niissä on omat vessat, mutta vaikka ei, säästö saattaa silti olla suuri siihen nähden, että saa oman huoneen, mutta joutuu käyttämään yleistä kylppäriä.

17. Tsekkaa voiko hotellista jättää aamiaisen pois, 7 euron buffetaamiainen voi olla kannatava ostos, mutta 25 euron hinnalla säästät huomattavasti pitäytymällä muissa vaihtoehdoissa.

18. Hanki paikallinen prepaid –liittymä. Ei säästä matkalla, mutta säästää jälkeenpäin tulevilta yllätyskännykkälaskuilta.

19. Kartoita matkakohteen ilmaiset nähtävyydet. Museoissa saattaa olla ilmaisia päiviä ja ihaile maksullisia nähtävyyksiä ulkopuolelta tunnelmasta nauttien. Eiffel-tornin ihailu ei vaadi kapuamista huipulle! Muista kysyä myös eri alennusryhmien lippua, jos kuulut sellaiseen, ja opiskelijana pidä korttisi mukana.

20. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä; älä osta mitään. Pakkaa mukaan kotoa kaikki mitä tarvitset ja pitäydy niissä, matkustus ei tarkoita yhtä kuin shoppailu, joten pysyttele poissa kaupoista heräteostosriskin takia. Matkalla tärkeämpää on tunnelma ja kokemukset kuin laukun täyte.

matkoilla 15matkoilla 12matkoilla 11Kota Kinabalu, Bali, Hanoi

 

Pääasiassa kaikki kiteytyy halun kokea, vaivannäön ja luovuuden alle. Jos palo matkalle on riittävä, löytyy myös keinoja. Jos asiat tuntuvat liian vaivalloisilta, ei ehkä halu päästä reissuun ole tarpeeksi vahva, ja sekin on ihan okei. Kaikkien ei tarvitse matkustaa. Ennakointi kannattaa ja vaiva saattaa säästää paljonkin rahaa, ja elämän erityyppiset matkat ovat avartavia ja äärettömän upeaita muistoja jättäviä.

Kuinka hyvin mieleen ovatkaan piirtyneet opiskeluaikojen Parisiin halpishotelli, jonne satoi sisään tai Thaimaan parin euron kahden hengen bungalow, jota ei voi eksotiikan ja elämän puutteesta syyttää, puhumattakaan viimeisin pennosin kaupasta ostetun kuivan illallispatongin mutustamisesta Nizzan vanhankaupungin vilkkaalla kadulla. Matkakuume tarttuu, muistan kuinka entiseni jokunen vuosi teidemme erkaantumisen jälkeen yllätti ja hyppäsi pyörän selkään polkien maailmanympäri. Kokemus, jonka jättämiä jälkiä en osaa edes kuvitella.

En kiellä, että vanhemmiten mukavuudenhalu on lisääntynyt, mutta luulen, että se on lisääntynyt pitkälti myös siksi, että se on oman tulotason huomioiden mahdollista. Ja mitä mukavammin matkustaa, sitä suuremmaksi kynnys toisenlaiseen reissaamisen muuttuu. Tiedän kuitenkin itsestäni, että vaikka ylellisyysjutuista on ihana nauttia, niin jos niihin ei olisi mahdollisuutta, menisin ja menen silti. Matkustus jättää sellaisia jälkiä ja muistoja, näyttää niin erilaisia paikkoja sekä tapoja olla ja elää, etten osaisi pidätellä itseäni vain yhdessä pisteessä, oli se piste sitten missä maailmankolkassa tahansa.

Mitä enemmän näkee, sitä paremmin huomaa, miten vähän on vasta nähnyt. Maailma on niin lähellä, niin tavoitettavissa, kurkotuksen päässä. Ei se vaadi muuta kuin päätöstä, valintoja, sopeutuvuutta, tilannesilmää ja rohkeutta. Ja jos niitä ominaisuuksia ei löydy jo valmiiksi, niin omatoimimatkailu on erittäin hyvä tapa harjaannuttaa niitä. Olen kymmenen vuotta sitten sanonut, että kuukausi ulkomailla kasvattaa helposti enemmän kuin tavallinen vuosi kotona, ja olen edelleen samaa mieltä. Tietenkin, matkustus ei ole kaikkien juttu ja hyvä niin, mutta jos on polte, kannattaa tunnetta seurata, se on varmasti hyppäyksen ja vaivan arvoista!

matkalla 15matkoilla 10New York, Bali

Katso myös nämä

20 comments

Vastaa

Hahmottelin päässäni vastaavanlaista postausta tuoreeseen matkablogiimme mutta nyt mun ei tarvitse, koska tämä postaus kertoi jo kaiken tarpeellisen!!! Kiitos!

Itse rakastan budjettimatkailua mutta olen myös huomannut, että mitä enemmän ikää (ja budjettiakin) tulee, sitä helpommin tulee vähän tuhlailtua esim. majoituksen suhteen. Ennen maksimi 2 hengen huoneesta oli ~30€, nyt se on hypännyt jo 50-70€, riippuen toki kohteesta hieman. Mutta matkustaminen on kyllä elämän suola, uusin maihin ja kulttuureihin tutustuminen on iso rikkaus!

Vastaa

Oi, ihan mielettömältä kuulostaa tuleva talvenne! Ei tarvitse oll meedio sanoakseen, että kaudesta tulee mieletön! :)

Ihan totta, tunnistan tosi hyvin tuon budjetin hiljaisen hivuttautumisen ylemmäs. Nyt on todella valmis maksamaan vaikkapa juuri majoituksistakin sellaisia hintoja, mitä aiemmin ei todellakaan, mutta toisaalta, nyt se säännöllisten tulojen myötä on myös mahdollista! Silti, hotellista en ole valmis pulittamaan satunnaisia hemmottelukertoja enempää paljoa, sillä siellä kuitenkin viettää vain yön, mutta selvästi aiempaa enemmän siihen on silti valmis laittamaan ja ehkä toivoo myös jo jotain tiettyjä mukavuusjuttuja (kuten vaikkapa lämmintä vettä ja kohtuullista sänkyä;)).

Ihanaa ja ikimuistoista matkaa teille!!

Vastaa

Tosi hyviä vinkkejä, allekirjoitan jokaisen.
Matkustan itse myös paljon jo senkin takia, että asumme mieheni kanssa Lontoossa, mutta hänen perheensä on Yhdysvalloissa ja minun Suomessa. Hän oli lisäksi viime vuoden Ranskassa vaihdossa ja näiden päälle vielä muut matkat. Nuorempana sain aina valituksia kavereilta siitä, että miten minulla on varaa matkustaa. Itsepähän joivat joka viikonloppu ja polttivat ketjussa tupakkaa. Minä lensin mieluummin viikoksi Hollantiin moikkaamaan ystävääni tai lähdin Ruotsiin viikoksi kouluvaihtoon.

Kuluneen vuoden aikana lensin lukemattomia kertoja, yleensä Lontoo-Nizza väliä, mutta kävimme myös Monacossa, Espanjassa, Italiassa ja Skotlannissa tuttujen Suomen, Lontoon ja Yhdysvaltojen lisäksi. Käytin Easyjetiä lentoihin, koska ne olivat kätevimmät ja maksoivat noin 25-30 euroa suuntaansa (Barcelonaan Nizzasta vielä halvemmat) ja hotellit vertailin aina monelta eri taholta ennen varaamista. Kun muut kustannukset pitää pieninä, voi nauttia useammasta kohteesta ilman vararikkoa. :)

Ja olen siis täysipäiväinen opiskeija tosin teen kaikki loma-ajat töitä.

Vastaa

Niin totta tuo, että kyse on pitkälti siitä, mihin ne vähäisetkin rahansa ohjaa! Samaa toistelin minäkin opiskeluaikoina; en käy ulkona enkä pahemmin shoppaile (silloin täytyi usein valita ostosten ja matkojen välillä, ja mieluummin kallistuin kokemuksiin materian sijaan), mutta mielelläni lähdin matkalle kun vain oli yhtään mahdollista – enkä ole yhtään matkaa katunut!! Pihistelypäiviä (viikkoja, mitä lie) ei enää jälkeenpäin muista, mutta voi että, niitä matkoja ei unohda koskaan! :)

Itsekin olen käyttänyt pienibudjettisimpina aikoina Easyjetia ja lentänyt juuri Lontoosta Nizzaan, en muista paljonko hinta oli, mutta sen muistan, ettei todella juuri mitään! Silloin kun rahaa ei juuri ole, mutta palo matkoille kova, jaksaa nähdä vaivaa toisella tapaa ja sumplia reittejä kustannustehokkaiksi, ja aina jostain kiven alta ne hyvät hinnat ovatkin löytyneet, vaikka ensin on meinannut usko loppua perustarjontaa silmäillessä! Pienellä (tai suurella) sumplimisella kaikki on aina jotenkin saanut loksahtamaan kohdilleen! :)

Vastaa

Viime keväällä lähdimme poikaystävän kanssa ensimmäistä kertaa yhdessä reissuun. Olemme kaukosuhteessa ja odotimme reissua ihan hirveästi, mutta tietenkin se piti toteuttaa saamamme opiskelurahan avulla. Halusin ehdottomasti Etelä-Ranskaan, mutta Nizzan sijaan (liput yhteensuuntaan 100e) suuntasimme vähän ”huonomaiseisempaan” Marseilleen(liput edestakaisin 50 euroa :D) ja valitsimme 2 tähden hotellin, jossa vessat jaettiin. Ilmeet olivat aika ikimuistoisen kun löysimme hotellin kadulta joka näytti kuin Sisilian mafia olisi dominoinut roskien keräystä :D Mutta selvisimme matkasta alle 200 eurolla (matkustuksen mukaanlukien) ja kun seura oli mitä parhainta, ei millään muulla ollut väliä. Sitä paitsi jossain upeassa kalliissa hotellissa oltaisiin säästytty niiltäkin nauruilta kun mietittiin mikä katossa oleva ruskea läikkä on tai hiivittiin yöllä vessaan jossa kattona oli tähtitaivas eikä valoja ollenkaan :D

Vastaa

Oi aivan mahtavaa!! :D Just tuollaiset muistot piirtyy mieleen lähtemättöminä, ja vastaavia kokemuksia ei saa millään muulla kuin vain menemällä ja tekemällä!

Samankaltaisia mielettömiä muistoja on itselläkin kertynyt juuri niistä hetkistä, kun rahaa ei ole, mutta paloa reissata sitäkin enemmän – olen ollut kumman sopeutuvainen jos pelissä on ollut matkan toteutuvuus ;) Itsellä on kanssa takana jotain sellaisia reissuja, mitä olen jälkikäteen miettinyt, että miten ihmeessä selvisin (ja nautin täysin siemauksin) sellaisilla budjeteilla, mutta hämmästyttävän vähällä sitä selviää kun on tahtoa! Ja vaikka välillä tosi arka olenkin, reissatessa on jotenkin uskaltautunut monenmoisiin murjuihin ja syrjäisille kulmille ihan vain siitä ilosta, että on päässyt reissuun :)

Vastaa

Hyvä listaus!

Polte matkoille on ollut vuosien saatossa välillä hyvinkin kova mutta joskus asiat eivät vain syystä tai toisesta mene niinkuin toivoisi. Mielettömästä yrittämisestä huolimatta en ole ikinä edes ollut lentokoneessa… Surkeaa kun ajattelee että katselin jo pienenä historia-, matka-, kulttuuri- ym. dokkareita mieluummin kuin piirrettyjä ;) (Toisaalta toki ekologisen jalanjäljen kannalta ihan hyväkin juttu.)

No, ehtiihän sitä vielä. Nyt netin valtakaudella lähtövalmistelutkin ovat varmasti helpompia kuin joskus aiemmin, täytyy vaan toivoa että rutiinin puuttuessa kynnys lähteä ei ole noussut liian korkeaksi.

Vastaa

No sepä se, asiat eivä totta tosiaan aina mene niin kuin toivoisi, elämän ihana ja kamala puoli tilanteesta riippuen ;) Haluaisin ajatella, että niin kauan kuin henki pihisee ja kroppa jotenkin toimii on mahdollista mennä, joten olen ihan varma, että sinäkin ehdit, kunhan lähdön kynnystä ei päästä kasvamaan liian korkeaksi, ja jos se tuntuu kasvavan, voi aina aloittaa pienin askelin ja katsoa mitä lyhyemmän matkan päässä on tarjota ennen hypähdystä kaukaisempiin maihin! Ja ajattele miten upea fiilis on, kun kaikki se kärsivällisyys ja odotus palkitaan, ja lopulta pääset astumaan koneeseen! Oli kohde ihan mikä hyvänsä, kokemus on varmasti hieno, jo ihan sen symbolisen arvon takia. :)

Netti on kyllä tehnyt matkasuunnittelut helpoiksi, ja tuonut houkutukset lähelle ;) En edes muista miten reissuja suunnitteli joskus alta parikymppisenä kun nettiä ei vielä näihin tarkoituksiin osannut käyttää, puhumattakaan, että siellä kaikkea tätä tarjontaa olisi ollut! Maailma on totta tosiaan tullut lyhyessä ajassa niin lähelle, helposti tavoitettavaksi.

Kiitos kommentistasi ja ihanaa viikonloppua! :)

Vastaa

Hei tosi kiva (ja innostava) postaus!
Niin ja Langkawi <3 nyyh kun tuli ikävä sinne!

Vastaa

Oi, ihana jos oli iloa! Mulla on kyllä kanssa niin ikävä moneen Aasian kolkkaan, ja Langkawi on ehdottomasti yksi niistä :)

Vastaa

Kiva postaus ja varmasti hyödyllisiä vinkkejä. Aihepiiriin liittyen olisi mukava lukea lisää Islannista! Nyt kun miehen polvi on parantunut, suunnittelemme ensi kesäksi taas Islannin matkaa :) Harmi kyllä oma työtilanne on vähän nihkeä tällä hetkellä, ja miehenkin työssä on pientä epävarmuutta, mutta urhoollisesti silti säästämme joka kuukausi tietyn summan säästötilille matkaa varten. Lennot kannattaa tosiaan varata ajoissa; nyt saa ensi kesän lentoja todella edullisesti. Kaipaan jo Keflavikin kuumaisemia…

Vastaa

Pahoittelut, että Islantia on saanut odottaa!! Se on mulla ihan viikottain mielessä, mutta työkiireet ovat nyt vähän pakottaneet pitäytymään poissa vähän enemmän paneutumista vaativista aiheista (eli just niistä matkajutuista:)), mutta todella yritän löytää siihen aikaa. Seuraavaksi tulee postaus Gibraltarista, mutta sitten lupaan hypätä takaisin Islantiin :)

Kiva kuulla, että polvi alkaa olemaan kunnossa ja toivottavasti pääsette Islantiin! Just pari päivää sitten mainitsin työkaverilleni, miten matkasta on vain muutama hassu kuukausi, mutta hingun jo nyt ihan hirveästi takaisin! Mielettömästi tuli nähtyä, mutta ne muutamat ajan puutteen takia näkemättä jääneet kulmat ovat jääneet kalvamaan. Maa on tehntyt kyllä lähtemättömän vaikutuksensa! Mutta onpahan hyvä syy palata saarelle vielä! ;)

Kiitos muistuksesta ja ihanaa viikonlopun odotusta!

Vastaa

Mä jätin aikoinaan aina Aasiassa ne 2 euron majoitukset pois. 20 eurolla sai jo tähtiä ja oli ns ötökkävapaita. Mutta siellä 2 euron majoituksissa ihmiset myös tapas toisia. Itse kun olen suurimmalta osin matkustanut oman miehen kanssa, ollaan kaivattu sitä omaa rauhaa.

Mutta vinkki älä osta matkalta mitään on loistava. Ekan kerran kun kävin Thaimaassa mun ostokset painoivat 90 kg. Elettiin sitä aikaa jolloin ylipainoja sai olla ja olin pakettimatkalla, eli laitettiin monen ihmisen laukut kerralla. Kun tulin kotiin ja varmaan puoli vuotta myöhemmin sain heittää ostoksia roskiin päätin tämä oli tässä.
Viimeksi kun tultiin Singaporesta ostin paljon hedelmiä, jotta laukun sallitut kg.t tuli täyteen.

Yleensä ostan jonkun kivan jutun kotiin, muistoksi matkasta, esim yhdellä kerralla ostin hopeiset korvikset, eli se joku ei välttämättä paina paljoa eikä myöskään maksa.

Voi Bali ! sinne on ikävä ja aina. Paratiisi maan päällä

Vastaa

Meillä se kahden euron majoituskokemus oli kyllä todella ikimuistoinen (eikä ihan niin hyvässä, mikä yllätys), kaiken mailman mönkijää oli hädin tuskin pystyssä pysyvä bungalow (ja sänky) täynnä ja sänkynä oli jonkinmoinen olki”patja”. Kokemus totta tosiaan! Ollaan myöskin muilla reissuilla tehty sitä, että pistää vähän ekstraa ja sillä saa jo oikein hyvää sillä hintatasolla, mutta joskus on todella ollut niin pieni budjetti, että muutaman kympin yöhintaon ollut ihan liikaa (ja tuolla reissulla oli vielä niin, että vaihtoehtoina oli joko ihan halpa tai sitten ”selvästi” hintavampi, sillä kaikkialla oli ihan täyttä, vaikka reppuselässä koluttiin lähialueen jokainen majapaikka huonetta kyselemässä) :) Onneksi sen jälkeen ei ole enää ihan niin edullisella tarvinnut reissata! ;)

Kääk, 90 kiloa?! Huh, tosiaan, ei ihan menisi läpi nyt ilman räikeitä lisämaksuja! Heh, mun vaihtokautena Malesiassa postitin kanssa aika monta laatikkoa vaatetta kotiin, todeten jälkeenpäin, ettei moni niistä vain istu Suomen ilmastoon ja maisemiin, mutta siellä lämmössä ne olivat tuntuneet hyviltä ideoilta. Siitä on paljon oppinut, eikä enää ole pelkän edullisen hintatason sokaisema, onneksi :)

Ja Bali, sinne uudelleen pääsystä haaveilen jatkuvasti, toden totta, mieletön paikka!!

Vastaa

Tosi kiva kirjoitus ja hyviä vinkkejä! Itsekin reissaan aika paljon ja listaa lukiessani vaan nyökkäilin, kun jotkut kohdat osui ja upposi erityisen hyvin.

Netin avulla matkojen suunnittelu on kyllä tullut tosi helpoksi ja maailma lähelle niinkuin itse sanoit. Ja hintojen vertailu on kiinni vain omasta viitseliäisyydestä. Hurjin esimerkki ihan lähimenneisyydestä on mulla se, kun olin kesäkuussa Balilla. Lensin Hki-Hong Kong-Denpasar ja samaa reittiä takaisin. Täsmälleen samat lennot (ja samana päivänä tietenkin) oli myynnissä ebookers.fi:ssa hintaan 6000 EUR ja irlannin ebookersilla 1000 EUR.

Joskus palaset naksahtavat paikoilleen helposti mutta välillä matkajärjestely käy ihan työstä. Mutta hauskasta sellaisesta.

Mielenkiintoinen blogi sulla! Löysin tänne tänään ekaa kertaa, mutta palaan varmasti uudelleen!

Vastaa

Oi apua, miten mulla onkin jäänyt nämä vikat kommentit vastaamatta, pahoittelut! Totta, vaivaa joutuu usein näkemään (ellei käy huippuhyvä tuuri) parhaan hinnan löytämiseksi, mutta en tiedä millainen budjetti saisi olla, ettei vaiva kannattaisi ;) Ja leukani kyllä loksahti tuosta hintaerosta, siis hui! Olen kyllä huomannut, että hintaerot ovat toisinaan tosi räikeitäkin, joskus jopa tuplat toiseen nähden, mutta että kuusinkertainen ero, kääks! Ajatella, ja joku parka vissiin ihan oiekasti bookaa suoraan kyseenalaistamatta sen enempää? Huh.

Totta, työstähän matkajärjestelyt käy, mutta kun sitä tekee itseään varten ja mielessään jo on matkaa tekemässä, niin ei se suurelta vaivalta kuitenkaan tunnu, vaikka jälkiäteen saattaakin havahtua siihen, kuinka pitkiä todeja eri vaihtoehtoja selaamassa onkaan viettänyt :) Ihanaa, että eksyit blogiini, ja tervetuloa uudelleenkin!! Niin, ja kiitos kivasta kommentistasi :)

Vastaa

Todella mainio ja kattava postaus, ja ihania kuvia :) ! Olen lähdössä avomieheni sekä yhden ystävämme kanssa loka-marraskuun vaihteessa Tokioon, ja meillä kävikin todella hyvä tuuri, sillä booking.comin kautta saimme varattua hotellihuoneet puolet halvemmalla mitä normaalihinta olisi ollut. Eli hyviin hintoihin kannattaa tarttua välittömästi, jos se vain suinkin on mahdollista :).

Vastaa

Hih, kiitos! Oi mikä kohdevalinta, kateeksi käy! Tokio on ehdottomasti yksi niistä paikoista, joissa itsekin tahtoisin käydä :) Ja mahtavaa, että löysitten hyvän alen, hyvän hinnan löytäminen vetää kyllä suun entistä leveämpään hymyyn matkan alla. Nauttikaa!!

Vastaa

Hei! Olen käynyt Singaporessa lukuisia kertoja, mutta olisi kiva käydä Balillakin. Mitä aluetta suosittelet ja miksi? En viihdy pakettimatkakohteissa , mutta en viidakossakaan. Otitko lisärokotuksia, esim. Japanin aivokuume-?

Vastaa

Oi, suosittelen todella lämpimästi Balia! Itse ihastuin Ubudiin (todella mystisen kaunis kylä mielettömällä määrällä temppeleitä), josta on älyttömän helppo retkeillä eri suuntiin. Poikkesin myös pariksi yöksi suositulla Kuta beachillä, jossa on myös hotellikeskittymät, mutta se paikka ahdisti – jos on käynyt vain tuolla eteläkärjessä, ei mielestäni ole vielä käynyt Balilla.

No onhan rannat upeat kyllä, mutta muuten paikka kuin mistä tahansa rantalomakohteesta, se Bali, jonka takia pitkä matka kannattaa tehdä, aukeaa vasta kun suunnataan saarella ylemmäs ja syvemmälle. Olen kuullut myös kehuja pohjoisosasta, mutta siellä en valitettavasti ehtinyt käymään. Mutta voisin kuvauksesi perusteella kuvitella, että syttyisit Ubudiin. Toki se ei ole meren äärellä, mutta merta liki pääsee retkeilemään, ja majoitusvaihtoehdot ovat Ubudissa ihania. Sieltä voi majoittua vaikka vanhaan temppeliin tai saada korkeatasoista majoitusta altailla ja spa –elämyksillä höystettynä.

Täältä muuten löytyy ikivanha postaukseni Balista:
http://anna.fi/secretwardrobe/2008/05/16/matka-maailman-ympari-osa-2/

Muistan ottaneeni rokotuspaketin kun lähdin Aasiaan puoleksi vuodeksi, enkä silloin vielä tiennyt minne kaikkialle suuntaan. Siinä oli ainakin tuo Japanin aivokuume, Hepatiitti, olisiko ollut keltakuumekin ja jäykkäkouristuksenkin taisin uusita tms. en enää ihan tarkasti muista, mutta tokotekortti piätisi vielä kotoa tallesta löytyä :)

Ilahduta kommentilla!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.